ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ,
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας 
Το Α  ..και   Το  Ω  ...
Τρίτη  18 Φεβρουαρίου 2020 .-
~


~** Πονόδοντος όταν πίνετε κάτι ζεστό, ή κρύο: Πού οφείλεται – Τι να κάνετε
πονόδοντος

Σε γενικές γραμμές ο πόνος είναι μια προστατευτική αντίδραση του οργανισμού, που κυμαίνεται από μικρές ευαισθησίες μέχρι πολύ έντονο πόνο και “ενημερώνει” το σώμα ότι κάτι δεν πάει καλά.
~  Έτσι είναι και ο πονόδοντος. Όσον αφορά, λοιπόν, τον πόνο σε κάποιο δόντι, αυτός προκαλείται συνήθως από αντίδραση των νεύρων μέσα στο θάλαμο του κυρίως σώματος του δοντιού, με τη σοβαρότητα του πόνου να εξαρτάται από τον τύπο και τον βαθμό του ερεθίσματος.

Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι είναι η ευαισθησία σε κάποιο δόντι, όταν πίνουν ή τρώνε κάτι ζεστό ή κάτι κρύο.  Ποιο είναι το πιθανό πρόβλημα

Πρώτον, η δομή της ρίζας σε ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί να έχει εκτεθεί. Κανονικά καλύπτεται από τον ιστό των ούλων, αλλά η οδοντίνη, όπως ονομάζεται, περιέχει εκατομμύρια μικροσκοπικά σωληνάρια, καθένα από τα οποία είναι συνδεδεμένο με μια νευρική απόληξη. Όταν αυτοί οι μικροσκοπικοί σωλήνες μείνουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι λόγω της υποχώρησης των ούλων ή της διάβρωσης του σμάλτου, τότε προκύπτουν προβλήματα. Η υποχώρηση των ούλων, το τρόχισμα/τρίψιμο των δοντιών μεταξύ τους, μια διατροφή πλούσια σε όξινα ποτά, καθώς και το υπερβολικά έντονο βούρτσισμα μπορεί να αφήσουν την οδοντίνη εκτεθειμένη.  Το πολύ σκληρό βούρτσισμα είναι ένα απρόσμενα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Το πολύ έντονο τρίψιμο φθείρει τον ιστό των ούλων, καθώς και το σμάλτο των δοντιών, αφήνοντας κάθε “σωληνάριο οδοντίνης” ευάλωτο σε ό,τι έρχεται σε επαφή με αυτό, ζεστό, κρύο, μαλακό ή σκληρό.  Τα αγαπημένα σας ποτά μπορούν επίσης να σας επηρεάσουν πολύ. Οτιδήποτε με ένα υψηλό επίπεδο οξέος (αναψυκτικά, καφέδες, τσάι, χυμοί, κρασί και πολλά δημοφιλή ενεργειακά ποτά) μπορεί να επιδεινώσει τη διάβρωση του σμάλτου.   Τι να κάνετε   Αν η επιφάνεια της ρίζας είναι ευαίσθητη, κρατήστε τη καθαρή και απαλλαγμένη από την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα, καθαρίστε με αυτή πολύ απαλά τη γραμμή των ούλων και μην βουρτσίζετε τα δόντια σας πάνω από δύο φορές την ημέρα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και η οποία είναι ειδική για ευαίσθητα δόντια. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε την οδοντόπαστα σαν να ήταν αλοιφή και να την τρίψετε απαλά με το δάχτυλό σας απευθείας στην επιφάνεια της ρίζας για δέκα λεπτά. Εάν η ευαισθησία συνεχίζεται, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.  Πηγές:  http://www.webmd.comhttp://www.deardoctor.com

~**   Κακοσμία στόματος: Δεν ξέρατε ότι αυτά μπορεί να είναι η αιτία…
κακοσμία στόματος

Σε κανέναν δεν αρέσει η άσχημη μυρωδιά από το στόμα. Είναι αποκρουστική για όλους.
Μπορεί η κακοσμία στόματος να έχει πολλές πρόχειρες λύσεις, όπως μια τσίχλα για παράδειγμα, αλλά μόνο αν ξέρετε τους πιθανούς παράγοντες που την προκαλούν, θα μπορέσετε να την αποφύγετε στο μέλλον.

Δείτε 5 απρόσμενες αιτίες που εξηγούν πολλά...

  1. Στοματικό διάλυμα: Υποτίθεται ότι σας βοηθάει να φρεσκάρετε την αναπνοή σας, αλλά αν επιλέξετε κάποιο με με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να αποξηράνει και να στεγνώσει το στόμα σας, κάτι που ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά είναι που προκαλούν την κακοσμία στόματος. Είναι η ίδια αρχή για τον λόγο που έχετε δυσάρεστη αναπνοή το επόμενο πρωί από μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ.
  2. Η ίδια σας η γλώσσα: Τα βακτήρια στη γλώσσα είναι η κύρια αιτία της κακής αναπνοής. Αλλά, δυστυχώς, οι περισσότεροι παραμελούν να την καθαρίζουν, όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Πρέπει να μάθετε να την καθαρίζετε με μια ειδική “ξύστρα” για την γλώσσα, ή, τουλάχιστον, να την βουρτσίζετε και αυτή.
  3. Διατροφή με μειωμένους υδατάνθρακες: Όταν κόβετε τους υδατάνθρακες και αυξάνετε την ποσότητα της πρωτεΐνης που τρώτε, το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία παράγει χημικές ενώσεις, που ονομάζονται κετόνες, και οι οποίες προκαλούν την κακοσμία στόματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η καλύτερη στοματική υγιεινή δεν θα λύσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν είναι η αιτία. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συγκαλύψετε την αναπνοή σας με μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
  4. Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία στόματος λατρεύουν να τρέφονται με ζάχαρη. Σκεφτείτε ότι το 1/4 φλιτζανιού σταφίδες έχει 21 γραμμάρια ζάχαρη. Η ίδια ποσότητα υπάρχει σε 17 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα. Αυτό είναι σαν να τρώτε 4-5 κουταλάκια του γλυκού καθαρή ζάχαρη! Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα είναι κολλώδη, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια σας.
  5. Σφραγίσματα: Έχουν την ατυχή παρενέργεια να εγκλωβίζουν σωματίδια τροφίμων, τα οποία με την σειρά τους δημιουργούν συστάδες βακτηριδίων και, κατ' επέκταση, κακοσμία στόματος. Ένας λόγος παραπάνω για να προγραμματίσετε τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρο!... http://www.webmd.com

~** Το “μαγικό” διάλυμα για πιο αστραφτερά δόντια με το βούρτσισμα
δόντια
Είναι γνωστό ότι αποτελεί υλικό με πολλές εφαρμογές και διαφορετικές χρήσεις, ενώ είναι φτηνό και υπάρχει σίγουρα σε κάθε σπίτι.
~   Υπάρχουν έρευνες που πιστοποιούν την συμβολή του στην περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών, αλλά αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι μπορεί να κάνει “θαύματα” και για τα δόντια σας. Ο λόγος γίνεται για το μηλόξυδο. Φτιαγμένο από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση, και πλούσιο σε πηκτίνη και βασικά μέταλλα, το μηλόξυδο εκτιμάται ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες γενικότερα. Μία από τις εφαρμογές του (πέραν της γαστριμαργικής) είναι και η λεύκανση των δοντιών.  Γιατί είναι το μηλόξυδο επωφελές για τη λεύκανση των δοντιών;

Πρώτα απ' όλα, το μηλόξυδο είναι ένα ισχυρό καθαριστικό, το οποίο βοηθά στη διατήρηση του όξινου pΗ. Είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την αφαίρεση των λεκέδων και την λεύκανση των δοντιών σας, καθώς και για τη θεραπεία της ασθένειας των ούλων, που προκαλείται από βακτήρια του στόματος.  Πώς να λευκάνετε τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μηλόξυδο

  • Αραιώστε μηλόξυδο με νερό σε αναλογία μισό κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι νερό.
  • Αποθηκεύστε το διάλυμα σε ένα γυάλινο μπουκάλι.
  • Κάντε ένα μπούκωμα με αυτό το πρωί πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα.
  • Στη συέχεια βουρτσίστε τα δόντια σας κανονικά.
  • Επαναλάβετε τακτικά για να αφαιρέσετε λεκέδες από τα δόντια σας και να τα λευκάνετε την ίδια στιγμή.     Χρήσιμες συμβουλές

  • Πάντα να ανακινείτε το μπουκαλάκι με το διάλυμα πριν τη χρήση, επειδή τα βασικά συστατικά πέφτουν στο κάτω μέρος.
  • Ποτέ μην ξεπερνάτε την αναλογία μηλόξυδου/νερού, επειδή αν βάλετε περισσότερο ξύδι, ελπίζοντας σε “πιο γρήγορα αποτελέσματα”, η αυξημένη οξύτητα του διαλύματος μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε αυτή τη θεραπεία πολύ συχνά, τουλάχιστον όχι περισσότερο από μία φορά την ημέρα, προκειμένου να προστατεύσετε το σμάλτο των δοντιών σας.

Πηγή: draxe.co

~**  Έτσι βουρτσίζονται σωστά τα δόντια (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν νομίζετε ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι τόσο απλό, ώστε αποκλείεται να κάνετε κάτι λάθος, ξανασκεφτείτε το.
~ Οι περισσότεροι άνθρωποι, για παράδειγμα, τοποθετούν την κεφαλή της οδοντόβουρτσας κάθετα επάνω στην επιφάνεια των δοντιών τους και πιέζουν πολύ καθώς τα βουρτσίζουν.

Αυτό είναι λάθος. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι σε γωνία περίπου 45 μοιρών ως προς την επιφάνεια των δοντιών. Επίσης, πρέπει να βουρτσίζετε και το όριο στην γραμμή των ούλων, αλλά και το πίσω μέρος των δοντιών (αυτό που είναι εσωτερικά στο στόμα) με κινήσεις από μέσα προς τα έξω. Δείτε το ενημερωτικό βίντεο για να καταλάβετε τα λάθη που σίγουρα κάνετε και εσείς στο βούρτσισμα των δοντιών.


~**  Γιατί έχετε δυσάρεστη αναπνοή τώρα τελευταία – Τι να κάνετε άμεσα!
δυσάρεστη αναπνοή
Η άσχημη αναπνοή (κακοσμία του στόματος), σημαίνει ότι έχετε μια δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή σας που οι άλλοι άνθρωποι το παρατηρούν, όταν μιλάτε ή εκπνέετε.
~ Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσάρεστη αναπνοή (κακοσμία του στόματος) προέρχεται από τη συσσώρευση μικροβίων/βακτηρίων μέσα στο στόμα. Η δυσοσμία προκαλείται συνήθως από τα υπολείμματα τροφών, καθώς και από τη δημιουργία πλάκας και ουλίτιδας στα δόντια.

Έτσι η καλή στοματική υγιεινή με το βούρτσισμα των δοντιών, τον καθαρισμό της γλώσσας και τα στοματικά διαλύματα, θα λύσει συχνά το πρόβλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έως ένα βαθμό κακή αναπνοή μετά από τον ύπνο. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει επειδή το στόμα τείνει να ξηραίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ξηροστομία φεύγει μόλις φάει κάποιος πρωινό, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που την προκαλούν όπως:


  • Η έλλειψη υγρών στο σώμα
  • Ορισμένα φάρμακα (για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά)
  • Ορισμένες ασθένειες
  • Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού

Μην ξεχνάτε, επίσης, πως και το κάπνισμα ευθύνεται για την άσχημη οσμή της αναπνοής, όπως και για την ουλίτιδα.

Τι μπορείτε να κάνετε


  • Ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγούμε είναι το καθημερινό βούρτσισμα και καθάρισμα, όχι μόνο των δοντιών, αλλά και της γλώσσας και των ούλων. Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να γίνεται μια μόνο φορά τη μέρα αλλά τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα. Η χρήση στοματικού διαλύματος βοηθάει αρκετά αφού εξοντώνει μεγάλο ποσοστό μικροβίων.
  • Το στόμα μας θα πρέπει πάντα να είναι ενυδατωμένο. Για να έχουμε σωστή ισορροπία σάλιου θα πρέπει να πίνουμε πολλά νερά (ο καφές βοηθά την κακοσμία)
  • Προσοχή στο τι τρώτε. Ένα στόμα με άσχημη οσμή, γίνεται ακόμη πιο... κάκοσμο, όταν καταναλώνουμε τροφές, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κουνουπίδι, κ.α. Πρέπει να εντάξουμε περισσότερες τροφές με υδατάνθρακες, περισσότερα λαχανικά, και φρούτα και να πίνουμε τσάι. Ειδικά το τσάι με τις πολυφαινόλες που περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία.
  • Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση αλλά όπως λένε χαριτολογώντας οι γιατροί είναι “λύση για το πρώτο ραντεβού” και δεν λύνει το πρόβλημα.
  • Κόψτε το κάπνισμα ή ελαττώστε το τσιγάρο. Επίσης και το αλκοόλ δεν βοηθά.
  • Μασήστε λίγο μαϊντανό που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές από τις άλλες τροφές.
  • Παλιά πιπίλιζαν μπαχαρικό γαρύφαλλο που βοηθούσε στην καλύτερη αναπνοή.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρός μας είναι εκείνος που θα διαγνώσει τα αίτια και θα προτείνει τρόπους για να... αλλάξουμε την αναπνοή μας και να μυρίζει φυσιολογικά.

~**  Δυσάρεστη αναπνοή: Οι αιτίες που δεν φαντάζεστε – Τι να κάνετε
δυσάρεστη αναπνοή
Η κακοσμία μέσα στο στόμα προκαλείται από μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα του κάθε ανθρώπου. Τα μικρόβια και τα βακτήρια χρησιμεύουν στη διάσπαση των τροφών και υπάρχουν στο σάλιο και όχι μόνο.
~  Η διάσπαση αυτή είναι που προκαλεί την δυσάρεστη αναπνοή. Σημειωτέον ότι ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να αισθανθεί πόσο άσχημα μυρίζει η αναπνοή του, αφού η μύτη μας συνηθίζει τις οικείες μυρωδιές. Μυρίζουμε μόνο την αναπνοή των άλλων.

Βέβαια τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιο θέμα στην...στοματική μας κοιλότητα και γι' αυτό μυρίζει η αναπνοή μας. Οι πιο συχνές παθήσεις που την προκαλούν είναι η ουλίτιδα, η τερηδόνα, η ξηροστομία, τα κατάλοιπα τροφών στα δόντια κ.α. Όταν, δε, καπνίζουμε η κακοσμία γίνεται εντονότερη. Δεν πρέπει βέβαια να αποκλείσουμε και άλλες αιτίες που δεν έχουν να κάνουν με το στόμα μας αλλά με άλλα όργανα όπως το στομάχι, ή θέμα με το αναπνευστικό, αλλά, στατιστικά, αυτού του είδους οι κακοσμίες είναι το 10% με 20%. Το υπόλοιπο οφείλεται σε αίτια εντός του στόματος.

Δυσάρεστη αναπνοή: Πώς να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος


  • Ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγούμε είναι το καθημερινό βούρτσισμα και καθάρισμα όχι μόνο των δοντιών αλλά και της γλώσσας και των ούλων. Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να γίνεται μια μόνο φορά τη μέρα αλλά τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα. Η χρήση στοματικού διαλύματος βοηθάει αρκετά αφού εξοντώνει μεγάλο ποσοστό μικροβίων.
  • Το στόμα μας θα πρέπει πάντα να είναι ενυδατωμένο. Για να έχουμε σωστή ισορροπία σάλιου θα πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά (Προσοχή: ο καφές συμβάλλει στην κακοσμία του στόματος).
  • Προσοχή στο τι τρώμε. Ένα στόμα με άσχημη οσμή, γίνεται ακόμη πιο... κάκοσμο, όταν καταναλώνουμε τροφές όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κουνουπίδι, κ.α. Πρέπει να εντάξουμε περισσότερες τροφές με υδατάνθρακες, περισσότερα λαχανικά, και φρούτα και να πίνουμε τσάι. Ειδικά το τσάι με τις πολυφαινόλες που περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία.
  • Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση αλλά, όπως λένε χαριτολογώντας οι γιατροί, είναι απλά μια “λύση για το πρώτο ραντεβού” και δεν λύνει το πρόβλημα.
  • Κόψτε ή ελαττώστε το κάπνισμα. Επίσης, το αλκοόλ δεν βοηθάει, αφού αφυδατώνει το στόμα και επιδεινώνει την δυσάρεστη αναπνοή.
  • Μασήστε λίγο μαϊντανό που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές από τις άλλες τροφές.
  • Παλιά πιπίλιζαν γαρύφαλλο, που βοηθούσε στην καλύτερη και πιο φρέσκια αναπνοή.

Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρός σας είναι εκείνος που θα διαγνώσει τα αίτια και θα προτείνει τρόπους για να μην μυρίζει άσχημα η αναπνοή σας.

~** Δέκα σίγουρες λύσεις για την δυσάρεστη αναπνοή
δυσάρεστη αναπνοή
Όλοι μας “τρέμουμε” την αμήχανη εκείνη στιγμή που, ενώ θα είμαστε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση ή σε κάποια στιγμή στενής αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η αναπνοή μας μυρίζει άσχημα. Πόσο μάλλον, όταν δεν το καταλάβουμε καν εγκαίρως και το μάθουμε επειδή κάποιος άλλος πήρε το θάρρος να μας το... επισημάνει!
~  Οι αιτίες για την δυσάρεστη αναπνοή δεν είναι μυστήριες: οδοντική τερηδόνα, ουλίτιδα, κακή στοματική υγιεινή, γλώσσα με επίχρισμα (λευκό ή κίτρινο επίχρισμα στη γλώσσα, συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή) είναι από οι πιο κοινές αιτίες. Εκατοντάδες βακτήρια ζουν στο στόμα μας και μερικά από αυτά, στη γλώσσα στα ούλα και τα δόντια και δημιουργούν θειώδες οσμές.

Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον υποσιτισμό, τον μη ελεγχόμενο διαβήτη και την ξηροστομία. Λοιμώξεις όπως πονόλαιμος ή ιγμορίτιδα, ή εντερικές διαταραχές, όπως καούρα, έλκη και δυσανεξία στη λακτόζη, επίσης οδηγούν σε κακή αναπνοή.

Τι μπορείτε να κάνετε για την δυσάρεστη αναπνοή


  1. Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες, να τις αφαιρείτε τη νύχτα και να τις καθαρίζετε επιμελώς για να απομακρύνετε τα βακτήρια από τρόφιμα και ποτά.
  2. Γενικά, πίνετε άφθονο νερό και κάντε μπουκώματα με δροσερό νερό.
  3. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  4. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε δύο με τρεις μήνες.
  5. Κανονίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς.
  6. Ξύστε τη γλώσσα σας κάθε πρωί με μια ξύστρα γλώσσας ή ένα κουτάλι για να μειώσετε τα βακτήρια, τους μύκητες και τα νεκρά κύτταρα, που μπορεί να προκαλέσουν οσμές. Κρατήστε την άκρη της γλώσσας προς τα εμπρός για να καθαρίσετε το πίσω μέρος της γλώσσας.
  7. Μασήστε λίγους σπόρους μάραθου, ή γλυκάνισου. Οι αντισηπτικές τους ιδιότητες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσοσμίας του στόματος που προκαλούν τα βακτηρίδια.
  8. Μασήστε ένα κομμάτι λεμονιού ή ξύσμα πορτοκαλιού. Το κιτρικό οξύ θα “ενεργοποιήσει” τους σιελογόνους αδένες και θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής.
  9. Μασήστε ένα κλαδάκι μαϊντανό, βασιλικό, μέντα, ή κόλιαντρο. Η χλωροφύλλη σε αυτά τα πράσινα λαχανικά εξουδετερώνει τις οσμές με φυσικό τρόπο.
  10. Κάντε ένα μπούκωμα με στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα. Αν δεν έχετε, φτιάξτε ένα μόνοι σας: Ανακατέψτε σε ένα φλιτζάνι νερού ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (που αλλάζει το επίπεδο του pH και καταπολεμά τις οσμές στο στόμα) και μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο μέντας. Μην το καταπιείτε, όμως!  Πηγή: http://www.everydayhealth.com

*** 
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ,,, .. ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Το Α και Το Ω  ....  μέσα από βίντεο 

*** ΚΗΛΕΣ  Εσωτερικές  –  εξωτερικές από  χειρουργό Βασίλειο  Γκιούρδα …και …ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ : ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

1~** Κήλες Βουβωνοκήλη Νο1 Βασίλειος Γκιούρδας... χειρουργός σύγχρονη αντιμετώπιση : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217520064326968/
2~** Κήλες εξωτερικές και εσωτερικές Νο2 Χειρουργός Βασίλειος Γκιούρδας... : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217519838561324/
3,- **Κήλες εξωτερικές και εσωτερικές και σύγχρονη αντιμετώπιση Νο3 Βασίλειος Γκιούρδας..: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217519472232166/
4.-** Κήλες εξωτερικές - εσωτερικές.. και σύγχρονη αντιμετώπιση – λαπαροσκοπικά Βασίλειος Γκιούρδας.. Νο4 ..: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217519094542724/
5 ~** Κήλες Βουβωνοκήλη.. Εσωτερικές εξωτερικές, Νο 5... Βασίλειος Γκιούρδας : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217518789535099/

~**  Έτσι δεν θα κολλήσουμε γρίπη-Δείτε πως…~  Θωρακίστε την άμυνά σας και κρατήστε τον ιό της γρίπης όσο πιο μακριά σας μπορείτε…
Εάν δεν θέλετε να σας ρίξει η φετινή γρίπη στο κρεβάτι, πάρετε τα μέτρα σας. Θωρακίστε την άμυνα του οργανισμού σας με απλούς τρόπους και κρατήστε τις ιώσεις μακριά. Πώς θα το καταφέρουμε;
Μακριά από τους κρυωμένους. Είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο στο γραφείο που είναι συναχωμένος και βήχει είτε για τον σύντροφό μας που έχει καταρροή, εμείς πρέπει να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας – κυριολεκτικά.  Δεδομένου ότι τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με το βήχα ή το φτέρνισμα φτάνουν σε μια απόσταση άνω των 4,5 μέτρων μέσα σε ένα δευτερόλεπτο καλό είναι να τηρούμε μια απόσταση ασφαλείας. Εννοείται βέβαια ότι δεν κάνουμε χειραψίες, ούτε αγκαλιάζουμε όποιον είναι εμφανώς συναχωμένος. Το 70% όσων είναι κρυολογημένοι μεταφέρουν τους ιούς στα χέρια τους, γι΄ αυτό και αποφεύγουμε τις χειραψίες με όσους είναι εμφανώς συναχωμένοι.  Καλός ύπνος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού είναι οι επαρκείς ώρες ύπνου (7-9 ώρες αναλόγως τις ανάγκες μας). Εάν ξυπνάμε νιώθοντας ότι έχουμε χορτάσει ύπνο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Εάν όμως νιώθουμε τα βλέφαρά μας βαριά από το πρωί, τότε καλό είναι να πέφτουμε νωρίτερα για ύπνο.  Αερίζουμε το σπίτι και το γραφείο. Ο συνωστισμός σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους αποτελεί το κατάλληλο πεδίο για τη μετάδοση των ιών τους χειμωνιάτικους μήνες. Φροντίζουμε λοιπόν να αερίζουμε τους χώρους στους οποίους περνάμε πολλές ώρες καθημερινά.  Ντυνόμαστε έξυπνα. Φοράμε αρκετά ζεστά αλλά όχι βαριά ρούχα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα αφαιρούμε ένα – ένα όταν χρειαστεί. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Αποφεύγουμε το συνωστισμό. Αυτή την εποχή του χρόνου είναι πιο πιθανό να βρεθούμε σε κλειστούς χώρους, με ανεπαρκή αερισμό και σε κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους, δηλαδή σε συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση των ιών. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να παραμένουμε στο χώρο το λιγότερο δυνατό ή να φροντίζουμε να ανοίγουμε το παράθυρο για να ανανεωθεί ο αέρας. Επίσης εάν βρεθούμε σε ένα λεωφορείο με μεγάλο συνωστισμό καλό είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε θέση κοντά στο ανοικτό παράθυρο.  Πλένουμε συχνά τα χέρια. Το σημαντικότερο ίσως μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης των ιών είναι το καλό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Εάν δεν έχουμε στη διάθεσή μας τρεχούμενο νερό και σαπούνι τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισηπτικό τζελ ή μαντηλάκια καθαρισμού. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας. Όσο πιο συχνά ακουμπάμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης ιών από τα χέρια στη μύτη και το στόμα, δηλαδή τις «πύλες εισόδου» των ιών. Περπατάμε! Η φυσική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί συνιστούν 20 – 30 λεπτά, καθημερινής άσκησης. Η πιο απλή επιλογή είναι το καθημερινό περπάτημα.  ygeiamou.gr
~ ** Έμφραγμα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης – Πόσο πιθανό είναι…~  Πόσο πιθανό είναι το σεξ να αποβεί μοιραίο για την καρδιά μας; Θα μπορούσε η ένταση της συνεύρεσης να οδηγήσει σε έμφραγμα; Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχουν την απάντηση… Το σεξ πέρα από τρόπο θέλει και… κόπο. Όπως κάθε σωματική δραστηριότητα ορισμένης έντασης, κατά τη διάρκεια της ερωτική επαφής οι καρδιακοί παλμοί πολλαπλασιάζονται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, ο ενθουσιασμός και η αγωνία ανεβάζουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης… Θα μπορούσαν όλα αυτά να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία μας;  Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard φαίνεται πως έχουν την απάντηση σχετικά με το πόσο πιθανό θα ήταν η σεξουαλική πράξη να αποβεί μοιραία για την υγεία της καρδιάς και αν θα μπορούσε η ένταση της συνεύρεσης να οδηγήσει σε έμφραγμα.  Πράγματι, η αύξηση στα επίπεδα αδρεναλίνης που συντελείται κατά την έντονη σωματική δραστηριότητα, θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και αρρυθμίες. Μπορεί το σεξ να κάνει το ίδιο; Θεωρητικά, μπορεί. Αλλά στην πράξη, είναι παραπάνω από ασυνήθιστο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του συμβατικού καθημερινού σεξ με τον μόνιμο σύντροφό μας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Προσεκτικές μελέτες επί του θέματος, έχουν δείξει ότι λιγότερα από ένα στα εκατό εμφράγματα σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα και ότι οι περιπτώσεις που αρρυθμίες κατά το σεξ οδήγησαν σε θάνατο αντιστοιχούν σε μία στις διακόσιες.  Τι σημαίνει αυτό για έναν μεσήλικα άνδρα;  Για έναν υγιή 50άρη, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε ανύποπτο χρόνο είναι περίπου μία φορά στο εκατομμύριο. Το σεξ διπλασιάζει τον κίνδυνο, όμως και πάλι αυτός ανέρχεται σε δύο φορές στο εκατομμύριο. Για τους άνδρες με καρδιαγγειακές νόσους, ο κίνδυνος είναι δέκα φορές υψηλότερος. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτούς, το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος σε μόλις 20 στο ένα εκατομμύριο. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τους ακόμα και οι καρδιοπαθείς, μπορούν να απολαμβάνουν το σεξ σχεδόν άφοβα.  ygeiamou.gr
~** Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Προσοχή σε αυτά τα «αθώα» πρώιμα συμπτώματα…
~  Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι ένα εξόγκωμα ή διόγκωση σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο. 
Το ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να παρουσιάσει διαρροή ή ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Πιο συχνά μια ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου εμφανίζεται στο χώρο μεταξύ του εγκεφάλου και των λεπτών ιστών που καλύπτουν τον εγκέφαλο. Αυτό το είδος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ονομάζεται “υπαραχνοειδής αιμορραγία”.
Η ρήξη ανευρύσματος είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ατόμου και απαιτεί κατεπείγουσα ιατρική θεραπεία. Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Συμπτώματα  Ρήξη ανευρύσματος  Μια ξαφνική, πολύ έντονη κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι το βασικό σύμπτωμα μιας ρήξης ανευρύσματος. Αυτή η κεφαλαλγία συχνά περιγράφεται από πολλούς ασθενείς ως “ο χειρότερος πονοκέφαλος που είχαν ποτέ”.   Τα πιο συνήθη συμπτώματα μιας ρήξης ανευρύσματος περιλαμβάνουν:
  • Αιφνίδια, εξαιρετικά σοβαρή κεφαλαλγία
  • Ναυτία και έμετο
  • “Πιάσιμο” στον λαιμό
  • Θολή ή διπλή όραση
  • Ευαισθησία στο φως
  • Επιληπτική κρίση
  • Βλεφαρόπτωση
  • Απώλεια της συνείδησης
  • Σύγχυση
Ανεύρυσμα εγκεφάλου που έχει απλή διαρροή  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ανεύρυσμα μπορεί να αρχίσει να διαρρέει μόνο μία μικρή ποσότητα αίματος. Αυτή η διαρροή μπορεί να προκαλέσει:
  • Αιφνίδια, εξαιρετικά σοβαρή κεφαλαλγία
  • Μια πιο σοβαρή ρήξη ακολουθεί σχεδόν πάντα την απλή διαρροή
  • Ανεύρυσμα εγκεφάλου που δεν έχει διαρραγεί (σπάσει) ακόμα
Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου που δεν έχει σπάσει μπορεί να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν είναι μικρό. Ωστόσο, ένα μεγάλο ανεύρυσμα μπορεί να πιέζει τους παρακείμενους ιστούς του εγκεφάλου και τα νεύρα, προκαλώντας ενδεχομένως:
  • Πόνο πάνω και πίσω από το ένα μάτι
  • Η κόρη του ματιού μεγαλώνει
  • Αλλαγές στην όραση ή διπλωπία (διπλή όραση)
  • Μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση της μιας πλευράς του προσώπου
  • Βλεφαρόπτωση
~** Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες και με ποιες τροφές θα τα αντιμετωπίσετε…

Το χρόνιο στρες εκδηλώνεται συχνά με ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως αλλαγές στην όψη του δέρματος ή τη λειτουργία του πεπτικού.  
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το στρες εξαντλεί τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών του οργανισμού και αυτό αντανακλάται στην όψη και τις σωματικές λειτουργίες του ατόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε επιμέρους σύστημα του οργανισμού λειτουργεί με ταχύτερο ρυθμό και σε ανεβασμένη ένταση. Δείτε ποια είναι τα συνήθη ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε μέσω της διατροφής:  Σκασμένα χείλη στις άκρες: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για να αντλήσει ο οργανισμός ενέργεια από τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 είναι το καρότο, το κοτόπουλο, το αβγό, το ψάρι, ο αρακάς, το σπανάκι, τα καρύδια, το αβοκάντο, η μπανάνα, το μπρόκολο και το καλαμπόκι. Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός): Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β5, η οποία ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στο στρες και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απομνημόνευσης. Καλές πηγές βιταμίνης Β5 είναι το μοσχαρίσιο κρέας, το αβγό, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, τα μανιτάρια και οι ξηροί καρποί. Λευκά σημάδια στα νύχια: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη ψευδαργύρου. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας, την επούλωση και την αποκατάσταση. Τα αποθέματά του εξαντλούνται αρκετά εύκολα όταν αντιμετωπίζουμε έντονο στρες. Καλές πηγές ψευδαργύρου είναι το ψάρι, το κρέας, ο ηλιόσπορος, ο πασατέμπος, τα οστρακοειδή και το τυρί τσένταρ.  Κρίσεις δυσκοιλιότητας-διάρροιας: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου. Το 70% των αποθεμάτων του μεταλλικού στοιχείου βρίσκεται στα οστά και το υπόλοιπο 30% στους μαλακούς ιστούς και τα σωματικά υγρά. Το μαγνήσιο εξαντλείται λόγω στρες αλλά και λόγω υπερκατανάλωσης ζάχαρης. Η ικανότητα χαλάρωσης των μυών αλλά και του μυαλού μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διαθέσιμο μαγνήσιο που υπάρχει στον οργανισμό μας. Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται άμεσα με τη νευρικότητα, την αϋπνία και τον πόνο στους μύες. Επειδή και οι μύες της γαστρεντερικής οδού χρειάζονται το μαγνήσιο, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει είτε στη δυσκοιλιότητα είτε στη διάρροια. Καλές πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, η γλυκοπατάτα, το καρότο, το σουσάμι, ο ηλιόσπορος, οι φακές, το αβοκάντο και το κουνουπίδι.  Ούλα που ματώνουν: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό συχνά συνοδεύονται από ήπιες αιμορραγίες, καθώς οι ιστοί του σώματος αδυνατούν να αποκαταστήσουν βλάβες. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μάνγκο, η παπάγια, ο ανανάς και η τομάτα.  Σκληρά σπυράκια στα χέρια και τους μηρούς: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη προστατεύει περιοχές του σώματος στις οποίες συσσωρεύεται λίπος. Η έλλειψή της συνοδεύεται συχνά από σκληρά εξανθήματα επάνω στο δέρμα, μια πάθηση που ονομάζεται θυλακική υπερκεράτωση. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το γάλα, η βρώμη, τα αβγά και η γλυκοπατάτα.   Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού: Το σύμπτωμα οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία είναι ευεργετική για τα μάτια και παράλληλα ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι σε μόλυνση των βλεννογόνων του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού και του ουροποιητικού. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά, το μπρόκολο και το σπανάκι.  onmed.gr
~**  Υψηλή τεστοστερόνη: Οι επιπτώσεις και τα οφέλη για την υγεία ανδρών και γυναικών…

Διαφορετικές είναι οι επιπτώσεις των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης σε άνδρες και γυναίκες. 
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Έξετερ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τζον Πέρι, διαπίστωσαν ότι τα υψηλά εκ γενετής επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικών νόσων όπως ο διαβήτης τύπου 2 στις γυναίκες, ενώ αντίθετα μειώνουν τον σχετικό κίνδυνο στους άνδρες. Από την άλλη, η υψηλή τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και της μήτρας στις γυναίκες, καθώς και προστάτη στους άνδρες, σύμφωνα με τη βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από διάφορες μελέτες ανάλυσης του γονιδιώματος, συσχετίζοντας την παρουσία στο ανθρώπινο DNA γονιδίων που αυξάνουν την τεστοστερόνη, με την ύπαρξη διαφόρων ασθενειών.   Κατέληξαν έτσι στη διαπίστωση ότι στις γυναίκες τα αυξημένα λόγω γενετικών παραγόντων επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 37% και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών κατά 51%. Αντίθετα, στους άνδρες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 14%. «Τα ευρήματά μας ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης λόγω γενετικών αιτιών αυξάνουν τον κίνδυνο για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες, είναι σημαντικά για την κατανόηση του ρόλου αυτής της ορμόνης ως αιτίας αυτής της συχνής διαταραχής και όχι ως συνέπειας της. Επίσης στους άνδρες χρησιμοποιούνται ευρέως οι θεραπείες μείωσης της τεστοστερόνης στον καρκίνο του προστάτη, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο όντως τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης προστατεύουν από την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη, κάτι που βρήκαμε», δήλωσε ο Πέρι. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”. Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  onmed.gr
~** ΠΡΟΣΟΧΗ! Να γιατί δεν πρέπει να πίνουμε καφέ κάθε μέρα – Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να τον μειώσετε….
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που υπάρχει σε διάφορες τροφές, ποτά και άλλα προϊόντα. Είναι γνωστή για την ιδιότητά της να φέρνει και να διατηρεί σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. 
Τυπικά, η καφεΐνη θεωρείται φάρμακο (δραστική ουσία) και μερικά από τα πιο δημοφιλή ποτά και ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, περιέχουν σημαντικές ποσότητες καφεΐνης.
Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης για τους υγιείς ενήλικες είναι συνήθως 400 mg ανά ημέρα. Αν κάποιος καταναλώνει περισσότερη καφεΐνη από αυτή την ποσότητα, τότε έχουμε υπερδοσολογία καφεΐνης. Ωστόσο, η ασφαλής ποσότητα καφεΐνης/ημέρα διαφέρει για τον καθένα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη γενική του υγεία. Αυτό καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία. Για παράδειγμα, οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση ποτών και ροφημάτων με καφεΐνη, ώστε να μην ξεπερνούν συνολικά τα 100 mg καφεΐνης την ημέρα.  Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόση καφεΐνη περιέχεται ανά μερίδα ορισμένων διαδεδομένων ροφημάτων, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον:
Μερίδα (ml) Καφεΐνη (mg)
Καφές φίλτρου (σκέτος) 355 260
Μαύρο τσάι 237 30-80
Αναψυκτικά 355 30-70
Ενεργειακά ποτά (Red Bull) 245 80
Αιτίες και παράγοντες κινδύνου υπερδοσολογίας καφεΐνης
Οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή αρρυθμία και επιληπτικές κρίσεις. Ειδικά αν δεν καταναλώνετε καφέ τακτικά, το σώμα σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην καφεΐνη και γι’ αυτό, όταν θα πιείτε καφέ, φροντίστε να μην το… παρακάνετε απότομα. Αλλά, ακόμα κι αν καταναλώνετε πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να τους μειώσετε αν αισθανθείτε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα υπερδοσολογίας καφεΐνης.    
Ζαλάδα
Διάρροια
Αυξημένη δίψα
Αϋπνία
Πονοκέφαλο
Πυρετός
Ευερεθιστότητα
Άλλα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη. Αυτά τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι:
Δυσκολία στην αναπνοή
Εμετός
Ψευδαισθήσεις
Σύγχυση
Πόνος στο στήθος
Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός ή ταχυκαρδία
Ανεξέλεγκτες κινήσεις των μυών
Μυικοί σπασμοί
Ακόμα και τα μωρά μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα από υπερβολική δόση καφεΐνης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το μητρικό γάλα περιέχει υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης. Μερικά ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία και συσπάσεις στους μυς, με συνεχή σύσφιξη και στη συνέχεια χαλάρωση. Πιο σοβαρά συμπτώματα στα μωρά είναι ο εμετός, η γρήγορη αναπνοή και το σοκ.       Τι να κάνετε αν νιώσετε συμπτώματα από την πολλή καφεΐνη     Η θεραπεία έχει ως στόχο να αποβληθεί η καφεΐνη από το σώμα και να μειωθούν τα συμπτώματα. Ένας γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ενεργό άνθρακα, μια τυπική θεραπεία για την υπερβολική δόση φαρμάκων ή ναρκωτικών, που συχνά εμποδίζει την καφεΐνη από το να φτάσει στην γαστρεντερική οδό.  Εάν η καφεΐνη έχει ήδη εισέλθει στον γαστρεντερικό σωλήνα, τότε ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την λήψη καθαρτικού, ή ακόμα και μια πλύση στομάχου.  Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, τότε μπορείτε απλά να σταματήσετε την κατανάλωση οποιασδήποτε διαιτητικής πηγής καφεΐνης για το υπόλοιπο της ημέρας και να πίνετε αρκετό νερό. Καλό θα σας κάνε επίσης η ήπια σωματική άσκηση και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο ή μαγνήσιο, όπως μπανάνες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.  iatropedia
~** Πιο αυστηροί έλεγχοι! Ασθενείς με συμπτώματα γρίπης θα εξετάζονται και για τον κοροναϊό…..
~ Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έκαναν γνωστό πως οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αλλά κατά την ιατρική εξέταση βρίσκονται αρνητικοί στη νόσο αυτή, θα εξετάζονται στη συνέχεια για τον νέο κοροναϊό.  
Η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια του τμήματος αναπνευστικών νόσων των CDC ανέφερε ότι η υπηρεσία συνεργάζεται με πέντε εργαστήρια δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ ώστε να εξετάζονται εκείνοι που παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Τα εργαστήρια αυτά βρίσκονται στο Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. «Αυτή δεν είναι παρά η αρχή, θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες ώστε να δημιουργήσουμε ένα πανεθνικό δίκτυο παρακολούθησης», πρόσθεσε.  Στα εργαστήρια θα εξετάζονται για τον Covid-19 τα δείγματα που έχουν βρεθεί αρνητικά στον ιό της γρίπης. Όπως είπε η Μεσονιέρ, η εποχιακή γρίπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αποκορύφωμά της στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο επικρατούσε η γρίπη τύπου Β όμως πρόσφατα παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης Α (Η1Ν1).  «Σε αυτό το στάδιο εκτιμούμε ότι υπάρχουν 26 εκατομμύρια ασθενείς με γρίπη, 250.000 νοσηλεύτηκαν και 14.000 πέθαναν, μεταξύ των οποίων και παιδιά», τόνισε. Σύμφωνα με τον ιστότοπο των CDC την περασμένη εβδομάδα πέθαναν 14 παιδιά από γρίπη.  Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 15 κρούσματα του Covid-19. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι που επέστρεψαν από την Κίνα (σχεδόν όλοι επαναπατρίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση) παραμένουν σε καραντίνα.  Η Νάνσι Μεσονιέρ εξήγησε ότι αν η εξέταση βγει αρνητική για τον Covid-19, αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη ένδειξη ότι ο άνθρωπος δεν έχει προσβληθεί, επειδή μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να γίνει ανιχνεύσιμος ο ιός.  newsit
 ~**  Κορωνοϊός, γρίπη και κρυολόγημα: Ποιες είναι οι διαφορές στα συμπτώματακορωνοϊός ~  Συνάχι, βήχας, πονόλαιμος και πυρετός: Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται είναι συχνά παρόμοια στην αρχή. Αυτό καθιστά δύσκολο να προσδιορίσει κανείς αν η ασθένειά του είναι ένας ιός ή μια βακτηριακή λοίμωξη.  

Με την πρώτη ματιά τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ή COVID-19 όπως ονομάστηκε επισήμως, είναι παρόμοια με αυτά που γνωρίζουμε από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Ο κορωνοϊός παρουσιάζει τα παρακάτω βασικά συμπτώματα: 

  • Πυρετός
  • Ξηρός βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στους μύες
  • Κόπωση

Ο κορωνοϊός μπορεί να παρουσιάσει και τα ακόλουθα, λιγότερο συχνά, συμπτώματα:


  • Συσσώρευση φλέγματος
  • Πονοκέφαλος
  • Αιμόπτυση
  • Διάρροια

Τέλος, ο κορωνοϊός σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις συνοδεύεται με:


  • Συνάχι
  • Πονόλαιμο

Το συνάχι και ο πονόλαιμος είναι τα κλασικά σημάδια λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Καθώς ο νέος κορωνοϊός γενικά επηρεάζει την κατώτερη αναπνευστική οδό, οι περισσότεροι από αυτούς που μολύνονται εμφανίζουν ξηρό βήχα, δύσπνοια, ή πνευμονία, αλλά όχι πονόλαιμο.

Νέος κορωνοϊός: Πολλοί ασθενείς αρχικά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα


Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν με τον νέο ιό δεν παρουσίασαν αρχικά συμπτώματα. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχει περίοδο επώασης διάρκειας 14 ημερών.   Αν δεν είστε σίγουροι για το τι έχετε, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να κάνει μια ανάλυση δείγματος φλέγματος για να προσδιορίσει την παρουσία ή την απουσία ιών του αναπνευστικού συστήματος.

Γρίπη ή κρυολόγημα; Ποιες είναι λεπτές διαφορές


Ακόμη και οι γιατροί μπορεί να έχουν δυσκολία να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας περίπτωσης λοίμωξης από γρίπη και ενός κοινού κρυολογήματος όταν διακρίνουν τα συμπτώματα ενός ασθενούς.  Σε ένα κρυολόγημα, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν “γδάρσιμο” στον λαιμό, στη συνέχεια συνάχι και τελικά βήχα. Αυτά τα συμπτώματα, καθώς και ο πυρετός και ο πονοκέφαλος, μπορεί να ταλαιπωρούν τον ασθενή για μέρες. Από την άλλη, η γρίπη χτυπάει σε πολλά μέρη ταυτόχρονα: ο ασθενής πονάει στο κεφάλι και στα άκρα του, έχει ξηρό βήχα, βραχνάδα στη φωνή, έντονο πονόλαιμο και υψηλό πυρετό (έως και 41°C) που συνοδεύεται από ρίγη. Ένα κοινό κρυολόγημα συνήθως περνά μέσα σε λίγες μέρες και τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από περίπου μία εβδομάδα. Μια γρίπη είναι πιο επίμονη, σας κρατάει στο κρεβάτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα και σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να νιώσει πραγματικά υγιής και πάλι.


Πότε πρέπει να παίρνετε αντιβιοτικά


Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς, κατά των οποίων τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα.  Τα αντιβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό με τη θανάτωση ή την παρεμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων, αλλά επιτίθενται επίσης στα τοιχώματα των κυττάρων ή εμποδίζουν τις μεταβολικές διαδικασίες των μικροοργανισμών. Η πενικιλλίνη, για παράδειγμα, καταστρέφει τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων. Τα πορώδη κυτταρικά τοιχώματα καθιστούν αδύνατη την επιβίωση των παθογόνων, τα οποία και καταστρέφονται. Αλλά αυτό λειτουργεί μόνο ενάντια βακτήρια και όχι ενάντια σε ιούς.  Ωστόσο, τα αντιβιοτικά έχουν αποτέλεσμα σε περιπτώσεις που τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, μερικές φορές μόνιμα βλάπτοντας τα όργανα του οργανισμού. Η πνευμονία, η αμυγδαλίτιδα, η κυστίτιδα ή η μηνιγγίτιδα προκαλούνται συχνά από βακτήρια, συνεπώς, είναι λογικό να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.  Πηγή: https://www.dw.com 

~**   Με αργούς ρυθμούς η εισαγωγή νέων θεραπειών στη χώρα – Δυσλειτουργίες στην Επιτροπή ΗΤΑ
ΗΤΑ
~   Σοβαρές καθυστερήσεις σημειώνονται στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ως αποτέλεσμα προβλημάτων στη λειτουργία των Επιτροπών Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ).
Σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η υποστελέχωση της Επιτροπής ΗΤΑ, έχουν ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες εισαγωγής νέων θεραπειών να ακολουθούν ρυθμούς ... χελώνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας -εκτός από την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των θεραπειών για την Ηπατίτιδα C- δεν έχει ολοκληρωθεί καμία άλλη διαδικασία εδώ και 1,5 χρόνο. 

Την ίδια στιγμή σε “αναμονή” για ένταξη στη θετική λίστα βρίσκονται 160 σκευάσματα που έχουν αξιολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής ΗΤΑ, ενώ τουλάχιστον 55 φάκελοι με νέα σκευάσματα βρίσκονται ακόμη στα συρτάρια. Αν και τα νέα μέλη της Επιτροπής HTA, τα οποία ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας διαθέτουν περγαμηνές και υψηλή κατάρτιση ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο έργο που έχουν αναλάβει, παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς επισημαίνουν οι διαδικασίες αξιολόγησης, αποζημίωσης και τιμολόγησης των νέων καινοτόμων φαρμάκων συναντούν σημαντικά προσκόμματα. Η δομή και η οργάνωση των επιτροπών γίνεται τροχοπέδη στην αποτελεσματικότητά της, όπως αναφέρουν.                                     Επιτροπή ΗΤΑ: Υψηλή κατάρτιση, αλλά και κωλυσιεργίες  Οι “χαμηλές ταχύτητες” στην αξιολόγηση των φακέλων των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), και κυρίως στη διαπραγμάτευση των τιμών των νέων φαρμάκων φαίνεται να οφείλονται στην υποστελέχωση των επιτροπών από ανθρώπινο δυναμικό.   Κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς επισημαίνουν στο iatropedia.gr ότι η Επιτροπή ΗΤΑ είναι αριθμητικά μικρότερη σε σχέση με αυτή που απαιτείται, αλλά και συνηθίζεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι λιγότεροι από 8 γραμματείς στελεχώνουν την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, όταν στο εξωτερικό ο αντίστοιχος αριθμός είναι ... τριψήφιοςΣημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται, επίσης, και εξαιτίας των λοιπών επαγγελματικών υποχρεώσεων των μελών της Επιτροπής ΗΤΑ, με αποτέλεσμα αν μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί το ογκωδέστατο έργο που έχουν επωμιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες επιτροπές στο εξωτερικό, τα μέλη των Επιτροπών είναι αποκλειστικής απασχόλησης και διεκπεραιώνουν την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των τιμών σε καθημερινή βάση.




Ένα άλλο ζήτημα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκύψει, χωρίς να επιβεβαιώνεται, είναι η άρνηση κάποιων μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων στο να υπογράψουν δύο βασικά έγγραφα: το πρώτο αφορά στην εμπιστευτικότητα και το δεύτερο, ότι δεν έχουν επαγγελματικές σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες.  Με ποια σειρά αξιολογούνται τα σκευάσματα;  Προβληματισμός υπάρχει και για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των σκευασμάτων που βρίσκονται σε αναμονή αξιολόγησης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Οκτωβρίου (Ν. 4633 στο ΦΕΚ 161/Α/16.10.2019) στο ‘Μέρος Γ’, διατάξεις για τα φάρμακα, Άρθρο 25, «η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εξετάζει κατά προτεραιότητα αιτήσεις που αφορούν σε φάρμακα ή σε επέκταση ενδείξεων φαρμάκων με επίδραση στον ετήσιο προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ ή με ετήσιο κόστος θεραπείας ανά ασθενή άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ». Παρά την εν λόγω διάταξη, όμως, υπάρχει έντονη ανησυχία στους φαρμακευτικούς κύκλους, καθώς ενδεχόμενη εσφαλμένη ιεράρχηση των αιτήσεων θα επιφέρει περαιτέρω καθυστερήσεις στην πρόσβαση ασθενών σε φάρμακα που δεν πληρούν τα κριτήρια για να εξεταστούν κατά προτεραιότητα και θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και θέματα ανταγωνισμού στη φαρμακευτική αγορά.  Νέες καινοτόμες θεραπείες σε αναμονή άνω των 6 μηνών  Πολύτιμα σκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 6 μήνες. Κάποια από αυτά αφορούν θεραπείες που έχουν λάβει θετική εισήγηση, αλλά εκκρεμεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσής τους.  Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς προτείνουν να αποζημιώνονται προσωρινά (conditional approval) μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε μεταγενέστερο χρόνο, σκευάσματα για τα οποία έχει παρέλθει το διάστημα των 180 ημερών από την κατάθεση του φακέλου τους στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και εκκρεμεί ακόμα η διαπραγμάτευση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, σειρά -μετά την πολύ σημαντική θεραπευτική κατηγορία των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C που ολοκληρώθηκε με επιτυχία- φαίνεται να παίρνουν οι ανοσοσφαιρίνες. Ενώ παραμένει άγνωστο, πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης και για τις υπόλοιπες πολύτιμες για τους ασθενείς νέες θεραπείες. 



~**  Τροφική δηλητηρίαση: Τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουν όλοι στην κουζίνα

δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια (όπως η σαλμονέλα ή το E. coli) και μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν κατά κανόνα λίγες ώρες μετά τη μόλυνση.

~   Αυτά είναι γνωστά, αλλά τώρα, ειδικοί αποκαλύπτουν τους πέντε βασικούς λόγους που οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση.

Συγκεκριμένα, ερευνητές την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας αποκάλυψαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στον χειρισμό και την επεξεργασία των τροφίμων. Εκτός από το πιο διαδεδομένο και θεραπευτικό λάθος υγιεινής (να μην πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας) τα άλλα λάθη είναι:  “Φαίνεται εντάξει και μυρίζει καλά”  Ένα συχνό λάθος είναι ότι τα επικίνδυνα παθογόνα στα τρόφιμα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα μέσω όρασης, οσμής ή γεύσης. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο επιβλαβή και ευρέως διαδεδομένα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (μέχρι και θάνατο) ακόμα και σε ελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση, την εμφάνιση, την μυρωδιά ή την υφή του φαγητού.  Χρησιμοποιείτε το ίδιο σκεύος ή πηρούνι/μαχαίρι/λαβίδες για όλα  Πολλοί διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς μέσω του εξοπλισμού στην κουζίνα, όταν μεταχειρίζονται το ωμό κρέας, ή το μαγειρεμένο κρέας ή μερικές φορές ακόμη και τις σαλάτες με τα ίδια όργανα (πηρούνια, μαχαίρια, λαβίδες κλπ).  Το χειρότερο πιθανό λάθος φυσικά είναι να χρησιμοποιείτε το ίδιο πηρούνι για να μεταχειριστείτε τα ωμά πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο) και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι σας.  Δεν διαχωρίζετε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα   Οι ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τους αυξημένους κινδύνους για δηλητηρίαση από τρόφιμα που έρχονται (ακόμα και με ελάχιστη) επαφή ωμού κρέατος με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.  Το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) βρίσκεται στην εξωτερική συσκευασία του 5,7% των κοτόπουλων σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαχωρισμού των τροφίμων από τη στιγμή που μπαίνουν ακόμα και στο καρότσι αγορών.  Το πώς πλένετε το ωμό κοτόπουλο   Το καμπυλοβακτήριο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στο 60% των δειγμάτων κοτόπουλου που εξετάζονται τακτικά από την RSPH, θα σκοτωθεί με το προσεγμένο μαγείρεμα, αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις επιφάνειες της κουζίνας, όταν επιχειρείτε να το πλύνετε κάτω από τη βρύση.  Κατοικίδια στην κουζίνα  Αυτή είναι μια κοινή πρακτική στις οικιακές κουζίνες. Ακόμη και σε σπίτια όπου τα κατοικίδια ζώα δεν πλησιάζουν τους πάγκους της κουζίνας, μπορεί να εξαπλωθούν πάσης φύσεως παθογόνα. Το καλύτερο είναι να μην μπαίνουν ποτέ τα κατοικίδιά σας μέσα στην κουζίνα.  Πηγή: http://www.express.co.uk


~**  Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

τροφές με σίδηρο

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το σώμα σας, κυρίως μέσα από το άνω τμήμα του λεπτού σας εντέρου.
~ Οι τροφές με σίδηρο πρέπει να αποτελούν βασικό πυλώνα στην διατροφή σας. Υπάρχουν δύο μορφές διαιτητικού σιδήρου: αιμικός και μη-αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη. Βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα που περιέχουν αιμοσφαιρίνη σε φυσική μορφή, όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά (το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά περιέχουν και τα δύο είδη σιδήρου). Το σώμα σας απορροφά περισσότερο σίδηρο από πηγές αιμικού σιδήρου. Οι περισσότερες τροφές με σίδηρο που είναι μη-αιμικός είναι από φυτικές πηγές.


Η σιδηροπενική αναιμία, η πιο κοινή μορφή αναιμίας, είναι η μείωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό. Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη, μια ουσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια που καθιστά δυνατή την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Ως αποτέλεσμα, το άτομο νιώθει αδυναμία, κούραση και είναι οξύθυμο χωρίς άλλη προφανή αιτία.  Τροφές με σίδηρο  Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της σιδηροπενικής αναιμίας, επιλέγοντας τροφές με σίδηρο. Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες:


  • Κόκκινο κρέας, χοιρινό κρέας και πουλερικά
  • Θαλασσινά
  • Όσπρια (ιδίως φασόλια)
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι
  • Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και βερίκοκα
  • Εμπλουτισμένα με σίδηρο δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά
  • Αρακάς


Το σώμα σας απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας από ό, τι από άλλες πηγές. Εάν επιλέξετε να μην τρώτε κρέας, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη του σιδήρου από φυτικής προέλευσης τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε σίδηρο, για να απορροφήσει εν τέλει ο οργανισμός σας την ίδια ποσότητα σιδήρου που θα παίρνατε από το κρέας.







Επιλέξτε τροφές που περιέχουν βιταμίνη C για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου  Μπορείτε να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας, πίνοντας χυμό εσπεριδοειδών, ή καταναλώνοντας άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, την ίδια ώρα που καταναλώνετε και τροφές με σίδηρο. Η βιταμίνη C στους χυμούς εσπεριδοειδών, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τον διαιτητικό σίδηρο.    Η βιταμίνη C βρίσκεται επίσης στα ακόλουθα:



  • Μπρόκολο
  • Γκρέιπφρουτ
  • Ακτινίδια
  • Φυλλώδη λαχανικά
  • Πεπόνια
  • Πορτοκάλια
  • Πιπεριές
  • Φράουλες
  • Μανταρίνια
  • Ντομάτες



~**  Νερό με άδειο στομάχι το πρωί: Τι δημιουργεί στον οργανισμό
νερό

Μπορεί να απολαμβάνετε ένα ποτήρι καφέ το πρωί, αλλά τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει για το καλό του οργανισμού σας, το απλό, καθαρό νερό.
~   Και ενώ φυσικά ένα ποτήρι νερό είναι καλό ανά πάσα στιγμή, αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως είναι ευεργετικό για την υγεία σας, όταν το πίνετε το πρωί με το που σηκώνεστε από το κρεβάτι. Δείτε γιατί:  Γενικά οφέλη


Το νερό είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη ζωή. Το σώμα σας εξαρτάται από αυτό για κάθε χημική αντίδραση που πραγματοποιεί. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι αντιστοιχεί σε περίπου 75% του συνολικού βάρους του σώματός μας.  Ευκολία Η καθημερινότητα μπορεί να έχει τόσο γρήγορους ρυθμούς, ώστε απλά να ξεχάσετε να πίνετε υγρά, ακόμα και όταν διψάτε. Και το να πίνετε νερό μόνο μαζί με κάθε σας γεύμα δεν είναι ιδεατό, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τα πεπτικά υγρά και να διαταράξει το στομάχι σας, σύμφωνα με δρ Don Colbert, συγγραφέα του “Eat This Αnd Live”. Αυτός είναι ο λόγος που το να πιείτε νερό μόλις ξυπνήσετε είναι τόσο ιδανικό. Το στομάχι σας είναι άδειο και έτσι το νερό δεν θα εμποδίσει την πέψη. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της οξύτητας του στομάχου   Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν συχνές καούρες, μια κατάσταση που οφείλεται συνήθως στα υψηλά επίπεδα οξέων στο στομάχι. Το στομάχι σας είναι η κύρια πηγή υδροχλωρικού οξέος στο σώμα σας και το εκκρίνει όλη τη νύχτα. Χωρίς τροφές μέσα στο στομάχι, για να αραιώσουν το οξύ, η καούρα είναι πιο πιθανό να σας συμβεί κατά τις πρωινές ώρες. Αν πιείτε νερό αμέσως μόλις ξυπνήσετε, μπορεί να μειώσετε το επίπεδο της οξύτητας στο στομάχι σας και να ανακουφίσετε τυχόν συμπτώματα καούρας.  Βοηθά να έχετε τακτική κίνηση του εντέρου  Το νερό βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, και όταν πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάτε το πρωί μπορεί να σας βοηθήσει στην τόνωση της κινητικότητας του εντέρου. Το σώμα σας εξαρτάται τις τακτικές συσπάσεις που συμβαίνουν στο παχύ και λεπτό σας έντερο, προκειμένου οι τροφές να απορροφηθούν και να αποβληθούν. Αυτές οι συστολές εξαρτώνται από αυτό που είναι γνωστό ως γαστροκολικό αντανακλαστικό. Απλά, όταν γεμίζετε το στομάχι σας με φαγητό ή ποτό, το σώμα σας “ανιχνεύει” τις νέες ουσίες και στέλνει σήμα στο έντερο σας να προχωρήσει με την εκκένωση. Αυτό γίνεται μέσα από την κίνηση των εντέρων. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεστε αρκετό νερό.  Πηγή: http://www.livestrong.com

~**  Κοροναϊός: Φάρμακα κατά του AIDS / HIV ρίχνονται στη μάχη κατά της ασθένειας Covid-19
κοροναϊός
Ιάπωνες επιστήμονες διεξάγουν εργαστηριακές δοκιμές για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, Covid-19. Η αρχή έγινε με κοκτέιλ φαρμάκων για τον ιό AIDS / HIV
*   Η Ιαπωνία δοκιμάζει φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενισχύει την απειλή για την οικονομία της χώρας αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο «έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες ώστε οι κλινικές δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV σε κρούσματα του νέου κοροναϊού να μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό». Οι δοκιμές των φαρμάκων κατά του HIV ξεκινούν στην Ιαπωνία καθώς σε όλο τον κόσμο θεωρείται ότι αυτά ενδέχεται να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον covid-19. Κοροναϊός: Σε υγειονομική κρίση και η Ιαπωνία  Σχεδόν 1.900 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην ηπειρωτική Κίνα, από την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ενώ προς το παρόν δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική.  Στο μεταξύ στην Ταϊλάνδη οι γιατροί φαίνεται να έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων του κοροναϊού χρησιμοποιώντας συνδυασμό φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης και του HIV.  Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιαπωνία έφτανε τα 520 τη Δευτέρα, περιλαμβανομένων 454 κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον covid-19 στην Ιαπωνία.  Με την οικονομία της χώρας να συρρικνώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο της ύφεσης, η εξάπλωση του κοροναϊού ώθησε το Τόκιο να θέσει περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ κάποιες εταιρείες καλούν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.  κοροναϊός

Κοροναϊός: Φάρμακα κατά του AIDS / HIV ρίχνονται στη μάχη κατά της ασθένειας Covid-19

Ιάπωνες επιστήμονες διεξάγουν εργαστηριακές δοκιμές για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, Covid-19. Η αρχή έγινε   
Η Ιαπωνία δοκιμάζει φάρμακα για την αντιμετώπιση του HIV σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων ενισχύει την απειλή για την οικονομία της χώρας αλλά και για τη δημόσια υγεία. Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο «έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες ώστε οι κλινικές δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV σε κρούσματα του νέου κοροναϊού να μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό».  Οι δοκιμές των φαρμάκων κατά του HIV ξεκινούν στην Ιαπωνία καθώς σε όλο τον κόσμο θεωρείται ότι αυτά ενδέχεται να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον covid-19.  Κοροναϊός: Σε υγειονομική κρίση και η Ιαπωνία   Σχεδόν 1.900 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην ηπειρωτική Κίνα, από την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ενώ προς το παρόν δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική.  Στο μεταξύ στην Ταϊλάνδη οι γιατροί φαίνεται να έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων του κοροναϊού χρησιμοποιώντας συνδυασμό φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης και του HIV.  Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιαπωνία έφτανε τα 520 τη Δευτέρα, περιλαμβανομένων 454 κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας. Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον covid-19 στην Ιαπωνία.  Με την οικονομία της χώρας να συρρικνώνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο της ύφεσης, η εξάπλωση του κοροναϊού ώθησε το Τόκιο να θέσει περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ κάποιες εταιρείες καλούν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.
~** Δυσκοιλιότητα: Πώς προκαλείται στο παιδί και πώς θα την καταλάβετε
δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται αρκετά συχνά στα παιδιά. Παρόλα αυτά, πολλοί γονείς διστάζουν να αναζητήσουν την συμβουλή ενός γιατρού για την κατάσταση αυτή.
~  Ως δυσκοιλιότητα περιγράφεται η μη-τακτική διέλευση των κοπράνων (κινήσεις του εντέρου) για τουλάχιστον 3 μέρες, ή το να έχει κανείς αρκετά πιο σκληρά κόπρανα από το συνηθισμένο.


Από την άλλη, πολλά παιδιά συμβαίνει να μην πάνε στην τουαλέτα για λίγες ημέρες. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους στο κατά πόσον τα κόπρανα του παιδιού είναι σκληρά και γι’ αυτό δυσκολεύεται να πάει στην τουαλέτα. Επίσης πρέπει να προσέχουν το αν αυτό συμβαίνει το λιγότερο κάθε 3 ημέρες. Αν όντως συμβαίνει, τότε το παιδί έχει δυσκοιλιότητα.  Τι προκαλεί την δυσκοιλιότητα στα παιδιά  Τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα διαφορετικά από τους ενήλικες, διότι οι κινήσεις του εντέρου αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και έως ότου το παιδί φτάσει στην ηλικία των 3 ή 4 χρόνων. Η πλειοψηφία των παιδιών με δυσκοιλιότητα δεν έχει κάποια ασθένεια, ή διαταραχή που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά δεν αποκλείεται.  Πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλουν στην δυσκοιλιότητα: Η πιο κοινή αιτία για αυτό το πρόβλημα σε ένα παιδί ηλικίας άνω των 18 μηνών είναι η εσκεμμένη αποφυγή της τουαλέτας (για διάφορους λόγους). Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά είναι συχνά τόσο απορροφημένα στο παιχνίδι τους, που δεν έχουν το χρόνο, ή την υπομονή για να κάνουν… διάλειμμα για τουαλέτα.

  • Στο σχολείο μπορεί να ανησυχούν με την έλλειψη ιδιωτικότητας, ή με την καθαριότητα στις τουαλέτες.
  • Μπορεί να είχαν μια προηγούμενη οδυνηρή ή τρομακτική εμπειρία που τα κάνει να θέλουν να αποφύγουν να πάνε στην τουαλέτα. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλός τους μαθαίνει να αγνοεί τις επαναλαμβανόμενες «ορμές» για να τουαλέτα. Και όσο τα κόπρανα παραμένουν στο παχύ έντερο, τόσο αφυδατώνονται, γεγονός που τα καθιστά σκληρά και ξηρά. Έτσι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για το παιδί να πάει κανονικά στην τουαλέτα και αναγκάζεται να "κρατιέται".
  • Οι αλλαγές στη διατροφή επηρεάζουν τις συνήθειες του εντέρου. Στους ενήλικες, η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Στα παιδιά, ωστόσο, η ίδια διατροφή δεν έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Τα βρέφη και τα παιδιά που τρώνε καλά και ισορροπημένα γεύματα κατά κανόνα δεν είναι δυσκοίλια.
  • Οι έφηβοι και τα νήπια που τρώνε πολλή ζάχαρη και επιδόρπια είναι επιρρεπείς σε δυσκοιλιότητα και πιο σκληρά κόπρανα στο παχύ έντερο.
  • Οποιεσδήποτε έντονες αλλαγές σε ένα παιδί, όπως μια ασθένεια που θα του προκαλέσει πυρετό, ή το να παραμείνει κλινήρης, ή το να τρώει λιγότερο, ή το να αφυδατωθεί γενικότερα, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των κενώσεων και να σκληρύνει κόπρανα.

Υπάρχει επίσης μια σειρά ιατρικών διαταραχών που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στο παιδί:


  • Υποθυρεοειδισμός (μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα) είναι μια κατάσταση που προκαλεί μειωμένη δραστηριότητα των εντερικών μυών, μαζί με πολλά άλλα συμπτώματα. Όλα τα νεογέννητα πρέπει να ελέγχονται για υποθυρεοειδισμό, ως μέρος της εξέτασης αίματος (τσίμπημα στην φτέρνα, ή τεστ Guthrie). Αυτή η κατάσταση διαγιγνώσκεται συνήθως, όταν ένα μωρό είναι πολύ μικρό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
  • Η δυσκοιλιότητα σε βρέφη και παιδιά από πολύ νωρίς ηλικιακά μπορεί να είναι σύμπτωμα της νόσου Hirschsprung. Σε αυτή την σπάνια συγγενή πάθηση, ένα τμήμα του παχέος εντέρου δεν έχει γαγγλιακά κύτταρα (ένα είδος νευρικών κυττάρων). Αυτό επηρεάζεται το παχύ έντερο που δεν μπορεί να λάβει οδηγίες από τον εγκέφαλο να λειτουργήσει σωστά. Τα περισσότερα βρέφη έχουν συμπτώματα εμφάνισης της νόσου Hirschsprung εντός των πρώτων εβδομάδων της ζωής τους. Μπορεί να είναι λιποβαρή ή μικρόσωμα για την ηλικία τους. Μπορεί να κάνουν εμετό και να έχουν μικρά κόπρανα, τα οποία περιγράφονται ως «ταινιοειδή». Η νόσος Hirschsprung είναι γενικά πιο συχνή στα αγόρια και στα μωρά με σύνδρομο Down. Εάν υπάρχει υποψία για τη νόσο Hirschsprung του, θα πρέπει να πάτε το παιδί σας σε έναν ειδικό (γαστρεντερολόγο ή παιδοχειρουργό) για περαιτέρω εξετάσεις.
  • Ο διαβήτης είναι κοινό ιατρικό πρόβλημα που συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα.
  • Αλλαγές στα επίπεδα μετάλλων στο αίμα και σε εκείνα των ηλεκτρολυτών μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες του εντέρου.
  • Αν και άλλα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μόλυβδο θα είναι πιο εμφανή, τα παιδιά με χρόνια έκθεση στον μόλυβδο μπορεί να έχουν δυσκοιλιότητα.
  • Η κυστική ίνωση προκαλεί δυσκοιλιότητα στα παιδιά με πολλούς και διάφορους τρόπους.
  • Τα παιδιά με διαταραχές του νευρικού συστήματος (όπως εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, ή προβλήματα του νωτιαίου μυελού) εμφανίζουν υψηλό ποσοστό δυσκοιλιότητας, επειδή περνούν παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε μία θέση και δεν έχουν φυσιολογική κίνηση του παχέος εντέρου.
  • Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επιφέρουν στα παιδιά συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Συνήθως πρόκειται για απλά φάρμακα για το κρυολόγημα και τα αντιόξινα για το στομάχι.
  • Άλλες πιθανές αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι η κατάθλιψη, η καταναγκαστική εκπαίδευση για να μάθει το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα και η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει δυσκοιλιότητα


Σε γενικές γραμμές, εάν ένα παιδί έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα και τα κόπρανά του είναι σκληρά ή του είναι πολύ οδυνηρό να περαιώσει την κένωση, τότε έχει δυσκοιλιότητα.  Τα παιδιά συχνά παρουσιάζουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές, καθώς προσπαθούν να απέχουν από την τουαλέτα:

  • Τα βρέφη που έχουν επώδυνες κινήσεις του εντέρου μπορεί να τεντώνουν ενστικτωδώς τα πόδια τους και να πιέζουν τον πρωκτό και τους γλουτούς τους για να αποτρέψουν την κένωση, επειδή τους είναι επώδυνη.
  • Τα μικρά παιδιά συχνά πατάνε στις μύτες των ποδιών τους, κουνιούνται πέρα-​​δώθε και κρατάνε τα πόδια και τους γλουτούς τους σε σύσφιξη.  Άλλες ενδείξεις ότι ένα παιδί είναι δυσκοίλιο:

  • Γενικευμένος κοιλιακός πόνος γύρω από τον αφαλό, ακόμα και σοβαρές «σουβλιές» κοιλιακού πόνου
  • Μειωμένη όρεξη, ναυτία, ή έμετος
  • Ακράτεια ούρων, συχνουρία, ή ενούρηση
  • Επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος


~**  Κάτι μπήκε στο μάτι σας; Τα σωστά βήματα και τι να προσέξετεκάτι μπήκε στο μάτι

Αν έχετε κάτι στο μάτι σας, το να αρχίσετε να το τρίβετε δεν είναι σώφρον, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει γρατσουνιά στον οφθαλμό, η οποία ονομάζεται και απόξεση του κερατοειδούς.
~ Σε περίπτωση που νιώθετε ότι κάτι μπήκε στο μάτι σας, ή γενικά ότι κάτι έχετε στο μάτι σας, που σας ενοχλεί και θέλετε να το βγάλετε, τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, όπως αυτά ορίζονται από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών:

  • Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό ή φυσιολογικό ορό για να καθαρίσετε το μάτι σας
  • Ανοιγοκλείστε γρήγορα το μάτι σας, ή τραβήξτε με τα δάχτυλά σας ΑΠΑΛΑ το άνω βλέφαρο, ώστε να καλύψει το κάτω βλέφαρο, καθώς έχετε κλείσει το μάτι σας
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό χαρτομάντηλο, ή μπατονέτα για να αφαιρέσετε ΑΠΑΛΑ κάτι που έχει κολλήσει στο λευκό μέρος του ματιού σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το κάνετε ποτέ αυτό, όταν το αντικείμενο βρίσκεται στο έγχρωμο τμήμα του ματιού, δηλαδή στον κερατοειδή σας
  • Επικοινωνήστε ή επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο άμεσα, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε ανακούφιση

~**  Κριθαράκι στο μάτι: Τα 5 βήματα στο σπίτι που θα σας σώσουν
κριθαράκι

Το κριθαράκι στο μάτι είναι ένα σπυρί ή απόστημα που σχηματίζεται, είτε στο άνω, είτε στο κάτω βλέφαρο. Είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από την απόφραξη ενός αγωγού σμήγματος (φυσικό έλαιο της επιδερμίδας) και από τα βακτήρια που ζουν κανονικά στην επιφάνεια του βλεφάρου χωρίς να προκαλούν προβλήματα υπό κανονικές συνθήκες. Μερικά από αυτά τα βακτήρια μπορεί να παγιδευτούν μαζί με νεκρά δερματικά κύτταρα κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου.
~ Το κριθαράκι στο μάτι είναι συνήθως επιφανειακό και πλήρως ορατό. Περιστασιακά, μπορεί να αναπτυχθεί πιο βαθιά μέσα στο βλέφαρο.                             Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Η καλύτερη θεραπεία στο σπίτι είναι οι συχνές ζεστές κομπρέσες. Μερικές παραδοσιακές ζεστές κομπρέσες περιλαμβάνουν φακελάκια τσαγιού και πατάτες βραστές τυλιγμένες σε πανί, ωστόσο οι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν μάσκες ματιών που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων (πωλούνται σε κάποια φαρμακεία) ή ζεστά επιθέματα. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί, καθώς το κριθαράκι μπορεί να χρειαστεί πολλές μέρες για να φύγει εντελώς.

Τις περισσότερες φορές ένα κριθαράκι μάτι υποχωρεί από μόνο του μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Εντωμεταξύ, εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω 5 απλά βήματα:

  1. Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες 4-6 φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά, όταν βάζετε την ζεστή κομπρέσα.
  2. Τρίψτε απαλά το βλέφαρο με νερό της βρύσης ή με ένα ήπιο, μη ερεθιστικό σαπούνι, ή σαμπουάν (όπως σαμπουάν για μωρά). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση. Κλείστε τα μάτια σας και τρίψτε απαλά, ώστε να μην τραυματίσετε τα μάτια σας.
  3. Μην πιέζετε και μην τρυπήσετε ΠΟΤΕ ένα κριθαράκι στο μάτι. Αν το κάνετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσετε μια πιο σοβαρή λοίμωξη.
  4. Σταματήστε τη χρήση μακιγιάζ και κάθε αλοιφή, ή κρέμα στα μάτια σας για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι μπορεί να επιμολύνετε περισσότερο το σημείο με βακτήρια.
  5. Σταματήστε τη χρήση φακών επαφής για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στον κερατοειδή.     Πηγές: http://www.webmd.comhttp://www.medicinenet.com 

~**  Χαλάζιο στο μάτι: Πώς φεύγει και γιατί δημιουργείται

χαλάζιο στο μάτι
Χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα στο άνω ή κάτω βλέφαρο, που προκαλείται από φλεγμονή ενός αδένα του βλεφάρου. Μπορεί να είναι μαλακό και γεμάτο υγρό ή πιο σκληρό στην αφή.
Ποια είναι τα αίτια για ένα χαλάζιο στο μάτι
Το στενό άνοιγμα μέσω του οποίου οι αδένες των βλεφάρων εκκρίνουν σμήγμα για την ενυδάτωση της περιοχής μπορεί να φράξουν από στένωση του ανοίγματος ή από σκλήρυνση του σμηγματογόνου υγρού κοντά στο άνοιγμα. Αν συμβεί αυτό, το σμήγμα θα αρχίσει να συσσωρεύεται στον αδένα του βλεφάρου, αφού δεν θα έχει άλλη δίοδο εξόδου από το δέρμα. Αυτό οδηγεί σε πάχυνση των τοιχωμάτων του αδένα και διαρροή σμήγματος μέσα στο ίδιο το βλέφαρο, προκαλώντας φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονώδης διόγκωση είναι το χαλάζιο.                                                                       Είναι ένα χαλάζιο στο μάτι σαν ένα σπυράκι;                                                             Εάν ο φραγμένος αδένας έχει βακτήρια μέσα του, τότε είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί. Αυτό είναι που δημιουργεί και το επονομαζόμενο κριθαράκι στο μάτι, το οποίο όντως μοιάζει με ένα σπυρί, που δημιουργείται από την απόφραξη του σμήγματος εντός του αδένα. Το κριθαράκι μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αφή. Ένα χαλάζιο, ωστόσο, δεν είναι μια μόλυνση, αλλά μπορεί να ακολουθήσει ή να προηγηθεί μιας κριθής (κριθαράκι) στο μάτι.                                                                                                        Ποια είναι η θεραπεία για ένα χαλάζιο στο μάτι;                                                      Τα περισσότερα χαλάζια αντιμετωπίζονται με ζεστές κομπρέσες στο βλέφαρο που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος προς την φλεγμονώδη περιοχή και επιταχύνουν την επούλωση. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο ή αλοιφή για να χρησιμοποιείτε αμέσως μετά από τις κομπρέσες.  Αν το χαλάζιο επιμένει, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά με μια σχετικά απλή εξωνοσοκομειακή διαδικασία υπό τοπική αναισθησία. Αυτό που θα κάνει ο γιατρός είναι μια μικρής τομή στο εσωτερικό του προσβεβλημένου βλεφάρου. Η απομάκρυνση ενός χαλαζίου δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την ροή και ποσότητα των δακρύων στο μάτι.  http://www.medicinenet.com



~**  Αρρυθμίες – Λίστα Ελέγχου

~Θα μπορούσε το πρόβλημα του καρδιακού σας ρυθμού να είναι επικίνδυνο;

Αντιμετωπίζετε εσείς ή μέλος της οικογένειάς σας κάποιο απ’ τα παραπάνω συμπτώματα;
Συγκοπτικά επεισόδια – Ζάλη – Αίσθημα Παλμών – Δύσπνοια  Εισαγωγή     Αυτή η λίστα έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει εσάς και τον ιατρό σας να καθορίσετε, εάν πάσχετε ή όχι από κάποια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, που αποκαλείται επίσης ‘’αρρυθμία’’.  Τι είναι η αρρυθμία;  Καρδιακή αρρυθμία είναι η κατάσταση κατά την οποία η καρδιά πάλλεται πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ανώμαλα.  Τα προβλήματα αυτά προκύπτουν λόγω διαταραχών στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.  Αρρυθμίες προκαλούνται ή εκφράζονται από μια ποικιλία καταστάσεων που περιλαμβάνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, τη συγκοπή, τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές, διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, λοιμώξεις, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και μυοκαρδιοπάθεια.  Γιατί οι αρρυθμίες είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα; 
Επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των θανάτων από αρρυθμίες κάθε χρόνο.  Τι είδους ιατρό πρέπει να δω για την αρρυθμία μου;  Είναι σημαντικό να παραπεμφθείτε και να εκτιμηθείτε από ειδικό καρδιολόγο, εξειδικευμένο στις καρδιακές αρρυθμίες (όλοι οι καρδιολόγοι δεν έχουν εξειδικευτεί σ’αυτήν την υποειδικότητα της καρδιολογίας).  Τι δεν λειτουργεί σωστά στην καρδιά σας, η αντλία ή τα ηλεκτρικά κυκλώματα;   Ένα ‘’πρόβλημα της αντλίας’’ παρατηρείται όταν μέρος της παροχής αίματος στην καρδιά ελαττώνεται ή εμποδίζεται τελείως λόγω μηχανικού κωλύματος, προκαλώντας είτε τραυματισμό είτε θάνατο στον καρδιακό μύ. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.  Ένα ‘’ηλεκτρικό πρόβλημα’’ μπορεί να εμποδίσει την καρδιά να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως επίκτητες διαταραχές, σύνδρομο μακρού QT (LQTS) ή υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες, συγγενείς ανωμαλίες, σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ηλεκτροκαυτηρίαση ή υπερδοσολογία φαρμάκων. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Όταν οι διαταραχές των ηλεκτρικών κυκλωμάτων προκαλούν αρρυθμίες κι υπάρχει επίσης καρδιακή νόσος, όπως προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια, το ρίσκο καρδιακού θανάτου μπορεί να είναι υψηλό κι ένας καρδιολόγος-αρρυθμιολόγος πρέπει να εμπλακεί στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών.  Αντιμετωπίζοντας τις αρρυθμίες  Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές και πολλές αρρυθμίες μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα ή παρενέργειες.  Για πολλές αρρυθμίες, μια συσκευή που μοιάζει με τον βηματοδότη μπορεί εξ’ολοκλήρου και σχεδόν στιγμιαία να λύσει το πρόβλημα.  Η σημασία της καταγραφής του καρδιακού ρυθμού (Ηλεκτροκαρδιογράφημα – ΗΚΓ)  
Η πιο χρήσιμη πληροφορία για έναν καρδιολόγο ή αρρυθμιολόγο είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα που διενεργείται κατά την διάρκεια των συμπτωμάτων και συνεπώς κατά την διάρκεια της αρρυθμίας. Αυτό καθιστά την διάγνωση και θεραπεία ευκολότερη και γρηγορότερη.  Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ σας να ζητήσετε αντίγραφο του ΗΚΓ απ’ τους ιατρούς ή νοσηλευτές που το διενεργούν στο ασθενοφόρο, εξωτερικό/ιδιωτικό ιατρείο ή νοσοκομείο. Προσπαθήστε να κρατήσετε το αντίγραφο αυτό στο προσωπικό σας αρχείο. Είναι σημαντικό να το έχετε μαζί σας στο ραντεβού με τον καρδιολόγο ή αρρυθμιολόγο (γενικώς να κρατάτε πάντα ένα αντίγραφο για μελλοντική χρήση).  Λίστα Ελέγχου   – Έχετε αίσθημα παλμών ή δύσπνοια;  – Έχετε ποτέ χάσει τις αισθήσεις σας ή λιποθυμήσει κατά την διάρκεια άσκησης, συναισθηματικού στρες ή ξαφνιάσματος;  – Έχετε ποτέ χάσει τις αισθήσεις σας ή λιποθυμήσει μετά από άσκηση;  – Έχετε την αίσθηση ότι η καρδιά σας πάλλεται γρήγορα ή πιο γρήγορα απ’ότι θα έπρεπε;  – Έχετε την αίσθηση ότι η καρδιά σας πάλλεται ανώμαλα;  – Έχετε πρόσφατο ΗΚΓ; Αν ναί, έχετε κρατήσει αντίγραφο;  – Είχατε ποτέ αίσθημα βάρους, πόνο ή πίεση στο στήθος κατά την διάρκεια άσκησης;  – Είχατε ποτέ διαγνωστεί με αγνώστου αιτιολογίας επιληπτικό επεισόδιο;  – Είχατε ποτέ διαγνωστεί με επιληψία που δεν ανταποκρινόταν στην φαρμακευτική αγωγή;  – Είχατε ποτέ διαγνωστεί με άσθμα πυροδοτούμενο με την άσκηση, το οποίο δεν ελεγχόταν με φαρμακευτική αγωγή;  – Υπήρξαν μέλη στην οικογένειά σας που είχαν ξαφνικό, μη αναμενόμενο κι ανεξήγητο θάνατο πριν την ηλικία των 40 ετών;  – Υπήρξαν μέλη της οικογένειάς σας που απεβίωσαν ξαφνικά από καρδιακά προβλήματα πριν την ηλικία των 40 ετών;  – Υπάρχουν μέλη της οικογένειάς σας με ανεξήγητες λιποθυμίες ή επιληπτικά επεισόδια;  – Υπάρχουν συγγενείς σας με διεγνωσμένα, συγκεκριμένα ιατρικά προβλήματα όπως:  – Διογκωμένη καρδιά – Υπερτροφική Αποφρακτική Μυοκαρδιοπάθεια  – Προβλήματα του Καρδιακού Ρυθμού:  

  • Σύνδρομο Μακρού QT (LQTS)
  • Σύνδρομο Βραχιού QT
  • Σύνδρομο Brugada
  • Σύνδρομο Marfan (Ρήξη Αορτής)
  • Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου σε ηλικία 40 ετών ή νεότερος/-η
  • Βηματοδότη ή Εμφυτεύσιμο Απινιδωτή
Πηγή British Heart Foundation
***  Αρρυθμίες καρδιάς: Πότε είναι ακίνδυνες και πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν
~ Η καρδιά του κάθε ανθρώπου λειτουργεί με τους δικούς της σταθερούς ρυθμούς χάρη σε ένα σύστημα, βάσει του οποίου το αρχικό ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγεται από το φλεβόκομβο, άγεται αρχικά στους κόλπους και στη συνέχεια περνά στις κοιλίες μέσω μιας ενδιάμεσης «γέφυρας» (κολποκοιλιακός κόμβος).  
Συχνά οι άνθρωποι νιώθουν αρρυθμίες, είτε δηλαδή ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά είτε ότι «χάνει» παλμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά είναι αθώα, τουλάχιστον στους νεότερους και υγιείς ανθρώπους. Εάν όμως συνοδεύονται από ξαφνική δύσπνοια ή ζάλη, τότε προκαλούν ανησυχία και χρήζουν διερεύνησης γιατί δεν είναι όλες οι αρρυθμίες ίδιες. Οι αρρυθμίες που εμφανίζονται σε καρδιακή πάθηση, όπως στην στεφανιαία νόσο, είναι πάντα πιο σοβαρές και πιο επικίνδυνες από αυτές που εμφανίζονται σε υγιή άτομα.  Στα υγιή άτομα, η κλινική σημασία της αρρυθμίας είναι μηδαμινή και αποδίδεται σε άγχος, κόπωση, από υπερβολική εργασία, κάπνισμα, λήψη καφέ ή οινοπνευματώδη ποτών. Μερικές φορές η εμφάνιση αυτών των αρρυθμιών συνδυάζεται με εξωκαρδιακά αίτια όπως π.χ. υπερθυρεοειδισμό, έλκος στομάχου, χολοκυστοπάθεια, κολίτιδα.  Η διάγνωση του τύπου της αρρυθμίας από την οποία πάσχει το άτομο γίνεται μέσω holder ρυθμού και πρέπει να απευθυνθεί σε καρδιολόγο για τη διάγνωση της αρρυθμίας από την οποία πάσχει. Οι αθώες αρρυθμίες συνήθως είναι ασυμπτωματικές, μπορεί όμως να συνοδεύονται όπως και στις πιο σοβαρές, από αίσθημα παλμών, ζάλη, αδυναμία. Οι σοβαρότερες αρρυθμίες που οφείλονται σε κάποια πάθηση της καρδιάς, έχουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα ζάλης, αίσθημα παλμών και αδιαθεσίας που μπορεί να συνοδεύονται από υπόταση και να καταλήξουν και σε επεισόδια απώλειας συνειδήσεως. Στην περίπτωση αυτή ο πάσχων πρέπει να εξεταστεί αμέσως από γιατρό ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
*** 

 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ   και βότανο-θεραπείας στη ζωή  μας :   
1~  ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαΐου  2015   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html.  .- 
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-

3~** ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .- 
4~**   ~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .- 
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  - 
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .- 
8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .- 
9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαΐου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .- 
10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-  
12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  :  
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .- 
15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015:
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , 
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , 
ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .- 
18 - ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 :
 http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.htm
~  19 .- ~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .- 
23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .- 
 γ΄ μέρος  
 24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .- 
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .- 
28.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
  30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 δ΄ Μέρος 
  31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
 34.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-    
35.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
 ~ 36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
38.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή 20  Νοεμβρίου  2015   :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/20-2015.html .- 
39.-   ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/25-2015.html .-
 40.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2015   : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/26-2015.html .-
41. ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-
42.-   ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html  .-   
43 .- ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   :
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-
44.-ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2015  : 
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/12-2015.html .-
45.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2015
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/30-2015.html .-
46.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html
47.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-
47.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  20  Ιανουαρίου 2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/20-2016.html .-
48.-  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-
49.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .- 
50.- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html
51,- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  :
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
52 ~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016   
Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-  
53 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τετάρτη  23 Μαρτίου  2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/23-2016.html .- 
54.-~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 30 Μαρτίου  2016
  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/30-2016.html .-
55.-  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
56.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη  04 Μαϊου  2016 :  
 http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/04-2016.html .- 
57 .- ΥΓΕΙΑ γιά  ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 12  Μαϊου  2016  :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/05/12-2016.html 
 58.-  ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-   
59.-  ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22  Ιουνίου  2016  : 
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/22-2016.html  .-            
60 .- ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας , Τρίτη 12  Ιουλίου  2016  :
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/07/12-2016.html .-  
61.-   Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .-   
62.-~ Υγεία για όλους  μας   Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016  :
 
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μαςhttp://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/19-2016.html  .-
63.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
64.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/24-2016.html .-   
 65.- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
66.- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τετάρτη 23-11-2016  : 

http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/2311-2016.html .-  
 67.-   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  29  Νοεμβρίου 2016   :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/29-2016-5.html .- 
 68~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .-  
69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

70~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .-   
71 .-~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη 25 Ιανουαρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/25-2017-to-o.html .-   
72.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-  
73.- ~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας : ΥΓΕΙΑ  ..από το Α - Ω ....16/02/2017  :  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post.html .-    
74.- ~*  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ...υγεία το Α και το Ω  .. Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου  2017http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/blog-post_24.html .- 
75.-
  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
76.-~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
77.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
78~*ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη  25 Μαΐου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post_24.html .-   79 .- ~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
80.-
   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας ....το  Α-και το  Ω ...
΄Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017  ..
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
81.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !!
82.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
83~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 .. , http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .-   
84 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
85 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου  2017  ,  Με 21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .- 
86.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με 21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
87 ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .- 
88.-ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018
  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html .- 
 89.- ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018 
με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018
http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
90.-~*ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Από το Α -  το Ω ....!    Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post_10.html  .- 
91~**   ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ    Παρασκευή 31 Ιανουαρίου  2020   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Το  Α-..και το Ω ..! :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/31-2020.html  .-
92.- ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Το Α  ..και   Το  Ω  ...   Τρίτη  18 Φεβρουαρίου 2020 :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/blog-post.html   .-
93.- 
                                   
**  
***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2020  :
1.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  01 Φεβρουαρίου  2020  .-~   ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/01-2020.html  .-   
2.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 02  Φεβρουαρίου 2020    : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/02/02-2020.html   .- 
3.- Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  02 Φεβρουαρίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/2.html  4.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας .  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .  Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/02/blog-post.html  .- 
 5.-Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2020 :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/02/04-2020.html  .- 
6.- ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  (2)  Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2020  . :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/02/arfara-news-2-2-04-2020.html   .- 
7.-  Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2020   : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/02/05-2020.html   .- 
8.-.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2020 : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/06-2020.html    .- 
9.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2020 :   https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/02/07-2020.html   .-
10.-.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020 : https://snsarfara.blogspot.com/2020/02/blog-post.html  .- 
11.-.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2020 .- ~ Στο Άγιο Όρος   : 
https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/02/09-2020.html  .-
12.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 10- Φεβρουαρίου  2020  :    https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/02/10-2020.html   .- 
13.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  (2)  Στο αγιάζι της ενημέρωσης -2-  Δευτέρα  10 Φεβρουαρίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/2-2-10-2020.html   .- 
14.- .- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/02/11-2020-08022020-1-09022020-httpswww.html  .-
15.-.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/02/12-2020.html   .-
16.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020    :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/02/13-2020.html   .- 
17.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 202  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/02/14-2020.html   .-
18.- .- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Σάββατο 15  Φεβρουαρίου 2020  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/15-2020-15-15.html  .- 
19.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/02/16-2020.html   .-
20 .- .- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ...  ΧΩΡΙΑ -ΟΙΚΙΣΜΟΙ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Κυριακή 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2020 :   https://snsarfara.blogspot.com/2020/02/blog-post_16.html  .-
21.-.- Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020   :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/02/17-2020.html .-
22.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 18 Φεβρουαρίου  2020  :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/02/18-2020.html  .- 
23.- ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Το Α  ..και   Το  Ω  ...   Τρίτη  18 Φεβρουαρίου 2020 :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/blog-post.html   .-       24.-                                    

1 σχόλιο: