ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Σάββατο 03 Μαρτίου 2018 ,
~

  
 ~ 3 Μαρτίου
Προφήτου Ιωήλ. Μαρτύρων Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας (1), Βασιλίσκου, Ευτροπίου και Κλεονίκου. Οσίων Πιαμούν της παρθένου (2), Ζήνωνος και Ζωΐλου.
(1) O άγιος Θεοδώρητος, ήταν πρεσβύτερος της εκκλησίας της Αντιόχειας στα δύσκολα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει την θρησκεία των ειδώλων. Οι διωγμοί των Χριστιανών επί Ιουλιανού έφθασαν ως την Αντιόχεια. Μεταξύ των κληρικών που παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους ήταν και ο Θεοδώρητος, γι` αυτό και συνελήφθη από τον έπαρχο της πόλης, ο οποίος στην αρχή τον κολάκευσε επαινώντας την παιδεία του και τις αρετές του. Όταν όμως απέτυχε να τον πείσει να θυσιάσει και να προσκυνήσει τα είδωλα, διέταξε τον αποκεφαλισμό του, κατατάσσοντάς τον έτσι στην ιερώνυμη φάλαγγα των Μαρτύρων της Εκκλησίας.
(2) Η οσία Πιαμούν, καταγόταν από την Αίγυπτο όπου έζησε τον 4ο αιώνα. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανή από τον πατέρα της, αλλά η χριστιανή μητέρα της την ανέθρεψε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Όταν δε μεγάλωσε, επιδόθηκε μαζί με τη μητέρα της σε έργα ελεημοσύνης και ευσπλαχνίας. Δεν ήταν βέβαια πλούσιες, αλλά από το φτωχικό τους εισόδημα, συνέδραμαν τους πτωχούς και τους αδύνατους αδελφούς τους. Όταν η μητέρα της εκοιμήθη, η οσία μόνη της πλέον, επιδόθηκε στη διακονία των πασχόντων αδελφών της. Επισκεπτόταν τα σπίτια τους, τους παρηγορούσε και τους στήριζε στην πίστη. Τόση φήμη απέκτησε η Πιαμούν, ώστε όταν οι εχθροί πολιορκούσαν την γενέτειρά της, ακούγοντας το όνομα της έλυσαν την πολιορκία και έφυγαν. Εκοιμήθη οσιακά και κηδεύτηκε μέσα σε γενικό πένθος.
~ ** Συμβουλές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για ένα ευλογημένον γάμον
 ~ Πως γίνεται ο γάμος των χριστιανών ευλογημένος και πως γίνεται καταφρονημένος, δεν είναι εδικόν μου έργον να ηξεύρω και να το διδάσκω· εγώ πρέπει να ηξεύρω την καλογερικήν μου να σωθώ.
* Eίναι άπρεπον ο καλόγερος να διδάσκει περί γάμων. Mα πάλιν από το άπρεπον εβγαίνομεν κέρδος. Eκείνο όπου ήθελα να σου είπω εγώ, παιδί μου, έπρεπεν ο πατέρας σου και η μητέρα σου να σου τα ειπή.
Mα επειδή εκείνοι δεν ηξεύρουν να σου τα είπουν, σου λέγω παραμικρόν, ζήτησε και από λόγου σου να μάθεις τα πολλά.
Άκουσε παιδί μου· όταν θέλεις να υπανδρευθείς, να ζητήσεις, πρώτον, γυναίκα να μην είναι από την συγγένειά σου, όπου το εμποδίζει ο νόμος της Eκκλησίας· δεύτερον, να έχει τον φόβον του Θεού εις την ψυχήν της· και τρίτο, να είναι στολισμένη με εντροπήν.
Eπήρες γυναίκα πτωχή, επήρες σκλάβα· επήρες γυναίκα πλούσια, έγινες εσύ σκλάβος, επήρες ραβδί της κεφαλής σου Πρώτον να εξομολογείσθε και να στεφανώνεστε εις την εκκλησίαν….
…Kαι να είναι ο άνδρας ωσάν βασιλεύς και η γυναίκα ωσάν βεζίρης, ήτοι ο άνδρας ωσάν κεφαλή και η γυναίκα ωσάν σώμα, τότε ευλογεί ο Θεός τον άνδρα και την γυναίκα και τα παιδιά σας και δεν σας κολλά κανένα κακό πράγμα, μήτε αμποδέματα, μήτε γητεύματα, μήτε κανένα.
Έτσι περνάτε και εδώ καλά και πηγαίνετε και εις τον παράδεισον να χαίρεστε πάντοτε. Kαι πλέον εξουσίαν δεν έχετε να χωρίζεστε και μόνον ο θάνατος και η πορνεία σας χωρίζει».
~**  3 Μαρτίου: Εορτή των Αγίων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου
~ Τη μνήμη των Αγίων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου τιμά σήμερα, 3 Μαρτίου, η Εκκλησία μας.
* Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος κατάγονταν από την Αμάσεια του Πόντου και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.).
Ήταν στρατιώτες και συγγενείς του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ως Χριστιανοί διαβλήθηκαν στον ηγεμόνα Ασκληπιόδοτο, ο οποίος τους συνέλαβε και τους βασάνισε σκληρά. Όμως οι Μάρτυρες, αφού παρουσιάσθηκε σε αυτούς ο Κύριος και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος, έγιναν υγιείς.
Μέσα στη φυλακή οι τρεις νέοι δεν έχασαν ούτε το θάρρος ούτε την πίστη τους. Αντιθέτως εξακολούθησαν να λατρεύουν τον Ένα και Αληθινό Θεό. Με το κήρυγμά τους και το παράδειγμα που προσέφερε το ήθος, η αντοχή και το θάρρος τους, οδήγησαν πολλούς συγκρατούμενους τους στην αληθινή πίστη.
Ο Ασκληπιόδοτος πληροφορήθηκε την Χριστιανική δράση των τριών κρατουμένων και την επίδραση που ασκούσαν στους φυλακισμένους ειδωλολάτρες και διέταξε να τους οδηγήσουν και πάλι ενώπιόν του.
Ο ηγεμόνας τότε άρχισε να κολακεύει τον Άγιο Κλεόνικο, για να αρνηθεί την πίστη του Χριστού, υποσχόμενος δώρα και τιμές. Ο Άγιος όμως αφού γέλασε, χλεύασε την αρρώστια των ειδώλων. Και ενώ ετελείτο θυσία, με προσευχή κατέρριψε το είδωλο της Αρτέμιδος. Αμέσως ο ηγεμόνας έδωσε εντολή να βασανισθούν.
Τότε ο Κύριος εμφανίσθηκε στους τρεις νέους και στο πλήθος των ειδωλολατρών, οι οποίοι παρακολουθούσαν το μαστίγωμα των Χριστιανών, έχοντας στο πλευρό Του τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο. Οι τρεις Χριστιανοί αξιώθηκαν της θαυματουργικής ιάσεως των τραυμάτων τους, ενώ πολλοί ειδωλολάτρες που είδαν το θαύμα, βαπτίσθηκαν Χριστιανοί.
Ο Ασκληπιόδοτος όμως όχι μόνο δεν άλλαξε στάση, αλλά διέταξε να αποκεφαλισθούν όλοι οι νεοφώτιστοι Χριστιανοί. Ο Ασκληπιόδοτος και οι ειδωλολάτρες, τυφλοί από οργή, διέταξαν τους δημίους να περιχύσουν τους τρεις Μάρτυρες με καυτή πίσσα. Όμως, νέα θαυματουργική ενέργεια από τη Θεία Χάρη δεν επέτρεψε οι πιστοί νέοι να πάθουν το παραμικρό, ενώ η καυτή πίσσα έπεσε και κατέκαψε τους δημίους.
Όμως, ο σκληρόκαρδος ηγεμόνας δεν μπορούσε να δει την αλήθεια, η οποία παρουσιαζόταν μπροστά στα μάτια του. Έτσι, πρόσταξε την σταυρική καταδίκη του Ευτροπίου και του Κλεονίκου και τη φυλάκιση του Βασιλίσκου. Οι δύο νέοι πέρασαν την τελευταία νύχτα της ζωής τους προσευχόμενοι. Και πάλι ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά τους, για να τους ενθαρρύνει.
Στις 3 Μαρτίου του 308 μ.Χ., ο Ευτρόπιος και ο Κλεόνικος κοσμήθηκαν με τους στέφανους της αγιότητας και του μαρτυρίου διά του σταυρικού τους θανάτου. Ο Βασιλίσκος παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή, όπου και πέθανε μετά από μερικά χρόνια, κερδίζοντας την αιώνια ζωή. Περισσότερα για τον Άγιο Βασιλίσκος μπορείτε να διαβάσετε στις 22 Μαΐου όπου επαναλαμβάνεται η μνήμη του.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.Το τρίστοιχον άθροισμα, των Αθλητών του Χριστού, Ευτρόπιον μέλψωμεν, συν Βασιλίσκω ομού, τον θείον Κλεόνικον ούτοι γαρ της Τριάδος, το υπέρθεον κράτος, άθλοις υπερφυέσιν, ωμολόγησαν πάσιν η πάντοτε πρεσβεύουσι, σώζεσθαι άπαντας.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου - 3 ΜΑΡΤΙΟΥ: https://youtu.be/kuTpCDWJ79A .-

*** Χαιρετισμοί 2018 με μετάφραση
~ Χαιρετισμοί Παναγίας
ΣΤΑΣΙΣ ΠΡΩΤΗ
Άγγελος πρωτοστάτης, ουρανόθεν επέμφθη, ειπείν τη Θεοτόκω το, Χαίρε (εκ γ´)· και συν τη ασωμάτω φωνή, σωματούμενόν σε θεωρών Κύριε, εξίστατο, και ίστατο κραυγάζων προς αυτήν τοιαύτα·
Άγγελος που ήταν πρώτος μεταξύ των αγγέλων, στάλθηκε από τον ουρανό να πεί στη Θεοτόκο το χαίρε (3 φορές)· και με την ασώματή του φωνή, βλέποντάς σε Κύριε να παίρνεις σώμα (να γίνεσαι άνθρωπος), εκπλησσόταν και στεκόταν φωνάζοντας προς αυτήν αυτά τα λόγια·
* Χαίρε, δι᾿ ης η χαρά εκλάμψει· χαίρε, δι᾿ ης η αρά εκλείψει.
Χαίρε εσύ απ᾿ την οποία θα λάμψει η χαρά· χαίρε εσύ που για χάρη σου θα σβήσει η κατάρα.
Χαίρε, του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις· χαίρε, των δακρύων της Εύας η λύτρωσις.
Χαίρε εσύ που έκανες να σηκωθεί ο πεσμένος Αδάμ· χαίρε εσύ που έγινες η λύτρωση των δακρύων της Εύας.
Χαίρε, ύψος δυσανάβατον ανθρωπίνοις λογισμοίς· χαίρε, βάθος δυσθεώρητον, και Αγγέλων οφθαλμοίς.
Χαίρε ύψος στο οποίο δύσκολα μπορούν να φθάσουν οι ανθρώπινοι λογισμοί· χαίρε βάθος που αδυνατούν να κατοπτεύσουν και αγγέλων οφθαλμοί.
Χαίρε, ότι υπάρχεις Βασιλέως καθέδρα· χαίρε, ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα.
Χαίρε εσύ που έγινες ο θρόνος του Βασιλιά (Χριστού)· χαίρε γιατί βαστάζεις (στην αγκάλη σου) Εκείνον που βαστάζει τα πάντα.
Χαίρε, αστήρ εμφαίνων τον Ήλιον· χαίρε, γαστήρ ενθέου σαρκώσεως.
Χαίρε αστέρι που προμηνύεις τον Ήλιο, χαίρε κοιλία της θεικής (του Λόγου) σαρκώσεως.
Χαίρε, δι᾿ ης νεουργείται η κτίσις· χαίρε, δι᾿ ης βρεφουργείται ο Κτίστης.
Χαίρε εσύ με την οποία γίνεται καινούρια η κτίση· χαίρε εσύ με την οποία γίνεται βρέφος ο Κτίστης.
Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.
Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.
Βλέπουσα η Αγία, εαυτήν εν αγνεία, φησί τω Γαβριήλ θαρσαλέως· Το παράδοξόν σου της φωνής, δυσπαράδεκτόν μου τη ψυχή φαίνεται· ασπόρου γαρ συλλήψεως την κύησιν πως λέγεις; κράζων· Αλληλούια.
Γνωρίζοντας την αγνότητά της η Παναγία λέγει στον Γαβριήλ με θάρρος· Όσα παράδοξα ακούω από τη φωνή σου, είναι δύσκολο να τα δεχτώ στην ψυχή μου· πως μου αναγγέλλεις κύηση, αφού δεν προηγήθηκε σύλληψη από ανθρώπινη σπορά; Κι όμως εσύ το λέγεις και φωνάζεις δυνατά, Αλληλούια (αινείτε τον Θεό).
~  Γνώσιν άγνωστον γνώναι, η Παρθένος ζητούσα, εβόησε προς τον λειτουργούντα· Εκ λαγόνων αγνών Υιόν, πως εστι τεχθήναι δυνατόν; λέξον μοι. Προς ην εκείνος έφησεν εν φόβω, πλην κραυγάζων ούτω·
Θέλοντας η Παρθένος να γνωρίσει το άγνωστο αυτό μυστήριο, είπε δυνατά προς τον λειτουργό Άγγελο· πες μου, από σώμα αγνό (παρθενικό) πως είναι δυνατόν να γεννηθεί γιός; Κι εκείνος τότε είπε προς αυτή με φόβο, φωνάζοντας αυτά τα λόγια·
Χαίρε, βουλής απορρήτου μύστις· χαίρε, σιγής δεομένων πίστις.
Χαίρε εσύ που γνωρίζεις την απόρρητη βουλή του Θεού· χαίρε εσύ που είσαι η πίστη εκείνων που προσεγγίζονται με τη σιγή.
Χαίρε, των θαυμάτων Χριστού το προοίμιον· χαίρε, των δογμάτων αυτού το κεφάλαιον.
Χαίρε εσύ, η αρχή των θαυμάτων του Χριστού. Χαίρε εσύ που αποτελείς το κεφάλαιο στο οποίο στηρίζονται τα δόγματά Του.
Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε, δι᾿ ης κατέβη ο Θεός· χαίρε, γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς Ουρανόν.
Χαίρε σκάλα επουράνια με την οποία κατέβηκε ο Θεός· χαίρε γέφυρα που μεταφέρεις αυτούς που ᾿ναι στη γη, στον ουρανό.
Χαίρε, το των Αγγέλων πολυθρύλητον θαύμα· χαίρε, το των δαιμόνων πολυθρήνητον τραύμα.
Χαίρε, το πολυθρύλητο θαύμα των Αγγέλων, χαίρε το πολυθρήνητο τραύμα των δαιμόνων.
Χαίρε, το Φως αρρήτως γεννήσασα· χαίρε, το πως, μηδένα διδάξασα.
Χαίρε εσύ που γέννησες με τρόπο ανέκφραστο το φως· χαίρε εσύ που σε κανέναν δεν δίδαξες το πως.
Χαίρε, σοφών υπερβαίνουσα γνώσιν· χαίρε, πιστών καταυγάζουσα φρένας.
Χαίρε εσύ που ξεπερνάς τη γνώση των σοφών· χαίρε εσύ που διαφωτίζεις τη διάνοια των πιστών.
Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.
Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.
Δύναμις του Υψίστου, επεσκίασε τότε, προς σύλληψιν τη Απειρογάμω· και την εύκαρπον ταύτης νηδύν, ως αγρόν υπέδειξεν ηδύν άπασι, τοις θέλουσι θερίζειν σωτηρίαν, εν τω ψάλλειν ούτως· Αλληλούια.
Δύναμη του Υψίστου τότε επισκίασε εκείνη που δε γνώρισε γάμο, ώστε να συλλάβει· και την εύκαρπή της κοιλιά την κατέστησε χωράφι ευχάριστο για όσους θέλουν να θερίσουν (να βρούν) τη σωτηρία τους και οι οποίοι ψάλλουν αυτά τα λόγια, Αλληλούια.
Έχουσα θεοδόχον, η Παρθένος την μήτραν, ανέδραμε προς την Ελισάβετ· το δε βρέφος εκείνης ευθύς, επιγνόν τον ταύτης ασπασμόν, έχαιρε! και άλμασιν ως ασμασιν, εβόα προς την Θεοτόκον·
Έχουσα η Παρθένος μες στη μήτρα της τον Θεό, έτρεξε προς την Ελισάβετ. Το βρέφος εκείνης (ο Ιωάννης) μόλις κατάλαβε τον χαιρετισμό της σκίρτησε από χαρά· και με σκιρτήματα αντί για ύμνους, φώναζε δυνατά προς τη Θεοτόκο·
Χαίρε, βλαστού αμαράντου κλήμα· χαίρε, καρπού ακηράτου κτήμα.
Χαίρε κλήμα που πρόβαλες τον αμάραντο βλαστό· χαίρε κτήμα που πρόσφερες τον άφθαρτο καρπό.
Χαίρε, γεωργόν γεωργούσα φιλάνθρωπον· χαίρε, φυτουργόν της ζωής ημών φύουσα.
Χαίρε εσύ που γεώργησες τον φιλάνθρωπο γεωργό· χαίρε εσύ που φύτρωσες τον φυτουργό της ζωής (το Χριστό).
Χαίρε, άρουρα βλαστάνουσα ευφορίαν οικτιρμών· χαίρε, τράπεζα βαστάζουσα ευθηνίαν ιλασμών.
Χαίρε γη που βλαστάνεις άφθονη ευσπλαγχνία· χαίρε τραπέζι που βαστάζεις πλούσιο το έλεος.
Χαίρε, ότι λειμώνα της τρυφής αναθάλλεις· χαίρε, ότι λιμένα των ψυχών ετοιμάζεις.
Χαίρε γιατί κάνεις να ανθίσει λιβάδι πνευματικής απόλαυσης· χαίρε γιατί ετοιμάζεις λιμάνι (σωτηρίας) για τις ψυχές.
Χαίρε, δεκτόν πρεσβείας θυμίαμα· χαίρε, παντός του κόσμου εξίλασμα.
Χαίρε, εσύ που είσαι θυμίαμα μεσιτείας δεκτό από τον Θεό, χαίρε, εσύ του κόσμου όλου ο εξιλασμός.
Χαίρε, Θεού προς θνητούς ευδοκία· χαίρε, θνητών προς Θεόν παρρησία.
Χαίρε, εσύ που είσαι η αγαθή ευδοκία (εύνοια) του Θεού προς τους ανθρώπους, χαίρε εσύ η παρρησία των ανθρώπων προς τον Θεό.
Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε.
Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.
Ζάλην ένδοθεν έχων, λογισμών αμφιβόλων, ο σώφρων Ιωσήφ εταράχθη, προς την άγαμόν σε θεωρών, και κλεψίγαμον υπονοών Άμεμπτε· μαθών δε σου την σύλληψιν εκ Πνεύματος αγίου, έφη· Αλληλούια.
Έχοντας μέσα του ζάλη από λογισμούς αμφιβολίας, ο δίκαιος Ιωσήφ ταράχτηκε, κι ενώ σε θεωρούσε άγαμη (Παρθένο), τώρα σε υποπτευόταν για παράνομες σχέσεις, Άμεμπτε· Σαν πληροφορήθηκε όμως ότι η σύλληψη προερχόταν από το Άγιο Πνεύμα, φώναξε Αλληλούια.

*** Ελλάδα- Τουρκία: Όλες οι τελευταίες ειδήσεις τώρα για τη σύλληψη Ελλήνων στον Έβρο
~ : Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου της , οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, δόθηκε εντολή να συλληφθούν μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους.
* Κατά την πρόταση του εισαγγελέα, οι δύο στρατιωτικοί θα δικαστούν για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.
Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετόδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχεία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη σύλληψή τους.
Όλα έγιναν εξαιτίας της κακοκαιρίας στην περιοχή. Οι δυο Ελληνες, ένας υπολοχαγός και ένας οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) έκαναν περιπολία το πρωί της Πέμπτης (01.03.2018) στις Καστανιές του Έβρου.
Ομως λόγω της κακοκαιρίας, έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν στην πλευρά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τους συλλάβουν.
Οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί έχουν μεταφερθεί στην Αδριανούπολη και είναι καλά στην υγεία τους.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα επεισόδιο που έγινε κατά τη διάρκεια μιας από τις καθημερινές περιπολίες στην οριογραμμή μέσα στη δασική περιοχή, κοντά στις Καστανιές.
Φαίνεται πως οι Ελληνες στρατιωτικοί, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, πέρασαν για μερικά μέτρα σε τουρκικό έδαφος (σε αυτό το σημείο το όριο Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι το ποτάμι), με αποτέλεσμα να «πέσουν» πάνω σε τουρκική περίπολο.
~ Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το περιστατικό στον Έβρο
Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.
Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.
Πως θα το εκμεταλλευτεί η Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, οι Τούρκοι δείχνουν διατεθειμένοι να κλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι προκάλεσαν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στις Καστανιές.
Συγκεκριμένα, πληροφορίες που καταφθάνουν στο υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να δικάσουν τους δύο Έλληνες με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.
Αν αυτό ισχύσει, καταρρίπτει τις διαρροές του Γενικού Επιτελείου Στρατού περί «επεισοδίου ρουτίνας».
Τους είχαν στήσει ενέδρα;
Η περιοχή όπου έγινε η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι ένα πυκνό δάσος.
Στρατιωτικοί που έχουν υπηρετήσει στην περιοχή αναφέρουν ότι με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις ημέρες, το να χάσεις τον προσανατολισμό σου γίνεται ακόμη πιο εύκολο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, το σημείο που βρέθηκαν και όπου, όπως όλα δείχνουν οι Τούρκοι είχαν – επί της ουσίας – στήσει ενέδρα, είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση.
Το ελληνικό περίπολο έκανε την καθιερωμένη του αποστολή, που είναι να ελέγχει τις σκοπιές στην περιοχή. Είναι απίθανο, λοιπόν, να έχασαν τον προσανατολισμό τους.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι Τούρκοι έψαχναν εδώ και καιρό να «πιάσουν κόσμο».

***   Αθώοι οι φύλακες της Μαραθόλακκας μετά τις μηνύσεις από το Δήμο Καλαμάτας 
Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, οι δύο φύλακες της Μαραθόλακκας, κατά των οποίων είχε στραφεί με δύο μηνύσεις ο Δήμος Καλαμάτας για διατάραξη υπηρεσίας και παράνομη βία, μετά τα γεγονότα που έχουν διαδραματισθεί από την Καθαρή Δευτέρα.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, καταθέτοντας ως μάρτυρας, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο βουνό δεν είναι η καλύτερη, όμως προέταξε μεγαλύτερο κίνδυνο για την πόλη και τους κατοίκους της από τα σκουπίδια και γι’ αυτό υπήρξε και η κήρυξη της έκτακτης ανάγκης.
Πάντως, παρά την βεβαίωση του Δημάρχου προς το Δικαστήριο, ότι οι κατηγορούμενοι φύλακες εμπόδισαν την εναπόθεση απορριμμάτων στην Μαραθόλακκα, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων κατέθεσαν ακριβώς το αντίθετο διευκρινίζοντας πως οι κατηγορούμενοι το μόνο που έκαναν ήταν να τους προειδοποιήσουν χωρίς να τους εμποδίσουν ότι η απόρριψη των σκουπιδιών εκεί, συνιστά ρύπανση περιβάλλοντος και κινδυνεύουν με μήνυση.
Στο μέλλον αναμένεται και η εκδίκαση της μήνυσης των κατηγορούμενων κατά του Δημάρχου για υποβάθμιση περιβάλλοντος.
  Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δήμαρχος, ο οποίος είπε ότι έχει γίνει μεγάλος αγώνας από το Δήμο Καλαμάτας για τα σκουπίδια. Υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι έμπαιναν μπροστά και εμπόδιζαν τα απορριμματοφόρα να μπουν στην Μαραθόλακκα και τους υποχρέωναν να αδειάζουν σε συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα, είπε ότι αυτό το έκαναν επίτηδες προκειμένου να γεμίσει το σημείο από σκουπίδια και να δημιουργηθεί πρόβλημα. Συνέχισε λέγοντας ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η νέα εταιρία που είχε υπογράψει σύμβαση ο Δήμος δεν μπορούσε να εγκατασταθεί, καθώς το ζωτικός χώρος εγκατάστασής της ήταν γεμάτος με σκουπίδια.
Γι’ αυτό όπως συνέχισε αποφασίσθηκε να ζητηθεί η κήρυξη της πόλης σε κατάσταση ανάγκης, αλλά αυτή δεν ομαλοποιήθηκε και έτσι αναγκάσθηκε να υποβάλλει μήνυση στους κατηγορούμενους.
Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Άγγελου Βλαχονικολού αν στο μεσοδιάστημα που έληξε η σύβαση με τη εταιρία Eco Waste το Δεκέμβριο μέχρι τώρα που ανέλαβε η ΗΛΕΚΤΩΡ, γινόταν νόμιμα η αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμμάτων, ο κ. Νίκας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι από την Πέμπτη ξεκίνησε τη διαχείριση τους η νέα εταιρία. Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ρύπανση στην περιοχή, ο Δήμαρχος απάντησε ότι «είναι η λιγότερη επιβάρυνση από τους 26 Δήμους της περιφέρειας» και δήλωσε περήφανος γι’ αυτό.
Ο κ. Βλαχονικολός επισήμανε στο Δήμαρχο, ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος σε αυτοψία στις 6 Δεκεμβρίου διαπιστώνει μη ορθό περιβαλλοντικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και τον ρώτησε αν αυτό είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, που αποδεικνύεται από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, είναι μεγαλύτερος για την πόλη της Καλαμάτας», απάντησε ο Δήμαρχος. Κατέληξε δηλώνοντας στεναχωρημένος που εργαζόμενοι που μισθοδοτούνται έκαναν αυτές τις ενέργειες.
  Περιβαλλοντικές παραβάσεις
Ο προϊστάμενος του Τμήματος  Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας Ηλ. Κατσάμπας που κλήθηκε να καταθέσει, αναφέρθηκε στην αυτοψία που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου, όπου διαπιστώθηκε μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων και πως δεν γινόταν σωστή διαχείριση. Μάλιστα είπε ότι έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσία και έχουν εισηγηθεί στον περιφερειάρχης Πελοποννήσου που είναι αρμόδιος την επιβολή προστίμου.
Στη συνέχεια κατέθεσαν πέντε οδηγοί απορριμματοφόρων, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν τους εμπόδισαν να μπουν στην Μαραθόλακκα, αλλά τους προειδοποιούσαν ότι κινδύνευαν με Αυτόφωρο λόγω της μήνυσης που είχαν καταθέσει στο Δήμο για περιβαλλοντική ρύπανση. Ειδοποίησαν όπως είπαν τον επιστάτη υπηρεσίας και το Διευθυντή και με τη δική τους εντολή τελικά άδειασαν τα σκουπίδια. Και ο επιστάτης καθαριότητας Στάθης Πολίτης κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι δεν εμπόδισαν ή άσκησαν βία.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Θανάσης Βασιλόπουλος, διευκρίνισε ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν εργοδότη την προηγούμενη εταιρία που είχε σύμβαση για τη Μαραθόλακκα και παρέμειναν ως φύλακες, καθώς έχουν παραμείνει εκεί τα μηχανήματα της, τα οποία θα χρησιμοποιήσει τώρα η νέα εταιρία. Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος δεν ήταν ευχαριστημένος από τον προηγούμενο εργολάβο και γι΄ αυτό προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό.
Για τα συγκεκριμένα περιστατικά, είπες πως ειδοποιήθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν επέτρεπαν στα απορριμματοφόρα να μπουν στην Μαραθόλακκα, ενώ εμπόδισαν και το μηχάνημα του Δήμου να σπρώξει τα απορρίμματα στην άκρη. Μάλιστα είπε ότι ήταν κρίσιμη περίοδος για την πόλη, καθώς ήταν ακριβώς πριν το 3ήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Καταλήγοντας είπε ότι από την Πέμπτη γίνεται καθημερινά διαχείριση των απορριμμάτων από τη νέα εταιρία και θα διαχειρίζεται και 120 τόνους από τα αποθηκευμένα για να καθαρίσει ο χώρος. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση στη Μαραθόλακκα «υπέροχη» σε σύγκριση με ότι γινόταν πριν 10 ημέρες
 Απολογία
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος, είπε ότι ποτέ δεν εμπόδισε κανέναν. Ότι εξακολουθεί μαζί με την συγκατηγορούμενή του να είναι φύλακας εκεί, καθώς η προηγούμενη εταιρία του έχει πει να παραμείνει για τα μηχανήματα που είχε εκεί. Ωστόσο από τότε που έληξε η σύμβαση έχουν μείνει απλήρωτοι. Τόνισε πως κατέθεσε μήνυση γιατί τα σκουπίδια έφταναν μέχρι τον εθνικό δρόμο και δεν γινόταν καμία διαχείριση τους, ενώ τα αποστραγγίδια καταλήγουν στο Νέδοντα και από εκεί στη θάλασσα. Καταλήγοντας είπε ότι τα μηχανήματα που υπάρχουν στην Μαραθόλακκα είναι αναξιόπιστα και με αυτά καλείται να δουλέψει η νέα εταιρία και γι’ αυτό πιστεύει ότι γίνουν μία από τα ίδια. Η κατηγορούμενη δεν παραστάθηκε στη χθεσινή διαδικασία και εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων Άγγελος Βλαχονικολός, σημείωσε ότι οι φύλακες αρνούνται τις κατηγορίες και πως το μόνο που έκαναν ήταν να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι στην περιοχή της Μαραθόλακκας  συντελείται περιβαλλοντικό έγκλημα ενώ πρόκειται και για περιοχή Natura. Επίσης, είπε ότι η μήνυση του Δήμου ήρθε ως απάντηση στη μήνυση που πρώτοι κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι για υποβάθμιση περιβάλλοντος.
Ο κ. Βλαχονικολός κατέθεσε έγγραφα για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στον Ταΰγετο, καθώς και ότι την επίμαχη περίοδο έφταναν στην Μαραθόλακκα ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα.
Ο Εισαγγελέας έδρας είπε ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα και ζήτησε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** «Φρουτάκια» και στη Μεσσηνία
Ακόμα και σε κατάστημα στη Μεσσηνία είχε εγκαταστήσει παράνομο επίγειο δίκτυο τζόγου η εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην εγκατάσταση και διεξαγωγή του τυχερού παιγνίου «φρουτάκια».
Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Τρίτη, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και υπαλλήλων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, σε διάφορες περιοχές της χώρας (Αττική, Μεσσηνία, Αρκαδία, Εύβοια και Βοιωτία), 39 άτομα, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ο 44χρονος αρχηγός της και τέσσερα βασικά μέλη, μια 37χρονη υπήκοος Ρωσίας και τρεις ημεδαποί, ηλικίας 51, 53 και 65 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή ακόμα 29 ατόμων.
  Και Μεσσηνία
Όπως προέκυψε από την έρευνα, την εγκληματική οργάνωση συγκρότησε ο 44χρονος, από κοινού με τα τέσσερα βασικά μέλη, και δραστηριοποιούνταν από το Δεκέμβριο του 2016 σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Μεσσηνία.
Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης εντάχθηκαν σε αυτή σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και πρόκειται, κυρίως, για ιδιοκτήτες ή υπαλλήλους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και προγραμματιστή.
Η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη ιεραρχικά και με διαρκή δράση, ενώ σκοπός της ήταν η απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους και η πρόκληση βλάβης σε ξένη περιουσία, προβαίνοντας σε παραβάσεις της νομοθεσίας για τα παίγνια.
Για την εκπλήρωση του σκοπού τους, ο 44χρονος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης εξασφάλισαν:
-μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι συνδέονταν σε εξυπηρετητή (Server), ενώ τους διαχειρίζονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης
-ευρύ δίκτυο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία εγκατέστησαν παράνομο λογισμικό (software) για τη διενέργεια των παιγνίων και τη χρήση πλαστού σήματος
-τη στρατολόγηση – ένταξη στην οργάνωση ατόμων που εκμεταλλεύονταν τα προαναφερόμενα καταστήματα, αποδίδοντας σε αυτά μερίδιο των παράνομων κερδών
-την προμήθεια προπληρωμένων καρτών και μεγάλο πελατολόγιο.
  Αληθοφανής ιστότοπος
Ειδικότερα, ο αρχηγός και τα βασικά μέλη τη οργάνωσης εγκατέστησαν σε 29 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επίγειο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι, τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικό υπολογιστή (server) στο σπίτι του 44χρονου.
Μέσω του δικτύου επιτρεπόταν η διενέργεια τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων τύπου «φρουτάκια», σε αληθοφανή ιστότοπο πραγματικής - νόμιμης εταιρείας διαδικτυακών τυχερών παιγνίων χωρίς την έγκρισή της.
Τη διαχείριση είχαν ο 44χρονος και η 37χρονη, οι οποίοι προμήθευαν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων με συγκεκριμένους λογαριασμούς πρόσβασης στον παράνομο ιστότοπο και προπληρωμένες κάρτες. Περαιτέρω, είχαν τη δυνατότητα να επηρεάζουν το αποτέλεσμα των παιγνίων, ενώ προσέλκυαν παίκτες που συμμετείχαν στα παίγνια από κοινού με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Επιπλέον και προκειμένου να προσδώσουν νομιμοφάνεια στην εγκληματική τους δραστηριότητα, κατήρτιζαν ιδιωτικά συμφωνητικά διαφήμισης μεταξύ εταιρείας, νόμιμος εκπρόσωπος της οποίας ήταν ο 44χρονος, και ιδιοκτητών καταστημάτων, παρέχοντας έντυπα, πρόσφορα προς επίδειξη σε περίπτωση ελέγχου από αρμόδιες Αρχές, καθώς και σε θαμώνες – παίκτες, προκειμένου να πεισθούν για την εγκυρότητα του ιστότοπου.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε 34 οικίες, επιχειρήσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και θυρίδες θησαυροφυλακίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-χρηματικό ποσό ύψους 68.184,10 ευρώ
-70 ηλεκτρονικοί υπολογιστές
-115 ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα
-28 συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM
-72 προπληρωμένες κάρτες και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εκτιμάται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Β.Β.

*** Παγκόσμιο γεγονός η διοργάνωση του World Tourism Forum Lucerne στην Costa Navarino 
«50 ηγέτες του παγκόσμιου τουρισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Υπουργείο Τουρισμού και την ΤΕΜΕΣ συναντιούνται στην Πελοπόννησο για ένα μεγάλο διεθνές γεγονός που διαμορφώνει την τάση ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του  χθες  Παρασκευή στο World Tourism Forum Lucerne, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Costa Navarino και σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά  που διοργανώνεται στη χώρα, στο μικρό τόπο της Πελοποννήσου και στην όμορφη Πύλο ένα τέτοιο σπουδαίο γεγονός».
«Με την εξωστρέφειά μας και την πολιτική μας για την ανάπτυξη του τουρισμού δίνουμε υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και της Ελλάδας γενικότερα και πετυχαίνουμε να διοργανώνουμε διεθνή γεγονότα, τα οποία μέχρι χτες αποτελούσαν άπιαστο όνειρο για τη χώρα» δήλωσε ο κ. Τατούλης και τόνισε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς του τουρισμού η επόμενη εικοσαετία ανήκει στην Πελοπόννησο.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ακόμη τη συντεταγμένη προσπάθεια της Περιφέρειας, του Υπουργείου και όλων των φορέων στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο και έθεσε ως νέα πολιτική προοπτική για τη χώρα την εφαρμογή του μοντέλου ΣΔΙΤ για τον τουρισμό.
«Με το μοντέλο αυτό, το οποίο έχει γίνει πλέον καθολικά αποδεκτό, θα καταστήσουμε αειφόρο το τουριστικό μας προϊόν, θα αξιοποιήσουμε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο και θα μοχλεύσουμε πόρους αναπτύσσοντας την περιφερειακή μας οικονομία» τόνισε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης.
Η Υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά εξήρε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε τη συμβολή της στην επιτυχή εφαρμογή εθνικής τουριστικής πολιτικής στη βάση των περιφερειακών στρατηγικών. Εξήρε επίσης τη δυναμική της Πελοποννήσου στον τομέα του τουριστικού της προϊόντος και της συμβολής της στην εθνική και περιφερειακή οικονομία.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του World Tourism Forum Lucerne κ. Μάτριν Mπαρθ αναφέρθηκε στις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζει η τουριστική κίνηση παγκοσμίως και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Πελοπόννησος θα ακολουθήσει ακόμα πιο δυναμικά την ανοδική της πορεία στα επόμενα έτη. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού κ. Gerard Lawless, ο οποίος με ενθουσιώδη λόγια αναφέρθηκε στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου.   

***  Στον Εθνικό Κατάλογο και πάλι η Ελιά Καλαμάτας 
Ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών πέρασε στον Εθνικό Κατάλογο η Ελιά Καλαμάτας, με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης και δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση που είχε προαναγγείλει ο Βαγγέλης Αποστόλου κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Πάτρα, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων από τους Πελοποννήσιους και ειδικά τους Μεσσήνιους, αλλά και την ικανοποίηση των μεταποιητών αφορά στην τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3401/144590/22-12-2016 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αντικατάσταση της υπ’ αριθμ. 3247/137259/6-12-2016 απόφασης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μητρώο ποικιλιών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της αρ. 2955/120333/26-10-2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄3603)» (Β΄4460).
Αναλυτικά στην απόφαση που πήρε ΦΕΚ αναφέρεται: "Αντικαθιστούμε την περίπτωση KALAMON της παραγράφου 8. ΕΛΑΙΑ (OLEA EUROPEA L.) στην ενότητα ΛΟΙΠΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 3401/144590/22-12-2016 απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εξής:
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ: KALAMON, ΣΥΝΩΝΥΜΑ: KALAMATIANI-TSIGKELI-AETONYCHI-KALAMATA, Α.M. ΙΕΠΚΦ: 100168, ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ, ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΗ: 11, ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ: ..., ΕΤΟΣ ΕΓΓΡ. 1996, ΕΤΟΣ ΑΝ/ΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: 2016, ΛΗΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: 2046. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".

*** Διορισμοί δικηγόρων 1 
Με τα «κιάλια» έψαχνε προχθές το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας να βρει δικηγόρους από το σχετικό κατάλογο, προκειμένου να διορίσει σε κατηγορουμένους που δεν είχαν συνήγορο υπεράσπισης.
Έτσι, ο γραμματέας της Έδρας αναγκάσθηκε να διαβάσει όλο τον κατάλογο με τα ονόματα των δικηγόρων, αλλά δεν άκουσε ούτε ένα «παρών» ή «παρούσα».
Τελικά, διορίσθηκε δικηγόρος από τους παρόντες στην αίθουσα. Κι επειδή αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, είναι απορίας άξιο γιατί κάποιοι μπαίνουν στον κατάλογο και δεν είναι σχεδόν ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου.
  Διορισμοί δικηγόρων 2 
Το δεύτερο μεγάλο θέμα με τους δικηγόρους στις συνεδριάσεις του Εφετείου είναι να έρχεται ο κατηγορούμενος, να τον ρωτάει η Έδρα που είναι ο δικηγόρος του και να απαντά: «κάπου εδώ είναι, έρχεται». Τότε η Έδρα αναγκάζεται να κρατήσει την υπόθεση «για αργότερα, και αργότερα, και αργότερα», μέχρι που φτάνει στη λήξη του ωραρίου και έρχεται η αναβολή.
Μάλιστα, αυτή η κατάσταση ανάγκασε προχθές την πρόεδρο του δικαστηρίου να αναρωτηθεί πώς ορισμένοι δικηγόροι σε όλη τη συνεδρίαση «έρχονται» και, τελικά, εμφανίζονται όταν η υπόθεση δεν μπορεί πλέον να εκδικασθεί λόγω ωραρίου και αναβάλλεται.
Τους προειδοποίησε δε, ότι την επόμενη φορά θα κρατάει την υπόθεση για μία μόνο φορά και αν δεν έρχεται ο δικηγόρος, θα διορίζει άλλον και θα την εκδικάζει. Β.Β. 

*** Καλαμάτα Πράσινη Πόλη 
Σε συνέχεια της βράβευσης από το WWF το 2017, πολιτική του Δήμου Καλαμάτας για το 2018 είναι να φυτευθούν πολλές χιλιάδες δένδρα στην πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα.
Αυτό θα συμβεί είτε με αγορά δενδρυλλίων είτε με απόκτησή τους μέσω των φυτωρίων των Δασαρχείων.
Ήδη στην Καλαμάτα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες φύτευσης και, επιπλέον, έφθασαν τα πρώτα 1.500 δενδρύλλια χαλέπιας πεύκης, σε σύνολο 3.000, τα οποία θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία, όπως η προβολή της πίστας καρτ, οι εκβολές Παμίσου, οι εκβολές του ποταμού Άρι, η παρόχθια ζώνη του Νέδοντα, τα Παλιάμπελα, το Φραγκοπήγαδο, η Σπερχογεία και η Μικρή Μαντίνεια. Η φύτευσή τους θα γίνει με νέα εργολαβία (την τρίτη) που ήδη εργάζεται.
Ο δήμαρχος επιμένει ότι η Καλαμάτα… πρασινίζει, αλλά ο σκεπτικισμός δεν παύει να υπάρχει. Προσωπικά, θέλουμε να κερδίσει το στοίχημα και να διαψευστούμε όλοι οι υπόλοιποι. Κι αυτό, γιατί στην πρώτη περίπτωση θα κερδίσουν η πόλη της Καλαμάτας και οι πολίτες που την κατοικούν… Α.Π. 

*** Ανακοίνωση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ για το 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου 
Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην Τρίπολη.
Το συγκεκριμένο Συνέδριο, αλλά και τα προηγούμενα 9 στις άλλες περιφέρειες της χώρας, εγκαινίασαν πανελλαδικά μια πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα, τοπικοί φορείς, σωματεία και πολίτες ήρθαν σε άμεση επαφή με την Κυβέρνηση.
Απώτερος στόχος είναι η συμβολή όλων των αντίστοιχων διοργανώσεων στην ολοκλήρωση και στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κυρίως όμως στην αλλαγή του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας.
Το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο, με τις προσυνεδριακές διαδικασίες και τις παράλληλες επισκέψεις και επαφές υπουργών, έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους φορείς, στην παραγωγική βάση της Πελοποννήσου και σε μεμονωμένους πολίτες της να έρθουν σε άμεση επαφή με τα κυβερνητικά στελέχη. Η διαδικασία ήταν ανοιχτή και δημοκρατική  και διεξήχθη ένας ουσιαστικός, γόνιμος και πλήρης διάλογος, χωρίς περιορισμούς ή αποκλεισμούς, στη διάρκεια του οποίου κατατέθηκαν και καταγράφηκαν πολλές απόψεις, ενώ το λόγο πήραν δεκάδες ομιλητές σε 9 θεματικές συνεδρίες.
Κορυφαία στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπου παρουσιάστηκε ο κυβερνητικός προγραμματισμός στον Πρωτογενή Τομέα, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, τις Υποδομές, το Περιβάλλον, την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία.
Αποτιμώντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου και καταγράφοντας τις δεσμεύσεις που αποκόμισε ειδικότερα ο νομός μας, αξίζει να σταθούμε στα εξής σημεία:
- Στην ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος  που ήδη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως ανειλημμένη υποχρέωση και δρομολογείται άμεσα η προκήρυξη για το έργο των δικτύων. Από την πλευρά μας, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις γραφικότητες τοπικών στελεχών της ΝΔ. Οφείλουν να απολογηθούν για το ανήκουστο γεγονός ότι δαπανήθηκαν 35 εκατομμύρια για την κατασκευή του φράγματος, και αφού μετά από χρόνια ολοκληρώθηκε, δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί τα δίκτυα άρδευσης των καλλιεργειών δεν αποτελούσαν τμήμα του έργου! To ίδιο, δυστυχώς, έχει γίνει και με άλλα παρόμοια έργα στην Πελοπόννησο!
- Στη δέσμευση πως στις αρχές του 2019 μπαίνουν σε τροχιά κατασκευής οι οδικοί άξονες «Καλό Νερό – Τσακώνα» και «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», που σήμερα βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Κι εδώ προκαλούν οι τοποθετήσεις παραγόντων  της Ν.Δ., τη στιγμή που η συγκυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου το 2013 απένταξε το Καλό Νερό - Τσακώνα από την αρχική σύμβαση, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωσή του. Ενώ το «Καλαμάτα – Ριζόμυλος» εντάχθηκε ρουσφετολογικά στο αμιγώς εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο ημέρες πριν φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, με μηδενική εγγραφή πίστωσης!
- Στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας στα πρότυπα του Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης. Ένα σημαντικό έργο που θα κάνει τη Μεσσηνία και κατά επέκταση την Πελοπόννησο διεθνή τουριστικό προορισμό.
- Στη δημιουργία υδατοδρομίου στη Μεσσηνία, που θα δώσει άλλη μια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
- Στη δέσμευση πως μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους 24 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια. Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
-  Στην ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου από το 2019 στην Καλαμάτα, μέσω της ένταξης στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Δημόσιας Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας.
- Στην ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων.
- Στη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών του έργου της προστασίας των ακτών στο Πεταλίδι και της αναβάθμισης - προστασίας του Παμίσου, από τις εκβολές μέχρι το φράγμα στον Άρι.
- Στην περαιτέρω  ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης και άλλων αρχαιολογικών χώρων. Στην κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα. Στη συνέχιση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για την επόμενη τριετία, με 1,2 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους κ.ά.
Το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πελοποννήσου θεωρούμε ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχές.
Δημιούργησε μια δυναμική, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει και στο μέλλον να πρωταγωνιστεί σε όλη αυτή την προσπάθεια που στοχεύει στην ανάπτυξη του νομού μας προς όφελος των πολιτών.

*** Ταξίδι στον κόσμο του ουίσκι στο The Westin Resort Costa Navarino 
Για τους λάτρεις του ουίσκι, το Σαββατοκύριακο 9-11 Μαρτίου στο The Westin Resort Costa Navarino,  πέντε ξεχωριστά αποστάγματα από δύο από τα καλύτερα αποστακτήρια της Σκωτίας θα προσφέρουν μια θεματική γευσιγνωσία ουίσκι.
Ο Πέτρος Χαριζόπουλος, μετρ του είδους και ειδικός στη γευσιγνωσία ουίσκι, θα μυήσει τους επισκέπτες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των σκωτσέζικων αποσταγμάτων.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τα δυνατότητα να «ταξιδέψουν» σε δύο εμβληματικές περιοχές παραγωγής ουίσκι και δύο ιστορικά αποστακτήρια, το Glen Moray στο Speyside και το Bruichladdich στο νησί Islay. Θα γνωρίσουν επίσης τις ιδιαιτερότητες, τις διαφορετικές γεύσεις και τα αρώματα του κάθε αποστάγματος και θα ανακαλύψουν την ιστορία πίσω από κάθε φιάλη.
Η γευσιγνωσία περιλαμβάνει πέντε εκλεκτά single malts, συνδυασμένα με χαρακτηριστικές γεύσεις που ταιριάζουν ιδανικά στο καθένα και αναδεικνύουν τη μοναδικότητά του, ενώ την επιμέλεια του event υπογράφει το The Tasters Club.
Κατά τη διαμονή τους στο The Westin Resort Costa Navarino, οι επισκέπτες θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία απολαμβάνοντας την κατάφυτη μεσσηνιακή φύση, να αναζωογονηθούν στο Anazoe Spa, με signature θεραπείες και πισίνες θαλασσοθεραπείας, ή να μπουν σε φόρμα με μαθήματα γιόγκα, πιλάτες και πολλά υπαίθρια αθλήματα.
Η είσοδος και συμμετοχή στις εκδηλώσεις επιτρέπεται μόνο σε ενήλικες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, επικοινωνήστε με την ομάδα κρατήσεων στο reservations.westin@costanavarino.com ή στο +30 27230 95000.

*** Σεισμική δόνηση τα ξημερώματα αισθητή στην Καλαμάτα 
Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα σεισμική δόνηση μεγέθους 3.3 ρίχτερ έγινε αισθητή και στην πόλη της Καλαμάτας.
Το επίκεντρο αυτής ήταν στην Πετρίνα Αρκαδίας και το εστιακό βάθος ήταν τα 10χλμ. 

*** Ζούμε μαζί… 
Η Λεμονιά είναι ένα ακόμα από τα αδέσποτα της Καλαμάτας που αποδεικνύουν ότι γίνεται να… Ζούμε Μαζί αρμονικά. Για την ακρίβεια κέρδισε τη θέση της μαζί με τις καρδιές των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί στην Τέντα. Ζει εδώ και περίπου 14 χρόνια εκεί, καθώς εγκαταστάθηκε από κουτάβι.
  Της έχουν, μάλιστα, δύο σπιτάκια, τη φροντίζουν καθημερινά, όχι μόνο με το βασικό φαγητό και το νερό της, αλλά με πλήρη κτηνιατρική φροντίδα, λιχουδιές, άφθονα χάδια και ενδιαφέρον. Όλα όσα μπορεί, δηλαδή, να ονειρευτεί ένας σκύλος που δεν έχει τις δικές μας ματαιοδοξίες...
  Κι εκείνη τους το ανταποδίδει στο έπακρο με την αφοσίωσή της και το σκυλίσιο χαμόγελο ευτυχίας και ευγνωμοσύνης. Από την αρχή είχε κρατήσει μακριά άλλα σκυλιά από την περιοχή της, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα η ίδια, καθώς είναι φιλική με πελάτες, παιδιά, περαστικούς ή αδιάφορη για όσους δείχνουν να μην τη συμπαθούν.
  «Είναι “ανθρωπονόητη”» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί ένας από τους προστάτες της και πραγματικά φαίνεται να καταλαβαίνει τα πάντα. Ξέρει τι να περιμένει και τι θα πάρει από τον καθέναν τους, ενώ αναγνώρισε και τα ταξί της Καλαμάτας, όταν από ανοικτό πράσινο έγιναν λευκά, όπως μου είπαν προχθές χαρακτηριστικά!
   **Η Λεμονιά βίωσε και δύο μεγάλες περιπέτειες υγείας, σκορπίζοντας αγωνία σε όλους τους φίλους της.
  Το 2014 επέζησε από τις φόλες που σκόρπισαν το θάνατο στα άλλα αδέσποτα στην περιοχή της Τέντας. Είχε ζητήσει βοήθεια μπαίνοντας σε ένα ταξί και ξαπλώνοντας στο πατάκι, όπου προφανώς θυμόταν ότι την είχαν βάλει λίγα χρόνια νωρίτερα για να τη μεταφέρουν στο κτηνιατρείο, όταν είχε σωθεί και πάλι από θαύμα, έπειτα από πολύ σοβαρό τροχαίο που είχε.
  Έπειτα από εκείνο το ατύχημα νοσηλεύτηκε για μήνες, με χρήματα που συγκέντρωσαν οι προστάτες της ταξιτζήδες, αλλά και δωρεά φιλόζωης κτηνιάτρου, η οποία και στείρωσε τη Λεμονιά.
  Μία από τις οδηγούς της «πιάτσας νο 5» κράτησε τη σκυλίτσα για έναν ακόμη μήνα στο σπίτι της και όταν ήρθε η μέρα της επιστροφής, η Λεμονιά χαιρετούσε έναν προς έναν τους φίλους της, εκδηλώνοντας τη χαρά και την ευγνωμοσύνη της. Ήταν η σειρά τους να της ανταποδώσουν το καθημερινό καλωσόρισμα…
  **Οι εργαζόμενοι στα ταξί που σταθμεύουν κοντά στην Τέντα δίνουν επί χρόνια μαθήματα φιλοζωίας και υπευθυνότητας. Φρόντισαν, μάλιστα, για την υιοθεσία των περισσότερων κουταβιών της Λεμονιάς, η οποία πρόλαβε να γεννήσει τρεις φορές πριν στειρωθεί.
  Επίσης, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οδηγούν, ενώ αν παρ’ όλα αυτά χτυπήσουν κάποιο ζώο με το ταξί τους, ξέρουν ότι δεν πρέπει να το εγκαταλείψουν, αλλά να φροντίσουν για τη μεταφορά του σε κτηνιατρείο.
  Υπάρχει και σχετική νομική υποχρέωση για όλους τους οδηγούς όταν εμπλέκονται σε ατύχημα με ζώο, με προβλεπόμενες κυρώσεις…

*** Εντοπίστηκε νεκρός ο 17χρονος που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη 
Ο 17χρονος Αλέξανδρος Τανίδης, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την Πυλαία πριν από 10 ημέρες, εντοπίστηκε νεκρός εσωτερικά της περίφραξης του νοσοκομείου Παπανικολάου στην Εξοχή της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ3, στο σημείο βρίσκεται η ιατροδικαστής, Λήδα Κοβάτση, η οποία δεν διαπίστωσε εμφανή σημάδια εγκληματικής ενέργειας.
Ωστόσο, για τον ακριβή προσδιορισμό των αιτιών θανάτου θα ακολουθήσει νεκροτομή και τοξικολογικές - ιστολογικές εξετάσεις. cnn.gr

*** ΣΔΙΤ για νέο τερματικό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα 
Σε αναμονή των μελετών είναι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να προχωρήσει ο μεγάλος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την κατασκευή του νέου Τερματικού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και εγκριθούν οι σχετικές ΜΠΕ, τότε θα περάσουμε στη διαδικασία υλοποίησης ενός από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά project στην Αθήνα.
Το κόστος εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 150 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον ιδιώτη, πιθανότατα από τραπεζικό ίδρυμα (εγχώριο ή ΕΤΕπ ή EBRD), προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει.
Στόχος είναι ο σχετικός διαγωνισμός να βγει μέσα στο 2018 και τα έργα να ξεκινήσουν το 2019. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Αττικό Μετρό και στο σχήμα θα είναι ενταγμένα και τα ΚΤΕΛ Αττικής.
Μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνο το κτηριακό συγκρότημα, αλλά κυρίως τα συνοδά έργα, καθώς η περιοχή είναι γυμνή από βασικές υποδομές (δρόμοι, πεζοδρόμια, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, τηλεπικοινωνίες κ.ο.κ.). Στο πλάνο κατασκευής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία υποδομών για την περιοχή πέριξ του νέου Τερματικού.
Η ημερήσια κίνηση αναμένεται να είναι πάνω από 35.000 επιβάτες ημερησίως. Το σημείο που θα κατασκευαστεί ο νέος Τερματικός ΚΤΕΛ είναι πάνω από το σταθμό Μετρό Ελαιώνας και θα προσφέρει εύκολη μετεπίβαση στους επιβάτες προς όλες τις κατευθύνσεις.
Με τη λειτουργία του νέου Τερματικού αναμένεται η διακοπή λειτουργίας των δύο υφιστάμενων ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων, ενώ εκεί θα τερματίζουν και οι διεθνείς γραμμές που σήμερα τερματίζουν σε διάσπαρτα σημεία της πόλης.

*** Έλενα Κουντουρά: Ευκαιρίες και προοπτικές για τον τουρισμό όλο το χρόνο στην Πελοπόννησο 
Στα νέα αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για την Πελοπόννησο που αποφέρει η υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική, με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη.
Με την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, ενημέρωσαν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Πελοποννήσου για το έργο που υλοποιείται στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και συζήτησαν τις προτάσεις, τις προτεραιότητες και τις νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη.
Η κα Κουντουρά τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί άκρως παραγωγική δραστηριότητα και μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών τουριστικών προϊόντων που συνδέονται με τον πολιτισμό- ο οποίος πρωταγωνιστεί-, τον αθλητισμό, τη φύση, τη γαστρονομία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση των τουριστικών ροών όλο το χρόνο και για την επίτευξη της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
«Η Πελοπόννησος διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Αρκαδία, την Αργολίδα, την Κορινθία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε νέα τουριστική ανάπτυξη, να ισχυροποιήσουμε την τουριστική εξωστρέφεια της Πελοποννήσου, να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε περιοχή της μέσα από τον τουρισμό» τόνισε η κα Κουντουρά.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην εξαιρετική και υποδειγματική συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, και το σύνολο των τοπικών φορέων στην εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής, που οδήγησε στις υψηλές τουριστικές επιδόσεις και στην αύξηση 15% των διεθνών αφίξεων το 2017 στην Πελοπόννησο.
Η αύξηση αποτυπώθηκε:
•στη διψήφια άνοδο των διεθνών αφίξεων στην Πελοπόννησο μέσω των αεροδρομίων Καλαμάτας και Αθηνών
•στις υψηλές πληρότητες των καταλυμάτων στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου
•στη διψήφια αύξηση της επισκεψιμότητας στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου.
Το υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει σε επαφές και συνεργασίες με διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες με στόχο τη γρήγορη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, μέσα από την ανάδειξη νέων προορισμών και θεματικών εμπειριών στις παραδοσιακές και νέες ξένες αγορές και την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη.
Η τουριστική προώθηση και προβολή γίνεται με επίκεντρο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την μυθολογία και την παράδοση της Πελοποννήσου, τις μοναδικές ιστορικής και πνευματικής αξίας μονές, την ελκυστική ακτογραμμή αλλά και τους μοναδικούς ιστορικούς- παραδοσιακούς προορισμούς στην ενδοχώρα, τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουαζιέρα, γιώτινγκ και καταδύσεις), τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, το χειμερινό τουρισμό και τα χιονοδρομικά κέντρα, τις οικοτουριστικές διαδρομές στους υδροβιότοπους και φυσικούς θησαυρούς, τις εμπειρίες τουρισμού υγείας και ευεξίας, τη συμμετοχή σε φεστιβάλ και τοπικές εορτές.
Η Πελοπόννησος αποτελεί, επίσης, δυναμικό προορισμό για αγροτουρισμό και για εμπειρίες που συνδέονται με την πλούσια γαστρονομία και την οινική παράδοση, και την προώθηση των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων, στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας της κυβέρνησης στη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα.
Όσον αφορά στις επενδύσεις, 14 τουριστικές προτάσεις κατατέθηκαν για αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού την τελευταία διετία (τουριστικό χωριό στην Αργολίδα, τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε Κορινθία Μεσσηνία και Λακωνία, ξενοδοχεία, επενδύσεις στα χιονοδρομικά κέντρα Μαινάλου και Ζήρειας, σε κάμπινγκ, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα).
Στον αναπτυξιακό νόμο υποβλήθηκαν 23 σχέδια τουριστικών επενδύσεων, άνω των 47 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση της διαθεσιμότητας με επίκεντρο την ποιότητα, τόνισε η κα Κουντουρά, αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο για να ανταποκριθεί η Πελοπόννησος στην ισχυρή τουριστική ζήτηση τα επόμενα χρόνια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***Στο λιμάνι της Καλαμάτας το επιβλητικό “Elegant 007” (φωτογραφίες)
 
 
 
 
Το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασε το “Elegant 007” το οποίο ανήκει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.
Στην δημοσιότητα έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες από το πολυτελές σκάφος το οποίο είναι 73 μέτρα και όπως είναι φυσικό δεν περνάει απαρατήρητο. Διαθέτει 15 καμπίνες και πλήρωμα 31 ατόμων.
Το Elegant διαθέτει ένα ηλιόλουστο κατάστρωμα 250τ.μ. με πισίνα για 12 άτομα. Το εσωτερικό, που σχεδιάστηκε από τον Lally Poulia, φιλοξενεί 30 άτομα σε 15 πολυτελείς αίθουσες εκδηλώσεων – μια κύρια σουίτα στο κατάστρωμα, μια VIP σουίτα, οκτώ καμπίνες στο κύριο κατάστρωμα και πέντε ακόμα καμπίνες στο κάτω κατάστρωμα. Τα δωμάτια περιλαμβάνουν τραπεζαρία με στυλ διακόσμησης, κύριο σαλόνι που ανοίγει πίσω από ένα κατάστρωμα 88τ.μ. και ένα δεύτερο σαλόνι στο κατάστρωμα γέφυρας. Υπάρχει επίσης γυμναστήριο, σαλόνι ομορφιάς, αίθουσα μασάζ και σάουνα, τζακούζι, γυμναστήριο.
yachtharbour.com, yachtcharterfleet.com


***Συνέργειες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Τριφυλία 
Για τη συμμετοχή της σε συνέδριο για τον Ιατρικό Τουρισμό που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τους Med-Professionals και με επικεφαλής της αποστολής τον πρόεδρο ΙΣΑ, ΚΕΔΕ, ITHC, Γιώργο Πατούλη, καθώς και για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Τριφυλία, ενημέρωσε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας η ιατρός μικροβιολόγος  – βιοπαθολόγος, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη – Μαρίνη, που διατηρεί Εργαστήριο Βιοπαθολογίας στην Κυπαρισσία.
Το Δίκτυο των Εξειδικευμένων Ιατρών πρωτοπορεί στον Ιατρικό Τουρισμό. Είναι οι μοναδικοί που παρουσιάζουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του Έλληνα επιστήμονα με αναλυτικά βιογραφικά και καινοτόμες ιατρικές υπηρεσίες και τεχνικές σε διεθνές επίπεδο, ώστε οι ταξιδιώτες υγείας να έχουν εύκολη πρόσβαση και ενημέρωση για όλες τις ιατρικές εξελίξεις στην Ελλάδα μέσω του site και των εντύπων τους.
Όπως είπε η κα Μαστρογιαννάκη: «Οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε ως ιατρό μικροβιολόγο που ζω και εργάζομαι για την Τριφυλία από το τέλος του 1985. Σήμερα θα με γνωρίσετε και με μιαν άλλη μου ιδιότητα, του ιατρού βιοπαθολόγου, μέλους του Διεθνούς Ιατρικού Τουρισμού που σκοπό έχει να καταστήσει τη χώρα μας προορισμό επιλογής 12 μήνες το χρόνο, για παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, όπως και ευεξίας. Δηλαδή, να έρχονται από όλο τον κόσμο και οι ομογενείς πρωτίστως, για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, το μεσογειακό κλίμα, τους αρχαιολογικούς χώρους, την ελληνική  κουζίνα, αλλά και να έχουν υπηρεσίες ευεξίας και ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Μια άλλη δραστηριότητα του Ιατρικού Τουρισμού  είναι το κίνημα διεκδίκησης της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα και η έκδοση εικονογραφημένων παραμυθιών με θέματα από την Αρχαία Ελληνική Ιστορία και τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία στέλνονται ανά την υφήλιο, όπως και στις παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας.
Σε αυτή τη φάση η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο χάρτη του Ιατρικού Τουρισμού».
Ακολούθως προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο σε σχέση με τη δράσεις του Ιατρικού Τουρισμού έως σήμερα.
«Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας συμμετείχα και εγώ στο Συνέδριο Ιατρικού Τουρισμού που έγινε στο Σύδνεϋ και τη Μελβούρνη από 24 έως 26 Νοεμβρίου 2017. Για εμένα ήταν ταξίδι ζωής. Η Αυστραλία έχει τους περισσότερους Έλληνες μετανάστες ανά τον κόσμο, συγκεκριμένα 600.000. Μόνο 300.000 είναι στη Μελβούρνη» σημείωσε η ιατρός και ανέφερε τους συμμετέχοντες στην ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα.
Η ίδια ανάπτυξε το θέμα «Ιατρικός Τουρισμός και Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Ιδανικός προορισμός-τόπος να ζεις και να επισκέπτεσαι». Όπως ανέφερε: «Το συμπέρασμα του συνεδρίου είναι ότι παροικία αγκαλιάζει την προσπάθεια ένταξης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του Τουρισμού Υγείας και την απόκτηση μεριδίου από μια αγορά που αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση κατά 15%-20%.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε στις 26/11 επίσημη εκδήλωση με τον κυβερνήτη της Βικτώρια, υπουργούς, βουλευτές, την πρέσβη μας και πλήθος ομογενείς με αίτημα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Επίσης, έγινε αποκάλυψη πλάκας της ζωοφόρου του Παρθενώνα που είχε τοποθετηθεί στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου στο κτήριο της ομογένειας στη Μελβούρνη. Οι ομογενείς μάς περιέβαλαν με μεγάλη αγάπη και συγκινητική φιλοξενία. Έγιναν ανταλλαγές δώρων και υπογράφηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας. Εκκλησιαστήκαμε δε στην Αγία Αικατερίνη την ημέρα του Αγίου Στυλιανού, χοροστατούντος του μητροπολίτη Στυλιανού».
Κλείνοντας, προβλήθηκε και βίντεο της παρουσίασης της ιατρού στο συνέδριο, «που στόχο είχε και έχει να φιλοξενήσουμε στην όμορφη Τριφυλία είτε ένα επόμενο Ιατρικό Συνέδριο είτε τουρίστες και ομογενείς, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του  ο δήμαρχος Τριφυλίας».
Επίσης στο βίντεο περιλαμβάνονταν χαιρετισμοί του δημάρχου Τριφυλίας, της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών, Μίκας Ιωαννίδη και της προέδρου του ΜΕΣΚ, Σόνιας Τουρκολιάς.
Κατά τις τοποθετήσεις τους ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Σώματος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι επαίνεσαν την πρωτοβουλία και τις δράσεις της ιατρού Αλέκας Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην Τριφυλία και τη Μεσσηνία, αναφέροντας πως χρειάζεται ενεργός στήριξη αυτής της προσπάθειας από το Δήμο.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Σάββατο 03  Μαρτίου 2018 :
Γι ατην Super League  για την 24η αγωνιστική :
~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΛΑΜΙΑ  1-2  .-^
Τα  γκολ : 62΄Στάμου , 81΄Μπλάζιτς , 85΄Ν ΄Σικουλού ,
Κάρτες  : Αναστασόπουλος , Γουάντερσον ,Παντελιάδης , Στοιτσεφ , Πίτι ,
κόκκινη : Πίτι .- ^
~  ΑΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ   1-1 .- ^
Τα  γκολ : 21΄Παμλίδης , 34΄Σκόνδρας .- ^
Κάρτες :  Αποστολόπουλος , Κριτικός ,  Λάκοβιτς , Καρανίκας ,
~ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α. - ΞΑΝΘΗ   1-0 .- ^
Τα  γκολ : 17΄ Νταουντά , ,.-^
Κάρτες : Νταουντά , Ντε Λούκας , Λισγάρας , Σάκιτς , Μπουσουλαντζιτς .-^
Κυριακή 04 -03 -2018 :
ΑΤΕΡΑΣ Τρίπολης -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Λεβαδειακός -ΑΕΛ  Λάρισσα
ΑΕΚ Αθηνών - Πανιώνιος
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Δευτέρα 05-03-2018 :
Απόλλων Σμύρνης - Παναιτωλικός

*** Για τη U20 στην 24η αγωνιστική Super  League : Σάββατο 03-03-2018 :
AEK  Αθηνών - Πανιώνιος   5-2  .- ^
Πλατανιάς - Λαμία 0-1  .- ^  
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός  0-0 .- ^
Ατρόμητος Αθηνών -Ξάνθη  4-0 .-^
ΑΟΚ Κερκύρας - ΠΑΣ Γιάννινα  2-1 .-^
Κυριακή 04-03-2018 :
Αστέρα Τρίπολης -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Λεβαδειακός -ΑΕ Λάρισσας
Απόλλων Σμύρνης - Παναιτωλικός

*** Για την  Football  League  για την 19η αγωνιστική :
Σάββατο 03-03-2018 :
ΟΦΗ -Αναγέννηση Καρδίτσας  1-0  .- ^
Βέροια -Απόλλων Λάρισσας  0-3  α.α.  .- ^
Αχαρναϊκός ΑΕ. Καραϊσκάκης  0-3  α.α. .-^
Κυριακή  04-03-2018 :
Δόξα Δράμας -Αιγινιακός
Α.Ε. Σπάρτης -Απόλλων Πόντου
Παναχαϊκή -Καλλιθέα
Πανσερραϊκός -Παναιγιάλειος
Άρις Θεσσαλονίκης -Τρίκαλα
Χανιά /Κισσαμικός - Εργοτέλης

*** Για την Γ΄ Εθνική
Σάββατο 03-03-2018 :
ΑΕ. Διδιμοτοίχου - Δόξα Προσκινητών  2-0 .- ^{19  αγων , 1ος  Όμιλος }
Απόλλων Παραλιμνίου- Ορφέας Ξάνθης  4-2 .-^{19η αγων. 1ος όμιλος }
Βόλος ΝΠΣ - Ολυμπιακός Βόλου 1937 1-0 .-^{22η αγων., 4ος  Όμιλος} .-
Ιάλυσος -Προοδευτική 2-0 .-^ { 18η αγων, . 6ος όμιλος } .-
Κυριακή 04-03-2018 :
1ος  Όμιλος , 19η  αγωνιστική
Δόξα Ν. Σιδιροκάστρου - Μ. Αλέξανδρος Καρπερίς
Νέστος Χρυσούπολης - Α.Ο. Καβάλας
Άρις Αβάτου - Μ. Αλέξανδρος Ξηροποτάμου
Αετός Ορφανού - ΑΣ Ελπίς Σκουτάρεος
2ος  Όμιλος  26η αγωνιστική
ΑΟ. Καρδιάς -Εδεσσαϊκός
Μακεδονικός -ΑΕ. Αλεξανδρίας
Καμπανιακός -Ηρακλής 1908
ΑΕ. Καρίτσας -Κιλκισιακός
Νάουσα - Λανγαδας
Μ. Αλέξανδρος Τρίκαλα - Πιερικός
Αλμοπώς Αριδέας - Άρις Παλαιοχωρίου
3ος  Όμιλος για την 22η αγωνιστική
ΑΕ. Λευκίμης - Ερμής Αμυνταίου
Δόξα Κρανούλας -Σκουφάς Κομποτίου
Καστοριά -Αστέρας Παραποτάμου  0-3  α.α. .-^
Τιλικράτης 2014 - ΑΕΠ Καραγιαννίων
Εθνικός Φιλιππιάδας - Πανλευκάδιος
Θεσπρωτός - Νέος Αμφίλοχος
4ος  Όμιλος , 22η αγωνιστική
Αστέρας Ιτέας -Ρήγας Φεραίος
Αλμυρός - ΑΟ. Θήβας
ΑΠΟΚ Βελούχι - ΑΟ. Αχιλέας Φαρσάλων
Διγενής Νεοχωρίου - ΑΟ. Σελάνον
Αμβρυσσέας Διστόμου - Οπούντιος Μαρτίνου
5ος  Όμιλος , για την 18η αγωνιστική
Λεωνίδιον - Αχαϊκή
Διαγόρας Βραχνέϊκων - ΠΑΟ Βάρδας
ΑΕ. Αστέρας Βλαχιώτη - Παναρκαδικός
Καλαμάτα -Παλληξουριακός
Ζάκυνθος -Τσικλητήρας Πύλου
Αστέρας Αμαλιάδας -Πανηλλειακός
6ος Όμιλος , 18η αγωνιστική 
ΑΠΟ Κερατσίνι - Ρόδος
Διαγόρας - Ιωνικός Νίκαιας
Ένωση Πανασπροπυργιακού Δόξα - ΑΟ. Λουτράκι
Πέλοπας Κιάτου - ΑΟ. Ζευγολατιού
7ος  Όμιλος , 18η αγωνιστική
Παναργειακός - Ερμής Κιβερίου
Ταμυναϊκός Αλιβερίου - ΑΟ. Χαλκίς
ΑΕ. Ερμιωνίδας- Αήττητος Σπάτων
Αιολικός Μιτυλίνης -ΑΟ.  Τρίγλια Ραφήνας
 Θύελλα Ραφήνας - Διαγόρας Αγίας Παρασκευής
8ος Όμιλος 18η αγωνιστική
Αιγάλεω Αθηνών - ΑΕ. Κηφισιάς
Ερμής Ζονιανών - ΑΕ. Μυλοποτάμου
Παλαιοχώρα - Ατσαλένιος
Φωστήρας - Ηρόδοτος
Ηλισιακός Ο.Φ. Ιεράπετρας

*** Στην Super League  γυναικών στο ποδόσφαιρο για την 14η αγωνιστική
Σάββατο 03-03-2018 :   ΟΦΗ -ΑΕ. Λάρισσα   0-2 .- ^
Κυριακή 04-03-2018 :
Μεσολόγγι -Ελπίδες Καρδίτσας
Ατρόμητος Α, - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
Φαίδων Άργους - Τρίκαλα  2011
Βόλος 2004 - Οδυσσέας Γλυφάδας
Άρις Θεσσαλονίκης - Αμαζώνες Δράμας

***  Μπάσκετ Α1   ανδρών ΄
Σάββατο 03-03-2018 :
Λαύριο - Ρέθυμνο  78-77 .-^
Γ.Σ. Λάρισσας Φάρος - Κύμη 80-91 .-^
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Τρίκαλα 58-54 .-^
ΑΕΚ Αθηνών - Κολοσσός Ρόδου  95-79 .-^
Πανιώνιος - Κόροιβος Αμαλιάδας  70-59 .- ^

*** Μπάσκετ Α2  Ανδρών
Σάββατο 03-03-2018 :
ΑΣ. Καρδίτσας - Αρκαδικός 100-97 .-^
ΑΣ. Καστοριάς -Ηρακλής Θεσσαλονίκης  83-78 .- ^
ΑΣ. Παπάγου - ΑΕ. Λάρισσα  89-72 .-^
Αμύντας - Χολαργός 55-57 .- ^
Απόλλων Πάτρας - Μαρούσι  86-58 .- ^
Εθνικός Πειραιώς - Δόξα Λευκάδας 72-70 .- ^
Γ.Σ. Ερμής Αγιάς - Περιστέρι 58-67 .- ^
Ψυχικό - ΑΣΕ Δούκας 86-65 .- ^

***Στη Α1 γυναικών στο μπάσκετ ΅:
Σάββατο 03-03-2018 :
Παναθηναϊκός - Γ.Σ. Πανιώνιος  44-63 .- ^

***Στο Βόλεϊ Α1 Γυναικών  18η αγωνιστική :
Σάββατο 03-03-2018 :
Ηρακλής Κηφισιάς - ΓΣ. Ηλιούπολης  0-3 σετ .- ^
Αίας Ευόσμου - ΑΣΠ Κόρινθος  3-1 σετ .- ^
ΑΕ. Μαρκόπουλου - Άρις Θεσσαλονίκης   1-3 σετ .- ^
ΑΟΝ Παναξιακός - Μακεδόνες Αξιού  3-2 σετ .- ^
07-03-2018 : Ολυμπιακός Π . -  ΑΟΦ  Πορφύρας

*** Στο Βόλεϊ Α1 ανδρών για την 19η αγωνιστική :
Σάββατο 03-03-2018 :
Εθνικός Αλεξανδρούπολης -Εθνικός Πειραιώς 3-1  σετ .-^
Παναθηναϊκός -ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης 3-2  σετ .- ^
Ηρακλής Θεσσαλονίκης 2015 - Παναχαϊκή 3-0 σετ .- ^
Φοίνικας Σύρου - Χαλκίδα  3-0 σετ .-^
Νίκη Αιγινίου - Παμβοχαϊκός  1-3  σετ .- ^
ΑΟ. Κηφισιάς -Ολυμπιακός Π .  1-3  σετ  .-^

*** Στο ελληνικό πρωτάθλημα Χάντμπολ 18η αγωνιστική :
Σάββατο 03-03-2018 :
Φίλιππος Βέροιας -Αεροπόρος Έδεσσας  25-23 .-^
ΑΕΚ Αθηνών - Πανελλήνιος  29-19 .- ^
Γ.Σ. Δράμας 86 - Ολυμπιακός 27-30 .- ^
ΠΑΣ Φοίβος Συκεών - ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης
ΓΑΣ Καματερού - ΑΣΕ Δούκας
Διομήδης Άργους - Ξάνθη

*** Θριαμβευτής με 87-85    
Ο Ολυμπιακός «άλωσε» το ΟΑΚΑ
 
Μετά από ένα φοβερό ματς που κρίθηκε στην παράταση, ο Ολυμπιακός άλωσε το ΟΑΚΑ επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 87-85, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και έφτασε το ρεκόρ του στο 17-7, με τους Πράσινους να υποχωρούν στο 14-10.
Οι Ερυθρόλευκοι ήταν κυρίαρχοι σχεδόν σε όλο το ματς αλλά οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ανατροπή στο 4ο δεκάλεπτο, με τον Ρόμπερτς, τον Πρίντεζη και τον Σπανούλη να οδηγούν τελικά τον Ολυμπιακό στη νίκη με κρίσιμα καλάθια.
Ο Ολυμπιακός μπήκε με +12 στην 4η περίοδο, αλλά ένα επιμέρους σκορ 14-4 (από το 57-67) του Παναθηναϊκού έστειλε το ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» στην παράταση (71-71). Ηγέτης του Ολυμπιακού ήταν ένας παίκτης που έβλεπε την πόρτα της εξόδου... τη νύχτα του χαμένου τελικού Κυπέλλου με την ΑΕΚ.
Ο Μπράια Ρόμπερτς σημείωσε 5 κρίσιμους πόντους στο τέλος της παράτασης, ενώ ήταν αυτός που με 3/3 τρίποντα είχε δώσει το έναυσμα για διψήφια διαφορά, στην 2η περίοδο. Με 18 πόντους (1/1 δίποντα, 4/4 τρίποντα, και 4/5) ολοκλήρωσε το παιχνίδι ο Αμερικανός γκαρντ που βγήκε με 5 φάουλ στα 4'' πριν τη λήξη του έξτρα πεντάλεπτου!
Ο Ολυμπιακός έβαλε τέλος σε ένα σερί 5-0 των «πρασίνων» σε Ελλάδα και Ευρώπη, από τους τελικούς της Α1 πέρυσι, έφτασε τις 17 νίκες στη Euroleague, παραμένει σταθερά 2ος στο βαθμολογικό πίνακα, έχοντας κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ.
«Κλειδί» ήταν η υπεροχή του στον τομέα των ριμπάουντ (29-39). Για τον Παναθηναϊκό, ο Τζέιμς Γκιστ με 21 πόντους κρατούσε τους «πράσινους», ενώ ο Νικ Καλάθης τον ξεπέρασε στο τέλος, φτάνοντας τους 23 πόντους! Με 14 νίκες - 11 ήττες, ο Παναθηναϊκός θα παλέψει για τη πλεονέκτημα έδρας στις εναπομείνασες 6 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου.
Ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε στο πρώτο δεκάλεπτο το δίδυμο Καλάθης-Γκιστ, βρήκε ρυθμό στην επίθεση, παρά την αστοχία του (2/6τρ., 2/6β. ), αλλά η αδυναμία του στα αμυντικά καθήκοντα δεν του επέτρεψε να οικοδομήσει διαφορά ασφαλείας (18-16 στο 10΄).
Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός κατάφερε μέσα από την άμυνα να απαντήσει, προηγήθηκε με 11-12 στο 8΄, μετά από ενέργειες των Σπανούλη και ΜακΛιν, ενώ όταν είδε τους «πράσινους» να ξεφεύγουν με 16-12, είχε την απάντηση από τα 6.75, δια χειρός Ρόμπερτς.
Ο Αμερικανός γκαρντ, μάλιστα, έδωσε συνέχεια στο σερί του από τα 6.75 και μετρώντας 3/3 τρίποντα έβαλε τον Ολυμπιακό στο 13΄ και πάλι μπροστά στο σκορ (23-26). Με τον Παναθηναϊκό, μάλιστα, να τα... χάνει στην επίθεση στη δεύτερη περίοδο, οι Πειραιώτες «χτύπησαν» μέσα στην αντίπαλη ρακέτα και στο 16΄ ξέφυγαν για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (26-36, με επιμέρους στκο 8-20!), η οποία πήρε τη μέγιστη τιμή της στο 19΄ (30-43, +13).
Με 4/14 τρίποντα στο ημίχρονο και χαμένη τη μάχη των ριμπάουντ (11 έναντι 20 του Ολυμπιακού), οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και μοιραία πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο -9 (34-43).
Ο επιθετικός πλουραλισμός των «ερυθρόλευκων» (σκόραραν όλοι πλην του Μάντζαρη και του Μπράουν που δεν πάτησε παρκέ) και η αμυντική προσήλωση τους αποτέλεσαν τα «κλειδιά» της διαφοράς της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου.
Με τον Παναθηναϊκό να δείχνει... υπνωτισμένος και στην τρίτη περίοδο, ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε. Σπανούλης και Πρίντεζης κράτησαν τη διαφορά των +12 πόντων μέχρι το 25΄ (40-52), ενώ ακόμη κι όταν έδειξαν να ενεργοποιούνται και πάλι οι Καλάθης-Γκιστ, μειώνοντας σε 45-52, ο Σπανούλης ήταν εκεί με μακρινό τρίποντο για να επαναφέρει την τάξη (45-55 στο 26΄)... Η περίοδος έκλεισε με τρίποντο του Παπαπέτρου στην εκπνοή (50-62 στο 30΄).
Ωστόσο, στον... επίλογο του αγώνα ο Παναθηναϊκός φανέρωσε... σφυγμό. Με τον Λοτζέσκι να δίνει το έναυσμα από τα 6.75 και τον Καλάθη να ακολουθεί οι «πράσινοι» έτρεξαν επιμέρους σκορ 14-5 και στο 36΄ μείωσαν σε 64-67. Σπανούλης και Ρόμπερτς επέστρεψαν στο παρκέ αντί των Μπράουν, Στρέλνιεκς, αλλά ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει πρόβλημα στην επίθεση.
Στον αντίποδα, ο Ρίβερς ευστοχούσε στο πρώτο του τρίποντο στον αγώνα, ο Τζέιμς έδινε λύσεις και ο Γκιστ έγραφε στο 39΄ την ανατροπή (71-70). Με ½ βολές του αρχηγού του Ολυμπιακού έγινε το 71-71, που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας, καθώς Σπανούλης και Τζέιμς υπέπεσαν σε λάθη στην προσπάθεια να χαρίσουν τη νίκη στην ομάδα τους στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Μάχη σώμα με σώμα στην παράταση, με τους «πράσινους» να βρίσκουν τα τρίποντα δια χειρός Ρίβερς και Καλάθη (81-78 στο 43΄), αλλά τον Σπανούλη να ισοφαρίζει σε 81-81 με καλάθι και φάουλ 1:33΄΄ πριν από τη λήξη.
Με 1/2 βολές του Καλάθη, οι «πράσινοι» ανέκτησαν το προβάδισμα (82-81), αλλά ο Ρόμπερτς ήταν εκεί και με τρίποντο του οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν και πάλι με 82-84 στο 44΄. Ο Αμερικανός έδωσε αέρα 4 πόντων στον Ολυμπιακό μετά από 2/2 βολές (82-86) , αλλά ο Τζέιμς μείωσε άμεσα σε 84-86. Τι ακολούθησε; Λανθασμένο φάουλ του Ρίβερς στον Παπαπέτρου, με τον τελευταίο να σφραγίζει στα 4΄΄ για τη λήξη το τελικό 84-87, μετά από 1/2 βολές. Το τελικό σκορ γράφτηκε με 1/2 βολές του Τζέιμς (85-87).
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιαβόρ (Σλοβενία), Ρόκα (Πορτογαλία)
Τα δεκάλεπτα: 18-16, 34-43, 50-62, 71-71 (κ.α.), 85-87 παρ.

*** Κανένα πρόβλημα απέναντι στον Ηλυσιακό 
Ο Πανναξιακός αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό Κυπέλλου
~ Ο Πανναξιακός είναι ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στον αυριανό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Το συγκρότημα της Νάξου δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα από τον ενθουσιώδη Ηλυσιακό της PreLeague και νικώντας τον με 3-0, θα σταθεί τη νύχτα του Σαββάτου απέναντι στον νταμπλούχο Ελλάδας για να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο της Ιστορίας του.
* Τα σετ (πρώτος ο τυπικά γηπεδούχος Ηλυσιακός): 16-25, 19-25, 20-25.
~ ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ (Αποστολογιωργάκης): Αναγνώστου 4, Λιαρούτσου 4, Μπέμπη 4, Σωτηρίου6 , Χριστοδούλου 9, Τζαλαλή, Παπαδάκη (λίμπερο), Γιαννίκη, Χανδρή 2.
ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟΣ (Παπαδόπουλος): Διώτη 19, Καλαντάτζε 5, Κουνάδη 2, Μπράουν 15, Νούσια 9, Ντάλτον 9, Ιακωβίδου (λίμπερο), Κατερίνη, Μπολέτου 2.

***  Νίκησε με 3-1 την ΑΟ Θήρας  
Στον τελικό του Κυπέλλου γυναικών προκρίθηκε ο Ολυμπιακός
~ Ο Ολυμπιακός είναι ο πρώτος φιναλίστ στο Κύπελλο Γυναικών. Οι «ερυθρόλευκες» νίκησαν στον ημιτελικό το διοργανωτή του φάιναλ 4, ΑΟ Θήρας, με 3-1 και αύριο θα παίξουν για τον όγδοο τίτλο στη διοργάνωση, απέναντι στο νικητή του αγώνα Ηλυσιακός-Πανναξιακός.
*Τα σετ: 25-21, 28-26, 22-25, 25-21
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κοβάτσεβιτς): Χίππε 30, Γιώτα 1, Λαμπρούση 12, Χριστοδούλου7, Νιέμερ 13, Πολ 10, Χριστοδούλου 8, Κονόμη (λίμπερο), Νομικού.
ΑΟ ΘΗΡΑΣ (Ρούσης): Γενιτσαρίδη 6, Εμμανουηλίδου 17, Μέρκοβα 15, Μεταξά 7, Πότοκαρ 10, Τσοχατζή 3, Αρτακιανού (λίμπερο), Κοσμίδου, Καλανταρίδου.
~ *Πριν την έναρξη του αγώνα την παράσταση έκλεψε ένα τεράστιο πανό που σχεδόν κάλυψε την εξέδρα του ΔΑΠΠΟΣ, με σύνθημα (στα αγγλικά): «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

*** Στον Παναθηναϊκό ο 21χρονος Μόρις Νουσούεφ
Εικόνα ΑθλητισμόςΣε μία επένδυση για το μέλλον προχώρησε ο Παναθηναϊκός, με την απόκτηση του Ρώσου κεντρικού αμυντικού Μόρις Νουσούεφ. Ο 21χρονος έμεινε ελεύθερος από την ΜΤΚ Βουδαπέστης και αρχικά προορίζεται για την ομάδα των Νέων. Παλαιότερα ο Νουσούεφ είχε «θητεύσει» σε Μάριμπορ, Φιτέσε και Γκόριτσα. Ο Νουσούεφ είναι γεννημένος στις 28 Ιουνίου 1997 και έχει ύψος 1,92. Ο νεαρός θα ενταχθεί σε πρώτη φάση στην Κ20 του Παναθηναϊκού.

***  Στην εκδίκαση από την Πειθαρχική Επιτροπή
  Αιφνιδιασμός για ΠΑΟΚ, τη Δευτέρα η απόφαση για τα γεγονότα στην Τούμπα
~Διασυρμός και στην εκδίκαση για τον ΠΑΟΚ!
Θλιβερή η προσπάθεια του ΠΑΟΚ στην εκδίκαση της υπόθεσης να παρουσιάσει πως ο Γκαρθία τραυματίστηκε απο τον.... γιατρό του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια! Ακόμη και η Αθλητική Δικαστής απόρησε! Όλα τα επίσημα έγγραφα συν βεβαίως την συμπληρωματική έκθεση του Αρετόπουλου εκθέτουν τον ΠΑΟΚ. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η απόφαση που θα φέρει το -3 στον ΠΑΟΚ και το κεκλεισμένων των θυρών στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα!
~ Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ την απόφασή της για τα γεγονότα που οδήγησαν στη μη διεξαγωγή του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός στην Τούμπα.
Ο διαιτητής Αρετόπουλος κατέθεσε συμπληρωματική έκθεση, γεγονός που αιφνιδίασε τους πέντε δικηγόρους του ΠΑΟΚ που ζήτησαν αλλά δεν έλαβαν αναβολή.
Μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο Γκαρθία τραυματίστηκε από τον... γιατρό του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια των Ερυθρολεύκων και ζήτησαν τουλάχιστον τη διεξαγωγή του αγώνα.

*** Οι σημερινοί αγώνες στα γήπεδα της Μεσσηνίας 
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Ενδιαφέροντα ματς σε «Γ. Λουκαρέας», Στάδιο, «Β. Μαλαφέκας», «Π. Μπαχράμης»
 Τέσσερα ενδιαφέροντα ματς περιλαμβάνεται το σημερινό πρόγραμμα της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας. Ο δεύτερος της κατάταξης Πανθουριακός αντιμετωπίζει τον ΑΟ Ασπροχώματος, ο φορμαρισμένος ΑΣ Ανδρούσας υποδέχεται τον ουραγό Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας, η Αναγέννηση Παραλίας «κοντράρεται» με τον ΑΟ Κυπαρισσίας, ενώ ο ΑΟ Φαραί περιμένει  τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων.
  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ. – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ  -
Μονόδρομος είναι η νίκη για την Αναγέννηση Παραλίας κόντρα στον ΑΟ Κυπαρισσίας, για ν’ αναπτερώσει τις ελπίδες  της για παραμονή στην Α΄ Τοπική κατηγορία. Ο προπονητής Σπύρος Τσίκινης αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Στον ΑΟΚ τώρα, ο τεχνικός Τάκης Παναγόπουλος θα στερηθεί τις υπηρεσίες των Θεοχαρόπουλου και Λαχανά (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς). Η τριφυλιακή ομάδα θέλει αξιόλογη εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα, βελτιώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη θέση της στο βαθμολογικό πίνακα.
  ΘΟΥΡΙΑ - ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ  5-0 .- ^
Επιστροφή στις νίκες (μετά το «Χ» στην Κυπαρισσίας) θέλει στο σημερινό αγώνα με τον ΑΟ Ασπροχώματος ο Πανθουριακός, για να μη χάσει την επαφή του με την κορυφή. Ο προπονητής Γιώργος  Αργυρόπουλος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Χωρίς άγχος θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Ασπροχώματος, με τον τεχνικό Ίλια Λούτα να έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του (υπολογίζεται κανονικά και ο Στάθης Χρονόπουλος, μιας και εξέτισε την ποινή του).
   ΑΝΔΡΟΥΣΑ – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  5-0 .- ^
Να συνεχίσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τα καλά αποτελέσματα θα επιδιώξει κόντρα στο Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας ο ΑΣ Ανδρούσας, παραμένοντας έτσι στην τρίτη θέση της κατάταξης. Ο προπονητής της ομάδας της Ανδρούσας, Νίκος  Γεωργακλής, δύσκολα  θα έχει στη διάθεσή του τον Φώτη Γεωργιόπουλο (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό).
Αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει θέλουν ο τεχνικός του Μιλτιάδη Τάκης Κάππος και οι ποδοσφαιριστές του, που ελπίζουν πλέον σ’ ένα θαύμα όσον αφορά στη σωτηρία.
  ΑΟ ΦΑΡΑΙ – Τ. ΑΓΡΑΣ   -
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει στη σημερινή εντός έδρας συνάντηση με τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων ο ΑΟ Φαραί, βελτιώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη θέση του στο βαθμολογικό πίνακα. Ο προπονητής Μιχάλης Φασουλής δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
Στους ερυθρόλευκους των Γαργαλιάνων ο τεχνικός Αντώνης Μαυρέας, ο συνεργάτης του Ανδρέας Ζόμπολος και οι ποδοσφαιριστές τους, θέλουν βαθμό ή βαθμούς, παραμένοντας έτσι στην πρώτη «εξάδα».
Ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν.
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 20ής αγωνιστικής της Α΄Τοπικής, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Αναγέννηση Παραλίας – ΑΟ Κυπαρισσίας
 Ηλ. Νικολόπουλος, Ν. Τσίρμπας, Κ. Βοσνάκης
Δημοτικό Στάδιο Παραλίας
Πανθουριακός – ΑΟ Ασπροχώματος  5-0 .- ^
 Ηλ. Αλεξέας, Π. Κομπιλίρης, Φ. Κασκάνης
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
ΑΣ Ανδρούσας – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας 5-0 .- ^
  Π. Σερεμέτης, Χρ. Γεωργαντάς, Δημ. Ταβουλαρέας
Ώρα 6.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Φαραί – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων
 Δημ. Πλακογιάννης, Δημ. Γιαννακλής, Γ. Νιάρχος.
  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 19 αγώνες)
1. Πάμισος Μεσ.         62-15   48
2. Θουρία        46-14   44
3. Ανδρούσα   29-14   42
4. ΑΟ Διαβολιτσίου    23-9     39
5. Απόλλων Καλ.        41-20   34
6. Τ. Άγρας      34-21   32
7. Κυπαρισσία 37-21   30
-. Εράνη Φιλ.   33-24   30
9. Εθνικός Μελ.          23-16   29
10. Ομόνοια    28-23   27
11. Σπερχογεία            24-24   20
12. ΑΟ Φαραί 15-22   18
13. Ασπρόχωμα          14-37   16
14. Ολυμπιακός Καλ. 9-45     9
15. Αναγέννηση Παρ. 11-67   4
16. Μιλτιάδης  10-67   2
A1 KATHΓΟΡΙΑ
Kρίσιμα ματς σε Μεσσήνη, Πεταλίδι, «Π. Μπαχράμης»
Με τρία κρίσιμα ματς ανοίγει σήμερα η αυλαία της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός Ανάληψης φιλοξενεί τον ΑΟ Μεθώνης, ο Απόλλων Πεταλιδίου «κοντράρεται» με την ΑΕ Γαργαλιάνων, ενώ ο Αίαντας Καλαμάτας αντιμετωπίζει τον Ακρίτα Κορώνης.
  ΑΝΑΛΗΨΗ – ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ  2-0 .- ^
Χωρίς τον Δημήτρη  (Τζο) Ανδρεάδη υποδέχεται τον ΑΟ Μεθώνης ο Ολυμπιακός Ανάληψης. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» της Ανάληψης, Δημήτρης Αναστασόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του, βλέπουν μόνο νίκη για να παραμείνουν  στην προνομιούχο «τριάδα».
Στην ομάδα της Μεθώνης τώρα, ο προπονητής – παίκτης Βασίλης Κοσυφολόγος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Ο ΑΟ Μεθώνης θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα.
  ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΑΕ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ  4-0 .- ^
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον Απόλλωνα Πεταλιδίου στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με την ΑΕ Γαργαλιάνων, για να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την παραμονή στην κατηγορία.
Ο τεχνικός Βασίλης  Μπλέτσας αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί η τριφυλιακή ομάδα, για ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Δημήτρης Λίτσας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
  ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΚΟΡΩΝΗ  2-1 .- ^
Ένα μόνο αποτέλεσμα σκέπτονται στο στρατόπεδο του Αίαντα Καλαμάτας για την κρίσιμη εντός έδρας συνάντηση με τον Ακρίτα Κορώνης και είναι η νίκη, για ν’ αυξήσει τις ελπίδες του για σωτηρία.
Ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος και ο συνεργάτης του Θεόδωρος  Σακκάς, αναμένεται να έχουν όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή τους.
Αξιόλογη εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα είναι ο στόχος του συγκροτήματος  της Κορώνης. Ο τεχνικός Νίκος Σταμάτης προβληματίζεται για τη συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών λόγω επαγγελματικών  υποχρεώσεων.
Αναλυτικά οι σημερνές συναντήσεις με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
Ώρα 3.30 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Ολυμπιακός Ανάληψης – ΑΟ Μεθώνης  2-0 .- ^
 Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ηλ. Τσουλάκος, Δ. Σταυρόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – ΑΕ Γαργαλιάνων  4-0 .- ^
  Μ. Καρβούνης, Χ. Τσοπανάκης, Ε. Παναγιωτόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης
Αίαντας Καλαμάτας – Ακρίτας Κορώνης  2-1 .- ^
  Ν. Γκούμας, Γ. Γαλακούτης, Θ. Τζιαμουράνης.
   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 19 αγώνες)
1. ΑΕ Μάνης   40-13   41
2. ΑΕ Αβίας    33-23   35
3. Ανάληψη     30-23   31
4. Χώρα          28-24   30
5. Χανδριναϊκός          36-34   29
6.  Ηρακλής Καλ.        19-15   28
7. ΑΟ Μεθώνης          19-15   27
-. Δώριο           29-28   27
9. Πεταλίδι      25-27   25
10. Κορώνη     34-37   24
11. ΑΟ Φυτειάς          26-25   23
12. ΑΕ Γαργαλιάνων  16-27   20
13. Αίαντας Καλ.        17-26   15
14. Αστέρας Μ.           19-52   8
  Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Πέντε συναντήσεις για την 19η αγωνιστική
Ντέρμπι Θύελλας Χαρακοπιού – Δόξας Καλαμάτας στον 2ο Όμιλο
Το ντέρμπι κορυφής του 2ου ομίλου μεταξύ της Θύελλας Χαρακοπιού και της Δόξας Καλαμάτας, δεσπόζει  στο σημερινό πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας.
Στον ίδιο όμιλο, ο Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου «κοντράρεται» με την ΑΕ Λογγάς, ενώ ο Δαναός αντιμετωπίζει τον ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας.
Στον 1ο όμιλο, ο Αστέρας Αρφαρών «συγκρούεται» με τον Αστέρα Βαλύρας στο γειτονικό ντέρμπι, ενώ ο Νέος Άρις φιλοξενεί το Μεσσηνιακό.
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 19ης αγωνιστικής  της Β΄ Τοπικής, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
 Ώρα 3.30 μ.μ.
Δημοτικό  Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Αστέρας Βαλύρας  0-0 .- ^
  Ηλ. Ρέκκας, Αθ. Παπαϊωάννου, Β. Βρυώνης
Δημοτικό Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – Μεσσηνιακός  1-2 .- ^
 Ευστ. Ζαρακοβίτης, Αν. Τσουκάλη, Γ. Βανικιώτης
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – ΑΕ Λογγάς  2-0 .- ^
  Ηλ. Σκόρδος, Ηλ. Ρηγόπουλος, Γ. Ρουμελιώτης
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – Δόξα Καλαμάτας  -
  Γ. Κουτσαναστάσης, Κ. Αντωνόπουλος, Απ. Καυκάς
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Δαναός – ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας  -
  Γ. Μιχαλόπουλος, Στ. Παλλαδινός, Γ. Τσαβδαρίδης.
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
  Νέστορας Πύλου - Ερμή Καλαμάτας  4-2 .- ^
Ο Νέστορας Πύλου αντιμετωπίζει σήμερα στις 3.30 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο  Μεθώνης, τον Ερμή Καλαμάτας, στο ματς με το οποίο ανοίγει η αυλαία της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας.
Διαιτητής έχει οριστεί ο Γιάννης Γιαννέτσος, ενώ βοηθοί θα είναι οι Αντώνης Μιχαλόπουλος και Έρβις Τζεμάλι.
ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Εννέα αγώνες σήμερα…
Εννέα συναντήσεις περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής του προπαιδικού πρωταθλήματος που διοργανώνει η ΕΠΣ Μεσσηνίας  και είναι οι εξής:
Ώρα 10.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Δόξα Καλαμάτας – Αίαντας Καλαμάτας: Π. Κομπιλίρης
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Αναγέννηση Παραλίας – Ομόνοια 3-1 .- ^
  Κ. Βοσνάκης
Ώρα 11.00 π.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας: Ε. Παναγιωτόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΟ Διαβολιτσίου  1-5 .- ^
 Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – ΑΟ Μεθώνης  1-5 .- ^
 Α. Μιχαλόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο Φιλιατρών
Εράνη Φιλιατρών – Παπαφλέσσας Χώρας: Κ. Αντωνόπουλος
Ώρα 12. μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Απόλλων Καλαμάτας – ΠΣ Η Καλαμάτα: Ηλ. Τσουλάκος
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Δαναός – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Γ. Νιάρχος
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – Πανθουριακός: Π. Κομπιλίρης
Ρεπό: Πράσινα Πουλιά, Αστέρας Αρφαρών
Ο αγώνας του 4ου ομίλου Τσικλητήρα Πύλου – Τέλου Άγρα Γαργαλιάνων αναβάλλεται.
Α΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Έξω με ΑΕ Σπάρτης η Καλαμάτα B.C.
Η Καλαμάτα Β.C. που οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα μπάσκετ Α΄  κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, δοκιμάζεται σήμερα με την ΑΕ Σπάρτης στο Δημοτικό Γυμναστήριο Σπάρτης, για τη 17η αγωνιστική. Ακόμη, ο ΣΔΥ Τρίπολης υποδέχεται τον Πελασγό Μεγαλόπολης, ο Απόλλων Τρίπολης αντιμετωπίζει τον Ευκλή Καλαμάτας, ο Σπαρτιατικός «συγκρούεται» με τον Άτλαντα Καλαμάτας, ενώ ο Πολύβιος Μεγαλόπολης περιμένει τον ουραγό ΑΟ Θουρίας.
  Οι διαιτητές στα ματς της 17ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι διαιτητές που ορίστηκαν να «σφυρίξουν» τα ματς της 17ης αγωνιστικής της Α΄ κατηγορίας Ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, είναι οι εξής:
Ώρα 6.00 μ.μ.
ΔΣ Μεγαλόπολης
Πολύβιος Μεγαλόπολης – ΑΟ Θουρίας: Κων. Μπακετέας, Χρ. Θωμόπουλος
ΑΚΔ Τρίπολης
ΣΔΥ Τρίπολης – Πελασγός Μεγαλόπολης: Πετρ. Ρίζος, Γ. Ξηρόκωστας
ΔΓ Σπάρτης
ΑΕ Σπάρτης – Καλαμάτα B.C.: Γ. Δούβρης, Παν. Καρδαράς
8.00 μ.μ.
ΑΚΔ Τρίπολης
Απόλλων Τρίπολης – Ευκλής Καλαμάτας: Πετρ. Ρίζος, Γ. Ξηρόκωστας
ΔΓ Σπάρτης
Σπαρτιατικός – Άτλας Καλαμάτας: Γ. Δούβρης, Παν. Καρδαράς
Κυριακή 4 Μαρτίου – 4.00 μμ.
ΔΣ Μεγαλόπολης
ΓΣ Μεσσήνης – Λακωνικός Κρόνος: Αντ. Αναστόπουλος, Παν. Καρδαράς.
  B΄ ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο Ακάδημος Καλαμάτας δοκιμάζεται στους Γαργαλιάνους
Ο πρωτοπόρος του Α΄ Ομίλου του πρωταθλήματος μπάσκετ β΄ κατηγορίας ανδρών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, δοκιμάζεται σήμερα με το δεύτερο ΓΣ Γαργαλιάνων  στο Δημοτικό Γυμναστήριο Γαργαλιάνων για την 13η αγωνιστική. Για τον ίδιο όμιλο, η Αναγέννηση Παραλίας υποδέχεται το ΝΟ Πύλου, ο Δαϊκλής Καλαμάτας «κοντράρεται» με την Εράνη Φιλιατρών, ενώ ο Δίωνας Κυπαρισσίας «συγκρούεται» με τον ΠΑΟΚ Καλαμάτας. Στον Β΄Όμιλο, ο ΑΠΟΕΛ Μολάων αντιμετωπίζει τον ΑΣ Πάνας Κανδήλας.
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 13ης αγωνιστικής της Β΄Ανδρών, με τους διαιτητές που τις σφυρίζουν έχουν ως εξής:
Ώρα 5.00 μ.μ.
ΔΓ Κυπαρισσίας
Δίων Κυπαρισσίας – ΠΑΟΚ Καλαμάτας: Λ. Νάστος, Αθ. Μητσέας.
7.00 μ.μ.
ΔΓ Μολάων
ΑΠΟΕΛ Μολάων – ΑΣ Πάνας Κανδήλας: Μαρ. Μπακετέα, Γ. Τσούβαλης
8.00 μ.μ.
ΔΣ Καλαμάτας
Αναγέννηση Παραλίας – ΝΟ Πύλου: Παν. Μαγκαφάς, Ι. Βούλγαρης
 ΔΓ Γαργαλιάνων
ΓΣ Γαργαλιάνων – Ακάδημος Καλαμάτας: Λ. Νάστος, Αθ. Μητσέας
8.30 μ.μ.
Τέντα
Δαϊκλής Καλαμάτας – Εράνη Φιλιατρών: Κων. Μπακετέας, Χρ. Θωμόπουλος
Α2 ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
Μόνο νίκη στις 2 μ.μ. στο Κλειστό με ΟΦΗ για Καλαμάτα ‘80
Κρίσιμο αγώνα για την παραμονή του στην Α2 Εθνική κατηγορία βόλεϊ των ανδρών δίνει σήμερα η Καλαμάτα ’80, υποδεχόμενη στις 2 μ.μ. στο Κλειστό της Παραλίας τον ΟΦΗ. Η κρητική ομάδα συγκαταλέγεται στην 3άδα των πρωτοπόρων, αλλά η συνειδητοποίηση για νίκη πάση θυσία στην προσπάθεια παραμονής και η δύναμη της έδρας, αποτελούν τα «όπλα» του καλαματιανού συγκροτήματος. Οι προπονητές Χρήστος Δημητρακόπουλος-Γιώργος Κουλιέρης δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα και με την ώθηση του κόσμου υπάρχει πίστη για το πολυπόθητο 3ποντο.
Διαιτητής της συνάντησης ορίστηκε ο Καραγιαννόπουλος με συνεργάτη τον Ανδρέα Χριστοδουλόπουλο και την Όλγα Βλαχούλη στη γραμματεία.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα στον 1ο Υποόμιλο του Α’ Ομίλου έχει ως εξής:
6 μ.μ.: Ολυμπιάδα-Απόλλων Αθηνών
7 μ.μ.: Κέρκης Σάμου-Απόλλων Πατρών
8.30 μ.μ.: Πανιώνιος-Παλλήνη

Η βαθμολογία σε 15 αγώνες
1. Απόλλων Αθηνών 40
2. Παλλήνη 36
3. ΟΦΗ 30
4. Πανιώνιος 28
5. Ολυμπιάδα Πατρών 26
6. Πανερυθραϊκός 20
7. Κέρκης 17
8. Καλαμάτα ’80 14
9. ΣΦΠ Χανίων 4
10. Απόλλων Πάτρας 4
 Α2 ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Αρχίζει σήμερα η «μάχη» της ανόδου, αύριο στη Νέα Ερυθραία ο Μεσσηνιακός
Με τον αγώνα Αγία Παρασκευή-Άρτεμις Κορυδαλλού (διαιτητές Μαρκάτης-Δαλέκου) αρχίζουν σήμερα στις 7.30 μ.μ. τα πλέι όφ της Α2 βόλεϊ γυναικών, μέσα από τα οποία θα αναδειχθεί η ομάδα που θα ανέβει στην νεοσύστατη pre-League. Ως 3ος στον Όμιλο του συμμετέχει και ο Μεσσηνιακός που θα δώσει τη δική του «μάχη» για το μοναδικό εισιτήριο, αρχίζοντας τις υποχρεώσεις του αύριο στις 6.30 μ.μ. στο Κλειστό της Νέας Ερυθραίας κόντρα στις πολύ γνώριμες Αμαζόνες (Προκοπίου-Μόσιαλος οι διαιτητές). Συνολικά θα διεξαχθούν 6 αγωνιστικές, σε ένα μίνι πρωτάθλημα με αγώνες εντός και εκτός έδρας, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Η βαθμολογία «εκκίνησης» των πλέι οφ, με βάση την κατάταξη των 4 «μονομάχων» στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είναι: Άρτεμις 4 πόντους, Αμαζόνες 3 π., Μεσσηνιακός 2 και Αγία Παρασκευή 1.
Οι «πράσινες» θα δώσουν τον πρώτο τους αγώνα στην Καλαμάτα το άλλο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, υποδεχόμενες την Άρτεμη Κορυδαλλού, ενώ στο άλλο ματς θα παίξουν παράλληλα Αμαζόνες Νέας Ερυθραίας–Αγία Παρασκευή
-Για τις θέσεις 6-8 θα παίξουν σήμερα στις 4 μ.μ. στο Ρέθυμνο ο τοπικός ΟΠ και ο ΑΣ Ηλιούπολης, με διαιτητές τους Γιαννόπουλο-Πετακάκη.
   ΑΠΟΛΛΩΝ-ΑΚΡΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Χανδρινός-Χριστοδουλόπουλος «σφυρίζουν» αύριο το καλαματιανό ντέρμπι
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κυριακάτικη αναμέτρηση της Β’ Εθνικής Βόλεϊ γυναικών, μεταξύ του Απόλλωνα και του Ακρίτα Καλαμάτας. Θα αρχίσει στις 8 το βράδυ στο Κλειστό της Παραλίας και θα την διευθύνουν οι Πάνος Χανδρινός-Ανδρέας Χριστοδουλόπουλος, με την Κερασία Μουράτη στη γραμματεία.
Με αυτό το ματς ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, με τον Απόλλωνα να ετοιμάζεται να διεκδικήσει την άνοδό του μέσω μπαράζ και τον Ακρίτα, να έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει στη διαδικασία της ανόδου.

***


~~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Σάββατο 03 Φεβρουαρίου  2018
  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/news-03-2018.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-        
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news_19.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  20 Φεβρουαρίου 2018
; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-20-2018.html  .-
~*ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17  και  18  Φεβρουαρίου 2018 ,Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/17-18-2018.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2018 .
  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο 24  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/news-24-2018.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018
  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-25-2018.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .- 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018
  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html .- 
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 24  και 25  Φεβρουαρίου 2018 .Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/24-25-2018.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018
  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/news-27-2018-28-1-750-457.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , * 
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Σάββατο 03 Μαρτίου 2018
  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-03-2018-3.html .-
~**

~ ***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6110   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3920   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3922  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 952   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-   
     


~ Φωτογραφίες από παρακολούθηση Β΄ Χαιρετισμών στην Παναγία Μαλεβής στον Άγιο Πέτρο Ν. Αρκαδία την Παρασκευή 02-03-2018 :



























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου