ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 ,
~
       ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ !

~* Γεωγραφικός προσδιορισμός του 1942 για Σκόπια:   https://youtu.be/4ck_Fv_awoY  .-


~ 4 Φεβρουαρίου
Ισιδώρου του Πηλουσιώτου (1) (†436-440), Ιερομάρτυρος Αβρααμίου, επισκόπου Αρβήλ της Περσίας. Μάρτυρος Θεοκτίστου.Νεομαρτύρων Νικολάου του Κορινθίου (†1554) και Ιωσήφ του Χαλεπλή (†1686). Οσίων Ιασίμου του θαυματουργού, Ιωάννου επισκόπου Ειρηνουπόλεως, Νικήτα του εν Πυθίοις και Νικολάου ομολογητού (2) του Στουδίτου (†868).
(1)O όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί το 360. Σε νεαρή ηλικία έλαβε πλούσια θεολογική και φιλοσοφική γνώση. Στην αρχή εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Επιζητώντας όμως την ησυχία για να δύναται να ασχοληθεί με τη μελέτη των Αγίων Γραφών, αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, γι` αυτό έλαβε και το όνομα Πηλουσιώτης. Αργότερα δέχθηκε την πρόταση να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εξελέγη πανηγυρικά ηγούμενος στο μοναστήρι του. Λόγω της τεράστιας θεολογικής του κατάρτισης, απέκτησε μεγάλο κύρος και φήμη, ώστε να θεωρήθηκε μοναδικός στις ερμηνείες περίπλοκων γραφικών χωρίων. Συνέγραψε αρκετές πραγματείες, καθώς και πλήθος επιστολών, με τις οποίες νουθετούσε, συμβούλευε και συγχρόνως εξηγούσε τις θείες και σωτήριες Γραφές. Εκοιμήθη ειρηνικά το 440.
(2)O όσιος Νικόλαος ο Ομολογητής γεννήθηκε στη Κυδωνία της Κρήτης το 792. Σε νεαρή ηλικία οι γονείς του τον έστειλαν στη Κωνσταντινούπολη στο θείο του Θεοφάνη, που ήταν μοναχός στη περιώνυμη Μονή του Στουδίου, όπου και έγινε και αυτός μοναχός. Στην ησυχία της Μονής, ο Νικόλαος είχε την ευκαιρία να λάβει μεγάλη θεολογική και φιλολογική παιδεία και να αναδειχθεί σε έναν από τούς μεγαλύτερους ταχυγράφους της εποχής του. Την περίοδο της εικονομαχίας, η Μονή Στουδίου και οι μοναχοί της, υπέστησαν μεγάλες διώξεις για την προσήλωσή τους στον αγώνα υπέρ των αγίων εικόνων. Με τη λήξη της εικονομαχίας, ο Νικόλαος εξελέγη ηγούμενος της Μονής. Λίγο αργότερα παραιτήθηκε και το 859 ίδρυσε το μοναστήρι του Κονορωβίου. Μετά από πολλές διώξεις και δεκαετή αυτοεξορία, ο Θεός τον κάλεσε κοντά του στις 4 Φεβρουαρίου του 868. 
~ Συλλαλητήριο Αθήνα: Οι Έλληνες ξεσηκώνονται- ΕΘΝΙΚΟΣ Ύμνος και Μακεδονία
 ~ : Λίγο μετά τις 7 το πρωί ξεκίνησαν οι πρώτες αφίξεις διαδηλωτών από την επαρχία στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στο μεγάλο για τη Μακεδονία στις 2 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος.
* Πρώτα έφτασαν περίπου 1.000 άτομα από την Κρήτη με τρία πλοία από Χανιά και Ηράκλειο.
Οι διαδηλωτές φρόντισαν να στείλουν το μήνυμά τους τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο, το Πότε θα κάνει ξαστεριά και το Μακεδονία Ξακουστή ενώ δεν έλειψαν και τα μηνύματα κατά των πολιτικών.
~ Στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς έφυγαν με ΙΧ συγγενών τους, κάποιοι άλλοι επέλεξαν τη λύση του ταξί και κάποιοι άλλοι μπήκαν σε πούλμαν. Όλοι έδωσαν ραντεβού για τις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος.
* Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αναχωρήσεις λεωφορείων από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και των Ιονίων νήσων.
Τα πρώτα λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν λίγο πριν τις 6 το πρωί για να είναι έγκαιρα στην Αθήνα.
«Δεν δεχόμαστε το όνομα Μακεδονία. Καθόμασταν πολύ καιρό και είναι ώρα να ξεσηκωθούμε» δήλωσαν στην κάμερα του ΣΚΑΪ οι πρώτοι ταξιδιώτες. «Το πρώτο συλλαλητήριο τους έστειλε το μήνυμα», «να στείλουν τον Νίμιτς στο μουσείο της Αμφίπολης» είπαν άλλοι ταξιδιώτες.
~Αναχωρούν τα πρώτα πούλμαν απο Θεσσαλονίκη 04.02.2018 ΣΚΑΪ TV , : https://youtu.be/MVxNcknC_Bo   .-
~ Μακεδονία Ξακουστή στα πούλμαν - Κρητικοί στον Πειραιά 04.02.2018 ΣΚΑΪ : https://youtu.be/HJOk5GPKcoA .-
~ Εφτασαν οι Κρητικοί για το Συλλαλητήριο ΠΕΙΡΑΙΑΣ 04.02.2018 ΣΚΑΪ TV : https://youtu.be/AwJ0Ot20SQ4  .-

*** Άστατος ο καιρός σήμερα Κυριακή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  ΣΉΜΕΡΑ  προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Αργά το βράδυ, προς το τέλος της ημέρας, υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι με ριπές που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον Ν-ΝΑ άνεμο.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσουν και κάποιες λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** 4 Φεβρουαρίου: Εορτή του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου
~ Τη μνήμη του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου τιμά σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας. O Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περί το 360 μ.Χ. από γονείς θεοφιλείς, και ήταν συγγενής των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Θεοφίλου (385 – 412 μ.Χ.) και Κυρίλλου Α’ (412 – 444 μ.Χ.).
* Σε νεαρή ηλικία έλαβε μεγάλη και θαυμαστή θεολογική και φιλοσοφική γνώση. Στην αρχή εργάσθηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Επιζητώντας όμως την ησυχία για να δύναται να ασχοληθεί με το έργο της ζωής του, τη μελέτη των Αγίων Γραφών, αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, γι’ αυτό έλαβε και το όνομα Πηλουσιώτης. Αργότερα δέχεται την πρόταση να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εκλέγεται πανηγυρικά ηγούμενος στο μοναστήρι του.
Λόγω της τεράστιας θεολογικής του κατάρτισης, απέκτησε μεγάλο κύρος και φήμη, ώστε να θεωρείται μοναδικός στις ερμηνείες περίπλοκων γραφικών χωρίων. Κατά την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Έφεσο το έτος 431 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Θεοδοσίου Β’ του Μικρού (408 – 450 μ.Χ.), ο Άγιος αναφαίνεται με μεγάλη υπόληψη και σπουδαίο κύρος στην Εκκλησία.
Έλεγχε με παρρησία τους αμαρτάνοντες, φώτιζε τους πάντες με τον θείο του λόγο, νουθετούσε τους άρχοντες, υπεστήριζε τους κλονιζόμενους και ήταν η «μούσα της ημετέρας αυλής», όπως αποκαλούσε αυτόν ο ιερός Φώτιος (Επιστολή 2, 44).
Συνέγραψε αρκετές πραγματείες, ως και πλήθος επιστολών, από τις οποίες σώζονται 2.012, με τις οποίες νουθετούσε, συμβούλευε και συγχρόνως εξηγούσε τις θείες και σωτήριες Γραφές. Εκοιμήθη ειρηνικά το 440 μ.Χ.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Σοφία κοσμούμενος, παντοδαπεί ευκλεώς, τοις Αόγοις εκόσμησας, την Εκκλησίαν Χρίστου, Ισίδωρε Όσιε, συ γαρ δι’ εγκράτειας, σεαυτόν εκκαθάρας, πράξει και θεωρία, διαλάμπεις εν κοσμώ, δι’ ων μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τα κρείττονα.
~ Απολυτίκιο Αγ. Ισιδώρου Πηλουσιώτου - 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  : https://youtu.be/TgptokGYBVI  .-

*** Σαμαράς στο Συλλαλητήριο; 
"Το ερώτημα που θέτουν εδώ και καιρό πολιτικοί όλων των παρατάξεων (αλλά κυρίως οι γαλάζιοι βουλευτές) είναι εάν θα παραστεί στο σημερινό  συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ο Αντ. Σαμαράς. Ο ίδιος έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν φανερώνει δημοσίως τις προθέσεις του.
Η δήλωση ωστόσο που έκανε από την Καλαμάτα (λίγες ώρες μετά το δείπνο που είχε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με το ζεύγος Μητσοτάκη), ότι την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, μάλλον θεωρείται προαναγγελία της στήριξής του προς το συλλαλητήριο.
Έτσι απευθύνθηκα στη ΝΔ και ρώτησα ευθέως εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί στο συλλαλητήριο και ιδού η απάντηση: «Έχετε καμία αμφιβολία; Εδώ θα πάνε και άλλοι που θεωρούνται θεσμικοί στο κόμμα», χωρίς να μου αποκαλύψει ονόματα, πλην ενός, τον οποίο θα πρέπει να τον δω στην εξέδρα για να το πιστέψω.

***  Συλλαλητήριο Αθήνα: Οι αστοχίες του Μητροπολίτου Μεσσηνίας
~ Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου-Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τις ημέρες αυτές έκαμε αισθητή την παρουσία του. Με αφορμή τη διοργάνωση , εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, με πολύ προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, κατά των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως επίσης των Ιεραρχών και των άλλων κληρικών, που συμμετέσχον στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ή/και θα συμμετάσχουν σε αυτό των Αθηνών.
* Στις δηλώσεις του συγκεκριμένου Μητροπολίτου αρμοδιότεροι να απαντήσουν είναι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στο παρόν άρθρο επισημαίνονται από τον υπογράφοντα ορισμένες αστοχίες των δηλώσεών του. Η πρώτη, που πρέπει να τονισθεί είναι το ύφος τους. Ο λόγος, προφορικός ή γραπτός, ενός χριστιανού και, προ πάντων, ενός Αρχιερέως πρέπει να διακατέχεται από αγάπη και νηφαλιότητα, να είναι σαφής και χωρίς υπονοούμενα. Πρέπει επομένως να μην αποπνέει αλαζονεία, να μην χαρακτηρίζεται από οργίλο ύφος, και να μην περιέχει υπερβολές, υπονοούμενα και υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
Αστοχία του Μητρ. Μεσσηνίας είναι η προσβλητική για μέλη του Σώματος της Ιεραρχίας, που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, επίκρισή του, ότι «κινούνται στο επικίνδυνο όριο της εκκοσμίκευσης και του εκπροτεσταντισμού του εκκλησιαστικού ήθους». Στη συνέχεια επιχειρεί να γίνει πιο συγκεκριμένος. Αφού σημειώνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος στο παρελθόν οργάνωσε συλλαλητήρια και λαοσυνάξεις γράφει πως «τα εξαργύρωσε αρκετές δεκαετίες αργότερα πολύ ακριβά» και προσθέτει: «Δεν αδικώ την ιστορική ακρίβεια εάν ισχυριστώ, ότι το ανταποδοτικό “όφελος” ήταν αρκετά χαμηλό σε σχέση προς τον “αγώνα” και η ζημία αρκετά υψηλή σε σχέση προς τις επιδιώξεις της». Ασαφές και με υπονοούμενα το μέρος αυτό της δηλώσεώς του. Αφήνει τον καθένα κάτι να υποθέσει… Ουδεμία όμως συζήτηση μπορεί να γίνει με αοριστίες και με αιωρούμενες κατηγορίες και αυτό δεν είναι ηθικά σωστό.
Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας την εξήγησή του περί «εκπροτεσταντισμού» της Εκκλησίας επικρίνει με βαρείς χαρακτηρισμούς την ενέργεια «κάποιων επισκόπων», (Σημ. Εννοεί προφανώς συνεπισκόπους του, μέλη της Ιεραρχίας) οι οποίοι «εξουσιοδοτούν επιπόλαια και ανεπίγνωστα να διαβάσουν ανεύθυνοι ομιλητές προς τον λαό το προσωπικό τους μήνυμα». Επικρίνει επίσης τον «εκκλησιολογικά ανυπόστατο συνδικαλιστικό οργανισμό ιερέων – κληρικών», επειδή «προτρέπει τους κληρικούς να συμμετάσχουν σε ένα συλλαλητήριο για το οποίο η Εκκλησία έχει ήδη αποφανθεί».
Ως προς τη συμμετοχή των Επισκόπων, των άλλων κληρικών και του λαού σε συλλαλητήρια και λαοσυνάξεις είναι Ορθόδοξη και όχι προτεσταντική παράδοση. Από την εποχή των αιρέσεων και της εικονομαχίας έως και την εποχή των ενωτικών ενεργειών της κοσμικής εξουσίας και, ενίοτε, της εκκλησιαστικής ηγεσίας, κλήρος και λαός διαφύλαξαν την Ορθοδοξία από τις κακοδοξίες. Τα παραδείγματα πολλά. Δύο αρκούν. Όταν η αυτοκράτειρα Ευδοξία εξόρισε, την πρώτη φορά, τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο τον αποκατέστησε σύντομα, διότι «το πλήθος το οποίο μόνο σχεδόν του είχε μείνει απολύτως πιστόν, ενθουσιώδες απήτει άμεσον επανεγκατάστασιν εις τον θρόνον…» (Χρ. κ΄ Ηθ. Εγκ. τ.6, σελ. 1177).
Το δεύτερο είναι με τις φιλενωτικές ενέργειες των αυτοκρατόρων και των φιλενωτικών ιεραρχών. Όταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος επιχείρησε να υποτάξει την Ορθόδοξη Εκκλησία στον Πάπα (1274-1280) κλήρος και λαός με λαοσυνάξεις και με μία Σύνοδο στη Θεσσαλία την απέτρεψαν και η υπογραφείσα συνθήκη «δεν έλαβεν ουδέ εκτελέσεως αρχήν». (Σπ. Ζαμπελίου «Άσματα Δημοτικά της Ελλάδος μετά μελέτης ιστορικής περί μεσαιωνικού Ελληνισμού», Τυπ. Τερζάκη και Ρωμαίου, Κέρκυρα, 1852, σελ. 506. Επίσης Α.Α. Βασίλιεφ «Ιστορία Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 324-1453», Εκδ. Μπεργαδή, Αθήνα, 1954, σελ. 824). Η δεύτερη επιχείρηση υποταγής στον Πάπα έγινε επί αυτοκρατόρων Ιωάννου και Κωνσταντίνου των Παλαιολόγων, όταν και πάλι κλήρος και λαός την απέτρεψε. Στην ψευδοσύνοδο Φεράρας – Φλωρεντίας (1438-1439), όπως γράφει ο Ζαμπέλιος, μόνος ο Μητροπολίτης Εφέσου Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός απέτρεψε την υποταγή στον Πάπα, γνωρίζοντας ότι είχε μαζί του τον λαό της Κωνσταντινούπολης, που καθημερινά διαδήλωνε υπέρ της διατήρησης της εθνικής και εκκλησιαστικής συνειδήσεώς του (Αυτ. σελ. 533-534). Για αυτή την ιδιοπροσωπία του αγωνίζεται και διαδηλώνει ο κλήρος μαζί με τον λαό. Πού «ο εκπροτεσταντισμός του εκκλησιαστικού ήθους του» και πού η «εκκοσμίκευσή» του;
Μία άλλη επίκριση του Μητρ. Μεσσηνίας σε βάρος των συνεπισκόπων του είναι ότι η Εκκλησία δι’ αυτών «θα σταθεί θεσμικά δίπλα στους “άθεσμους” οργανωτές των συλλαλητηρίων ως “θεραπαινίδα τους”». Προφανώς ο Μητρ. Μεσσηνίας κατηγορεί τα μέλη της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι κατάντησαν την Εκκλησία «υπηρέτρια» των διοργανωτών του συλλαλητηρίου. Αυτό εκκλησιολογικά δεν είναι ακριβές. Ο Επίσκοπος από μόνος του αποτελεί μεγάλη ευλογία για μια σύναξη και τιμή προς τους συναγμένους. Αλλά και αν «κατάντησε» ο Επίσκοπος και όποιος άλλος κληρικός «υπηρέτης» του λαού του Θεού ποιος μεγαλύτερος έπαινος θα μπορούσε να του δοθεί; Υπάρχει μείζον του να εφαρμόζει την εντολή του Ιησού: « Ος αν θέλη μέγας γενέσθαι εν υμίν, έσται υμών διάκονος και ος αν θέλη υμών γενέσθαι πρώτος, έσται πάντων δούλος» (Μαρκ. ι΄ 44) και τους λόγους του Αποστόλου Παύλου: «Ου γαρ εαυτούς κηρύσσομεν, αλλά Χριστόν Ιησούν, εαυτούς δε δούλους υμών δια Ιησούν» (Β΄ Κορ. δ΄ 6);…
Τέλος χωρίς να αναφέρει στοιχεία ο Μητρ. Μεσσηνίας απαξιώνει πλήρως τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων και αφήνει αόριστες σε βάρος τους κατηγορίες. Γράφει: «Ποιους εκπροσωπούν οι “άγνωστοι” συνδιοργανωτές, οι οποίοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη θεσμική Εκκλησία και να την “καπελώσουν” για την ικανοποίηση δικών τους πολιτικών σκοπιμοτήτων, άλλοθι και επιδιώξεων;». Και πάρα κάτω: «Ποιοι είναι οι ανεύθυνοι ομιλητές…και τι τάχα εκπροσωπούν ή με ποια ιδιότητα απευθύνονται με τρόπο προκλητικό προς τον Προκαθήμενο και την Ιεραρχία της προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στα δικά τους συλλαλητήρια;».
Αστοχεί για μιαν ακόμη φορά ο Μητρ. Μεσσηνίας. Οι διοργανωτές δεν είναι «ανεύθυνοι», όπως και ο κάθε συνειδητός πολίτης αυτής της χώρας, και κάθε άλλης δημοκρατικής χώρας. Επίσης δεν απευθύνθηκαν «με τρόπο προκλητικό» στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά του ζήτησαν συνάντηση και ο κ. Ιερώνυμος τους εδέχθη και τους είπε να πράξουν κατά τη συνείδησή τους… Και γιατί είναι προκλητικό να προσκαλέσουν σε μια εκδήλωσή που διοργανώνουν τους ποιμένες τους; Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες, που αποδέχονται προσκλήσεις και παρίστανται σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν Δήμοι, και Οργανώσεις κακώς πράττουν; Τι ελιτίστικη αντίληψη είναι ότι ο Μητροπολίτης πρέπει να ζει απομονωμένος στον θρόνο του;
Η εκδήλωση για τη Μακεδονία δεν είναι κομματική, δεν είναι συνδικαλιστική, δεν είναι ιδεολογική, είναι πανεθνική και αυτή την ενότητα του ποιμνίου τους μπρος σε ένα μείζον ζήτημα, όπως είναι το Μακεδονικό, επισφραγίζουν οι συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια Επίσκοποι και οι άλλοι κληρικοί, καθώς και οι μοναχοί και οι μοναχές.
Η δήλωση του Μητρ. Μεσσηνίας ολοκληρώνεται με μια βαριά κατηγορία σε βάρος των διοργανωτών των συλλαλητηρίων. Γράφει ότι αυτά «διοργανώνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες έσωθεν και έξωθεν». Θα πρέπει ο Μητροπολίτης να καταθέσει αμέσως τα στοιχεία που διαθέτει, για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, αλλιώς θα του προσαφθεί η κατηγορία ότι απηύθυνε ανεύθυνα και συκοφαντικά λόγια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις και έριδες, ξένες προς το μήνυμα του Ιησού Χριστού. Και αν αρχίσει ο «εμφύλιος πόλεμος», με ένθεν και ένθεν υπονοούμενα, συκοφαντίες και αόριστες καταγγελίες για «σκοπιμότητες έσωθεν και έξωθεν», αυτός τελειωμό δεν θα έχει και μόνο πληγές θα προκαλέσει…-

*** Βαθιά συγκίνηση… 
Ιδιαίτερη αναφορά στον Χρήστο Μαλαπάνη έκανε στις δηλώσεις του για την εορτή της Υπαπαντής, ο Καλαματιανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Κατά τη διάρκειά τους, εξήρε το ήθος του, αλλά και το γεγονός ότι η Καλαμάτα έχασε έναν από τους καλύτερους αυτοδιοικητικούς παράγοντες στην ιστορία της.
Ο Χρήστος Μαλαπάνης πέρασε, πρόωρα, στους τεθνεώτες και οι ζώντες ξέρουμε πού θα βρούμε τα έργα του, αλλά και τον ίδιο: στους δρόμους της Καλαμάτας, στους χώρους του δημαρχείου, στο Διοικητήριο, στα γραφεία του ΟΤΕ, στο τραπέζι του REX…  Α.Π.

*** Το πρόγραμμα των Αποκριών στην Κυπαρισσία 
Την Τσικνοπέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, ξεκινά ο επίσημος εορτασμός των Αποκριών στην Κυπαρισσία, με τα καταστήματα της πόλης να «τσικνίζουν» σε μια μεγάλη γιορτή σε όλη την αγορά.
Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου θα γίνουν πάρτι και events των καταστημάτων, ενώ το Σάββατο στις 11.00 το πρωί θα γίνει παιδικό πάρτι με κλόουν, ξυλοπόδαρους, τραμπολίνο και πολλές άλλες εκπλήξεις στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στις 11.00 το πρωί, θα γίνει στον Άη Λαγούδη διαγωνισμός χαρταετού και θα επακολουθήσει πλούσιος σαρακοστιανός μπουφές. Θα υπάρξουν και δώρα, όπως ένα ποδήλατο, μια βαλίτσα ταξιδιού και μια σκαλιστή φωτεινή υδρόγειος.

*** Θετικός ο Χαρίτσης για αναβάθμιση του γηπέδου του Μεσσηνιακού 
Οι υπεύθυνοι του ιστορικότερου ελληνικού σωματείου, του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου ενημερώνουν για την χθεσινή επίσκεψη που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης: «στο "αθλητικό σπίτι πολλών γενεών καλαματιανών", στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μεσσηνίας κ. Πέτρο Κωνσταντινέα και υπηρεσιακούς του υπουργείου του παράγοντες. Συνοδευόμενοι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου περιηγήθηκαν τον αγωνιστικό χώρο και τις στεγασμένες εγκαταστάσεις. Αργότερα επισκέφθηκε την αίθουσα Κειμηλίων και είδε τα σημαντικά εκθέματα που υπάρχουν και με μεγάλο ενδιαφέρον "ανακάλυψε" καταστάσεις και πρόσωπα που εικονίζονται στο πολύτιμο αυτό αρχείο. Ο Πρόεδρος του Μεσσηνιακού κ. Παν. Στασινόπουλος έκανε μια συνοπτική εισήγηση των προτεινόμενων, βάσει μελετών, προτάσεων για την αναβάθμιση του γηπέδου και την απόδοσή του στην κοινωνία της Καλαμάτας. Ακολούθως ο βουλευτής κ. Πέτρος Κωνσταντινέας σε σύντομη ομιλία του κατέθεσε την σύμφωνή του γνώμη για τα προτεινόμενα. Ο Υπουργός κ. Αλέξης Χαρίτσης συμφώνησε για την ανάγκη αναβάθμισης του γηπέδου, έδωσε το στίγμα της Κυβέρνησης για την προσπάθεια στήριξης των αθλητικών έργων και με στοχευμένες εκφράσεις αξιολόγησε ως θετική την μελέτη που του παρουσιάστηκε, ενώ ανέθεσε σε παράγοντα του Υπουργείου τις περαιτέρω επαφές με το Δ.Σ. του Μεσσηνιακού, για την σύντομη, κατά το δυνατόν, προώθηση της μελέτης στους αρμοδίους.
Στον κ. Υπουργό δόθηκαν αναμνηστικά δώρα.
Όλους όσους ενδιαφέρονται και συμβάλλουν για την αναβάθμιση του γηπέδου του Μεσσηνιακού τους ευχαριστούμε, κυρίως όμως τον Υπουργό κ. Χαρίτση, που μέσα από το βαρύ πρόγραμμά του βρήκε χρόνο, διότι διάθεση είχε, και επισκέφθηκε τις γερασμένες εγκαταστάσεις του» καταλήγει η ανακοίνωση του Μεσσηνιακού.

***  Παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος ο Δημήτρης Δημόπουλος 
Το τελευταίο δεκαήμερο, περίπου, το κλίμα στη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, εμφανίζει στοιχεία "βαρομετρικού χαμηλού". Αιτία η γραπτή παραίτηση του αντιδημάρχου Δημήτρη Δημόπουλου, λόγω υπερκάλυψης των αρμοδιοτήτων του και πρωτοβουλίες συναδέλφων του τις οποίες ο ίδιος δεν γνώριζε, αν και αρμόδιος.
 Πληροφορίες κάνουν λόγο για την καθυστέρηση που υπήρξε στο έργο του ποδηλατόδρομου, αφού, ο εργολάβος θα έπρεπε να προχωρήσει σε κάποιες…παράπλευρες εργασίες, εκτός της φύσης του έργου.
Ο αντιδήμαρχος, αν και ζήτησε ενημέρωση από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για τα όσα συμβαίνουν, δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που πήραν. Έτσι, αποφάσισε ότι επειδή δεν μπορεί να παίξει το ρόλο της "μαριονέτας", να υποβάλει την παραίτησή του.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες για να αλλάξει γνώμη, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Άλλωστε, δεν είναι και η πρώτη φορά, που ένιωσε ακάλυπτος για ενέργειες άλλων. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας προκειμένου να μην αφήσει τη…φωτιά να ξεφύγει προσπάθησε να κατευνάσει τον κ. Δημόπουλο, προτείνοντάς του διάφορες θέσεις, αλλά, ο τελευταίος φαίνεται, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη, κυρίως, για λόγους αρχής.
Φυσικά ο ίδιος δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην πλειοψηφία, αφού, κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει η ηθική του. Άλλωστε, επίσημα, για τον ίδιο, ο λόγος της παραίτησης είναι "ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις", που τον…υποχρεώνουν να αποχωρήσει από τη θέση του αντιδημάρχου, για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Βέβαια, η παραπάνω εξέλιξη, όπως είναι φυσικό, θα δημιουργήσει ντόμινο αλλαγών και στις θέσεις των αντιδημάρχων, αλλά και των νομικών προσώπων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τη θέση του Δημήτρη Δημόπουλου προορίζεται ο Ανδρέας Καραγιάννης, μέχρι σήμερα πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, ενώ, στη θέση του, θα τοποθετηθεί, κατά πάσα πιθανότητα ο Σαράντος Μαρινάκης.
Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις αυτές δείχνουν, μέχρι ένα σημείο και το κλίμα που επικρατεί στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας και το δύσκολο ρόλο που έχει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, να συγκεράσει απόψεις και πρακτικές, εν όψει, μάλιστα, και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, αλλά και με τα μέλη της πλειοψηφίας να κάθονται στα…κάρβουνα, μέχρι να ανακοινώσει ο δήμαρχος την τελική του απόφαση για το αν θα είναι και πάλι υποψήφιος ή θα προτιμήσει κάτι διαφορετικό.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  27χρονος σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θουρία (φωτογραφίες) 
 
 
Ένας 27χρονος έχασε τη ζωή του λίγο μετά τις 12 το βράδυ του Σαββάτου, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες το αυτοκίνητό που οδηγούσε, συγκρούστηκε με όχημα που οδηγούσε 59χρονος.
Το δυστύχημα συνέβη μπροστά στου Λάμπου στη Θουρία, οι δύο οδηγοί διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με ασθενοφόρο, αλλά ο νεαρός έχασε τη μάχη με τη ζωή.

***   Η Σερβία είναι ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!  Έτοιμη να διορθώσει το λάθος της… (ΒΙΝΤΕΟ)

~ «Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο Σέρβος πρέσβης Nτούσαν Σπασόγιεβιτς, την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» το 1996.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ηράκλειο της Κρήτης για να συζητηθούν θέματα συνεργασίας των δύο κρατών στο ζήτημα του τουρισμού, ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο της ΚΡΗΤΗ TV, Λευτέρη Κουμαντάκη, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια και τα Σκόπια: «Κάναμε πολύ μεγάλο λάθος που αναγνωρίσαμε το 1996 τη συνταγματική ονομασία των Σκοπίων ως πΓΔΜ», ήταν η απάντηση που έδωσε, ενώ πρόσθεσε πως η Σερβία θα είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, όποια στάση κι αν κρατήσει αυτή. 
*  (Εναλλακτικά ΕΔΩ)

*** Βίντεο ΣΟΚΗ Αρχαία Μακεδονική είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ! Τέλος…

~ Σε λιγότερο από 3 λεπτά, το παρακάτω βίντεο αποδεικνύει ότι η Αρχαία Μακεδονική γλώσσα είναι Ελληνική.
Με στοιχεία και διαπιστώσεις, καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις των Σκοπιανών για τη Μακεδονική γλώσσα και φαίνεται η ελληνική μήτρα της:
Εναλλακτικά ΕΔΩ

*** Aπίστευτο ! Πιάστηκαν στα χέρια Γκλέτσος και Κυρίτσης…

~   Ο Δήμαρχος Στυλίδας επιτέθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ του Σαββάτου, 03.02.2018, στον Αντιπεριφερειάρχη με μπουνιές και κλωτσιές! Εκατέρωθεν μηνύσιες και η συνέχεια... στα δικαστήρια.

Το απίστευτο αυτό συμβάν έγινε το βράδυ του Σαββάτου, 03.02.2018, στο χορό της Agroinvest και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Τσαμαντάνη» στον Καραβόμυλο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Απόστολος Γκλέτσος πλησίασε τον Αντιπεριφερειάρχη μέσα στην αίθουσα και του είπε «μπορείς να βγεις έξω να σου πω κάτι;».
Ο Γκλέτσος, το επεισόδιο και οι μηνύσεις
Ο Δημήτρης Κυρίτσης νόμισε ότι του ζήτησε να βγει έξω για να συζητήσουν κάτι που ήθελε ο Δήμαρχος, επειδή  μέσα στην αίθουσα είχε πολύ φασαρία.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη μόλις βγήκαν έξω, ο Απόστολος Γκλέτσος άρχισε ξαφνικά να τον βρίζει χυδαία και να τον χτυπά με κουτουλιές, μπουνιές και κλωτσιές.
Ο Δημήτρης Κυρίτσης κατέληξε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις.
Στη συνέχεια μαζί με τον Θύμιο Καραΐσκο, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του, πήγαν στο Α.Τ. Στυλίδας και κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Δημάρχου.
Αργότερα εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος κατέθεσε και αυτός μήνυση εναντίον του Αντιπεριφερειάρχη.
Με εντολή Εισαγγελέα οι δυο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν τη 1:00′  τα ξημερώματα της Κυριακής και η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.  lamiareport.gr

*** Eκλογές σήμερα! Ώρες αγωνίας στην Κύπρο...

~ Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίζεται από το ΔΗΣΥ, και o Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αναμετρώνται σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, από τον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσεχή πενταετία.
Οι δύο υποψήφιοι είχαν αναμετρηθεί και το 2013. Τότε ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει το 57,48% των ψήφων και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%. Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 35,51% των ψήφων, ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 30,24% με την αποχή να διαμορφώνεται στο 28,1%.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και με μια διακοπή μεταξύ 12:00 -13:00 θα κλείσουν στις 18:00. Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα. Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας. Με το κλείσιμο της κάλπης θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης εξόδου και γύρω στις 19:30 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα. Στις 22:00 θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία». Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ είναι η έκτη που έχει οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.
Οι πρώτες εκλογές, που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο ήταν το 1988. Γιώργος Βασιλείου και Γλαύκος Κληρίδης επικράτησαν την πρώτη Κυριακή. Πρόεδρος εξελέγη στις 21/2-1988 ο Γιώργος Βασιλείου με ποσοστό 51,6%. Πέντε χρόνια μετά, οι ίδιοι βρέθηκαν και πάλι να διεκδικούν εκλογή με τον Γιώργο Βασιλείου να κόβει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου. Παρά το υψηλό εκλογικό ποσοστό ο κ. Βασιλείου δεν ξεπέρασε το όριο του 50% κατά την δεύτερη Κυριακή κάτι που πέτυχε με το οριακό 50,31% ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε και πάλι υποψηφιότητα το 1988. Από τους επτά υποψήφιους στην δεύτερη Κυριακή πέρασαν οι Κληρίδης και ο Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος στηριζόταν από το ΑΚΕΛ. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέχτηκε με ποσοστό 50,82%.
Το 2003 ο Τάσσος Παπαδόπουλος ηγέτης του ΔΗΚΟ εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 51,51%, έχοντας μια ισχυρή πολιτική στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πέντε χρόνια αργότερα ο Τάσσος Παπαδόπουλος επιχείρησε να γίνει ο τέταρτος πρόεδρος της Δημοκρατίας με δυο προεδρικές θητείες, αλλά απέτυχε. Στο δεύτερο γύρο πέρασαν ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Δημήτρης Χριστόφιας με τον υποψήφιο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ να εκλέγεται πρόεδρος με ποσοστό 53,36%. Στις προεδρικές εκλογές του 2013 η εκλογή ξεκαθάρισε στο δεύτερο γύρο. Ανάμεσα στο Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά οι ψηφοφόροι με ποσοστό 57,48% εξέλεξαν τον κ. Αναστασιάδη.  protothema.gr

*** ΚΟΙΜΑΤΑΙ η Νέα Δημοκρατία! Τους ΞΥΠΝΑΕΙ ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ... (ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ)

~ Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη είπε προχθές (1/2) σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Radio Marconi 96,1 ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει κρυφή συμφωνία με τον ξένο παράγοντα (προφανώς με Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία) ώστε να παραδώσει το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας μας για να πάρει μείωση του ελληνικού χρέους.
*  Φαίνεται ότι κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος πρώτος έκανε σε δήλωσή του την αποκάλυψη για το έγκλημα αυτό.
Όπως θα δείτε, η δήλωση αυτή του κ. Βελόπουλου έγινε στις 30 Ιανουαρίου, και λέει ακριβώς αυτά τα οποία «ανακάλυψε» η κυρία Βούλτεψη, ως μετά Χριστόν προφήτης, δύο ημέρες μετά:
~
*** Όταν οι Γερμανοί λεηλάτησαν τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα… (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Τα γλυπτά που αρπάξανε οι Γερμανοί από τον Ναό της Αφαίας, αποτελούν μία «άγνωστη» ιστορία που για κάποιο λόγο αποφεύγουν να...
διηγούνται οι γνωρίζοντες αρχαιολόγοι!
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ΠΟΥ βρίσκονται σήμερα τα κλεμμένα γλυπτά και πόσοι τα έχουμε επισκεφτεί; Γιατί κανείς δεν ζητάει επισήμως την επιστροφή τους;
Η αρπαγή από τους Γερμανούς
Η ιστορία ξεκινάει το 1811, όταν ο αρχιτέκτονας Ch. R. Cockerell και ο φίλος του βαρώνος von Hallerstein, επισκέφθηκαν την Αίγινα και λεηλάτησαν το Ναό Αφαίας. Με αδιαφανείς διαδικασίες και δωροδοκία των ντόπιων προεστών, κρυφά μετέφεραν 17 αγάλματα και πολλά άλλα κομμάτια από τα αετώματα του Ναού στον Πειραιά.
Από εκεί, με τη βοήθεια του Αυστριακού Gropius, μέλους της ίδιας παρέας αρχαιοκαπήλων και «αρχιτέκτονα» της λεηλασίας των γλυπτών του Ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας αλλά και την κάλυψη του Γάλλου προξένου Louis Fauvel (που, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Λόγιου Ερμή»), όταν έμαθε τι γίνεται έσπευσε στην Αίγινα και έκλεψε και αυτός ότι μπόρεσε και του συνεργάτη του λόρδου Έλγιν (!!!) Giovani Lusieri, έγινε μεταφορά στα Αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Οθωμανική Διοίκηση.
Οι κλεμμένοι »Αιγινήτες»
Διαπιστώνεται εύκολα ότι το ίδιο κύκλωμα περιηγητών και αξιωματούχων της εποχής είχε αναγάγει σε … επικερδές «άθλημα» την αρπαγή των πολιτιστικών εθνικών μας θησαυρών. «Ευτυχώς», επειδή οι αρχαιοκάπηλοι «περιηγητές» αλληλοϋποβλέπονταν, είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους και δεσμεύτηκαν τα γλυπτά να μείνουν σε ενιαίο σύνολο, αλλιώς τώρα θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους.
Τελικά, εκτέθηκαν σε δημοπρασία, το Νοέμβρη του 1812 στη Ζάκυνθο. Προσφορές κατέθεσαν η Γαλλία, η Βαυαρία ενώ ο εκπρόσωπος της Αγγλίας θεώρησε μεγάλο το ποσό που έπρεπε να προσφέρει και προτίμησε να παραμείνει στη Μάλτα και να κάνει κρυφές συζητήσεις με τον Cockerell για ακύρωση της πώλησης. Τελικά μετά από ένα αξιοθρήνητο διπλωματικό παρασκήνιο (στην πλάτη της «Ελλαδίτσας»), το 1814 κατέληξαν στη Γερμανία (τότε Βαυαρία).
Πού βρίσκονται σήμερα τα γλυπτά της Αφαίας
Σήμερα κοσμούν ειδική αίθουσα της Γλυπτοθήκης του Μονάχου και έχουν επονομαστεί ως «ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ». Σύμφωνα με επισκέπτες, αν έλειπαν από εκεί, η Γλυπτοθήκη θα ήταν ένα επαρχιακό συνηθισμένο Μουσείο !!! Συγκινητική είναι η μαρτυρία Αιγινήτη που επισκέφθηκε την Γλυπτοθήκη του Μονάχου, εκεί κατά την είσοδο του και συγκεκριμένα στο ταμείο του ζητήθηκε να πληρώσει είσοδο για να θαυμάσει τα εκθέματα. Εκείνος με σθένος ψυχής και με πόνο καρδιάς αρνήθηκε να πληρώσει για κάτι που ήταν δικό του, για κάτι που ήταν της πατρίδας του, για κάτι που έπρεπε να είναι εκεί που γεννήθηκε στον Ναό της Αφαίας.
Δεν ξεχνάμε και δε ζητάμε αντίγραφα. Θέλουμε πίσω τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς όπου και αν βρίσκονται. Ο καιρός του ραγιαδισμού και της αποικιοκρατίας είναι περασμένος πια, για τα καλά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας.
Το παραπάνω άρθρο δεν θα μπορούσε να γραφτεί χωρίς τις πολύτιμες πληροφορίες από το ενδιαφέρον πορταλ www.aeginaportal.gr, ενώ το εκπληκτικό βίντεο που ακολουθέι, έχει δημιουργήσει και «ανεβάσει» στο youtube o χρήστης dionisosb με τίτλο «Η κλοπή των γλυπτών της Αφαίας».
Απολαύστε το: Εναλλακτικά ΕΔΩ  newsone.gr

*** Xάος στη Γερμανία! Αδύναμη να βρει λύση η Μέρκελ

~  Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κόμματός της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του αδελφού του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα είναι και σήμερα σκληρές.
"Συγκεντρωθήκαμε ξανά σήμερα εδώ για τον αποφασιστικής σημασίας γύρο των διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να πούμε πόσο θα διαρκέσει. Κάναμε καλή δουλειά βάσης χθες, όμως μένουν να επιλυθούν σημαντικά θέματα", πρόσθεσε πριν την έναρξη των συζητήσεων.
"Πηγαίνω σήμερα στις συζητήσεις με καλή πρόθεση, αλλά επίσης αναμένω ότι θα αντιμετωπίσουμε και σήμερα δύσκολες διαπραγματεύσεις", τόνισε η Μέρκελ.
Στόχος του CDU/CSU και του SPD είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως το τέλος της ημέρας ώστε να επαναληφθεί ο "μεγάλος συνασπισμός" που κυβερνά τη Γεμανία από το 2013, αν και κάποιοι πολιτικοί εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
 kathimerini.gr

***  ΔΩΣΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ! Οι λύσεις που θα δώσουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

~ Σε γενναίες διαγραφές δανείων αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες που έχουν λάβει καταναλωτικά, επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις. Τα πιστωτικά ιδρύματα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των stress test είναι αποφασισμένα να επιβάλουν την τάξη το επόμενο διάστημα.
Οι διαγραφές δανείων στις οποίες θα προχωρήσουν φέτος οι τράπεζες θα κινηθούν στα 3 δισ. ευρώ – 4 δισ. ευρώ. Στη διετία 2018 – 2019 οι συνολικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν σε 10,6 δισ. ευρώ και θα αφορούν 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 5,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές δανείων 1,1 δισ. ευρώ, αισθητά μειωμένες από τις διαγραφές, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που είχαν πραγματοποιήσει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν σχεδιάσει ακόμη πιο επιθετικές ρυθμίσεις. Οι λύσεις που προσφέρουν διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες:
1. Ρύθμιση της οφειλής. Αναπροσαρμόζονται οι αρχικοί όροι του δανείου με στόχο τη μείωση της μηνιαίας δόσης σε λογικά, για τα οικονομικά δεδομένα του πελάτη τους, επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
-Επιμήκυνση διάρκειας δανείου. Ο χρόνος μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του δανείου, ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη, επιμηκύνεται και μπορεί να φτάσει έως και τα 40 χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται σημαντικά και μόνιμα η μηνιαία δόση.
-Μείωση επιτοκίου. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου μειώνεται με αυτόν τον τρόπο, ενώ αναπροσαρμόζεται σε χαμηλότερα επίπεδα και η μηνιαία δόση. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2,30%, χαμηλότερα κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που προωθούν οι τράπεζες.
-Συνδυασμός επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίου. Οι δύο παραπάνω λύσεις εφαρμόζονται και συνδυαστικά, εξασφαλίζοντας τη μείωση της μηνιαίας δόσης, με περιορισμό των τόκων που καταβάλλει ο δανειολήπτης.
-Πληρωμή μέρους της δόσης. Για ένα διάστημα από 2 έως και 15 χρόνια ο δανειολήπτης καταβάλλει μέρος της δόσης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τόκους ή και κεφάλαιο. Πιο βραχυπρόθεσμοι διακανονισμοί γίνονται όταν εκτιμάται πως η οικονομική κατάσταση του πελάτη θα ανακάμψει μετά την περίοδο χάριτος που του χορηγείται. Για μεγαλύτερες διάρκειες, ένα μέρος του δανείου δεν αποπληρώνεται, χωρίς την επιβάρυνση του οφειλέτη με τόκους. Εάν υπάρξει συνέπεια στη ρύθμιση που θα συμφωνηθεί, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα του δανείου.
2. Οριστική διευθέτηση δανείου. Με τις λύσεις οριστικής διευθέτησης που έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες, είναι δυνατή η απαλλαγή του δανειολήπτη από το χρέος. Αυτό επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
-Εθελοντική παράδοση ακινήτου. Ο δανειολήπτης παραδίδει το ακίνητο και η τράπεζα του χαρίζει έως και το 100% του χρέους. Η τελική λύση εξαρτάται από τη σχέση εμπορικής αξίας του ακινήτου και του ανεξόφλητου υπολοίπου, την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, αλλά και τα ποσά που έχει καταβάλει έως σήμερα. Αν το κούρεμα δεν φτάσει στο 100%, ο πελάτης πληρώνει σε μηνιαίες δόσεις ένα μικρό μέρος της οφειλής.
-Μίσθωση ακινήτου. Προτείνεται στον πελάτη να ανταλλάξει το σπίτι του με το σύνολο του χρέους και να συνεχίσει να μένει σε αυτό πληρώνοντας ενοίκιο στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτόν δεν ανατρέπεται η ζωή του, καθώς δεν είναι αναγκασμένος να μετακομίσει.
 Πηγή Πληροφοριών:dikaiologitika.gr

*** Πως θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

~ Δεκαεννέα ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ενόψει ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Αναλυτικά:
1. Μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα;
Φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013, Α'167) αλλά δεν έχει την πτωχευτική ικανότητα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης εφόσον:
i. Έχει κάνει έναρξη εργασιών.
ii. Έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
iii. Έχει σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης:
✓ θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, ή
✓ θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
iv. Δεν είναι διαχειριστής:
✓ Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) ή
✓ Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ).
v. Δεν έχει διακόψει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, εκτός εάν υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.
vi. Δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση το ίδιο το φυσικό πρόσωπο για ένα από τα ακόλουθα αδικήματα:
(αα) φοροδιαφυγή, εκτός αν αφορά μη απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας, φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων τελών ή εισφορών ή φόρου πλοίων,
(ββ) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία, ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος. Στην περίπτωση της απάτης, αν ο παθών είναι το Δημόσιο ή Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αρκεί η καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος.
vii. Οι συνολικές οφειλές του προς ρύθμιση ανά πιστωτή (Δημόσιο ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του δεν υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ.
(άρθρα 1, 2§1β ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρα 1, 2§1β Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 2. Εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση οι ελεύθεροι επαγγελματίες;
Ναι εντάσσονται καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρα 21 και 47 του ν. 4172/2013, Α'167) αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα. Περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών είναι ενδεικτικά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.
(αιτιολογική έκθεση ν. 4469/2017: άρθρο 2§1)
 3. Φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχει την πτωχευτική ικανότητα και έχει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνολικές οφειλές προς ρύθμιση προς το Δημόσιο ύψους €60.000 και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης €40.000 μπορεί να ενταχθεί στην παρούσα ρύθμιση;
Για να ενταχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση πρέπει οι συνολικές οφειλές του προς ρύθμιση κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του να μην υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή / και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνεπώς μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά όχι και για αυτές προς το Δημόσιο εκτός και αν εξοφλήσει μέρος αυτών έτσι ώστε το ύψος των οφειλών του προς το Δημόσιο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει τις €50.000.
Αν δεν έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει μέρος των οφειλών του προς το Δημόσιο αναμένεται να εκδοθούν αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις για τη ρύθμιση οφειλών ύψους άνω των €50.000 προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
 4. Ποιες οφειλές προς το Δημόσιο των ανωτέρω φυσικών προσώπων ρυθμίζονται;
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013) και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001) καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών που βεβαιώνονται και εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., εφόσον έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά την ανωτέρω ημερομηνία, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται:
i. οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010 (Α' 130), ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο και
ii. οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 ή σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.
(άρθρο 2§§2,3 Π0Λ1223/29.12.2017)
 5. Ποιες οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης των ανωτέρω φυσικών προσώπων ρυθμίζονται;
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στην ανωτέρω ρύθμιση συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010 (Α' 130), ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο.
(άρθρο 2§§2,3 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 6. Μέχρι πότε μπορεί ένας οφειλέτης να υποβάλει την αίτησή του για ρύθμιση των ρυθμιζόμενων οφειλών του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και που την υποβάλλει;
Φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχει την πτωχευτική ικανότητα και επιθυμεί να ρυθμίσει τις ρυθμιζόμενες οφειλές του προς το Δημόσιο και τους Φ.Κ.Α. το σύνολο των οποίων δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ έκαστος, υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) www.keyd.gov.gr και με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης ορίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ' αριθ. 116821/25.10.2017 (ΦΕΚ 3909/Β'/6.11.2017) «Λειτουργικές Προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων ν. 4469/2017 (ΦΕΚ Α' 62)».
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. (άρθρο 1 ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρο 1 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 7. Αν χορηγηθεί ρύθμιση οφειλών βάσει των ανωτέρω διατάξεων και ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση μπορεί να αιτηθεί νέα ρύθμιση εφόσον δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής της αίτησης (31.12.2018);
Όχι, η ρύθμιση χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη. (άρθρο 1 ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρο 1 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 8. Ποιο το περιεχόμενο της αίτησης και ποια τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά;
Η αίτηση πρέπει να περιέχει:
✓ πλήρη στοιχεία του οφειλέτη,
✓ πλήρη στοιχεία τυχόν συνοφειλετών που υποβάλλουν την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη,
✓ τα στοιχεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας του οφειλέτη σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4469/2017, δηλαδή τα στοιχεία που βεβαιώνουν ότι ο οφειλέτης έχει σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης:
• θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, ή
• θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, για οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
✓ κατάλογο όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή.
Η αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 και συνοδεύεται υποχρεωτικά από:
✓ Πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο Αθηνών (Γενικό Αρχείο Αιτήσεων άρθρου 13 ν. 3869/2010) που να βεβαιώνει ότι δεν έχει εκδοθεί για τον οφειλέτη οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης οφειλών ή επικύρωσης δικαστικού συμβιβασμού κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010. Σε περίπτωση έκδοσης τέτοιου είδους δικαστικής απόφασης, πρέπει να προσκομίζεται:
• υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη του ν. 1599/1986 ότι οι οφειλές που έχουν περιληφθεί στην παρούσα αίτηση του οφειλέτη δεν έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του νόμου 3869/2010 (Α' 130), ακόμα κι αν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο, καθώς και
• επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης και της απόφασης.
✓ Αντίγραφο της τελευταίας εκδοθείσας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξης προσδιορισμού φόρου του έτους υποβολής της αίτησης και
• των τριών (3) προηγούμενων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί, για αίτηση ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο.
• των πέντε (5) προηγούμενων ετών, εφόσον έχουν εκδοθεί, για αίτηση ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
✓ Για οφειλέτες οι οποίοι έχουν στην κυριότητα τους εμπράγματα δικαιώματα επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, συμπληρωμένο έντυπο υπολογισμού αξίας του γηπέδου (Α ΓΗΣ).
✓ Αντίγραφο ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι προς ρύθμιση οφειλές προς το Δημόσιο ή / και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ επισυνάπτονται επιπροσθέτως και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
✓ Χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του ν. 4308/2014 (Α' 251) των τελευταίων πέντε (5) περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται υποχρέωση σύνταξης ή/και δημοσίευσης αυτών.
✓ Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του.
✓ Πρόσφατα πιστοποιητικά βαρών όλων των ακινήτων.
✓ Υπεύθυνη δήλωση με αναλυτική παράθεση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων για τις οποίες υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις επί αυτών.
Το Δημόσιο ή / και το ΚΕΑΟ (το οποίο εκπροσωπεί τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) δύναται να ζητήσουν την υποβολή επιπλέον δικαιολογητικών, τα οποία κρίνουν απαραίτητα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και για τη διαμόρφωση της πρότασης ρύθμισης από αυτούς.
Σε περίπτωση που το Δημόσιο ή / και το ΚΕΑΟ διαπιστώσουν ελλείψεις ή ανακρίβειες στην υποβληθείσα αίτηση, τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά, δύναται να τάξουν εύλογη προθεσμία, η οποία δεν υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, για τη συμπλήρωση ή διόρθωση αυτών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να απορρίψουν την αίτηση. (άρθρο 3 ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρο 3 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 9. Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσει ο συνοφειλέτης που υποβάλλει από κοινού αίτηση με τον οφειλέτη;
Ο συνοφειλέτης που υποβάλλει από κοινού αίτηση με τον οφειλέτη πρέπει στην αίτηση του να συμπεριλάβει κατάλογο όλων των πιστωτών του και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή καθώς και να προσκομίσει τα ίδια δικαιολογητικά με τον οφειλέτη (δείτε σχετική ερώτηση 8).
(άρθρο 3 ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρο 3 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 10. Ποια κριτήρια λαμβάνουν υπόψη το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διαμόρφωση της πρότασης ρύθμισης;
Για την υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης λαμβάνονται υπόψη:
✓ η αξία των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, του οφειλέτη και των συνοφειλετών αυτού έως του ποσού της συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές και
✓ το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη και των συνοφειλετών αυτού κατά το ποσό της συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές.
(άρθρο 4§1, άρθρο 12 ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρο 4§1, άρθρο 12 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 11. Τι ελέγχουν και λαμβάνουν υπόψη το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων οφειλέτη και συνοφειλετών;
Το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων ελέγχουν και λαμβάνουν υπόψη τα εξής:
> Για τα ακίνητα:
• Εφόσον οφειλές προς ρύθμιση < € 20.000,00 (ανά πιστωτή: Δημόσιο, ΦΚΑ):
- Υπολογίζεται ως αξία ακινήτων η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., σύμφωνα με το ν.
4223/2013, από την τελευταία συντεθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη προσδιορισμού φόρου.
- Για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού φυσικών προσώπων, για τα οποία δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝΦ.Ι.Α., υπολογίζεται ως αξία ακινήτων η αντικειμενική αξία αυτών όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 41 Α' του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α') και της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών 1144814/2631/ΠΟΛ1310/1998 (ΦΕΚ 1328 Β') μέσω της χρήσης του εντύπου Α ΓΗΣ.
• Εφόσον οφειλές προς ρύθμιση > € 20.000,00 (ανά πιστωτή: Δημόσιο, ΦΚΑ):
- Έκθεση εκτιμητή ακινήτων, η οποία έχει συνταχθεί σε χρόνο μικρότερο του έτους πριν την υποβολή της αίτησης και, σε περίπτωση που προσκομίζονται από οφειλέτη ή συνοφειλέτη περισσότερες εκθέσεις εκτιμητών, την πιο πρόσφατη. Εκτίμηση αξίας ακινήτων που περιλαμβάνεται σε έκθεση εμπειρογνώμονα, λαμβάνεται υπ' όψιν μόνο όταν βασίζεται σε έκθεση εκτιμητή ακινήτων.
Ως «εκτιμητής ακινήτων» νοείται ο πιστοποιημένος εκτιμητής ακινήτων που έχει καταχωριστεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την παρ. Γ' του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (Α' 107). Ως «εμπειρογνώμονας» νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προσφέρει κατ' επάγγελμα υπηρεσίες χρηματοοικονομικών συμβουλών.
ή
- Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται έκθεση εκτιμητή ακινήτων:
i. Υπολογίζεται ως αξία ακινήτων η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., σύμφωνα με το ν. 4223/2013, από την τελευταία συντεθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη προσδιορισμού φόρου. i. Για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού φυσικών προσώπων, για τα οποία δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝΦ.Ι.Α.,
υπολογίζεται ως αξία ακινήτων η αντικειμενική αξία αυτών όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 41 Α' του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α') και της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών 1144814/2631/Π0Λ1310/1998 (ΦΕΚ 1328 Β') μέσω της χρήσης του εντύπου Α ΓΗΣ.
> Για τα κινητά:
• που σχετίζονται με την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη ή συνοφειλέτη, όπως ενσώματα και άυλα πάγια πλην ακινήτων, αποθέματα, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. τίτλοι, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες καταθέσεις, μετρητά, μετοχές) την αγοραία αξία όπως προκύπτει είτε:
- από πρόσφατη έκθεση οικονομολόγου, μέλους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ή κατόχου άδειας λογιστή-φοροτεχνικού Α' τάξης, προκειμένου για οφειλέτη που τηρεί διπλογραφικά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών έως και 1.500.000 ευρώ ή απλογραφικά βιβλία,
ή
- από πρόσφατη έκθεση ορκωτού ελεγκτή, προκειμένου για οφειλέτη, που τηρεί διπλογραφικά βιβλία με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 1.500.000 ευρώ. Ως «πρόσφατη έκθεση» θεωρείται αυτή που έχει συνταχθεί εντός των τελευταίων δώδεκα μηνών πριν από την υποβολή της αίτησης της παρούσας απόφασης. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται η ως άνω έκθεση, το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης λαμβάνουν υπόψη την αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη και δύναται να ζητήσει τυχόν διαθέσιμα συνοδευτικά έγγραφα για τον έλεγχο της ως άνω δηλωθείσας αξίας.
• που δεν υπάγονται στην ανωτέρω υποπερίπτωση και αφορούν σε κινητά μεγάλης αξίας, ενός εκάστου άνω των 2.000 ευρώ και συνολικά εκτιμώμενα άνω των 30.000 ευρώ, την αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη, για τον έλεγχο της οποίας το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύναται να ζητήσουν τυχόν διαθέσιμα συνοδευτικά
έγγραφα και η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται αυτής που αναγράφεται σε εν ισχύ σύμβαση ασφάλισης τους. • μικρής αξίας, η αξία που αναφέρεται στην αίτηση του οφειλέτη. (άρθρο 4§2 Π0Λ1223/29.12.2017 & άρθρο 4§2 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 12. Τι ελέγχουν και λαμβάνουν υπόψη το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για την αξιολόγηση του εισοδήματος οφειλέτη και συνοφειλετών;
Το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων ελέγχουν και λαμβάνουν υπόψη τα εξής:
> Για οφειλέτη - νομικό πρόσωπο: το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη.
> Για συνοφειλέτη - νομικό πρόσωπο: το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη.
Για τον υπολογισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη αθροίζεται το ανωτέρω υπολογισμένο ποσό ανά συνοφειλέτη έως του ποσού συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές.
> Για οφειλέτη - φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα: το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, προσαυξημένο κατά το μέσο όρο των εσόδων από άλλες πηγές της τελευταίας τριετίας.
> Για συνοφειλέτη - φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα: το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, προσαυξημένο κατά το μέσο όρο των εσόδων από άλλες πηγές της τελευταίας τριετίας.
Για τον υπολογισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη αθροίζεται το ανωτέρω υπολογισμένο ποσό ανά συνοφειλέτη έως του ποσού συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές.
> Για συνοφειλέτη - φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία: ο μέσος όρος του πραγματικού δηλωθέντος κατά τις τρεις (3) τελευταίες φορολογικές περιόδους εισοδήματος, φορολογητέου ή μη.
Για τον υπολογισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη αθροίζεται το ανωτέρω υπολογισμένο ποσό ανά συνοφειλέτη έως του ποσού συνυπευθυνότητάς τους στις συνολικές προς ρύθμιση οφειλές.
(άρθρο 4§3 και άρθρο 12 περιπτ. Α) της Π0Λ1223/29.12.2017 & άρθρο 4§3 και άρθρο 12 περιπτ. Α) της Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 13. Ποιές ρυθμίσεις χορηγούν το Δημόσιο ή / και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με συνολικές οφειλές προς ρύθμιση έως € 50.000,00 στον κάθε πιστωτή (Δημόσιο, ΦΚΑ);
> Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς ρύθμιση έως 3.000 ευρώ και συνολικό ποσό προς ρύθμιση έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή / και τους ΦΚΑ:
- τμηματική καταβολή του συνολικώς οφειλόμενου ποσού χωρίς δυνατότητα
διαγραφής κανενός ποσού, S καθορισμό του πλήθους και του ύψους των ισόποσων τοκοχρεωλυτικών μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
i. ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ,
ii. μέγιστος αριθμός δόσεων 36,
iii. αναπροσαρμογή μηνιαίας δόσης και ανάλογη μείωση αριθμού δόσεων:
Αν το μέρος του ποσοστού του 2,75% των κερδών του οφειλέτη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), όπως προσδιορίστηκαν κατά την αξιολόγηση του εισοδήματος οφειλέτη - συνοφειλετών (κατά το ποσοστό συνυπευθυνότητάς τους), που αντιστοιχεί στο
λόγο των οφειλών του Δημόσιου ή /και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προς τις συνολικές οφειλές του οφειλέτη, είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αρχική μηνιαία δόση τότε η συνολική μηνιαία δόση αναπροσαρμόζεται, ώστε να ισούται με αυτό το ποσό και ο αριθμός των δόσεων μειώνεται αναλόγως. Δηλαδή:

■ επιτόκιο ρύθμισης: επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες, το οποίο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, και υπολογίζεται ετησίως.
■ στη ρύθμιση δεν συνυπολογίζονται τα πρόστιμα του αρ.57 ν.4174/13 και του αρ.6 του ν.δ. 356/1974.
> Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς ρύθμιση από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ και συνολικό ποσό προς ρύθμιση έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή / και τους ΦΚΑ:
■ διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής,
■ καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
i. ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ,
ii. μέγιστος αριθμός δόσεων 120,
iii. αναπροσαρμογή μηνιαίας δόσης και ανάλογη μείωση αριθμού δόσεων:
Αν το μέρος του ποσοστού του 2,75% των κερδών του οφειλέτη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), όπως προσδιορίστηκαν κατά την αξιολόγηση του εισοδήματος οφειλέτη - συνοφειλετών (κατά το ποσοστό συνυπευθυνότητάς τους), που αντιστοιχεί στο λόγο των οφειλών του Δημόσιου ή /και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προς τις συνολικές οφειλές του οφειλέτη, είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αρχική μηνιαία δόση τότε η συνολική μηνιαία δόση αναπροσαρμόζεται, ώστε να ισούται με αυτό το ποσό και ο αριθμός των δόσεων μειώνεται αναλόγως. Δηλαδή:

✓ επιτόκιο ρύθμισης: επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες, το οποίο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, και υπολογίζεται ετησίως,
✓ στη ρύθμιση δεν συνυπολογίζονται τα πρόστιμα του αρ.57 ν.4174/13 και του αρ.6 του ν.δ. 356/1974.
> Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς ρύθμιση άνω των 20.000,00 και συνολικό ποσό προς ρύθμιση έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο ή / και τους ΦΚΑ:
σύνολο οφειλών προς ρύθμιση
Το Δημόσιο και οι ΦΚΑ χορηγούν ρυθμίσεις μόνο εφόσον:

Εφόσον ισχύει το ως άνω κριτήριο βιωσιμότητας τότε το Δημόσιο ή / και οι ΦΚΑ χορηγούν ρυθμίσεις με τα εξής χαρακτηριστικά:
■ διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής,
■ διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση,
■ καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ, μέγιστος αριθμός δόσεων 120,
αναπροσαρμογή μηνιαίας δόσης και ανάλογη μείωση αριθμού δόσεων:
Αν το μέρος του ποσοστού του 2,75% των κερδών του οφειλέτη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), όπως προσδιορίστηκαν κατά την αξιολόγηση του εισοδήματος οφειλέτη - συνοφειλετών (κατά το ποσοστό συνυπευθυνότητάς τους), που αντιστοιχεί στο λόγο των οφειλών του Δημόσιου ή /και των Φορέων Κοινωνικής
Ασφάλισης προς τις συνολικές οφειλές του οφειλέτη, είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αρχική μηνιαία δόση τότε η συνολική μηνιαία δόση αναπροσαρμόζεται, ώστε να ισούται με αυτό το ποσό και ο αριθμός των δόσεων μειώνεται αναλόγως. Δηλαδή:

- επιτόκιο ρύθμισης: επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες, το οποίο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, και υπολογίζεται ετησίως,
- στη ρύθμιση δεν συνυπολογίζονται τα πρόστιμα του αρ.57 ν.4174/13 και του αρ.6 του ν.δ. 356/1974.
Εξαίρεση:
Το Δημόσιο δύναται να προτείνει ρυθμίσεις ακόμα και χωρίς τη συνδρομή του ανωτέρου κριτηρίου βιωσιμότητας εφόσον διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο. Το ίδιο εφαρμόζεται και σε περίπτωση που προσκομίζεται μελέτη βιωσιμότητας που έχει καταρτισθεί από άλλον θεσμικό πιστωτή (Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα) ή από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε χρόνο μικρότερο του έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των οφειλών του.
 14. Πότε το Δημόσιο ή / και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν μπορούν να προτείνουν λύση για ρύθμιση των οφειλών;
Το Δημόσιο ή / και οι ΦΚΑ δεν προτείνουν ρυθμίσεις:
■ Σε περίπτωση που διαθέτουν, σύμφωνα με τις εσωτερικές τους διαδικασίες, δικές τους μελέτες βιωσιμότητας, βάσει των οποίων το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.
■ Εφόσον:
i. η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς το Δημόσιο ή / και τους ΦΚΑ υπερβαίνει τις 20.000 και
ii. η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνοφειλετών αυτού κατά το ποσοστό συνυπευθυνότητάς τους υπερβαίνει το εικοσιπενταπλάσιο (25) αυτής.
(άρθρο 8§§1,2 και άρθρο 12 περιπτ. Γ) της Π0Λ1223/29.12.2017 & άρθρο 8§3 και άρθρο 12 περιπτ. Γ) της Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 15. Πώς και πότε υλοποιείται η διαγραφή των ανωτέρω ποσών;
Η διαγραφή βασικής οφειλής γίνεται κατά σειρά παλαιότητας από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη. Η διαγραφή των βασικών οφειλών και η απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της ολοσχερούς αποπληρωμής των ρυθμιζόμενων οφειλών.
(άρθρο 9§1 ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρο 9§1 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 16. Πώς γίνεται η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης;
8§3 και άρθρο 12 περιπτ. Β), Δ) της άρθρο 7, άρθρο 8§3 και άρθρο 12 περιπτ. Β), Δ)
(άρθρο 4§§3,4,5,6, άρθρο 7, άρθρο ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρο 4§§3,4,5,6, της Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον αιτούντα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα αρχής γενομένης από την ημερομηνία αποδοχής της πρότασης ρύθμισης. (άρθρο 9§2 Π0Λ1223/29.12.2017 & άρθρο 9§2 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 17. Πότε χάνεται η ρύθμιση;
Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια να καθίσταται αμέσως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, στις εξής περιπτώσεις:
✓ Μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται στην ρύθμιση, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις (3) δόσεις.
✓ Παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, φόρου προστιθέμενης αξίας και Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.), εντός τριών (3) μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
✓ Παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, το Δημόσιο και υπέρ τρίτων που εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
(άρθρο 11 ΠΟΛ1223/29.12.2017 & άρθρο 11 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 18. Ποια είναι τα ευεργετήματα επί των ρυθμιζόμενων οφειλών που παρέχονται στον οφειλέτη από την υπαγωγή και συμμόρφωση του στη ρύθμιση;
✓ Δεν υπολογίζονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και κατά τη διάρκεια ισχύος αυτής δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα του άρθρου 57 του ν.4174/2013 (ΚΦΔ) και του άρθρου 6 του ν.δ. 356/1974.
✓ Χορηγείται στον οφειλέτη αποδεικτικό ενημερότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών αποφάσεων καθώς και με τις διατάξεις των Φ.Κ.Α., όπως εκάστοτε ισχύουν. Για την εξέταση της συνδρομής των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του αποδεικτικού δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν
προς διαγραφή/απαλλαγή βασικές οφειλές, τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όπως αυτές προσδιορίζονται στη ρύθμιση.
■ Αναστέλλεται η ποινική δίωξη για το αδίκημα του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α'43) καθώς και του α.ν. 89/1967 (Α'136) και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε σύμφωνα με τις ανωτέρω νομοθεσίες ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεση της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος, χωρίς να ισχύει ο χρονικός περιορισμός της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Π.Κ.
■ Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για ληξιπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης καθώς και για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί έως την υπαγωγή της ρύθμισης στα χέρια τρίτων, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.
(άρθρο 10§1 Π0Λ1223/29.12.2017 & άρθρο 10§1 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017)
 19. Ποια είναι τα δικαιώματα που διατηρούν το Δημόσιο ή / και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και μετά την υπαγωγή του οφειλέτη στην ρύθμιση;
■ Να προβαίνουν σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου ή / και κατά των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και μέχρι του ύψους των οφειλών του κατά τις διατάξεις περί συμψηφισμού του άρθρου 83 του ν.δ. 356/1974 και του άρθρου 48 του Κ.Φ.Δ. και των οριζόμενων στο ν. 4254/2014 (ΦΕΚ Α' 85), όπως ισχύουν. Τυχόν υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στον οφειλέτη με βάση τα ισχύοντα στην απόφαση Υπουργού Οικονομικών Π0Λ.1116/23.5.2013. Εφόσον η γενεσιουργός αιτία της ανωτέρω απαίτησης κατά του Δημοσίου ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο της ρύθμισης της παρούσας απόφασης, με το συμψηφισμό πιστώνονται, κατά σειρά προτεραιότητας, οφειλές εκτός ρυθμίσεων, δόσεις άλλων ρυθμίσεων βεβαιωμένων χρεών στη Φορολογική Διοίκηση, δόσεις της ρύθμισης της παρούσας απόφασης και, τέλος, εφόσον έχουν εξαντληθεί οι λοιπές βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές, οι προβλεπόμενες στη ρύθμιση προς διαγραφή/απαλλαγή οφειλές σε αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση, πιστώνονται κατά προτεραιότητα οι δόσεις της ρύθμισης της παρούσας απόφασης, δόσεις άλλων ρυθμίσεων βεβαιωμένων χρεών στη Φορολογική Διοίκηση και οφειλές εκτός ρυθμίσεων.
■ Να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και συνοφειλετών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
■ Να προβαίνουν σε ελέγχους ακρίβειας των στοιχείων που δήλωσε ο οφειλέτης έως και ένα έτος μετά την αποπληρωμή και σε περίπτωση διαπίστωσης σημαντικών αποκλίσεων από τα πραγματικά, να προβαίνουν μονομερώς σε έκπτωση του από τη ρύθμιση και αναβίωση των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ποσά που καταβλήθηκαν σε συμμόρφωση προς τη ρύθμιση αφαιρούνται από τις απαιτήσεις που αναβίωσαν.
Επιπρόσθετα, με την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλεται η παραγραφή των ρυθμιζόμενων οφειλών καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος αυτής και δεν συμπληρώνεται πριν από την πάροδο έτους από τη λήξη της αναστολής.
(άρθρο 10§§2,3 Π0Λ1223/29.12.2017 & άρθρο 10§§2,3 Υ.Α. 62134/4100/28.12.2017) enikonomia.gr

***  ΦΟΒΙΣΜΕΝΟ το ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ! Τρέμει τον Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ η Μέρκελ...

~  Το σημερινό άρθρο της DW, μάλιστα αρχικά βγήκε στη γερμανική έκδοση (άρα απηχεί πλήρως τις γερμανικές απόψεις κι απευθύνεται στο γερμανικό κοινό πρωτίστως) ήταν μία απ ευθείας ‘επίθεση’ σε αυτούς που το σύστημα δεν ελέγχει.
Τι εννοούμε.
Η DW έγραψε άρθρο (το έχετε ήδη διαβάσει ΕΔΩ) στο οποίο προσπαθεί εντέχνως ο γερμανικός τύπος, να αποδομήσει τους εχθρούς του, αυτούς που δεν μπορεί να ελέγξει. Ποιοι είναι αυτοί;
O Mίκης Θεοδωράκης κι ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κι αν τον Μίκη Θεοδωράκη τον παρουσίασαν, στην ουσία, ως ένα αντισημιτικό γερο-ξεκούτη (μόνο τη λέξη δε χρησιμοποίησαν) στον Κ. Βελόπουλο δεν μπορούσαν να πουν το ίδιο. Τι έκαναν; τον παρουσίασαν ως έναν πολεμοχαρή άντρα που επιθυμεί να επιτεθεί στα… ‘αθώα’ Σκόπια και φυσικά να δώσει τα εδάφη αυτά στη Ρωσία.
Θα πει κάποιος, μα καλά φοβούνται τον Κ. Βελόπουλο που βρίσκεται εκτός βουλής; NAI σας απαντώ εγώ. Τον φοβούνται ακριβώς διότι είναι αντισυστημικός και μη ελεγχόμενος από τους ίδιους. Βλέπουν (κι οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν) πως οι αναλύσεις που κάνει για το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ρόλο των Γερμανών και των ΗΠΑ είναι αποδεκτές από το λαό. Αποδεκτές διότι είναι σωστές. Ο Κ. Βελόπουλος και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν είναι ΕΝΑΝΤΙΑ σε κάθε χρήση του όρου Μακεδονία ΜΟΝΟ για λόγους συναισθηματικούς, ιστορικούς κλπ. Μιλούν ΚΑΙ για τα γεωστρατηγικά παιγνίδια. Ξεμπροστιάζουν τα σχέδια των ξένων διευθυντηρίων που αδιαφορούν για τους λαούς, αρκεί οι ίδιοι να συντηρούνται (κι αυξάνουν) την εξουσία τους.
Το ότι η DW επιτέθηκε σε δύο άντρες (το Θεοδωράκη και τον Βελόπουλο) δείχνει:
Ότι το σύστημα είναι σε πανικό.
Ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, έρχεται με ορμή.
Ότι η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει, όπως νομίζουν.
Τέλος ένα πράγμα αξίζει να αναφερθεί.
Το κόμμα ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ για δύο λόγους. Ελληνική διότι είναι κόμμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ που υπηρετεί τα συμφέροντα ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Λύση διότι το υπάρχον συστημικό πρόβλημα ξέρει πώς να το λύσει….  Του Αρχισυντάκτη

***  Μίκης Θεοδωράκης: Δεν θα δώσουμε ποτέ το όνομα Μακεδονία- Αριστερόστροφος, ο πιο επικίνδυνος φασισμός… (ΒΙΝΤΕΟ)

~ «Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι, θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν, οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ» ήταν τα πρώτα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη, με τα οποία ο μουσικοσυνθέτης απευθύνθηκε στο 1,5 εκατομμύριο Έλληνες που έχουν συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος.
~ (Eναλλακτικά ΕΔΩ)
«Για να μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ» είπε ο Μίκης.
«Σήμερα το πρωί έλαβα μια ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη και σας διαβάζω ένα σημαδιακό απόσπασμα» συνέχισε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές που φώναζαν ρυθμικά: «Γερά, γερά, στα χνάρια του Μελά» και «κάτω τα χέρια απ' τη Μακεδονία».
«Φίλοι και φίλες αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και που έφερνε σαν σήμερα 4 Φλεβάρη 1843 τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
~ (Eναλλακτικά ΕΔΩ)
Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος.
Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου.
Είμαι πατριώτης διεθνιστής και μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη» επισήμανε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Και τώρα που ξεδίπλωσα την ταυτότητά μου μπορώ να αρχίσω την ομιλία μου
Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα όπου μαύρα σύννεφα φαίνεται να συσσωρεύονται γύρω μας απειλητικά εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι όσο ποτέ τα προβλήματα αυτά.
Με όχημα το όνομα Μακεδονία τα Σκόπια και παραποιώντας σε βαθμό γελοιότητας τα ιστορικά δεδομένα για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου.
Να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατευθείαν απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου με μια κολοσσιαία προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν μεγάλο αριθμό κρατών επικουρούμενοι από τη βοήθεια των Ελλήνων που δεν προσπάθησαν να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων την χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας
Είναι και δική μας ευθύνη που επιτρέψαμε να ανατρέφονται γενιές Σκοπιανών με αυτό τον μύθο.
Δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας γιατί τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Νομίζω ότι πρέπει να παραδεχθούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας στον ελληνικό λαό.
Η μόνη λύση κατά την άποψή μου είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Και να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει μια νόθα Μακεδονία γιατί αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε εμείς τα μάτια με τα ίδια μας τα χέρια.
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992 αποφάσισε για μια κοινή εθνική γραμμή πλεύσης στην οποία δεν θα υπήρχε με κανέναν τρόπο η λέξη Μακεδονία με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως άνω, κάτω ή επί τα αυτά ή ακόμα χειρότερα νέα γιατί ανακηρύσσει ως διάδοχό της μια περιοχή με άλλο λαό.
Τυχόν υποχώρηση από αυτή την αρχή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας. Αν υποχωρήσουμε από τη θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ξεδιάντροπα μέσα από το Σύνταγμά τους.
Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας δεδομένου ότι υπάρχουν διεθνείς δυνάμεις που θέλουν τη σαλαμοποίηση των Βαλκανίων.
Μετά τη Γιουγκοσλαβία το επόμενο βήμα είναι η χώρα μας.
Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατά.
Χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τον κύριο στόχο επιδιώκουν σήμερα να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη δική μας ψήφο για να έρχονται αύριο να μας απειλούν από ισχυρότερη θέση. Τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας αν υποχωρήσουμε, ανοίγουμε τις πόρτες διάπλατες για να περάσει ένα τραγικό ψέμα με ολέθριες συνέπειες για την πατρίδα μας.
Οι περίφημες παραχωρήσεις του κυρίου Ζάεφ όπως και τα σχετικά σύνθετα για την ονομασία είναι σκέτο κουτόχορτο» υπογράμμισε ο Μίκης Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «Είναι κουτοπονηριές που θα μπορούσαν να απευθύνονται σε λαό ηλιθίων».
Για εμάς είναι ντροπή ακόμα και να αναφερθούμε σε αυτό αφού η ονομασία του όποιου αεροδρομίου είναι στη δική τους ευχέρεια. Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας; Και ζητάω συγγνώμη γι' αυτή την έκφραση μας από όλους αυτούς τους ξένους και τους δικούς μας που πιστεύουν ότι επειδή μας έχουν οδηγήσει στα Μνημόνια ότι μας έχουν
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γύρω πιστεύουν ότι ο Έλληνας έχει μεταφερθεί σε ραγιά.
Βεβαίως είμαστε ένας λαός που επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς παράλληα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συνωμοτεί με άλλες δυνάμεις εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Και για αυτό δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες και να παίρνουμε όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την άμυνα της χώρας μας.
Η κατάσταση αυτή της συνέχισης του στάτους κβο θα πρέπει να ληφθεί ως η τελευταία υποχώρηση που κάνουμε στη σκληρή πραγματικότητα στην ουσία όμως εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Τ ο γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία παραβλέποντας ότι έτσι γελοιποιούνται στην ιστορία δεν νομίζω ότι αυτό μας αφορά. Η δική μας απόφαση είναι αυτή που θα νομιμοποίησει ιστορικά και θα τελεσιδικήσει το θέμα αυτό. Μόνο εμείς μπορούμε αν δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στου Σκοπιανούς να οικοιοποιούνται ένα βήμα του Ελληνισμού. Για να το πω πιο απλά: χρειάζεται η βούλα της Ελλάδας για να θεωρηθούν γνήσιοι Μακεδόνες και όχι κάλπικοι όπως είναι σήμερα.
Εφόσον εμείς αρνούμαστε όπως είπα να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας για να είμαστε αρεστοί στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, μπορούμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας όπως κάνουμε τόσα χρόνια. Λίγο νερό δεν βλάπτει. Νερό ελληνικό ή μακεδονικό.
«Μίκη, αλλάζεις την ιστορία» ήταν το σύνθημα που φώναξαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι.
Εμείς ως υπεύθυνος λαός κληρονόμος μιας μεγάλης ιστορίας θα ακολουθήσουμε την πολιτική της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά δεν θα δώσουμε όμως τη συναίνεσή μας να γίνουν μέλος της ευρωπαικής οικογένειας.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να αρνηθούμε ακόμα και καταστάσεις εθνικής τραγωδίας θεωρώ ότι την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι ορθό να τις επωμιστεί μόνη της μια κυβέρνηση, όχι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας όπως η σημερινή, αλλά ακόμα και μια κυβέρνηση λαϊκής πλειοψηφίας. Ποια είναι η λύση; Το δημοψήφισμα; Για εμάς η θέση του ελληνικού λαού στο συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά σαφής και αυτονόητη που δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Εάν όμως κάποια κυβέρνηση διανοηθεί να βάλει την υπογραφή της χώρας μας σε οποιαδήποτε ονομασία απλή ή σύνθετη που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι υποχρεωμένη να ρωτήσει πρώτα τον ελληνικό λαό.
Εμείς οι Έλληνες πολίτες που δεν δεχόμαστε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε τόσο σοβαρά προβληματα ικανά να μας επηρεάσουν για αρκετές δεκαετίες.
Απευθύνω έκκληση στους βουλευτές που έχουν το δικαίωμα να διενεργήσουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να υπερψηφίσουν το σχετικό αίτημα.
Αγαπητοί φίλοι πατριώτες και πατριώτισσες, σε΄ολη μου τη ζωή αγωνίστηκα για την ενότητα του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι και αυτό το μεγάλο πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι. Γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας είμαστε όλοι πατριώτες.
Όποιος υπερασπίζεται τα δίκαια του λαού του δεν είναι εθνικισμός αλλά πατριωτισμός. Και η Ελλάδα έχει περισσότερο από κάθε φορά την ανάγκη από πατριώτες. Οι Έλληνες σήμερα ενωμένοι δίνουν ενωμένοι την απάντηση από την πλατεία Συντάγματος: η Μακεδονία είναι μια, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική. Ζήτω ο ελληνικός λαός».

*** ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ο Κοτζιάς! ΕΙΡΩΝΕΥΕΤΑΙ και θεωρεί μικρή τη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο...

~ Την συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο τους Συντάγματος για τη Μακεδονία σχολίασε με τον δικό του τρόπο μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πλέον μπορεί με «ήσυχη συνείδηση και ευθύνη» να διαπραγματευτεί για το «καλό της πατρίδας».
«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν,με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών.   eleftherostypos.gr
~ "ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΜΙΛΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ !"
~ "  ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ , ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ ! "

***  Δείτε τους ανθέλληνες που μας κυβερνούν! Ο Βερναρδάκης ειρωνεύεται τους Έλληνες

~  Με μία φωτογραφία Σπαρτιατών στρατιωτών να κατευθύνονται στην πλατεία Συντάγματος και λεζέντα, "Οι τρεις περικεφαλαίες έξω από τον Εθνικό Κήπο, στο Σύνταγμα...", σχολιάζει εμφανώς με ειρωνική διάθεση το σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Ο υπουργός Επικρατείας στην προσωπική σελίδα του στο facebook ποστάρει τη συγκεκριμένη φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων με αφορμή την επέτειο από την Μάχη του Διρού στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τον Ιουνίου του 2015 με τους διαδικτυακούς φίλους του του κ. Βερναρδάκη να χλευάζουν το δυναμικό παρών των Ελλήνων. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια, “όλη τη σκαρταδουρα”, “ Τσίρκο!!!”, “Κάθε μέρα Καθαρά Δευτέρα τα σούργελα!”, “Τριώδιο έχουμε!!!!!!”,  “Καλώς ήρθες και πάλι πατρινό καρναβάλι... “.


protothema.gr

***  Άγρια επίθεση της Γερμανίας στον ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ! ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ...

~ Tην ίδια ώρα που το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα, η Γερμανία ρίχνει τη λάσπη της προς τις φωνές που διαμαρτύρονται για τα εθνικά ζητήματα.
Η Ελληνική Υπηρεσία της DEUTSCHE WELLE,  φιλοξενεί κείμενο του Έλληνας συνεργάτη της Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος επιτίθεται στους διαδηλωτές χαρακτηρίζοντας τους "γραφικούς" και "εθνικιστές".
Μάλιστα, αναφέρεται και ονομαστικά στον Κυριάκο Βελόπουλο, αποκαλώντας τον «αυτοαποκαλούμενο πατριώτη» και «λαϊκιστή», ενώ προσθέτει ότι είναι «πρόσφατα επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος ‘Ελληνική Λύση’» προσπαθώντας ανεπιτυχώς να τον μεμφθεί για τη δήλωση του ότι «οι Αμερικανοί θέλουν ένα προτεκτοράτο βόρεια της Ελλάδας, μόνο για να κρατήσουν τα ρωσικά συμφέροντα υπό έλεγχο»...
Εκτός από το όνομα του κ. Βελόπουλου, φιγουράρει εκείνο του Μίκη Θεοδωράκη, ως κεντρικού ομιλητή αλλά με τον τρόπο και το ύφος που είναι γραμμένο το κείμενο, είναι σαν να εξισώνει τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης με τον αριστερής ιδεολογίας συνθέτη (μήπως να θυμηθούμε τι έλεγαν οι αριστεροί για τη Μακεδονία; Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Από το άρθρο η μόνη αναφορά που γίνεται στη Χρυσή Αυγή είναι ότι συμμετείχε στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης αλλά για σήμερα, είναι "ανύπαρκτη".
Ωστόσο, ο αρθρογράφος αρκέστηκε να παρουσιάσει ως ... μοναδικό πρόβλημα τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος παίρνει μέρος στο συλλαλητήριο ως Έλληνας που θέλει να υπερασπιστεί την εθνική ταυτότητα.
Ως γνωστόν, ό,τι σε τρομάζει και δεν μπορείς να το νικήσεις, το πολεμάς και το παρακάτω άρθρο είναι μια απόδειξη ότι ο κος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση ήδη έχουν αρχίσει να ταράζουν τη Γερμανία...






***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Για την Super League  για την 20η αγωνιστική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 03 Φεβρουαρίου  2018 :
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης- ΞΑΝΘΗ  1-1 (1-1) .-^
Τα  γκολ : 29΄ Τσιλιανίδης , 30΄ Κάστρο .-
Κάρτες : Σελίν , Λισγάρας , Μουνάφο , Σύλλα , Σένο , Ροντρίγκες , Ιγκλέσιας ,
ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  0-0  .-^
Τα γκολ : -
Κάρτες : Φασιόν , Σαραμάντας , Γκόλιας , Σαββίδης , Λεοζίνιο , Σπιρίντοβιτς , Γουάλλας .-
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 0-0 , (0-0) .- ^
Τα γκολ :
Κάρτες : Ντιάζ  , Κουρμπέλης ,
Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 :
~ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης   1-3 , (0-3) .-^
Τα γκολ : 9΄  Πέλκας ,  39΄Πρίγιοβιτς , 45+1΄ Πρίγιοβιτς , 71΄Κόντε
Κάρτες :Γαρουφαλιάς , Κρέσπο , Τσικάρτση , Μπουκουβάλας , Μπισέσγουαρ , .-^
~ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ -ΑΟΚ  ΚΕΡΚΥΡΑ  2-0 , (0-0).- ^
Τα γκολ : 49΄Μαρκόφσκι , 66΄ Γιακουμάκης ,.-^
Κάρτες :Ρολέ ,  Μπαλάφας , .-^
~ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών  1-1 ,(0-0) .- ^
Τα γκολ : 55΄ Πίτι , 70΄Ντιγκουϊνή .-^
Κάρτες : Ντιγκουϊνή , Μπουσούλαντζιτς ,Παντελιάδης , Μπλάζικ , Κυβρακίδης , Μπούντικ , Πίτι , Ασίγντα , Παπαδόπουλος ,   Κόκκινη : Μπούντνικ , .-^
~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΑΕΚ Αθηνών  1-2 , (0-0) .- ^
Τα γκολ : 81΄Ανσαριφάρντ , 87΄Τσιγκρίνσκι ,  90+4΄ Γιακουμάκης .-^
Κάρτες :  Σιμόες , Μποτία , Ρομάο , Σχογιάεϊ , Μπακάκης , Ανσαριφάρντ , Λιβάγια ,  κόκκινη : Μποτία .- ^
Δευτέρα 05 -02-2018 :
~  ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης
Τα γκολ :
Κάρτες :

*** Για την  U20 στην   Super League  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Τρίτη  30-01-2018 : ΞΑΝΘΗ -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 1-0 .- ^
Σάββατο 03-02-2018 : για την 20η αγωνιστική ,
~ ΛΑΡΙΣΑ -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
~ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟΚ  Θεσ0-5 .- ^
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  1-0 .- ^
Κυριακή 04-02-2018 :
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης-ΞΑΝΘΗ    4-1  .-^
~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Χανίων - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  3-1 .- ^
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς-ΑΕΚ Αθηνών   4-1 .- ^
~ ΛΑΜΙΑ 1964 -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  Αθηνών   1-0  .- ^

*** Για την Β΄ Εθνική  Football League  15η  αγωνιστική :
 Σάββατο 03-02-2018 :
~ ΒΕΡΟΙΑ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ  0-2  .-^
Κυριακή  04 -02-2018 :
~ ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισας - Απόλλων Πόντου  1-0 .- ^
~ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - Αναγεννηση  Καρδίτσας   1-0 .- ^
~ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ - Πανσερραϊκός   1-1 .- ^
~ Αχαρναϊκός - ΟΦΗ  0-3  α.α. .- ^
~ Άρις Θεσσαλονίκης - ΑΕ. ΣΠΑΡΤΗΣ  1-0 .-^
~ ΑΕ. Καραϊσκάκης-Παναιγιάλειος
~ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - Αιγινιακός
~ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ- ΤΡΙΚΑΛΑ 1963

***  Για την 11η αγωνιστική στο ελληνικό ποδόσφαιρο Γυναικών Super League :
Κυριακή 04-02-2018 :
~ Φαίδων Άργους - ΟΦΗ
~ Αμαζώνες  Δράμας - ΑΕ. Λάρισας
~ Άρις Θεσσαλ. - Ατρόμητος Αθηνών
~ Τρίκαλα 2011 - Ελπίδες Καρδίτσας 94
~ Βόλος 2004 - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
~ Μεσσολόγγι - Οδυσσέας Γλυφάδας

*** Για την Γ΄ Εθνική  3rd στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο  03-02-2018 :
 Για τον  6ο Όμιλο : Εθνικός Πειραιώς-Προοδευτική 1-0 .- ^
Για τον 7ο Όμιλο : Ερμής Κιβερίου-ΑΕ. Ερμιωνίδα   1-1 .- ^
Κυριακή 04-02-2018 :
Πανθηραϊκός-Αήτιττος Σπάτων  0-0 .- ^
Για τον 3ο  Όμιλο, 18η αγων. : Πανλευκάδιος-ΑΕ Λεφκίμης 1-0 .- ^
Για τον 6ο  Όμιλο ,14η αγων. :
Διαγόρας -Πέλοπας Κιάτου  Αναβλήθηκε .-
Στον 1ο  Όμιλο , για την 15η  αγωνιστική :
~ Αετός Ορφανού - Άρις Αβάτου  1-0 .-^
~ ΑΕ Διδιμοτοίχου - Α.Ο. Καβάλας   1-2 .- ^
~ Ορφέας Πούμα Ξάνθης - Μ. Αλέξανδρος Καρπερής  3-1 .- ^
~ Μ. Αλέξανδρος Ξηροποτάμου -Νέστος Χρισούπολης  2-1 .- ^
~ ΑΣ Ελπίς Σκουτάρεως- Δόξα Ν. Σιδιροκάστρου   3-0 .- ^
~ Δόξα Προσκυνητών -Απόλλων Παραλιμνίου
Στον 2ο  Όμιλο , για την 22η αγωνιστική :
~ ΑΕ. Καρδίτσας - Μέγας Αλέξανδρος Τρίκαλα  0-0 .- ^
~  ΑΕ. Αλεξανδρίας -Πιερικός  0-0 .-^
~  ΑΟ Καρδιάς -Καμπανιακός  2-1 .- ^
~  Εδεσσαϊκός -Αλμωπός Αριδέας     0-0 .-^
~  Αγροτικός Αστέρας -Άρις Παλαιοχωρίου  1-1 .- ^
~ Κιλκισιακός - Ηρακλής 1908   0-4 .- ^
~ Μακεδονικός -Νάουσσα    0-0 .- ^
Για τον 3ο  Όμιλο , 18η αγωνιστική :
~ Αστέρας Παραποτάμου - Τηλικράτης 2014  1-1 .- ^
~Σκουφάς Κομποτίου - Ερμής  Αμυνταίου  1-3 .- ^
~ Εθνικός Φιλιππιάδας - Θεσπρωτός  0-0 .- ^
~ Καστοριά - Δόξα Κρανούλας   0-3 .- ^
~ Μακεδονικός Φούφα -ΑΕΠ Καραγιαννίων  3-0 .- ^
Για την 4ο Όμιλο ,
~ Νίκη Βόλου - Οπούντιος Μαρτίνου  1-0 .- ^
~ ΑΟ. Αχιλλέας Φαρσάλων - Αμβρυσσέας Διστόμου  1-0 .-^
~ ΑΟ. Θήβας- Βόλος ΝΠΣ   3-3 .- ^
~ ΑΟ. Σελάνων - -Ολυμπιακός Βόλου 1937  0-1 .- ^
~ Αλμυρός - Αστέρας Ιτέας  1-0 .-^
~ ΑΠΟΚ Βελούχι - Διγενής Νεοχωρίου  1-2 .- ^
Για τον 5ο  Όμιλο , για την 14η αγωνιστική :
 ~ Παλληξουριακός -Αχαϊκή  0-0 .-^
Πανηλιακός -Ζάκυνθος  1-0 .-^
~ Διαγόρας Βραχέϊκων - Αστέρας Αμαλιάδας  0-4 .- ^
Παναρκαδικός -Λεωνίδιον   4-2 .- ^
ΠΑΟ Βάρδα -ΠΣ. Καλαμάτας  4-3 .- ^
~ ΑΕ. ΑΣτέρας Βλαχιώτη - Τσικλητήρασ Πύλου  2-0 .- ^
Για τον 6ο Όμιλο :
~ ΑΟ. Ζευγολατιού- Ιάλυσος  0-3 .- ^
~ ΑΟ. Λουτράκι - Ρόδος  1-0 .-^
~ Ιωνικός Νικαίας - Ένωση Πανασπροπυργιακού Δόξα  0-0 .-^

Για τον 7ο  Όμιλο  :
Θύελλα Ραφήνας - Παναργιακός 2-1 .- ^
~ ΑΟ. Χαλκίς - Τρίγλια Ραφήνας  1-1 .- ^
~ Διαγόρας Αγίας Παρασκευής -Ταμυναϊκός Αλιβερίου

Για τον 8ο  Όμιλο :
~  Άγιος Ιερόθεος - Ηρόδοτος  0-0 .-^
~ ΟΦ. Ιεράπετρας - Παλαιοχώρα  0-0 .- ^
~ Ατσαλένιος - ΑΕ. Κηφισιάς  1-2 .- ^
~  Ηλισιακός - Ερμής Ζονανίων  2-2 .- ^
~ ΑΕ. Μυλοποτάμου - Φωστήρας  1-1 .- ^

***  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
Σάββατο 03-02-2018 :
Α΄  ΤΟΠΙΚΟ 17η  αγωνιστική :
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας-ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης 0-6 .- ^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ  1-2 .- ^
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  0-2 .- ^
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ -ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών 1-2 .- ^
Α1 ΄ ΤΟΠΙΚΟ  17η αγωνιστική :
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας -ΑΟ. ΦΥΤΕΙΑΣ  2-0 .- ^
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. -ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου 2-1 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ 1ος Όμιλος 15η /16η αγωνιστική :
ΑΕΚ Καλαμάτας-Διαγόρας Κοπανακίου  1-3 .- ^ {29-01-2018}.-
Διαγόρας Καπανακίου -Α.Ο΄Πανευαϊκός   5-1 .- ^ Σάββατο
Ατρόμητος Πλατύ- ΑΕΚ  Καλαμάτας 2-2  .- ^
Α.Ε. Κυπαρισσίας/Ηρακλής-Νέος Άρις  2-0 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  2ος Όμιλος  15η και 16η αγωνιστική :
ΝΕΔΟΥΣΑ  Αλαγονίας- Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ  0-0 .- ^ {Δευτ. 29-01-2018} .-
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ -ΑΠΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  0-1 .- ^
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ -ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΟΚΟΠΙΟΥ  0-0 .- ^
Γ΄ ΤΟΠΙΚΟ  10η  αγωνιστική :
ΕΘΝΙΚΟΣ Καλαμάτας - ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας    (Δευτ . 29/01/2018) .-

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣΜ :
Κυριακή 04 Φεβρουαρίου 2018 :
Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  για την 17η αγωνιστική :
~ ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΟΣ -Π.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ   0-1 .- ^
~ Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  1-1 .- ^
~ Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΣ - Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  6-0 .- ^
~ ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ   1-1 .- ^
Α1  ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  για την 17η αγωνιστική  :
~ Α.Ε. ΑΒΙΑΣ -Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ  2-0 .- ^
~ Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ -Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ   1-1 .- ^
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης -ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας 4-2 .- ^
~ ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης - ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  5-1 .- ^
~ ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -Α.Ε. ΜΑΝΗΣ  0-1 .- ^
Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  1ος  Όμιλος , 16η  αγωνιστική :
~  ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας -ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ  0-7 .-^
~ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας  3-2 .- ^
2ος Όμιλος  , 16η αγωνιστική :
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας -ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ  3-2 .- ^
~ ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ -ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ  Αναβλήθηκε
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας -Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ  1-0 .-^
Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  11η  αγωνιστική :
~ ΠΑΟΚ Καλαμάτας -ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης  1-4 .- ^
~ ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας -Α.Ο. ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας  1-2 .-^
~ Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης - Α.Ο. ΛΑΙΪΚΩΝ  4-0 .-^
ΠΑΙΔΙΚΟ Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μεσσηνίας :
~ Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ -ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  6-2 .- ^
~ Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ

*** Για την Α1 στο Ελληνικό Μπάσκετ :
Σάββατο  03 Φεβρουαρίου 2018 :
~ Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ- ΤΡΙΚΑΚΑΛ  117-87, ( 58-44 ) .-^
Τα δεκάλεπτα : 31-22 , 27-22 , 33-25 , 26-18 .-^
~  Γ. Σ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ  ΦΑΡΟΣ - ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πάτρας  81-89 ,(45-45) .- 
Τα δεκάλεπτα : 25-25 , 20-20 , 19-16 , 17-28 .- ^
~ ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 70-62 , (50-40 ) .-^
Τα δεκάλεπτα :27-19, 23-21 , 11-10 , 9-12 .-
~ ΑΕΚ Αθηνών- ΑΡΙΣ  73-64 , (39-29) .-
Τα δεκάλεπτα :13-18 , 26-11, 14-20 , 20-15 .-^
~ ΚΟΡΟΙΒΟΣ  Αμαλιάδας -ΡΕΘΥΜΝΟ 102-97,( 39- 32 ) .-κ.α. 76-76 .-^
1η  παράταση :86-86 , 2η παράταση : 16-11.-^
Τα δεκάλεπτα : 17-16 , 22-16 , 21-20 , 16-25 , ΟΤ1.10-8 , ΟΤ2  :.-^
Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 :
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΚΥΜΗ  93-78 (46-46).-^
Τα δεκάλεπτα :21-25 , 25-21 , 19-20 , 28-12 .- ^
~* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  74-91 ,(38-42) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 25-20 , 13-22 , 18-26 , 18-23 .- ^

 ***  Για την Α2  στο Ελληνικό Μπάσκετ :
Σάββατο 03 02-2018 :
~ ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΧΟΛΑΡΓΟΣ  58-67 .-^
~ ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς  74-87 .-^
~ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΔΟΥΚΑΣ  85-75  .-^
~ ΑΜΥΝΤΑΣ - ΨΥΧΙΚΟ  82-65 .-^
~ ΑΠΟΛΛΩΝ Πάτρας - ΔΟΞΑ Λευκάδας  72-56 .- ^
~ ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ - ΜΑΡΟΥΣΗ  63-73 .- ^
~ Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ ΑΓΙΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκης  59-69 .- ^
~ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ -ΑΕ. ΛΑΡΙΣΣΑ  116-76 .- ^

*** Για την Α1  Γυναικών στο Ελληνικό Μπάσκετ :
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ Καλλιθέας  100-37 .- ^
Κυριακή  04 Φεβρουαρίου 2018 :
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βόλου - ΝΙΚΗ Λευκάδας  57-75 , ( 25-33) .-^
~* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  72-53 , ( 30-20) .-^
~* ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 76-64.- ^
~* ΦΑΡΟΣ Κερατσινίου -ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  Συκεών 81-45 .-^
~* Α.Ο. ΔΑΦΝΗΣ Αγίου Δημητρίου - ΑΕΟ ΠΡΩΤΕΑΣ Βούλας

*** Για το Βόλεϊ στην Α1 στην Ελλάδα :
Σάββατο 03-02-2018 :
~  ΧΑΛΚΙΔΑ-ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ 1-3  σετ  .- ^
~ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης- ΕΘΝΙΚΟΣ Πειραιώς  3-0 σετ .- ^
~ ΦΟΙΝΙΚΣ Σύρου - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  3-0  σετ .- ^
~ ΝΙΚΗ Αιγινίου - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  0-3  σετ .- ^
 Κυριακή 04 Φεβρουαρίου 2018 :
~* ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -Α.Ο. ΚΗΦΙΣΙΑΣ  2-3 σετ .- ^
~* ΕΘΝΙΚΟΑ Αλεξανδρούπολης- Ηρακλής Θεσσ .2015 3-2 σετ .-^

*** Για το Βόλεϊ γυναικών στην Α1  :
Σάββατο 03-02-2018 :
~  Άρης Θεσσαλονίκης - Ηρακλής Κηφισιάς  3-0  σετ .- ^
~ ΑΟ. Θήρας - ΑΟΝ Πανναξιακός      1-3  σετ  .- ^
Κυριακή 04 Φεβρουαρίου 2018 :
~* ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ -ΑΟΦ ΠΟΡΦΥΡΑΣ  3-0 σετ .- ^
~* ΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - Α.Ο. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ   0-3 σετ .-^

***  Για το Χάτμπολ στην Α1 στο Ελληνικό πρωτάθλημα :
Σάββατο 03--02-2018 :
ΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ Συκεών - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  17-26 .- ^
ΑΣ.ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -Ξάνθη  36-25 .- ^
ΑΕΚ Αθηνών - Αεροπόρος Έδασσας  29-17 .- ^
 Φίλιππος Βέροιας - Διομίδης Άργους  22-28 .- ^
ΓΑΣ Καματερού - Σεριφάτο Αίγιο  33-25  .- ^
Πανελλήνιος- ΑΣΕ Δούκας   16-31 .- ^

*** Γ΄ ΕΘΝΙΚΉ ΣΤΟ ΜΠΆΣΚΕΤ  15η αγωνιστική :
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΣΟΥ - Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ 80   90-88  στην παράταση .-

***  Φιλοξενούμενοι της Βάρδας η Καλαμάτα, του πρωτοπόρου ο Τσικλητήρας 
Με την 14η αγωνιστική ξαναρχίζει –μετά από μια εβδομάδα διακοπής- το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, με την αποδυναμωμένη και ανανεωμένη Καλαμάτα να φιλοξενείται στις 3 μ.μ. στην Ηλεία από τον ΠΑΟ Βάρδας.
Στόχος των «μελανόλευκων» -που αναμένεται να έχουν στο πλευρό τους αρκετούς φιλάθλους –εκτός από τους μεμονωμένους, στις 10.45 π.μ. θα αναχωρήσει το πούλμαν των οργανωμένων- είναι η νίκη, προκειμένου να διατηρηθεί στο γκρουπ των πρωτοπόρων.
Την ίδια ώρα ο Τσικλητήρας Πύλου θα έχει ακόμα πιο δύσκολη αποστολή, καθώς θα φιλοξενηθεί στους Μολάους από τον πρωτοπόρο Αστέρα Βλαχιώτη.
Το πρόγραμμα του 5ου Ομίλου συμπληρώνουν οι εξής αγώνες (ώρα έναρξης 3 μ.μ.):
Διαγόρας Βραχνέικων-Αστέρας Αμαλιάδας,
Παναρκαδικός-Λεωνίδιο,
Πανηλειακός-Ζάκυνθος,
Παλληξουριακός-Αχαϊκή.
Για τον 5ο  Όμιλο , για την 14η αγωνιστική :
 ~ Παλληξουριακός -Αχαϊκή 0-0 .- ^
~  Πανηλιακός -Ζάκυνθος  1-0 .-^
~ Διαγόρας Βραχέϊκων - Αστέρας Αμαλιάδας   0-4 .- ^
~  Παναρκαδικός -Λεωνίδιον   4-2 .- ^
~  ΠΑΟ Βάρδα -ΠΣ. Καλαμάτας 4-3 .-^
~ ΑΕ. ΑΣτέρας Βλαχιώτη - Τσικλητήρασ Πύλου 2-0 .-^

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Πέμπτη 25  Ιανουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-25-2018-24-01-2018-140.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018
: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-26-2018-26-1.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018
:   http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-27-2018.html .-
~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή 28  Ιανουαρίου 2018
: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-28-2018-2011-2011.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-29-2018-29.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 30  Ιανουαρίου  2018
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-30-2018-30-1.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 

~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-4-1-436-440.html .-
~**

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6017   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3864   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3869  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 770   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  


  ~** ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ  :
~* Σενάριο 1  για Γ ΄  Βαλκανικό πόλεμο  2018:
https://youtu.be/Ilk1Q56UCbU .-
~* Σενάριο 2  για Γ ΄ Βαλκανικό πόλεμο  2018:
https://youtu.be/rTJDp_ZhFz0   .-
~* ΦΕΚ 71  εκχωρήσεις 1960 σε ΗΠΑ:
https://youtu.be/trjz65r_Rg8  .-
~*Σκόπια και αλυτρωτισμός 2018:
https://youtu.be/0EqiOoaaPlM  .-
~* ΔΕΚΑ 10 χρόνια χωρίς Χριστόδουλο 2018 :
https://youtu.be/Al2RnLVKPqY  .-
~*Επίθεση Φίλη σε Καμένο  2018:
https://youtu.be/Kt4TUi4wP_s   .-
~*Η ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ  ΒΑΚΥ του σύριζα 2018:
https://youtu.be/K5yZlDZhKaQ .-
~*Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ 2018:
~*ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ 2018:
https://youtu.be/DhBVdQcGL6k   .-
  ΖΑΕΦ  Σκοπίων  2018:
https://youtu.be/K4boMbMt0BI  .-
~*Απλήρωτοι τευτλοπαραγωγοί  2018:
https://youtu.be/7OcX2ZoV4C8  .-
~*Κ   ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 2008  για όνομα Σκόπια:
https://youtu.be/byB-2mP88y4   .-
~*Κούρδοι μαχητές και Τούρκοι 2018:
https://youtu.be/c7ymbGK9QKM  .-
~*Μητροπολίτης Λαγκαδά  για συλλαλητήριο 4 /2/ 2 018:
~*SYLLALHTHRIO 2018:
https://youtu.be/d6W1RUVc0Ec  .-
~*Εγχειρίδιο Δημοτικού Σκοπίων 2018:
https://youtu.be/xLKEedAhpo8  .-
~* Κ  ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στη Χαλκίδα  2018:
https://youtu.be/AklcA5aeNgE   .-
~*Εκκλησία και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  2018:
https://youtu.be/XywFCSNKz1w  .-
~*Για περήφανους Μακεδόνες Ζάεφ  2018:
https://youtu.be/2cHm45I4ac0  .-
~ ΚΑΛΝΤΕΡΙΔΗΣ στο Κόντρα Νιους 31/01/2018:
https://youtu.be/1KjgN0lZWFw  .-
~*Οι  αρχηγοί  για τα ΣΚΟΠΙΑ  2018:
https://youtu.be/1fGn73d_opM  .-
~*Οι  αρχηγοί  για τα ΣΚΟΠΙΑ  2018 :
https://youtu.be/ZVsxcwQoGvs   .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου