ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . 
Τρίτη  31  Ιουλίου  2918  .
~


~ Η κοσμική αντιμετώπιση των πραγμάτων γεμίζει τα ψυχιατρεία .-


~* Οι  μορφωμένοι κάνουν μεγάλες ανοησίες , γι΄ αυτό και τώρα είμαστε σε μαύρη εποχή .-


~ Στη σύζυγό σου να φέρεσαι με πνευματικό τρόπο , με Αγάπη , και κατανόηση και με πολύ κουβέντα-συζήτηση , καθώς επίσης και στα παιδιά σας .-

   ~ Όταν ο άνθρωπος συμμαζέψει τον εαυτόν του και τα μάτια του , τότε ο νους του συγκεντρώνεται αναγκαστικά στο Θεό  .-

~**     ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ, ο Άγιος του λαού
https://youtu.be/nKyX-XMdeT4  .-

~*  31 Ιουλίου: Εορτή του Οσίου Ευδοκίμου του Δικαίου

~  Τη μνήμη του Οσίου Ευδοκίμου του Δικαίου τιμά σήμερα, 31 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Ο Όσιος Ευδόκιμος γεννήθηκε στη Καππαδοκία και έδρασε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829 – 842 μ.Χ.). Οι γονείς του Βασίλειος και Ευδοκία ήταν άνθρωποι πλούσιοι και ευσεβείς.
*  Η ορθόδοξη οικογένειά του τον ανέθρεψε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου και γρήγορα ο Ευδόκιμος διακρίθηκε για το ήθος και τις αρετές του.
Ο ηθικός βίος του και η φιλάνθρωπη δράση του εκτιμήθηκαν από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος τον διόρισε στρατοπεδάρχη της Καππαδοκίας αρχικά και αργότερα όλης της αυτοκρατορίας. Κατά την τέλεση των καθηκόντων του ο Ευδόκιμος ήταν πάντα δίκαιος και ταπεινόφρων, ενώ δεν σταμάτησε στιγμή να επιδίδεται στο φιλάνθρωπο έργο του.
Ενώ βρισκόταν στο 33ο έτος της ηλικίας του ο Ευδόκιμος προσβλήθηκε από βαριά σωματική ασθένεια. Όταν παρέδωσε το πνεύμα του στο Κύριο, η χριστιανική κοινότητα βυθίστηκε σε θλίψη και ενταφίασε το τίμιο σώμα του ευλαβώς.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Εκ γης ο καλέσας σε, προς αιωνίους μονάς, τηρεί και μετά θάνατον αδιαλώβητον, το σώμά σου, Άγιε, συ γαρ εν σωφροσύνη, και σεμνή πολιτεία, μάκαρ επολιτεύσω, μη μολύνας την σάρκα· διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.
~*   Απολυτίκιο Αγ. Ευδοκίμου του Δικαίου - 31 ΙΟΥΛΙΟΥ     :  https://youtu.be/YGJLNkr15Ws

~**  Κυριάκος Βελόπουλος - Κόντρα & Ρήξη 25/7/18 ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ; ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΗ ΣΚΥΛΕΥΣΟΥΝ;
 [ Η εκπομπή Κόντρα και Ρήξη με τον Κυριάκο Βελόπουλο. , …..   Αλήθειες που δεν θα ακούσετε πουθενά! } .-

~**  ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ -Π. ΒΑΡΝΑΒΑΣ :  
{Στο ξεκίνημα της ζωής μας η Αγία μας εκκλησία με τη βάπτισή μας μας εμβολίασε με τη χαρη του Θεού ! Η γέννησή μας απο τη μητέρα μας είναι η βιολογική γέννηση ..Η έξοδος μας απο τη κολυμβήθρα ειναι η πνευματική μας γέννηση.Τότε μας δόθηκε δώρο ενας φύλακας Αγγελος...πανύψηλος και λαμπερός να μας φυλάει..Σε κάθε Θεία Λειτουργία , η εκκλησία μας  δίνει πνευματικά εφόδια για να μπορέσουμε να δώσουμε τις μάχες μας...και να νικήσουμε .Οι μεγάλοι σταυροί ,δε θέλουν μεγάλες πλάτες αδέλφια μου αγαπημένα..αλλά..μεγάλες καρδιές...που ευλογούν και δοξολογούν το Κύριο.Εύχομαι η μεγάλη Του αγάπη να αγιάσει τις ψυχές ολων μας...Βλέπω την εκκλησία σα δεύτερο σπίτι μου...Γι αυτό σε κάθε λύπη ..χαρά..προβλημα εκει τρέχω με λαχτάρα...Τους Αγίους που στολίζουν τους τοίχους τη δεύτερη οικογένειά μου...Πατέρας κι ο κληρικός που τελεί τη θεία λειτουργία και κατεβάζει τον ουρανό στη γη για μένα την ανάξια..Αδέλφια μου, ολοι οι χριστιανοί εκει μέσα ,που πολλές φορές καλημερίζω και γυρνούν αλλού το κεφάλι..Η Αγία Τράπεζα...ενα τραπέζι που ομοιό του δεν υπάρχει.. μου δίνει ζωη κάθε Κυριακή...Τίποτα δε θα γινόταν απο ολα οσα βλεπετε εδω μέσα χωρίς τη βοήθεια του Κυρίου..Ολα μα Ολα δικά Του είναι...Η ματιά μου πέφτει στους αρχαγγέλους Του..στην αριστερη μικρή είσοδο του Ιερού Βήματος ,τον αρχ. Μιχαήλ..και στη δεξιά που εικονίζεται ο αρχ. Γαβριήλ..Λεβέντες..κι ακοίμητοι φρουροί του χώρου..ο στρατός του Θεού...!!!!!!!!Και ναι....είναι αλήθεια..ενας Αγγελος βρίσκεται μόνιμα στην εκκλησία ως φύλακας του Θυσιαστηρίου...Εκει μέσα στην εκκλησία καταλαβαίνεις πόσο ευλογημένος είσαι που γεννήθηκες σε Ορθόδοξη Χριστιανική χώρα...Ζεις ξανα και ξανα κάθε φορά ,τη θυσία Εκείνου που πολύ σε αγάπησε..Θεε μου τα δικά μας πόδια έπρεπε να σταυρωθούν που τρέχουν στην αδικία και την αμαρτία..Οχι τα δικά Σου που πήγαιναν να γιατρέψουν το πόνο και την αρρώστια..Στο δικό μας κεφάλι έπρεπε να μπει το ακάνθινο στεφάνι,που μέρα νυχτα σκέφτεται πονηρά...Οχι το δικό Σου που έλαμπε ως Ηλιος απο την θυσιαστική αγάπη..Η δική μας γλώσσα έπρεπε να ραντιστεί με ξύδι...γιατί κακολογεί...συκοφαντεί..λεει ψέματα...καταστρέφει ζωες..Οχι  η δικιά Σου που μόνο λόγο αγάπης και παρηγοριάς έλεγε ..που είπε τα ομορφότερα λόγια που ακούστηκαν ποτέ στη γη...Τα δικά μας χέρια θα έπρεπε να καρφωθούν στο σταυρό..γιατί κλέβουν ...σκοτώνουν...κακοποιούν.....Οχι τα δικά Σου που αγκάλιαζαν κι έκαναν μόνο το καλό.. ] .-
Σε υμνούμεν ,Σε ευλογούμεν...Σοι ευχαριστούμεν Κύριε και δεόμεθα Σου ο Θεος ημων...Συγχώρεσέ μας ..Ελέησέ μας..κι ευλόγησέ μας τους αμαρτωλούς..τους τιποτένιους...τους αχάριστους ευεργετηθέντες υπο Σου...

~** Δεκάδες κόσμου ήρθαν στη Σύνταγμα για να ανάψουν ένα κεράκι.. : 
{ ....στη μνήμη των νεκρών της Πυρκαγιάς στο Μάτι.Κι έχετε την εντύπωση πως με το άναμα ενος κεριού θα αλλάξει κάτι ?η θα βοηθήσει τις ψυχές που έφυγαν βίαια κι ανέτοιμες ?Μη τρέφετε αυταπάτες..Αυτοί που ευθύνονται για το ολοκαύτωμα είναι ακόμη στην ίδια θέση..και ξέρετε ποια θέση ? Αυτή που θα συνεχίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων με διάφορα μέτρα..και τρόπους...Ο κατακτητής δε φεύγει με κεράκια...Ο ύπνος του δικαίου κοστίζει πολύ ακριβά ..γιατί εκείνη την ωρα ο άδικος δρα..για να αποτελειώσει ο,τι ξεκίνησε...Είσαι Έλληνας; Τι προσκυνάς; Σηκώσου απάνω!Ένα πράγμα φοβόταν μόνο ο εθνικός μας Ηρωας Κολοκοτρώνης..: τους Έλληνες, τους «προσκυνημένους» γιατί έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα...  ΥΓ. «Προσκύνημα» ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η δήλωση υποταγής μεμονωμένων ατόμων ή ολόκληρων ομάδων (ή ακόμα και περιοχών) προς τον κατακτητή, εναντίον του οποίου είχαν προηγουμένως εξεγερθεί. Η αποδοχή της υποταγής εκφραζόταν έμπρακτα από τους Τούρκους με χορήγηση στους προσκυνημένους ειδικού πιστοποιητικού, γνωστού ως «προσκυνοχάρτι». Έτσι οι επαναστατημένοι επανέρχονταν στην κατάσταση του νομιμόφρονα υπηκόου. Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο Κολοκοτρώνης με το σύνθημα «Φωτιά στα σπίτια και τσεκούρι στην περιουσία και το λαιμό εκείνων που κάνουν τα χατίρια των Τούρκων. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!», εξαπέλυσε φόβο και τρόμο στους προσκυνημένους και αναζωπύρωσε τη σπίθα μίας επανάστασης που έδειχνε ετοιμοθάνατη... ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΔΕΝ ΟΦΕΛΟΥΝ ΑΝ ΔΕ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ..ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΕΝΘΟΥΣ...ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΤΟ..ΚΙ ΑΝ ΠΕΝΘΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΘΥΜΑΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ..ΜΗ ΔΩΣΕΤΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ..  ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ  in.gr .ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ! } .-~** ΟΜΑΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ
ΤΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΞΙΑ ΑΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ..: Θα το βάζουμε κάθε φορά που Συριζαίος θα μιλάει για αυθαίρετα.Ο Σπίρτζης εξηγεί πώς γίνεται νομιμοποίηση, συγκεκριμένα στο Μάτι!   ΕYXAΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΑΣ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ..ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ..ΓΕΡΟΙ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΑΧΕΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ !!!!!!!  

***  Φωτιά – Αποκάλυψη σοκ από το δήμαρχο Ραφήνας: Περιφερειακή σύμβουλος πλαστογράφησε έγγραφο…

Σε σοβαρότατες καταγγελίες κατά της Πυροσβεστικής και της περιφερειακής συμβούλου, κ. Τσούπρα για την τραγωδία με τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική προχώρησε σήμερα, Τρίτη (31/07/2018) ο δήμαρχος Ραφήνας, κ. Βαγγέλης Μπουρνούς.  Ο κ. Βαγγέλης Μπουρνούς καταγγέλλει ότι κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην ανακρίτρια, παρουσιάστηκαν πλαστά έγγραφα, τα οποία φέρουν την υπογραφή της Συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής, κ. Τσούπρα.  Σύμφωνα με τον ίδιο, η κ. Τσούπρα προσκόμισε έγγραφο Συντονιστικού Οργάνου, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, το οποίο ωστόσο, όπως καταγγέλλει δεν συνεδρίασε ποτέ. 
Στο ίδιο πλαστό έγγραφο, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Ραφήνας στον ΑΝΤ1, φαίνεται ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, συμμετείχε τόσο ο Δήμαρχος Διονύσου, όσο και ο ίδιος, στον οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής. Ωστόσο, ο Βαγγέλης Μπουρνούς διαψεύδει τα παραπάνω, τονίζοντας πως «αυτοί είναι πολλοί και εγώ είμαι ένας, αλλά έχω τις αποδείξεις στα χέρια μου, θα τις καταθέσω και τότε θα δούμε ποιος θα πάει φυλακή». Αναφερόμενος στα αποδεικτικά στοιχεία έκανε λόγο για μάρτυρες και υλικό από τις κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, το έγγραφο που κατατέθηκε με τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης, αναφέρει ότι το Συντονιστικό συγκλήθηκε στις 20:30 και ολοκληρώθηκε στις 21:00, καθώς και ότι σε αυτό συμμετείχε και η Πυροσβεστική και η Ελληνική Αστυνομία.  «Αναφέρεται ότι μου έδωσαν προφορική εντολή εκκένωσης», υπογράμμισε διαψεύδοντας σε κάθε τόνο ότι είχε λάβει τέτοια εντολή.  Μάλιστα, είπε πως ο δικηγόρος του θα καταθέσει μηνύσεις, καθώς επιχειρείται να μεταφερθούν οι ευθύνες.  Επικαλούμενος το νόμο, επανέλαβε ότι «όταν η φωτιά επεκτείνεται σε περισσότερους από έναν Δήμο, η αρμοδιότητα εκκένωσης περνά στην Περιφέρεια» και ερωτηθείς εκ νέου γιατί δεν πήρε τη σχετική πρωτοβουλία, απάντησε πως «δεν έχω έλεγχο μια κατάστασης που επεκτείνεται σε ένα σημείο. Αυτός που έχει συνολική εικόνα και συντονίζει είναι οι πυροσβέστες, όμως δεν συναντήθηκα ποτέ με αυτούς».
Ο κ. Βαγγέλης Μπουρνούς ξεκαθάρισε, ερωτηθείς, ότι «κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν με πήρε να μου πει να συγκαλύψω».  «Ήξερα από την πρώτη στιγμή για τους νεκρούς»                           Κληθείς να απαντήσει στο πότε γνώριζε ο ίδιος για τους νεκρούς, απάντησε ότι «ήξερε από την πρώτη στιγμή», αφού ήταν εγκλωβισμένος για δύο ώρες στο φλεγόμενο Μάτι. Μάλιστα, επιρρίπτοντας ευθείες βολές στην Πυροσβεστική είπε ότι «όταν η φωτιά πέρασε στο Μάτι, οι πυροσβέστες πήγαν και άραξαν στην ασφάλεια και εγώ πήγα μέσα κι έβλεπα τον κόσμο να καίγεται. Τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας έσωσαν πολύ κόσμο στο Κόκκινο Λιμανάκι». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν ξέρει αν η Αστυνομία γνώριζε, καθώς δεν επιχειρούσε στο σημείο, όμως κατηγόρησε την Πυροσβεστική ότι «ούτε η μπογιά των πυροσβεστικών δε χάλασε».                      Δείτε στο τέλος του άρθρου με τις δηλώσεις του δημάρχου    Διαψεύδει η κ. Τσούπρα                   Σε επικοινωνία που είχε ο ΑΝΤ1 με την κ. Τσούπρα, η περιφερειακή σύμβουλος διέψευσε τον δήμαρχο Ραφήνας και ως μάρτυρες της συνεδρίασης που καταγγέλλει ο Βαγγέλης Μπουρνούς ότι δεν έγινε, επικαλείται τους Δημάρχους Διονύσου και Μαραθώνος.                                                Τι απαντά ο δήμαρχος Διονύσου   Ο ίδιος ο δήμαρχος Διονύσου, σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε ότι εστάλη sms για την εν λόγω συνεδρίαση, στην οποία μετέβη, όμως έφυγε προτού αυτή ολοκληρωθεί. Ο Διονύσης Ζαμάνης είπε επίσης ότι, ο Βαγγέλης Μπουρνούς δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν θέλει να πει κάτι παραπάνω. newsbomb
***   ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ! Ο Τσίπρας αγνοεί τους νεκρούς αλλά ζητάει συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους… (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία εβδομάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές και ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν αποφάσισε να παραιτηθεί αλλά δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη για τους περισσότερους από 90 νεκρούς.  Θα λέγαμε ότι μάλλον δεν το συνηθίζει να ζητάει συγγνώμες…
Αλλά θα ήταν ψέμα γιατί όπως θα δείτε, το 2015 ζήτησε «συγγνώμη» από τους ομοφυλόφιλους επειδή τόσα χρόνια δεν είχε περάσει το σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια…
Αφήνουμε τα σχόλια σε εσάς… ~** Video : https://youtu.be/1Xq3We8_VIs .- 
***   Αποκαλυπτικό βίντεο! Όταν ο Σπίρτζης μας εξηγούσε πώς νομιμοποιείται ένα αυθαίρετο…

Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα βίντεο από την εποχή που ο σημερινός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ και έδινε συμβουλές πώς θα νομιμοποιήσει κάποιος ένα ακίνητο στο Μάτι.  «Εχω ένα σπίτι στο Μάτι, το οποίο δεν είναι στο σχέδιο πόλης. Τι κάνω; Σας είπα επίτηδες μια περιοχή που έχει πολλά αυθαίρετα, ξέρετε τώρα» ανέφερε ο δημοσιογράφος στον τότε πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη.
Ο κ. Σπίρτζης εξήγησε βήμα-βήμα ποια είναι η διαδικασία για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου.
«Θα το βάζουμε κάθε φορά που Συριζαίος θα μιλάει για αυθαίρετα. Ο Σπίρτζης εξηγεί πώς γίνεται νομιμοποίηση, συγκεκριμένα στο Μάτι!» αναφέρει η Ομάδα Αλήθειας.Θα το βάζουμε κάθε φορά που Συριζαίος θα μιλάει για αυθαίρετα.
Ο Σπίρτζης εξηγεί πώς γίνεται νομιμοποίηση, συγκεκριμένα στο Μάτι!

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! ΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΚΑΕΙ Η ATTIKH ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Σε συνέχεια της αποκάλυψης-«βόμβα» που έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος στη χθεσινή εκπομπή του (βλ. ΕΔΩ), ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ φανερώνει στον ελληνικό λαό το σχέδιο που υπάρχει για την Αττική.  Όπως θα δείτε στην παρακάτω ανάλυση, κομμάτια της Αττικής εποφθαλμιούν από Γερμανοί και Τούρκοι μέχρι Κινέζοι και Ισραηλινοί, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες.
Με ονόματα και στοιχεία, ο κος Βελόπουλος αποκαλύπτει ποιοι έχουν βάλει στόχο την Αττική και θα επωφεληθούν από τις πυρκαγιές που την κατακαίνε:  Video :  https://youtu.be/EnQRtkBYDgw .- 
***  Έκτακτο: Νέα σορός εντοπίστηκε στην Γλυφάδα…

Αντιμέτωπος με ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκε ένας ψαράς στα νότια της Αττικής όταν με το σκάφος του εντόπισε μία σορό να επιπλέει στην θάλασσα.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο άνδρας καθώς ήταν στο σκάφος του και έπλεε ανοιχτά της Γλυφάδας, είδε μία σορό με εγκαύματα να επιπλέει. Αμέσως ενημέρωσε το Λιμενικό προκειμένου να παραλάβει το πτώμα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα ανήκει σε ένα από τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.   Περισσότερα σε λίγο…

***  Νέα φωτιά στον Μαραθώνα! Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής…

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο γεμάτο παραθεριστές θέρετρο του Πολεμικού Ναυτικού, στην Αγία Μαρίνα.  Η φωτιά εντοπίστηκε στα λατομεία που βρίσκονται κοντά στο θέρετρο και αντιμετωπίστηκε αστραπιαία από την πυροσβεστική αλλά και από δύναμη του ΠΝ.    Προκαλεί εντύπωση μία εβδομάδα μετά από την ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι, να υπάρχει νέο περιστατικό φωτιάς δίπλα σ΄ ένα θέρετρο των ΕΔ, γεμάτο κόσμο.
Πηγή ρεπορτάζ: militaire.gr
***  Νέα μαρτυρία για τη φονική φωτιά: Ο γιος μου φώναζε «δεν θέλω να καώ»…

Ο πρωταγωνιστής περιγράφει πώς επέζησε από τη φωτιά στο Νέο Βουτζά
Τη μαρτυρία ενός επιζήσαντα από τη φονική φωτιά της «μαύρης Δευτέρας» που έμεινε στο σπίτι του με τον έναν γιο του παρέθεσε άλλος ένας χρήστης του Facebook.  Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας περιγράφει πώς εγκλωβίστηκε με το γιο του, πώς τα καιώμενα σωματίδια που αιωρούνταν παντού του έκαιγαν την πλάτη μέχρι να μπουν στο σπίτι αλλά και τον πανικό που έπιασε το παιδί μπροστά στη μανία της φωτιάς.  «Ο γιός μου έχει πανικοβληθεί, θέλω να πάθω καρδιακή προσβολή, δεν θέλω να καώ, φωνάζει. Του ουρλιάζω σύνελθε θα πολεμήσουμε» γράφει χαρακτηριστικά.
Η μαρτυρία έχει ως εξής:   «Έχω ένα φίλο που μένει στο Νέο Βουτζά. Την Δευτέρα το απόγευμα δεν μπορούσα να τον βρω στο τηλέφωνο με τίποτα. Μου έστειλε τελικά ένα sms κατά τις 10 το βράδυ ότι είναι καλά αυτός και η οικογένεια του, και θα μου τα πει μετά. Μιλήσαμε λίγο την Τρίτη, και πιο εκτενώς σήμερα, πριν λίγο. Αυτά που άκουσα είναι ό,τι πιο συνταρακτικό έχω ακούσει στη ζωή μου. Τα μεταφέρω αυτολεξεί:  «Φίλε, τη Δευτέρα κατά τις 5 που καταλαβαίνω ότι έχει πιάσει φωτιά, και με νοτιοδυτικό άνεμο θα φτάσει σε εμάς, βάζω την γυναίκα και την κόρη μου στο αυτοκίνητο της και τους λέω φεύγετε τώρα, για τη μάνα σου στη Γλυφάδα. Δεν έχουν φύγει 5 λεπτά και ξαναβγαίνω απο το σπίτι, η θερμοκρασία 10 βαθμούς επάνω, και ξαφνικά αρχίζει και βρέχει φωτιά απο τον ουρανό: μπροστά στα μάτια μου ανάβουν 3-4 εστίες σε πλαινά οικόπεδα! Καταλαβαίνω ότι δεν μπορούμε να μείνουμε λεπτό ακόμα, βουτάω τον μεγάλο μου γιο που έχει μείνει μαζί μου και τον σκύλο, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο μου και ορμάμε να κατέβουμε προς τη Λ.Μαραθώνος.      Καθώς κατεβαίνουμε ήταν μπροστά μας κι άλλα αυτοκίνητα, στο ένα απο αυτά 3 πρώην συμμαθητές του γιού μου. Στα 500 μέτρα απο το σπίτι, βλέπω ότι ο δρόμος μπροστά μας κλείνει απο τη φωτιά, νιώθω ότι δεν θα τα καταφέρω, ενστικτωδώς φρενάρω, όπισθεν και επιτόπου στροφή (δεν κοίταξα καν να δω αν υπάρχει αμάξι πίσω μου!). Ξαναγυρνάμε στο σπίτι, σταματάω το αυτοκίνητο μέσα στην αυλή 4-5 μέτρα μακριά απο την πόρτα, ώστε αν καεί να μην μεταδώσει τη φωτιά στο σπίτι.  ~ * Πόσα δευτερόλεπτα κάνεις για να βγεις απο ένα αυτοκίνητο και να κλείσεις τις πόρτες πίσω σου; στο διάστημα αυτό τα καιώμενα σωματίδια που αιωρούνταν παντού, τρύπησαν τα καθίσματα! Στα 4-5 μέτρα μέχρι να ανοίξουμε την πόρτα και να μπούμε μέσα, μας καιγότανε η πλάτη! Κλείνουμε τον πόρτα πίσω μας και η φωτιά (φωτιά όχι μόνο καπνός) έμπαινε απο τη χαραμάδα (καινούργιο σπίτι, καινούργια παράθυρα-πόρτες, όχι ξύλινα). Τραβάμε έπιπλα μακριά απο τα παράθυρα, σχίζω κουρτίνες με το σουγιά. Το ηλεκτρικό έχει κοπεί, το ρολό της μπροστινής μπαλκονόπορτας έχει μείνει ανοιχτό: αν δεν αντέξει το τζάμι καήκαμε, σκεφτομαι. Το τζάμι τρίπλεξ («αλεξίσφαιρο») κάποια στιγμή ραγίζει! Τέλειωσαν όλα σκέφτομαι. Ο γιός μου έχει πανικοβληθεί, θέλω να πάθω καρδιακή προσβολή, δεν θέλω να καώ, φωνάζει. Του ουρλιάζω σύνελθε θα πολεμήσουμε. Συνέρχεται, και επί μια ώρα, εγκλωβισμένοι βρέχουμε τα πάντα, έπιπλα, χαλιά, παράθυρα τοίχους συνεχώς. Μόλις νιώθω ότι γλυτώσαμε τον άμεσο κίνδυνο, προσπαθώ να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου, δεν υπάρχει δίκτυο, πάει καήκανε σκέφτομαι. Το ίδιο σκεφτότανε και αυτή που επίσης δεν μπορούσε να με βρει – ευτυχώς είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΙΩΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ, φίλε. Μέχρι τις 4 τα ξημερώματα γυρνούσαμε και σπάγαμε σπίτια, μπαίναμε μέσα και σβήναμε εστίες σε έπιπλα κλπ, για να σώσουμε ότι μπορούμε. Το σκηνικό αποκαλυπτικό, καμένοι γέροι, παιδιά μόνα τους, να ουρλιάζουν στο δρόμο. Απο το δρόμο μας μόνο έχουν καεί 5 άνθρωποι. Σε όλο τον Βουτζά δεν έχουν απομείνει πέντε δέντρα. Να μην το ξαναζήσει άνθρωπος ρε φίλε…» Τα 3 παιδιά στο αυτοκίνητο μπροστά τους που συνέχισαν την προσπάθεια διαφυγής, χάθηκαν.»          
Yiannis Papadopoulos
την Κυριακή
Έχω ένα φίλο που μένει στο Νέο Βουτζά. Την Δευτέρα το απόγευμα δεν μπορούσα να τον βρω στο τηλέφωνο με τίποτα. Μου έστειλε τελικά ένα sms κατά τις 10 το βράδυ ότι είναι καλά αυτός και η οικογένεια του, και θα μου τα πει μετά. Μιλήσαμε λίγο την Τρίτη, και πιο εκτενώς σήμερα, πριν λίγο. Αυτά που άκουσα είναι ό,τι πιο συνταρακτικό έχω ακούσει στη ζωή μου. Τα μεταφέρω αυτολεξεί:
"Φίλε, τη Δευτέρα κατά τις 5 που καταλαβαίνω ότι έχει πιάσει φωτιά, και με νοτιοδυτικό άνεμο θα φτάσε...
Mehr anzeigen
 Σχετικά  VIDEO :"
15.- Ομολογία πυρόπληκτου στο ΜΑΤΙ Ιούλιος 2018 DSCN5922 : 
https://youtu.be/OJXLPJ-8NqQ .-
16.- Ολική καταστροφή ΜΑΤΙ Ν ΒΟΥΤΣΑ ΙΟΎΛΙΟς 2018 DSCN5928 : 
https://youtu.be/A-DTfdsxpOs .-
17 .- ΕΘΝΙΚΉ ΤΡΑΓΩΔΊΑ στο Μάτι : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213500107670564/ .-
18.- Μαρτυρίες από πυρκαγιές ΜΆΤΙ κόκκινο λιμανάκι 27-07-2018.... 87 οι νεκροί... : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213499587177552/ .-
19.- Στιγμές ζωής θανάτου πυρκαγιές Αττικής 23/07/2018 : 
https://youtu.be/rY2wMPrd3Ck  .-
20.- Μάτι μονοπάτια διαφυγής στην κόκκινη παραλία φωτιές Α. Αττικής 27-07-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213499068324581/ .-
21.- Μάτι Ραφήνα Α. Αττικής Πυρκαγιές Ιουλίου 2018 δρόμοι διαφυγής στην Παραλία... : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10213498540831394/ .-  

*** Καθαρά νερά στην Καλαμάτα για κολύμβηση 
Κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, η ΔΕΥΑΚ πραγματοποιεί ανά δεκαπενθήμερο ελέγχους στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητάς της (από την πίστα καρτ στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια).
Κατά τη μέτρηση του δευτέρου 15ημέρου του Ιουλίου (ημερομηνία δειγματοληψίας 23/7/2018) διαπιστώθηκε από τα ευρήματα των αναλύσεων δειγμάτων, που ελήφθησαν από 15 σημεία, ότι τα νερά κολύμβησης στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Οι τιμές βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα.

*** Η αλληλεγγύη θύμα του Καισαρισμού- Πόλεμος ανακοινώσεων για την ακύρωση του Φεστιβάλ Δρόμου 
Αντιδράσεις στην Καλαμάτα για την ακύρωση του Φεστιβάλ Δρόμου
Από την περασμένη Πέμπτη έως την Κυριακή ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί για 10η χρονιά το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, για το οποίο και έφθασαν στην πόλη συγκροτήματα από όλη τη χώρα, όπως και φίλοι του από το εξωτερικό.
Τελικά, ύστερα από παραβίαση του ωραρίου, κάτι που και οι διοργανωτές παραδέχθηκαν και, μάλιστα, ζήτησαν συγγνώμη, το φεστιβάλ ακυρώθηκε με παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας, ο οποίος ανακάλεσε την άδεια που είχε δοθεί στους διοργανωτές.


Το χρονικό της ακύρωσης
Το φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη, αλλά λόγω του εθνικού πένθους αποφασίστηκε η έναρξη να γίνει μια μέρα αργότερα, δηλαδή την Παρασκευή.
Όμως, η Παρασκευή έμελλε να είναι η πρώτη και η τελευταία μέρα!
Η άδεια που είχαν λάβει οι διοργανωτές ανέφερε ότι έπρεπε να τηρηθεί το ωράριο, το οποίο είχε οριστεί μέχρι τις 11.30 το βράδυ. Μάλιστα, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Δήμο, ο όρος αυτός είχε μπει, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από γείτονες για μη τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Οι δε μηνύσεις και οι καταγγελίες τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές, γι’ αυτό ο Δήμος είχε σταματήσει να συμμετέχει στη διοργάνωση, κάτι που άλλοι φορείς, όπως και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έκαναν.
Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην Παρασκευή, υπήρξε μια καθυστέρηση στην ώρα που θα ξεκινούσαν οι συναυλίες και έτσι αυτές ολοκληρώθηκαν γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα, με τις καταγγελίες στην Αστυνομία και τις μηνύσεις να έχουν «την τιμητική τους».
Αυτή η παραβίαση του ωραρίου ήταν ο λόγος που ο δήμαρχος Καλαμάτας πήρε την απόφαση να ανακαλέσει την άδεια που είχε παραχωρήσει για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ.
Η πρόθεση του Παναγιώτη Νίκα για ανάκληση της άδειας έγινε γνωστή από το πρωί, αλλά οι διοργανωτές περίμεναν για ώρες το επίσημο χαρτί, το οποίο και επιδόθηκε σε αυτούς το μεσημέρι του Σαββάτου.
Έτσι, ακύρωσαν το φεστιβάλ και άρχισαν να αδειάζουν το χώρο, κάτι που τους ζήτησαν και οι άνθρωποι του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την επίδοση της ανάκλησης οι συνομιλίες με το δήμαρχο, αλλά και ανθρώπους του, για να μην ακυρωθεί το φεστιβάλ ήταν πολλές, ωστόσο ο Παναγιώτης Νίκας παρέμεινε αμετακίνητος στην απόφασή του.
Παράλληλα, ξέσπασε ένας διαδικτυακός πόλεμος κατά του προσώπου του Παναγιώτη Νίκα, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που συμφωνούσαν με την απόφαση.
Επίσης, από την ώρα που έγινε γνωστή η ακύρωση αρκετοί ήταν αυτοί που επέμεναν το φεστιβάλ να συνεχιστεί, έστω ως μορφή διαμαρτυρίας, κι έτσι καλούσαν διαδικτυακά τον κόσμο να συγκεντρωθεί στο Πάρκο.

Συγκέντρωση που έγινε (όπως και την Κυριακή), ενώ οι διοργανωτές ξέστηναν σκηνές κ.λπ., αφού αυτό τους ζητήθηκε εκ νέου από υπάλληλους της Δημοτικής Αστυνομίας και άνδρες της ΕΛΑΣ, που έφτασαν στο χώρο για να δουν αν γίνονται εργασίες απομάκρυνσης.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε γνωστό στους παρευρισκόμενους ότι το φεστιβάλ έχει ακυρωθεί μετά την απόφαση του δημάρχου, με τον κόσμο να αποδοκιμάζει τον Παναγιώτη Νίκα. Επίσης, ότι δε θα πραγματοποιηθεί ξανά στο χώρο του πάρκου, ενώ διεξήχθησαν κάποιες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και έγιναν απλά για διασκέδαση, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
 Αντιδράσεις παρατάξεων και φορέων
Από την πρώτη στιγμή πολλοί ήταν οι φορείς και οι παρατάξεις που αποδοκίμασαν την απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας και του ζητούσαν να αναιρέσει. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωση εξέδωσαν η παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες», η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας και η περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα».
Επιστολή στάλθηκε και από το «Καλαμάτα 2030», την οποία υπέγραφαν κάποια από τα μέλη του.
 Δεκάδες και τα συγχαρητήρια
Πέραν των αντιδράσεων, όμως, μάθαμε από ανθρώπους που είναι κοντά στο δήμαρχο, ότι εκατοντάδες ήταν και τα μηνύματα στήριξης και συγχαρητηρίων που έφθασαν στον κ. Νίκα.


Ομάδα νέων χθες στο Δημαρχείο για διαμαρτυρία
Η τελευταία πράξη του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου, όπως φαίνεται, γράφτηκε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ομάδα νέων λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί παρουσίασε στο κοινό την παράσταση που θα έδινε κατά το φεστιβάλ. Όπως ανέφεραν, την παρουσίασαν εκεί ώστε να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στο δήμαρχο.
 Η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, ο Δήμαρχος είπε σχετικά με το Φεστιβάλ Δρόμου 2018 τα εξής:
«1. Για το Φεστιβάλ δόθηκε άδεια χρήσης του Πάρκου και παροχής ρεύματος, με ρητή και γραπτή προϋπόθεση (μεταξύ άλλων) την τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας (ώρα έναρξης ισχύος: 23.00).
2. Η εθνική τραγωδία στο Μάτι Αττικής, το εθνικό πένθος και οι μεσίστιες σημαίες οδήγησαν στην αναστολή όλων των εκδηλώσεων από τους Δήμους και τους Φορείς, σε όλο το Νομό, μέχρι και την Κυριακή 29 Ιουλίου.
3. Εκπρόσωποι της Κ.Α.ΝΕ. (οργανώτριας του Φεστιβάλ) συναντήθηκαν με το Δήμαρχο την Πέμπτη 26/7, για την πραγματοποίηση ή μη του Φεστιβάλ. Ο Δήμαρχος τους συνέστησε την αναβολή, με την επισήμανση πως ο Δήμος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του κόστους για τη μη τήρηση των συμβολαίων με τα συγκροτήματα.
4. Την Παρασκευή το βράδυ (ημέρα εκκίνησης του Φεστιβάλ), μέχρι τη 1.40 το πρωί, στην Καλαμάτα, από την οδό Ακρίτα μέχρι το Νέδοντα και τα «Ουζάκια», κυριαρχούσε ο εκκωφαντικός, εκνευριστικός και βάρβαρος ήχος, από τα «μεγα-ηχεία» που είχαν στηθεί, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία πολλών δεκάδων συμπολιτών προς την Αστυνομία και τη Δημοτική Αρχή. Το αποτέλεσμα ήταν η παρέμβαση της Αστυνομίας, με συστάσεις αρχικά και στη συνέχεια με την υποβολή τριών μηνύσεων στους διοργανωτές του Φεστιβάλ.
5. Ύστερα από αυτά, δηλαδή την ηχορρύπανση εκτός κάθε ορίου, την παραβίαση του ωραρίου κοινής ησυχίας κατά δύο και πλέον ώρες (πόση ανοχή, αλήθεια, να υπάρξει;), τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών (κάθε χρόνο είχαμε διαμαρτυρίες, αλλά φέτος ξεπέρασαν κάθε όριο), τις τρεις μηνύσεις της Αστυνομίας - για παραβάσεις σε εκδήλωση που γινόταν σε δημόσιο χώρο με άδεια του Δήμου - και την παραβίαση του συμφωνητικού από πλευράς οργανώτριας, αποφασίσθηκε η ανάκληση της άδειας παραχώρησης από τη Δημοτική Αρχή.
Πρακτικά, η ανάκληση της άδειας παραχώρησης σήμαινε τη μη παροχή ρεύματος για τα «μεγα-ηχεία», αφού το Πάρκο μπορεί να χρησιμοποιείται από τον καθένα και χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τους οργανωτές του Φεστιβάλ και τους συμμετέχοντες.
Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως ενθαρρύνει και επιδιώκει τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καλαμάτα και αυτό πρακτικά αποδεικνύεται από τις πολλές δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην πόλη και τα χωριά μας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και με την υποστήριξη πάντοτε του Δήμου. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι πάντοτε ο σεβασμός στο νόμο (η ανοχή πάντα υπάρχει), τις Αρχές και την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, δεν έχουμε αντίρρηση για τη συνέχιση του (και τα 10, μέχρι τώρα, Φεστιβάλ Δρόμου έγιναν στην θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής), αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα και προς τους συμπολίτες μας».
 ***ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ          
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απαγόρευσης
Όπως γνωρίζετε το Σάββατο 28/7 βγήκε απόφαση δημάρχου για την ανάκληση της άδειας του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, ένα ανεξάρτητο Φεστιβάλ νεολαίας το οποίο μετά τα γεγονότα στην Αττική είχε μετατραπεί σε Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους πληγέντες, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη δεκάδων φορέων και οργανώσεων της πόλης μας.
Παρότι από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε συγγνώμη από τη γειτονιά για το σοβαρό παράπτωμα της παραγωγής, νιώθουμε την ανάγκη και μέσω αυτού του δελτίου Τύπου να επαναλάβουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας για το λάθος που έγινε με το χρόνο λήξης της ημέρας.
Ωστόσο, συνεχίζουμε να θεωρούμε την απόφαση του δημάρχου υπερβολική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο - τρία ερωτήματα:
1. Σε εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πριν από μια εβδομάδα, έγινε το ίδιο λάθος και η μουσική σταμάτησε με παρέμβαση της Αστυνομίας λίγο πριν από τις 2.00 (να υπενθυμίσουμε ότι η δική μας εκδήλωση τελείωσε 1.24). Για να μην παρεξηγηθούμε, ήμασταν εκεί και η εκδήλωση ήταν υπέροχη. Ωστόσο, μπορούμε να θεωρήσουμε λογικό ότι σε πολύπλοκες παραγωγές γίνονται και λάθη. Ένα τέτοιο κάναμε και εμείς.  Ισχύει το «δύο μέτρα και δύο σταθμά»;
2. Πρόσφατα ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ανοχή στην ηχορύπανση που δημιουργείται από τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης της πόλης μας, λόγω της τουριστικής περιόδου. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί να υπάρχει ανοχή για τη μουσική που παίζεται μέχρι αργά καθημερινά για δύο- τρεις μήνες και να εξαντλείται κάθε αυστηρότητα για μια εκδήλωση που γίνεται μια φορά το χρόνο και διαρκεί μόνο 3 ή 4 ημέρες;
3. Γιατί σε άλλες εκδηλώσεις διαφορετικής μουσικής και μορφής που γίνονται σε κατοικημένες περιοχές της πόλης μας, υπάρχει ανοχή μέχρι ακόμη και τις 4.00 το πρωί, και δε βγαίνει ούτε καν μια ανακοίνωση από το Δήμο;
Ας προχωρήσουμε τώρα σε ένα χρονικό το οποίο θεωρούμε χρήσιμο για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία.
Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε μιλήσει δημόσια, διότι πιστεύουμε ότι τα προβλήματα σε μια λογική κοινωνία λύνονται με συζήτηση, αλληλοκατανόηση και ευγένεια και όχι με δημόσιες δηλώσεις και διαμάχες. Μάλλον κάναμε λάθος.
Από την εποχή που το Φεστιβάλ ήταν μικρό και γινόταν σε διαφορετικά σημεία της πόλης (π.χ. στη Φραγκόλιμνα), είχαμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μηδενική ανοχή για τις μουσικές της νεολαίας, καθώς και για τις τέχνες του δρόμου. Στο τέταρτο ΦΔΚ, για παράδειγμα, που είχε γίνει στην πλατεία Φραγκόλιμνας, μας είχαν κλείσει στις 22.00, την ίδια στιγμή που μαγαζιά του Ιστορικού Κέντρου είχαν συναυλία η οποία διήρκεσε μέχρι τη 1.00 η ώρα. Να σημειώσουμε ότι τότε δεν υπήρχαν συναυλίες στο ΦΔΚ, οπότε η ένταση της μουσικής ήταν σαφώς χαμηλότερη.
Από το πέμπτο ΦΔΚ που ξεκίνησαν οι συναυλίες είχαμε μια ένταση του φαινομένου και, κυρίως, από το 6ο και μετά, οπότε η διοργάνωση μεγάλωσε και πλέον μετατράπηκε σε διεθνές φεστιβάλ, ξεκίνησε μια πολεμική με διάφορες αφορμές.
Θυμόμαστε ακόμη το τηλεφώνημα που δεχτήκαμε από τον ίδιο το δήμαρχο Δευτέρα πρωί, και ενώ το φεστιβάλ είχε τελειώσει την προηγούμενη νύχτα, για να εκφράσει τα παράπονά του για σκουπίδια ανάμεσα στα βαγόνια. Να σημειωθεί ότι ήδη από την Κυριακή βράδυ το πάρκο είχε καθαριστεί λεπτομερώς και είχε μείνει μόνο αυτό το σημείο, διότι δεν είχαμε κοντάρια για να μαζέψουμε τα σκουπίδια (δε χωράει άνθρωπος στο κενό που αφήνουν τα βαγόνια). Το είχαμε αφήσει για το επόμενο πρωί για να φέρουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μας πρόλαβε και βρήκε αυτό ως αφορμή για να εγκαλέσει μια άψογη διοργάνωση με χιλιάδες κόσμο.
Στις επόμενες διοργανώσεις είχαμε συχνά οχλήσεις για σημαντικά και ασήμαντα θέματα, με αποκορύφωμα το περσινό ΦΔΚ, στο οποίο λίγες ημέρες πριν από τη διοργάνωση κλήθηκε μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο Δημαρχείο, όπου ο γενικός γραμματέας του  Δήμου την επέπληξε με άσεμνο τρόπο (κυριολεκτικά της φώναζε και χρησιμοποιούσε προσβλητικές εκφράσεις) επειδή δεν είχαμε βάλει το λογότυπο του Δήμου στην αφίσα (σημείωση: ο Δήμος εκτός της άδειας χρήσης του χώρου δεν είχε δώσει κάποια χορηγία ή βοήθεια).
Είχαμε, μάλιστα, την τιμή να κινητοποιηθεί όλος ο Δήμος για να δημιουργηθεί μια διαδικασία για να πληρώσουμε το ρεύμα του Πάρκου (η άδεια που είχαμε έγραφε ότι παραχωρείται ατελώς). Και έτσι πληρώσαμε το ρεύμα πέρυσι (και φέτος).
Την ίδια περίοδο είχαμε κληθεί να μας ανακοινωθεί ότι μας παίρνουν το βαγόνι που μας είχε παραχωρηθεί και το οποίο χρησιμοποιούσαν το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, η Κ.Α.ΝΕ. και το ΦΔΚ. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν κάναμε αρκετές δραστηριότητες (!), ωστόσο ποτέ δεν ενημερωθήκαμε εγγράφως για αυτή την απάντηση και ούτε λάβαμε ποτέ το σκεπτικό της απόφασης. Ακόμη δεν το έχουμε λάβει...
Έτσι φτάνουμε στο επετειακό φεστιβάλ, όπου με αφορμή το λάθος που έγινε, βγήκε η απόφαση του δημάρχου για την ανάκληση της άδειας. Ο κόσμος δεν ήθελε να το χωνέψει και έτσι διοργάνωσε αυτοσχέδιες παραστάσεις χορού, ακροβατικών και μουσικής. Με αφορμή αυτών και ενώ εμείς ξεστήναμε το Φεστιβάλ, μας κάλεσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου και με πολύ αγενές ύφος απαίτησε να σταματήσουμε. Όταν του εξηγήσαμε ότι το Φεστιβάλ ήδη ξεστήνεται και ότι μπορεί να έρθει να το διαπιστώσει και ο ίδιος, μας έκλεισε το τηλέφωνο.
Απορούμε για αυτή τη συνεχιζόμενη αγένεια και αυταρχισμό από πλευράς του Δήμου. Παράλληλα, όμως, αυτή η συμπεριφορά δείχνει και εμφανή σημάδια ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει πολύ εχθρική αντιμετώπιση ενάντια στο μοναδικό ανεξάρτητο και Διεθνές Φεστιβάλ νεολαίας στην Πελοπόννησο.
Δυστυχώς, πάνω από 200 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, πάνω από 100 εθελοντές είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι και χιλιάδες κόσμου έχασε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο 18 συγκροτήματα και πάνω από 20 παράλληλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Διάφοροι ανεπίσημοι επίσημοι κυκλοφορούν κακοήθεις επίσημες ανεπίσημες δηλώσεις για το Φεστιβάλ και το γεγονός του εθνικού πένθους.
Εμείς θα απαντήσουμε επίσημα:
1. Θεωρούμε ότι σεβαστήκαμε το τριήμερο εθνικό πένθος ακυρώνοντας την ημέρα του φεστιβάλ που συνέπεφτε με αυτό. Το κλίμα ήταν βαρύ και αμφιταλαντευόμασταν αν θα κάνουμε το φεστιβάλ ή όχι. Όμως, παράλληλα με τις ακυρώσεις πολιτιστικών δρώμενων, υπήρχαν καλέσματα καλλιτεχνών που προέτασσαν το εξής σκεπτικό: "Σταματήστε να ακυρώνετε συναυλίες, κάντε κάτι πιο χρήσιμο, κάντε τες κανονικά και αφιερώστε όλα τα έσοδα στο σκοπό, έτσι βοηθάτε περισσότερο". Έτσι και κάναμε λοιπόν. Θεωρήσαμε ότι το να κλείσουμε το φεστιβάλ δε βοηθάει κανέναν ουσιαστικά, αλλά το να μαζέψουμε χρήματα και φάρμακα είναι πολύ πιο χρήσιμο για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Έτσι καταργήσαμε το εορταστικό επετειακό χαρακτήρα του ΦΔΚ (έκλεινε τα 10 του χρόνια φέτος) και το μετατρέψαμε σε φεστιβάλ αλληλεγγύης.  Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Σκύρου, για παράδειγμα, που είχε παρόμοιο φεστιβάλ το ίδιο Σαββατοκύριακο αποφάσισε να το μετατρέψει και αυτός σε φεστιβάλ αλληλεγγύης με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών, όπως ο Χαρούλης, ο Παπακωνσταντίνου και άλλοι. Δεκάδες συναυλίες αλληλεγγύης ξεφύτρωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα. Και είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες καλλιτέχνες που είχαν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, γιατί το να οργανώσεις μια συναυλία μέσα σε ένα απόγευμα είναι σχεδόν αδύνατο.
2. Τρεις ημέρες πριν από το φεστιβάλ μάς κάλεσαν ανεπίσημα από το Δήμο Καλαμάτας και μας ζήτησαν να ακυρώσουμε το φεστιβάλ, παρότι είχε ήδη ανακοινωθεί ότι μετατρέπεται σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Την ίδια ημέρα πήγαμε στο Δημαρχείο για να το συζητήσουμε με τον κ. Νίκα. Εφόσον περιμέναμε αρκετή ώρα για να μας δεχτεί στο γραφείο του, βγήκε από αυτό και μας έκανε μια ανεπίσημη κουβέντα στο διάδρομο του Δημαρχείου. Στην κουβέντα αυτή μας είπε ότι είναι δικιά μας απόφαση, ωστόσο ο ίδιος προτείνει να ακυρωθεί για να μη ζημιωθεί η εικόνα η δική μας (!). Αν πραγματικά δεν ήθελε να γίνουν εκδηλώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έπρεπε να κάνει την ανάκληση της αδείας την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) που τον ενημερώσαμε ότι τελικά θα γίνει το Φεστιβάλ.
Οτιδήποτε λέγεται εκ των υστέρων δεν έχει λογική βάση και αποτελεί προσβολή στους νεκρούς. Το φεστιβάλ δεν ακυρώθηκε λόγω εθνικού πένθους (το οποίο είχε λήξει επίσημα από την ελληνική Πολιτεία την Πέμπτη). Έχουμε το χαρτί στα χέρια μας το οποίο λέει ξεκάθαρα ότι ο μοναδικός λόγος που ανακαλείται η άδεια είναι η παρέκκλιση του ωραρίου.
Όπως είπαμε και παραπάνω, η ιστορία θα δείξει ποιος έκανε κάτι πιο χρήσιμο για τους πληγέντες. Αυτοί που ακύρωσαν τις εκδηλώσεις ή αυτοί που τις έκαναν με σκοπό να τους βοηθήσουν; Εμείς πιστεύουμε και οι δύο, η αλληλεγγύη εκφράζεται και με δράση αλλά και με σιωπή. Εξαρτάται το πώς το νιώθει ο καθένας... εμείς το νιώσαμε έτσι...
Κλείνοντας την ανακοίνωση και επειδή παρατηρούμε διάφορα αρνητικά σχόλια για την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, οφείλουμε να πούμε ότι η συμπεριφορά και των δύο υπηρεσιών ήταν άψογη και επαγγελματική. Οι αστυνομικοί ήταν πολύ ευγενικοί, παρότι εκνευρισμένοι από τα τηλεφωνήματα παραπόνων. Όσον αφορά στο διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας που ανέλαβε το δυσάρεστο ρόλο να μας παραδώσει την απόφαση δημάρχου, ήταν επίσης ευγενέστατος και επαγγελματίας. Δε μας άρεσε το γεγονός της παρουσίας και των δύο υπηρεσιών το Σάββατο, τη στιγμή που εμείς ξεστήναμε και ο κόσμος είχε έρθει να διαμαρτυρηθεί, νιώσαμε σαν μαθητές λυκείου που κάνουν φασαρία στο προαύλιο, αλλά καταλαβαίνουμε ότι κάποιος τους έστειλε εκεί.
Όταν ο κ. γενικός γραμματέας του Δήμου μάς πήρε τηλέφωνο για να μας εγκαλέσει γιατί κάνουμε το φεστιβάλ, απευθυνθήκαμε αμέσως και στις δύο υπηρεσίες για να βεβαιώσουν το γεγονός ότι εμείς ξεστήναμε το φεστιβάλ σεβόμενοι τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας, παρά την άδικη και αυταρχική απόφαση του δημάρχου.
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που βρέθηκε το Σάββατο στο πάρκο (πάνω από 1.000 άτομα παρότι είχε ακυρωθεί το φεστιβάλ) και δημιούργησε αυτή την αυτοσχέδια γιορτή συμπαράστασης στη διοργάνωση. Είμαστε συγκινημένοι από την αγάπη του κόσμου... Είμαστε συγκινημένοι, επίσης, από τη συμπαράσταση των καλλιτεχνών. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν στην Καλαμάτα έτσι κι αλλιώς, παρότι τους είχαμε ενημερώσει για την ακύρωση. Αυτοί που ήταν ήδη εδώ παρόλη την τεράστια απογοήτευσή τους, έδειξαν κατανόηση, συμπαράσταση, αλλά και μια τεράστια απορία για το πώς λειτουργεί τελικά αυτή η πόλη και η χώρα (απορία από τους περίπου 30 νέους καλλιτέχνες που είχαν έρθει από το εξωτερικό).
Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και τους χορηγούς για την κατανόηση και τον επαγγελματισμό που έδειξαν και τα τοπικά Μέσα για την αποτύπωση της αλήθειας. Ευχαριστούμε και τους χιλιάδες καλλιτέχνες, φορείς, οργανώσεις και άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που, από την ώρα ανακοίνωσης της απόφασης, στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης προς το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας.
Συγχαρητήρια και σε όλους τους εθελοντές που παρότι είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι (μιλάμε για μια παραγωγή που ξεκίνησε να διοργανώνεται τον Ιανουάριο και έπειτα από 3 ημέρες εντατικού στησίματος στους 40 βαθμούς, έπρεπε να ξεστηθεί μέσα σε δύο ημέρες), εργάστηκαν σκληρά για ξεστήσουν την όλη παραγωγή.
Μένουμε στο ότι η πρώτη ημέρα του ΦΔΚ είχε 4.000 κόσμου και το Σάββατο περιμέναμε πάνω από 5.000 άτομα. Το γεγονός ότι επικοινώνησαν μαζί μας τουλάχιστον 200 άτομα από άλλες πόλεις της Ελλάδας που βρίσκονταν ήδη στην Καλαμάτα για το Φεστιβάλ, είναι πανέμορφο. Δυστυχώς τους στείλαμε για μπάνιο...
Συμφωνούμε απόλυτα με την εφαρμογή του νόμου, όμως αυτή πρέπει να ισχύει για όλους. Είναι θέμα δικαιοσύνης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη δημοσίευση.
Με εκτίμηση,
Φιλάρετος Βούρκος
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του ΦΔΚ
«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ»
Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας να διακόψει και να ακυρώσει το Φεστιβάλ Δρόμου που είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, με τη δικαιολογία της παράβασης του ωραρίου κοινής ησυχίας. Όταν, μάλιστα, όλοι γνωρίζουμε ότι πρώτος ο ίδιος ο Δήμος παραβαίνει το συγκεκριμένο ωράριο με τις κατά καιρούς ιδιαίτερα θορυβώδεις εκδηλώσεις του («λευκές», «κόκκινες», «γαλάζιες» νύχτες, καρναβάλια κ.λπ.).
Το να απαγορεύει δράσεις που δεν αρέσουν στη Δημοτική Αρχή είναι, τουλάχιστον, αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό. Ακόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης, με μεγάλη απήχηση στον κόσμο, όπως το φετινό Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας για τους πυρόπληκτους της Αττικής, που διοργάνωσαν η ΚΑΝΕ (Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, φορείς και συλλόγους».
  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«H Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει την ενέργεια του δημάρχου Καλαμάτας να ακυρώσει το "Φεστιβάλ Δρόμου" που γίνονταν στο Πάρκο του ΟΣΕ λόγω παράβασης του ωραρίου.
Πριν από λίγες μέρες, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Νίκας ανέφερε πως πρέπει να δείχνουμε ανοχή σε εκδηλώσεις, γιατί η νεολαία διασκεδάζει. Μια φράση που έχει ειπωθεί και στο παρελθόν από τον κ. δήμαρχο.
Η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής για την τήρηση του ωραρίου είναι επιλεκτική. Γιατί: Δεν έχει δείξει την ίδια ευαισθησία στις Λευκές και Κόκκινες Νύχτες που διοργανώνει με σκοπό την "τόνωση της αγοράς" και την αύξηση των κερδών των μεγαλεμπόρων. Δεν έχει δείξει την ίδια ευαισθησία για το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων.
Δε δείχνει την ίδια ευαισθησία ούτε και στα νυχτερινά κέντρα που συστηματικά δεν τηρούν το ωράριο, γιατί εκεί υπάρχει το κέρδος, η "προσέλκυση τουριστών" και η εξυπηρέτηση πελατειακών ψηφοθηρικών σχέσεων».
   «ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ- ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
«Άδικη η απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας να ακυρώσει το φεστιβάλ αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική λόγω υπέρβασης του ωραρίου κοινής ησυχίας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται στο Πάρκο του
ΟΣΕ από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ΠΕ Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και συλλόγων της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη μέρα
επισκέφτηκαν το φεστιβάλ περισσότερα από 4.000 νέα άτομα.
Άμεσα η Δημοτική Αρχή οφείλει να υπαναχωρήσει και να επιτρέψει τη συνέχιση του φεστιβάλ, αφού η οργανωτική επιτροπή αναγνώρισε το λάθος της και έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει το προβλεπόμενο ωράριο κοινής ησυχίας.
Η δημοτική παράταξη “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες” θα βρίσκεται στο χώρο του φεστιβάλ απόψε στις 8.00 μ.μ. με σκοπό να εκφράσει την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη απόφαση.
Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να υπαναχωρήσει η Δημοτική Αρχή».
 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030
Ανοικτη επιστολή προς το Δήμο Καλαμάτας
«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα,
σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες με την ανάκληση της άδειας χρήσης χώρου που είχε δοθεί για τη διοργάνωση του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας / Kalamata Street Festival, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε την επανεξέταση της απόφασής σας, ώστε να επιτρέψετε εν τέλει τη διεξαγωγή των επόμενων ημερών του Φεστιβάλ, θέτοντας τις όποιες κυρώσεις σε προσωρινή αναστολή και την αναζήτηση ευθυνών μετά το πέρας της διοργάνωσης.
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας έχει αποδείξει 10 χρόνια τώρα ότι αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο μεγάλο και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη της Καλαμάτας. Αυτή τη στιγμή 200 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκατοντάδες επισκέπτες (η χτεσινή ημέρα είχε 4.000 επισκέπτες) βρίσκονται ήδη στην πόλη μας, ενώ δεκάδες φορείς και σύλλογοι της πόλης συμμετέχουν στον ευγενή φετινό σκοπό του Φεστιβάλ, που είναι η αλληλεγγύη, η συγκέντρωση βοήθειας και η ουσιαστική προσφορά στους συμπατριώτες μας των πληγεισών περιοχών που την έχουν άμεση ανάγκη.
Σεβόμενοι τον κόπο της διοργάνωσης και την αναγνώριση από μέρους τους των παραλείψεών τους, το σπουδαίο σκοπό αλληλοβοήθειας για τον οποίο ζουν και αναπνέουν εκατοντάδες εθελοντές, τη θετική σας θέληση για διοργανώσεις που διαφημίζουν την πόλη και απογειώνουν τη δυναμική της, σας παρακαλούμε να επιτρέψετε κατ’ εξαίρεση την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης. Ας αναζητήσουμε όλοι μαζί τρόπους που στο μέλλον μπορεί να γίνει το Φεστιβάλ του Δρόμου Καλαμάτας ακόμη καλύτερο, ελαχιστοποιώντας οποιαδήποτε αβλεψία. Ας είμαστε εσείς, εμείς, και όλοι οι φορείς της πόλης στην ίδια πλευρά, συντροφιά σε όσους μας έχουν ανάγκη, διαφημίζοντας την Καλαμάτα μας σε όλη την Ελλάδα».

ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
«Είναι γνωστή η απέχθεια του δημάρχου Καλαμάτας σε οποιαδήποτε εκδήλωση δεν τελεί υπό τη σκέπη του. Τούτη τη φορά, όμως, η εμπάθεια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και τον οδήγησε στην ανήκουστη ενέργεια της ακύρωσης του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας (που την 1η ημέρα παρακολούθησαν πάνω από 4.000 άτομα), με την υποκριτική αιτιολογία της παράβασης του ωραρίου κοινής ησυχίας. Ενός θέματος που θα μπορούσε να είχε λυθεί με μια απλή σύσταση στους διοργανωτές. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος ο δήμαρχος παραβιάζει πρώτος και καλύτερος το συγκεκριμένο ωράριο, πότε με τις έγχρωμες νύχτες του, πότε με τις καρναβαλικές του διοργανώσεις. Είμαστε σίγουροι πως ο αυταρχισμός, η εμπάθεια, η συμπεριφορά παιδονόμου και η ιδιοκτησιακή αντίληψη του δημάρχου για την πόλη, θα τύχουν της άμεσης καταδίκης των προοδευτικών συμπολιτών μας.
Υπογραμμίζουμε πως το 10ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας φέτος μετατράπηκε σε εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πληγέντες συνανθρώπους μας από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.
Τέλος, σημειώνουμε πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ίδιος ο δήμαρχος συνέστησε σε διαμαρτυρόμενο σύμβουλο, να είμαστε πιο ανεχτικοί το καλοκαίρι με τη διασκέδαση των νέων!».
Απάντηση του Δημάρχου στο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
O Δήμαρχος, απαντώντας σε ανακοίνωση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Φεστιβάλ Δρόμου, δήλωσε τα εξής, σήμερα 30 Ιουλίου 2018:
«Συμπολίτες μου,
Βαθμολογείσθε με «άριστα» για τις ύβρεις που εμπεριέχονται στην ανακοίνωσή σας («εμπάθεια», «υποκρισία», «αυταρχισμός», «παιδονόμος» κ.λπ.), για τις οποίες πάντοτε έχετε - ως γνωστόν - ευρηματικότητα και καλή επίδοση.
Με τις ύβρεις, όμως, ούτε «ψηφαλάκια» μαζεύετε, ούτε τους «δικούς» σας προστατεύετε, ούτε την αλήθεια συσκοτίζετε.
Και η αλήθεια είναι πως εκατοντάδες συμπολίτες μας έφτασαν στα όριά τους με τον εκκωφαντικό θόρυβο το βράδυ της Παρασκευής, τρεις μηνύσεις υποβλήθηκαν από την Αστυνομία στους διοργανωτές του Φεστιβάλ, κάθε συμφωνία και κάθε υπογραφή παραβιάσθηκε και κάθε έννοια αλληλοσεβασμού ποδοπατήθηκε.
Δε νομίζετε πως σε μία χώρα όπως η δική μας, με μύρια όσα προβλήματα, με διαλυτικά φαινόμενα και δυσλειτουργία σχεδόν κάθε θεσμού, πρέπει - επιτέλους - εκτός από τις ύβρεις να ασκείται και πολιτική με επιχειρήματα και προσήλωση στο κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον;
Και η αλήθεια είναι πως, υποστηρίζοντας (εσείς και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) όλα όσα εξοργιστικά, παράνομα και παράτυπα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείτε.
Όσο για το Φεστιβάλ, εμείς που το βοηθήσαμε σε όλη τη δεκάχρονη πορεία του, μπορούμε να συνεχίσουμε, με προϋπόθεση βέβαια τη συνεννόηση, τον αλληλοσεβασμό και την τήρηση των υπογραφών μας.
Ως προς το σεβασμό στους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές και την αλληλεγγύη προς τους πληγέντες, είναι καλύτερα αυτά τα θέματα εσείς να μην τα θίγετε».
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
Εισπράττοντας αυτήν την ευρύτατη κατακραυγή για την αυταρχική του ενέργεια, ο δήμαρχος Καλαμάτας έχασε την ψυχραιμία του. Ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Οι προοδευτικοί πολίτες της πόλης έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους!
Το Γραφείο Τύπου Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Η Γιώτα Νέγκα απόψε στο Θέατρο του Κάστρου 
Η Γιώτα Νέγκα με προίκα το «Φύλλο Ανδρικό», την παράσταση που αγαπήθηκε όσο ελάχιστες το φετινό χειμώνα, αφού ταξίδεψε σε Ελλάδα και Κύπρο και έζησε συνεχόμενα sold out, συνεχίζει με φόρα την καλοκαιρινή της περιοδεία στο Θέατρο Κάστρου στην Καλαμάτα απόψε Τρίτη 31 Ιουλίου.
Η σημαντική ερμηνεύτρια ανακατεύει ξανά την παλέτα με τις επιρροές και τις αναμνήσεις της και φτιάχνει ένα πρόγραμμα στο οποίο παντρεύει όλα όσα αγαπά με την δική της ερμηνευτική αισθητική. Η προσωπική της δισκογραφία, ο προπομπός του επερχόμενου δίσκου της, «Οξυγόνο», σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική Νίκου Μερτζάνου που ακούγεται ήδη στα ραδιόφωνα, η λαϊκή της ρίζα και οι δημιουργοί που την ακολουθούν σαν μια δεύτερη οικογένεια χτίζουν ένα μελωδικό κόσμο που εντοπίζει τα συναισθηματικά κέντρα και τα ντύνει με φόντο τον κόσμο που γίνεται πρωταγωνιστής μαζί της.
Με τη χαρακτηριστική φωνή της και την αυθεντική ερμηνευτική της δεινότητα θα βάλει τη δική της προσωπική σφραγίδα σε μια μοναδική βραδιά.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Νίκος Κατσίκης – μπουζούκι
Βασίλης Κετεντζόγλου – κιθάρα
Dasho Κurti – ακορντεόν
Αλέξανδρος Τράμπας - μπάσο
Κώστας Μυλωνάς – τύμπανα
Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης
Ώρα έναρξης: 21.30
Ώρα προσέλευσης: 20.30
Τιμή εισιτηρίου: 13 ευρώ – Προπώληση: 15 ευρώ - στο χώρο της συναυλίας
Σημεία προπώλησης: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας,
Viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876


*** Οι Εκκλησιάζουσες στην Καλαμάτα- Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις 
Στις 5 και 6 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο θέατρο του κάστρου της Καλαμάτας η παράσταση Εκκλησιάζουσες.         
Η παράσταση:
400 π.Χ. Αθήνα. Ο Αριστοφάνης γράφει ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Μία από τις  εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Μία κωμωδία που φέρνει στο προσκήνιο τις γυναίκες. Που τολμάει να «εκθέσει» και να εκθειάσει την δημοκρατία, προπαγανδίζοντας κατ’ ουσίαν την ίδια της τη δύναμη ως ταυτόχρονη αδυναμία της και ανάποδα.
Οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης. Με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο. Χωρίς καμία επανάσταση. Χωρίς κανέναν πόλεμο. Χωρίς κανέναν εκβιασμό… οι γυναίκες ντύνονται άντρες και παρεισφρέουν στην Εκκλησία του δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια των γυναικών.   Αυτές τις Εκκλησιάζουσες, τις αρχαίες μα τόσο μοντέρνες παρουσιάζει και υπενθυμίζει στο θεατρικό κοινό ο Αλέξανδρος Ρήγας το καλοκαίρι του 2018.
Οι Εκκλησιάζουσες το καλοκαίρι του 2018, έρχονται κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400π.Χ. με τη μοναδική διαφορά ότι είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα.
Από τα δημοτικά τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους έως διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλι, σε Κερκυραϊκά  τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο.
 Χορογραφία: Ιβάν Σβιτάιλο
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Λουδάρος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Σταρόβας, Σοφία Μουτίδου, Ησαΐας Ματιάμπα, Γιώργος Κωνσταντίνου κ.α.
Άλλοι Συντελεστές:
 Φωτισμοί: Θέμης Μερτύρης,
Σκηνικά: Γιάννης Σπανόπουλος,
Kοστούμια: Έβελιν Σιούπη
 Κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις
Το «Θάρρος» θα προσφέρει 3 διπλές προσκλήσεις στους νικητές που θα προκύψουν ύστερα από διαγωνισμό στις 4 Αυγούστου.
Για να συμμετέχετε στην κλήρωση γράψτε σαν σχόλιο ακριβώς από κάτω, το ονοματεπώνυμό σας.
Οι 3 τυχεροί θα ανακοινωθούν σε νέο άρθρο στις 4 Αυγούστου.

*** Παιδιά από την Ουκρανία και τη Ρωσία χόρεψαν στο Δημαρχείο, δίνοντας μηνύματα συναδέλφωσης 
Το Δημαρχείο επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι μαθήτριες και μαθητές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, με τις συνοδούς τους καθηγήτριες και προπονήτριες, που απαρτίζουν ομάδα 53 ατόμων. Τα παιδιά, που έχουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ελληνική καταγωγή, βρίσκονται στην Ελλάδα για διακοπές και γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.
Στην περιοχή μας ήλθαν εκδρομή για να επισκεφθούν την Καλαμάτα και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ έχουν ως έδρα τους κατασκήνωση στην Κορινθία. Τους συνόδευαν η καθηγήτρια των Νέων Ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας και Πρόεδρος του Συλλόγου «Σύγχρονοι Αργοναύτες», Λιούμποφ (Αγάπη) Σβιτάιλο, η οποία έκανε και τη διερμηνεία, καθώς και ο Γιάννης Ηλιάδης, με τον οποίον η κα Σβιτάιλο έχει παλιά συνεργασία σε θέματα τουριστικά και εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, μαθήτριες διαφόρων ηλικιών παρουσίασαν τιμητικά προς το Δήμαρχο ένα πρόγραμμα μπαλέτου και χορών.
Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τα παιδιά και τις συνοδούς τους και τους μίλησε για την Καλαμάτα, την ιστορία της, με έμφαση στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και τις προοπτικές της πόλης και της περιοχής της. Τόνισε, επίσης, τους ιστορικούς δεσμούς των Ελλήνων με τη Ρωσία και την Ουκρανία, που ανάγονται σε βάθος αιώνων, από την εποχή του εκχριστιανισμού των Ρώσων το 10ο αιώνα μετά Χριστόν από τους Βυζαντινούς. Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας που πραγματοποιούνται στην Καλαμάτα, με έμφαση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Προέτρεψε τα παιδιά να ξαναέλθουν, καθώς τους λαούς μας ενώνουν δεσμοί πνευματικοί, θρησκευτικοί και κοινωνικοί.
Εκτός από την συγκεκριμένη αποστολή των 153 ατόμων, στις εκδρομές που διοργανώνονται κάθε δύο εβδομάδες συμμετέχουν από 100 μέχρι 150 άτομα, όπως εξήγησε η κα Σβιτάιλο, τονίζοντας ότι ο λαός στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης γνωρίζει πάρα πολύ καλά την ιστορία της Ελλάδας και εκτιμά το ρόλο που έπαιξε η Καλαμάτα στα πιο σημαντικά γεγονότα, όπως η επανάσταση του 1821, καθώς μάλιστα και η Ρωσία πέρασε 300 χρόνια με πολέμους ενάντια στην Τουρκία. «Κάνουμε τα πάντα για να γνωρίζουν τα παιδιά την ιστορία και να μην ξεχνάνε το παρελθόν» σχολίασε η ίδια, τονίζοντας και τον δεσμό της Ορθοδοξίας και γι’ αυτό στο πρόγραμμα των παιδιών εντάσσονται και επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες.

***  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ!Τι ισχύει με την εκκένωση περιοχής δια θαλάσσης -Γιατί δεν δόθηκε εντολή να γίνει στο Μάτι…

Δεν έχουν τέλος τα ερωτήματα που προκύπτουν για τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της καταστροφής στο Μάτι.    Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε η δυνατότητα εκκένωσης των 15.000-20.000 πολιτών από την ξηρά από το Μάτι, εξαιτίας της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Ωστόσο κανείς δεν έχει μιλήσει για την επιλογή εκκένωσης δια θαλάσσης.                Μάλιστα αυτό προβλέπεται.                Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 10ης Ιουλίου 2014, με αριθμό φύλλου 1869, όπου καθορίζεται η οργάνωση, διάρθρωση, λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), δύο αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής υποχρεούνται να βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.), σε διπλανή αίθουσα από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), στο Χαλάνδρι. Ο νόμος «υποχρέωσης» παρουσίας των Λιμενικών περιγράφεται στον νόμο 4249/2014, άρθρο 68, παρ. 4γ, ο οποίος αναφέρει: «προβλέπεται να υπηρετούν λιμενικοί στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων/ Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας» ενώ με το ΦΕΚ 2993 β΄ /5-11-2014, προβλέπονται 2 θέσεις στελεχών Λιμενικού Σώματος στο Συντονιστικό Κέντρο.
Οι λάθος εκτιμήσεις και η ατολμία για εκκένωση  Κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έκρινε πως το διάστημα μεταξύ 17:45 και 18:25, όταν η φωτιά πέρασε την Λεωφόρο Μαραθώνος, θα έπρεπε να λάβει την απόφαση εκκένωσης με την βοήθεια του Λιμενικού Σώματος ή άλλων σκαφών που έπλεαν στην περιοχή.   Τελικά τα σκάφη του λιμενικού έφτασαν στις ακτές; στο Μάτι όταν ο κόσμος έφτασε με δική του πρωτοβουλία εκεί σε μία προσπάθεια να σωθεί από τις φλόγες.   Το Ε.Σ.Κ.Ε. έχει υπό την αιγίδα του το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.) και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (Σ.ΚΕ.Δ.), τα οποία συγχωνεύτηκαν και αποτελούσαν επιμέρους μονάδες του Ε.Σ.Κ.Ε.  * Στο Κ.Ε.Π.Π. απασχολούνται ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας και το αναγκαίο προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνονται και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποσπώνται ή διατίθενται στο Ε.Σ.Κ.Ε. για τις ανάγκες του Κ.Ε.Π.Π., καθώς και ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας, άλλων φορέων σε έκτακτες περιπτώσεις και μετά από απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Κ.Σ.Ο.Π.Π.), όπως περιγράφεται στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.                                Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Στις περιπτώσεις που για την απομάκρυνση των πολιτών, κρίνεται αναγκαία η χρήση πλωτών θαλασσίων μέσων, η παρουσία και η συμβολή των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (Ν.4150/2013 ΦΕΚ 102/τευχ.Α και Π.Δ. 242/30-9-1999/ΦΕΚ 201/τευχ.Α)» όπως αναφέρθηκε και στις κατευθυντήριες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών.                    Το Κ.Ε.Π.Π. μεριμνά επίσης για τη διασύνδεση του Ε.Σ.Κ.Ε. με τα Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και τα αντίστοιχα των εθνικών φορέων έκτακτης ανάγκης (ΕΛ.ΑΣ., Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, Ε.Κ.Α.Β. κλπ) καθώς και των επιχειρησιακών κέντρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κάτι που ποτέ δεν έγινε ή δεν προβλέφθηκε με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς τύπου 4. Επισημαίνεται ότι το 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. φροντίζει για την στελέχωση των Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων όταν αυτό απαιτηθεί, στο Μάτι δεν απαιτήθηκε…Το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης πρέπει να ενημερώνει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή για τα σημεία υδροληψίας των αεροσκαφών. Επίσης, μεριμνά για την σταδιακή αποστολή των εναέριων μέσων έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, να υπάρχει συνεχής υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης. Μεριμνά για τον ανεφοδιασμό των εναερίων μέσων έτσι ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού εναερίων μέσων στα αεροδρόμια.  Πηγή: iefimerida.gr
***  ΕΚΘΕΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!Από τις 19:08 το απόγευμα της Δευτέρας το λιμενικό είχε στείλει σήμα για σορούς στο Μάτι…

~   Αυτό προκύπτει από το σήμα που εστάλη στο Θάλαμο Επιχειρήσεων από το λιμεναρχείο Ραφήνας και έκανε λόγο για συνεχείς ροές διασωθέντων και σορών» από το Μάτι  Από τις 19:08 το απόγευμα της «μαύρης Δευτέρας» για το Μάτι που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς από την φονική φωτιά, 4,5 ώρες, δηλαδή, πριν την έναρξη της σύσκεψης στο συντονιστικό της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι με την παρουσία του πρωθυπουργού, είχε ενημερώσει το Λιμενικό για σορούς που είχαν εντοπιστεί έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και το Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι.  Αυτό προκύπτει από το σήμα που έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας ότι εστάλη στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος.  fotoi-et-egra

***  Τα γραπτά μένουν! Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις δηλώσεις της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές…

Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βλέπουν άλλη μια κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα.  Ήταν το 2007 όταν η Ηλεία καιγόταν και η χώρα θρήνησε 65 νεκρούς. O ΣΥΡΙΖΑ, σαν αντιπολίτευση κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και τις δηλώσεις περί «ασύμμετρων απειλών».
Φέτος, κλαίμε περισσότερους από 90 νεκρούς από άλλο ένα κύμα φονικών πυρκαγιών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποφεύγει να αναλάβει ευθύνες και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη, αλλά χρησιμοποιεί το ίδιο λεξιλόγιο που καταδίκαζε κάποτε…
*** Μιχάλης Χάλαρης: «Προτεραιότητα στην πρόληψη, να μάθουμε να ζούμε με τις φωτιές όπως με τους σεισμούς» 
Ο καθηγητής Ανάλυσης και Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών και αξιωματικός της Πυροσβεστικής Μιχάλης Χάλαρης μιλά στο «Θάρρος»

«Σοβαρές οι ευθύνες του Υπουργού κ. Τόσκα – Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το μέγεθος της τραγωδίας»
Έξι ημέρες μετά το  καταστροφικό πέρασμα της φονικής πύρινης «λαίλαπας» στην ανατολική Αττική, η τραγωδία συνεχίζεται, καθώς καθημερινά ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει ενώ παραμένει άγνωστος μέχρι στιγμής και ο αριθμός των αγνοουμένων. Η είδηση της ταυτοποίησης ανάμεσα στα θύματα, των δυο διδύμων κοριτσιών όπως ήταν φυσικό συγκλόνισε το πανελλήνιο, ενώ και δυο πολυτραυματίες δεν τα κατάφεραν και υπέκυψαν στα βαριά εγκαύματα που έφεραν. Ο απολογισμός συγκλονιστικός, 89 νεκροί μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, με την ταυτοποίηση και του 13χρονου Δημήτρη Αλεξόπουλου , και ελπίζοντας ότι θα σταματήσει εδώ. Την ίδια ώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για το τι έγινε σωστά και τι λάθος. O Πρωθυπουργός τέσσερις  ημέρες μετά την τραγωδία ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη»,  μια μέρα μετά τη συνέντευξη των ανθρώπων που διαχειρίστηκαν την κρίση και ισχυρίστηκαν ότι όλα έγιναν σωστά. Ωστόσο, καμία απάντηση ακόμα από κανέναν , που ίσως ψάχνει λάθη και δε τα βρίσκει, γιατί την ώρα που εξελισσόταν πλήρως η ανείπωτη τραγωδία, οι ίδιοι με θέσεις ευθύνης συμμετείχαν στο «επικοινωνιακό σόου» στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής περνώντας προς την κοινή γνώμη,  μια εικόνα εντελώς στρεβλή σε σχέση με την πραγματικότητα εκείνων των ωρών. Το «Θάρρος» επιζητώντας απαντήσεις σε όσα απασχολούν την ελληνική κοινωνία αυτές τις ημέρες αλλά και το τι γίνεται από εδώ και πέρα επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Χάλαρη, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών & Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και Καθηγητή Ανάλυσης και Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, ο οποίος και μας μετέφερε τις απόψεις του, για όσα έγιναν, για το αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία αλλά και για όσα θα πρέπει να γίνου από εδώ και στο εξής..
 Κύριε Χάλαρη η τραγωδία που ζει η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί; 
«Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία , αν για παράδειγμα το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν είχε υποστεί την συνεχή υποστελέχωση, ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής,  και αν τα οχήματα που φθίνουν συνεχώς είχαν αντικατασταθεί ή συντηρηθεί. Επομένως,  το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να δώσει μια μάχη με περιορισμένους  ανθρώπινους πόρους και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η ηγεσία του Υπουργείου την τελευταία τριετία φέρει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός καθώς γνωρίζει για την κατάσταση που διαμορφώνεται… Μόνο πέρυσι έφυγε σημαντικός αριθμός πυροσβεστών από την Αττική για να στελεχώσει τα αεροδρόμια της «Fraport» . Όλα τα συνδικαλιστικά όργανα, αναφέρουν κάθε χρόνο στον απολογισμό τους, τις ελλείψεις και τα προβλήματα αλλά η ηγεσία του Υπουργείου δεν φροντίζει για να την επιλύσει παρά μόνο να τα “καμουφλάρει” και να εμφανίζει μια στρεβλή εικόνα στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου» 

Στην προκειμένη περίπτωση που αφορά τη φωτιά που ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης και κατέληξε στο φονικό χτύπημα της στη Ραφήνα, μπορούσε να είχε γίνει κάτι διαφορετικά;
«Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν ακριβώς όπως προβλέπει το σχέδιο. Όπως προείπα,  όμως,  είναι διαφορετικό να έχεις τη δυνατότητα να διαθέσεις π.χ. 10 οχήματα αντί για 6 , και 150 Πυροσβέστες αντί για 80… (τα νούμερα είναι παράδειγμα) . Είμαι απόλυτος,, όμως, ότι στη φωτιά στο Μάτι, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναπτύχθηκαν ακριβώς όπως προβλέπει το σχέδιο. Μιλάμε , όμως για μια μεγάλη πυρκαγιά, που υπολογίσθηκε ότι είχε ταχύτητα 17χλμ την ώρα με ανέμους δυτικούς. Εδώ θα ήθελα να πω ότι έχει καλλιεργηθεί μια ψευδαίσθηση και στον κόσμο ότι η λεωφόρος Μαραθώνος αποτελεί αντιπυρική ζώνη. Δρόμος με δέντρα όπως πεύκα που τα κουκουνάρια εκτοξεύονται δεν μπορεί να θεωρείτε αντιπυρική ζώνη… Ίσως, θα μπορούσε η φωτιά να είχε αντιμετωπιστεί καλύτερα από εναέρια μέσα στη “γένεση” της, και εκεί όντως να έγινε κακή εκτίμηση της πυρκαγιάς. Όμως και με τα “καναντέρ” υπάρχει πρόβλημα αλλά και δε γνωρίζω γιατί και αν όντως επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο,  καθώς φέτος υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να επιχειρούν σε σχέση με άλλες χρονιές. Από τη στιγμή όμως που πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και με την ταχύτητα που είχε δε νομίζω ότι επιχειρησιακά μπορούσε να έχει γίνει κάτι διαφορετικό.»
  Γίνεται πολύς λόγος για το αν θα έπρεπε να εκκενωθεί η περιοχή. Θεωρείται ότι αυτό ήταν εφικτό;
«Νομίζω πως υπήρχε η δυνατότητα, αλλά σ’ αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και η εισήγηση της Πυροσβεστικής δεν είναι δεσμευτική. Εν προκειμένω όμως έγινε επιτυχημένη εκκένωση στο Λύρειο Ίδρυμα αλλά και εκατοντάδων παιδιών από τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων. Υπάρχει στα σχέδια εγκύκλιος  που προβλέπει επιχείρηση οργανωμένης εκκένωσης περιοχών. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται όμως ότι η ραγδαιότητα του φαινομένου τα ξεπέρασε δείχνοντας ότι και αυτά πρέπει να ανανεωθούν άμεσα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η τεχνολογία σήμερα προσφέρει πολλές λύσεις , υπάρχουν “μοντέλα” που βάζοντας , περιοχή, πληθυσμό, πολεοδομικό σχέδιο, σου δίνουν λύσεις άμεσα… αλλά ακόμα και η νεοσύστατη διαστημική υπηρεσία που ασχολήθηκε όπως είδαμε με τη φωτιά , θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες σε  “realtime” (ζωντανό χρόνο).  Όλα αυτά ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και χρειάζονται πολιτική βούληση για να γίνουν και πραγματικότητα» 

Θα θέλατε κ. Χάλαρη να μου κάνετε ένα σχόλιο για όλα όσα ειπώθηκαν σε ζωντανή σύνδεση, στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της Δευτέρας παρουσία του Πρωθυπουργού και όλων των αρμοδίων Υπουργών;
«Αυτή τη σύσκεψη θα ήθελα να την αφήσω εντελώς ασχολίαστη… Να κάνω μόνο μια διαπίστωση ότι από το βράδυ της Δευτέρας κατέχουμε μια θλιβερή πρωτιά στον 21ο αιώνα σε θύματα από φυσική καταστροφή στην Ευρώπη, και 2η θέση στο κόσμο ύστερα από τις πυρκαγιές πολλών ημερών στην Αυστραλία.. Αυτό ας προβληματίσει αυτούς που πρέπει»
 Από εδώ και πέρα και με βάση την ακαδημαϊκή σας εμπειρία στο αντικείμενο σας , τι πρέπει  να κάνουμε κ. καθηγητά;
«Είναι μονόδρομος η πρόληψη. Όπως έχουμε μάθει και λέμε, (και το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό) ότι πρέπει να ζούμε με τους σεισμούς… Έτσι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τις δασικές πυρκαγιές. Οι κλιματολογικές συνθήκες που αλλάζουν και όλες οι μελέτες μας δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Θα πρέπει και οι πολίτες να μάθουμε να καθαρίζουμε την περιουσία μας, να προσέχουμε οι στέγες μας να απέχουν από δέντρα και πολλά άλλα τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια σε «φυλλάδια» αλλά δε τους είχαμε δώσει ανάλογη σημασία όπως σε αυτά των σεισμών. Επίσης, το κράτος θα πρέπει να γίνει πολύ πιο ευέλικτο… Δε μπορείτε να φανταστείτε τις  δυσκολίες που  αντιμετωπίζουν οι δήμοι από τα δασαρχεία ακόμα και για να κατασκευάσουν ένα φυλάκιο παρακολούθησης, πόσω μάλλον στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Η Πολιτική Προστασία και η πρόληψη είναι αυτά που θα σώσουν ζωές στο μέλλον. Θα ήθελα τονίσω εδώ ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το 2014 προχώρησε σε μια “γενναία” αναδιοργάνωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την τροπολογία 4249. Ωστόσο, ακολούθησαν εκλογές η πολιτική ηγεσία άλλαξε και η νυν ηγεσία δε το συνέχισε. Για παράδειγμα 4 χρόνια τώρα δεν λειτουργεί η Σχολή Πολιτικής Προστασίας που ανήκει στην Πυροσβεστική Ακαδημία και θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιο ρόλο στην εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων, υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης κοκ… Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 80 εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης , οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο…»
Του Κώστα Γαζούλη

***  Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα  Τρίτη 31/7/2018 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης θερμικής αστάθειας, με τη μορφή ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής ή καταιγίδας. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.2 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Χωρίς προσβασιμότητα στις παραλίες της Τριφυλίας τα ΑμεΑ 
Ανύπαρκτες, ουσιαστικά και πρακτικά, είναι οι υποδομές που επιτρέπουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες της Τριφυλίας καθιστώντας τες αφιλόξενες σε ΑμεΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα και, κατά συνέπεια, αποκλείοντας τους συνανθρώπους μας και στερώντας τους το δικαίωμά τους στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές και η θάλασσα.
Σημειώνεται ότι, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και το πρώτο καλοκαίρι που, δυστυχώς, παρουσιάζουμε και αναδεικνύουμε μέσα από το «Θ» το μέγα θέμα και πρόβλημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες. Γράφαμε με την ελπίδα, επιτέλους, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας να πράξει το αυτονόητο: να υλοποιήσει πολύ μικρού κόστους (για να μην ακούσω πάλι το γνωστό τους «παραμύθι» πως δεν υπάρχουν, τάχα, λεφτά) έργα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις δαντελωτές παραλίες, τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά της θάλασσάς μας.
Ήλπιζα πως, αναδεικνύοντας το πρόβλημα για την αδυναμία προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας, κάποιος από τους αρμόδιους ίσως πράξει, επιτέλους, όπως τα θεσμικά του καθήκοντα επιβάλλουν αλλά κυρίως συναισθανόμενος και αναλογιζόμενος την ευθύνη του, ως αυτοδιοικητικού παράγοντα, για την άρση του ιδιότυπου αποκλεισμού που υφίστανται οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία. Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα έντονη η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ στη χαρά και την ψυχαγωγία που παρέχουν οι παραλίες, οι ακτές, η θάλασσα. Ωστόσο, βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό με ευθύνη και της Πολιτείας και κυρίως του δήμου Τριφυλίας. Για να είμαι όσο ακριβοδίκαιος μου επιτρέπει η ανθρώπινη αγανάκτησή μου από τη στάση και συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας απέναντι σε αυτό το θέμα και στους συνανθρώπους μας, σημειώνω ότι η Πολιτεία έχει ψηφίσει σχετικούς Νόμους και έχουν εκδοθεί και σχετικές εγκύκλιοι, εδώ και χρόνια.
Για να εξασφαλιστεί μία λειτουργική, άνετη και φιλική παραλία για το σύνολο των επισκεπτών της αλλά και το περιβάλλον, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις περί «Ειδικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους» και το άρθρο 2 του νόμου «Περί αιγιαλού και παραλίας», όπου «αιγιαλός, παραλία, όχθη ή παρόχθια ζώνη, είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται». Ο δήμος Τριφυλίας, όπως και όλοι οι δήμοι, έχει υποχρέωση και εκ του νόμου, αλλά κυρίως ηθική, να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και, παράλληλα, οφείλει να μεριμνά ώστε να υπάρχουν χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ, με ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, WC και Αποδυτήρια, όπου τουλάχιστον ένα (1) να διαθέτει διαστάσεις που να εξασφαλίζεται η κίνηση αμαξιδίου εντός αυτού, τηλέφωνα σε κατάλληλη θέση και ύψος, διάδρομοι πρόσβασης που θα επιτρέπουν την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων κ.ά.
Το καλοκαίρι του 2016, μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και παρεμβάσεις πολιτών, είναι γεγονός ότι, ο δήμος Τριφυλίας προμηθεύτηκε ειδικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα κινητό διάδρομο πρόσβασης παραλιών από ΑμεΑ και αμφίβιο – πλωτό αμαξίδιο ΑμεΑ που τοποθετήθηκε στις παραλίες Μάτι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων και Αϊ-Λαγούδη της Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Το δε κόστος της προμήθειας του εξοπλισμού για την κάθε παραλία ανήλθε στο ποσό των 11.335 ευρώ, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 22.670 ευρώ. Όλοι, τότε, είπαμε «μπράβο» στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας που έπραξε το αυτονόητο.
Δεν πέρασαν λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση των δύο αυτών «ραμπών» και μια δυσάρεστη έκπληξη ανέμενε τους πάντες. Όπως διαπιστώθηκε και επισημάνθηκε, τόσο στο Μάτι όσο και στον Αϊ-Λαγούδη οι υποδομές είχαν αφεθεί στη «μοίρα» τους και είχαν «θαφτεί» από την άμμο, ενώ στο Μάτι το πλωτό αμαξίδιο δε βρισκόταν καν στο σημείο και στον Αϊ-Λαγούδη το αμαξίδιο έκανε την «εμφάνισή» του λίγες μόλις μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο και παρέμενε στο σημείο μόνο για ελάχιστες ώρες. Επίσης, οι δύο διάδρομοι και στις δύο παραλίες ούτε ξεκινούσαν από σημείο που μπορούσε να προσεγγίσει ΑμεΑ με καροτσάκι από το δρόμο, μες στην άμμο, ούτε και κατέληγε στη θάλασσα αλλά πολλά μέτρα πριν από αυτή. Το καλοκαίρι του 2017, στο Μάτι ίδια σχεδόν κατάσταση, ενώ στον Αϊ-Λαγούδη, το αμαξίδιο έμενε περισσότερες ώρες στο σημείο, αλλά ο διάδρομος πάλι δεν έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Τις προηγούμενες μέρες, στον Αι-Λαγούδη δεν υπήρχε πουθενά το αμαξίδιο ενώ βλέπετε στις φωτογραφίες την κατάσταση με το διάδρομο.
Στο σημείο, από τον παραλιακό δρόμο, που υποτίθεται «θα» υπήρχε πρόσβαση, πεταμένες στην άμμο ξύλινες φυλλαδέλες και μετά από αρκετά μέτρα βρίσκεται ο ειδικός διάδρομος ο οποίος και φέτος, είναι γεμάτος με άμμο και δεν καταλήγει στη θάλασσα αλλά πολύ πριν από αυτή. Είναι αδύνατον, ως εκ τούτου, να προσεγγίσει αμαξίδιο ΑμεΑ τη θάλασσα γιατι δεν εξασφαλίζεται, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες η προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εγκατάσταση μηχανισμών για αυτόνομη πρόσβαση ΑμΕΑ στη θάλασσα και βεβαίως, η πρόσβαση και η χρήση των υποδομών αυτών θα είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς την βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμΕΑ κ.α.
Η σχετική Πρόσκληση δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομίας στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 ώστε μέχρι το φετινό καλοκαίρι να είχε υλοποιηθεί η δράση. Στόχοι του προγράμματος ήταν και είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων ΑμεΑ-εμποδιζόμενων ατόμων, η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού ΑμΕΑ και ωφελούμενοι θα είναι ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας στις 5 Φεβρουαρίου το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η «Λήψη απόφαση για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο “Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την πρόσβαση ΑμΕΑ σε παραλίες του Δήμου Τριφυλίας”» και το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε «Την έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο “Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την πρόσβαση ΑμΕΑ σε παραλίες του Δήμου Τριφυλίας” προϋπολογισμού 190.424,32 € στο πλαίσιο της με αριθ. πρωτ. 6254/878/Α3/27.11.2017 πρόσκλησης (κωδικός: 075, Α/Α ΟΠΣ: 2309) με τίτλο «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ..
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους». Από τις 5 Φεβρουαρίου ωστόσο η όποια τύχη της πρότασης που θα υποβαλλόταν, αγνοείται. Δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση από τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας για το θέμα. Πάντως, ήδη ανακοινώθηκαν δώδεκα (12) Αποφάσεις Ένταξης στην Πράξη «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» για δώδεκα δήμους, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται ο δήμος Τριφυλίας. Ας ελπίσουμε, μετά το σημερινό δημοσίευμα του «Θ», κάποιος αρμόδιος από το δήμο Τριφυλίας να ενδιαφερθεί, να ενημερωθεί και να ενημερώσει σχετικά. Δυστυχώς, για ένα ακόμα καλοκαίρι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις παραλίες της Τριφυλίας, που είναι ιερό ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρέωση Πολιτείας και δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, δεν εξασφαλίζεται και αυτό προκαλεί θλίψη αλλά και οργή.
Τα ΑμεΑ δεν είναι πολίτες β' κατηγορίας, ας το αντιληφθούν εκεί στο δήμο Τριφυλίας, έστω και τώρα, δεν είναι αργά, ποτέ δεν είναι αργά για προσφορά σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας! Αφού ήδη διαθέτουν εξοπλισμό από πρόπερσι, ας καθαρίζουν τους διαδρόμους κι ας τους βάλουν σε σημεία τέτοια στις παραλίες που από το δρόμο μέχρι τη θάλασσα να φτάνει το μήκος τους ή, εάν αυτό δε φτάνει, ας προμηθευτούν άμεσα κι άλλους διαδρόμους και ας έχουν καθημερινά τα αμφίβια αμαξίδια στις παραλίες Μάτι και Αϊ-Λαγούδη.
Ας κάνουν το αυτονόητο: Να άρουν τον ιδιότυπου αποκλεισμό που έχουν θέσει τα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας υποδομές προσβασιμότητας των συνανθρώπων μας στις παραλίες.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2018 - 2019: Τα οριστικά αποτελέσματα 
Η ΕΕΤΑΑ ανάρτησε σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2018 - 2019 και όπως κάθε χρόνο τα dikaiologitika news τα παρουσιάζουν πρώτα, Η εφαρμογή αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα και είναι απροσπέλαστη
Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ Τα οριστικά αποτελέσματα της Περιφέρειας Ηπείρου (ΠΕΠ, ΠΕΠ-ΑΜΕΑ) θα αναρτηθούν στο site της ΕΕΤΑΑ τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 και τα οριστικά αποτελέσματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΠ, ΠΕΠ-ΑΜΕΑ) θα αναρτηθούν στο site της ΕΕΤΑΑ την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018.
Μετά την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, αναρτήθηκαν σήμερα οι οριστικοί Πίνακες κατάταξης των ωφελουμένων του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για την δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ, ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika news κατατέθηκαν 125.000 αιτήσεις για την φιλοξενία 165.000 παιδιών.
Οι αιτούντες θα μπορούν να δουν το οριστικό αποτέλεσμα της αίτησή τους στην ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ: (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr) ή στους παρακάτω συνδέσμους.
Η εφαρμογή για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2018 - 2019, απαιτεί την εισαγωγή του ΑΦΜ της/του ενδιαφερόμενης/ου και του προσωπικού κωδικού πρόσβασης, τον οποίο γνωρίζει μόνον η ίδια και απαιτείται κάθε φορά που η μητέρα επιθυμεί να κάνει εισαγωγή στο πληροφοριακό σύστημα, προκειμένου να αντλήσει τα προσωπικά της στοιχεία.
Παράλληλα από την εφαρμογή θα λαμβάνονται οι κωδικοί του παιδιού, ώστε οι μητέρες να μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και από τους Οριστικούς Πίνακες Κατάταξης, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ: (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr).
Στον οριστικό πίνακα αναγράφονται κωδικοποιημένα τα στοιχεία του / της ωφελούμενου/νης, τα στοιχεία του παιδιού/ών καθώς και ο κωδικοποιημένος αριθμός της «Αξίας τοποθέτησης» (Voucher).
Οι μητέρες θα θεωρείται ότι έλαβαν γνώση αυτών, με μόνη την ανάρτηση των σχετικών πινάκων εκ μέρους της ΕΕΤΑΑ
Η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. δύναται, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιου για τα θέματα ΕΣΠΑ, να χορηγήσει πρόσθετα vouchers συνολικής αξίας ίσης με τη διαφορά της αξίας των vouchers, που θα ενεργοποιηθούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018 και του ύψους του προϋπολογισμού, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρούσα Πρόσκληση προς τους δυνητικά ωφελούμενους.
Διαδικασία τοποθέτησης
1. Ενέργειες ωφελουμένων:
α. Αφού λάβουν την «αξία τοποθέτησης» (voucher), οι ωφελούμενες/οι απευθύνονται για την εγγραφή σε οποιαδήποτε Δομή επιλογής τους μέχρι και την 3/9/2018.
β. Η εγγραφή γίνεται με την υπογραφή τυποποιημένης σύμβασης, που θα διατεθεί από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., μεταξύ του/της ωφελούμενης/ου με τη Δομή/Φορέα, στην οποία θα προσδιορίζονται ιδίως:
- Οι προσφερόμενες υπηρεσίες
- Το ανώτατο κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών
- Οι Υποχρεώσεις των ωφελουμένων
- Οι υποχρεώσεις της Δομής, και ιδίως (i) για μη είσπραξη οποιασδήποτε πρόσθετης χρηματικής αμοιβής από τα ωφελούμενα άτομα, για τις υπηρεσίες που οι Δομές είναι υποχρεωμένες να παρέχουν και τις οποίες καλύπτει η «αξία τοποθέτησης», συμφώνως προς τα άρθρα 4 και 7 της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., και (ii) για την μη μετατροπή συστατικών στοιχείων των υπηρεσιών τους (ενδεικτικά αναφέρονται όροι όπως η ετήσια χρονική διάρκεια λειτουργίας, το ωράριο λειτουργίας εβδομαδιαίως και ημερησίως, τυχόν μετακίνηση).
Κατά την εγγραφή, η/ο ωφελούμενη/ος υπογράφει τυποποιημένο έντυπο με το οποίο παρέχει στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε. εξουσιοδότηση να διενεργεί τις πληρωμές προς τη Δομή για λογαριασμό του/της.
Ο Φορέας/δομή καταχωρίζει τον αριθμό του voucher στην ειδική εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΕΕΤΑΑ (eetaa.gr) για τον σκοπό αυτό.
Με την έναρξη της παροχής των υπηρεσιών και εντός του μήνα, η ωφελουμένη συμπληρώνει και υποβάλει ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο Εισόδου. Δεν απαιτείται εκτύπωση της βεβαίωσης Εισόδου γιατί παρέχεται αυτόματη ενημέρωσαη προς τον Φορέα/Δομή, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, αλλά η σύμβαση θα θεωρείται ενεργή μόνον με τη συμπλήρωση του Ερωτηματολογίου Εισόδου.
Αντιστοίχως και οποιαδήποτε στιγμή η ωφελούμενη διακόπτει την παροχή των υπηρεσιών της δομής/φορέα θα πρέπει να συμπληρώνεται το Ερωτηματολόγιο Εξόδου. Η δομή/φορέας λαμβάνει Υ.Δ. περί διακοπής των υπηρεσιών.
Οι επιλαχόντες όμως θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία με την αναδιανομή των voucher. Όσοι δεν βρουν θέση σε δομές θα «χάνουν» τα σχετικά voucher και θα αναδιανεμηθούν σε όσους επιλαχόντες έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση τον Σεπτέμβρη με το που λήξουν οι εγγραφές.
Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη και αφού ολοκληρωθούν οι εγγραφές θα γίνει η αναδιανομή των voucher σε όσους ήδη έχουν εξασφαλίσει θέση σε παιδικούς σταθμούς και ας μην ήταν επιτυχόντες αλλά επιλαχόντες του προγράμματος.
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης εκφράζει τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων από την πρόσφατη πυρκαγιά.
Σύσσωμο το Δ.Σ αποφάσισε και πρότεινε, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ρύθμιση προκειμένου να συμπαρασταθεί στις οικογένειες που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά σε Δυτική και Ανατολική Αττική.
Η ρύθμιση προβλέπει την αποδοχή όλων των αιτήσεων των μητέρων που έχουν απορριφθεί από το πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2018-2019 επειδή ο φάκελος του ήταν ελλιπής. Αφορά τους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κινέτας (Δήμος Μεγαρέων) και Αγίων Θεοδώρων (Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας)
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποδέχτηκε την πρόταση, ενώ το κόστος φιλοξενίας αυτών των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα εξασφαλιστεί με χορήγηση επιπλέον πόρων.


*** Αθλητικά Νέα  : 

***  Βοηθός του Χριστόπουλου ο Γεωργιτζίκης, επίσημη «πρώτη» στις 6 Αυγούστου για την Καλαμάτα 
Ο “ΠΣ Η Καλαμάτα” ανακοίνωσε χθες την έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή Γιάννη Γεωργιτζίκη ο οποίος θα αποτελέσει μέλος του τεχνικού τιμ της ομάδας ως βοηθός προπονητή.
Ο Γιάννης Γεωργιτζίκης, ο οποίος είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B, γεννήθηκε στις 21/04/1967 στον Ροδολίβο Σερρών. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην Ξάνθη την διετία 1989-91, με την οποία κέρδισε την άνοδο στην Α’ Εθνική, ενώ στην συνέχεια βρέθηκε στην Καλαμάτα αφού μεσολάβησε μια μικρή παρουσία στον Ηλυσιακό.
Φόρεσε τα μελανόλευκα για τρία χρόνια (1992-95) και στέφθηκε πρωταθλητής στην Γ’ Εθνική. Κατόπιν αγωνίστηκε σε Σπάρτη, Παναρκαδικό, Αλεξανδρούπολη, Ζάκυνθο και Πάμισο.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τον Πανιώνιο Καλαμάτας το 2001. Το 2006 επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του δημιουργώντας Ακαδημίες ποδοσφαίρου στον Δήμο Αμφίπολης.
Ο Γιάννης Γεωργιτζίκης μιλώντας στο fckalamata.gr, ανέφερε για την συνεργασία του με την Καλαμάτα:
“Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που επιστρέφω στην Καλαμάτα και θα αποτελέσω και πάλι μέλος της ομάδας έχοντας άλλη ιδιότητα. Θεωρώ σπίτι μου τόσο την πόλη όσο και την Μαύρη Θύελλα και πιστεύω πως μετά από χρόνια έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε η ομάδα να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών. Πιστεύω πως η παρουσία του Γιάννη Χριστόπουλου αποτελεί εγγύηση γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος για το νέο αυτό ξεκίνημα”.
Με την συμφωνία με τον Γιάννη Γεωργιτζίκη ολοκληρώθηκε το τεχνικό τιμ της Καλαμάτας για τη νέα σεζόν το οποίο έχει ως εξής:
Προπονητής: Γιάννης Χριστόπουλος
Προπονητής Φυσικής κατάστασης/ βοηθός προπονητή: Γιώργος Πολυμενέας
Βοηθός προπονητή: Γιάννης Γεωργιτζίκης
Προπονητής τερματοφυλάκων: Κώστας Παγανιάς.
Με πλήρες τεχνικό τιμ και συμπληρωμένο σε μεγάλο ποσοστό το ρόστερ προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 6 Αυγούστου η επίσημη «πρώτη» της Μαύρης Θύελλας. Στο πλαίσιό της θα γίνει και ο αγιασμός, ενώ οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη εικόνα της αγαπημένης τους ομάδαςΤο ραντεβού έχει δοθεί ακριβέστερα για τις 18:30, στο γήπεδο Μεσσηνιακού.
 Αιματολογικές και εργομετρικά
Η δεύτερη εβδομάδα προπονήσεων για τους ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας εκτός από την συνέχιση της αγωνιστικής προετοιμασίας περιλαμβάνει και τις απαραίτητες εξετάσεις και τεστ.
Πιο συγκεκριμένα οι μελανόλευκοι υποβλήθηκαν χθες το πρωί στις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου θα γίνουν τα εργομετρικά τεστ.
 Συνεργασία το “Physiokinisis”
Ο ΠΣ “Η Καλαμάτα” ανακοινώνει πως το φυσικοθεραπευτικό τιμ της σεζόν 2018-19 θα αποτελείται από τον επικεφαλής φυσικοθεραπευτή Δημήτρη Τσικούρη και τον φυσικοθεραπευτή Λευτέρη Τσικούρη οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με το κέντρο Φυσικοθεραπείας «PHYSIOKINΙSIS».
Ο Δημήτρης και ο Λευτέρης Τσικούρης σπούδασαν στο ΑΤΕΙ φυσικοθεραπείας Πάτρας και στη συνέχεια για 5 χρόνια εργάστηκαν στο «Athens Kolonaki Orthopaedics and Medicine Sports Center» του Ορθοπεδικού και χειρούργου Γιώργου Τσικούρη, κάνοντας ειδίκευση σε ώμο και γόνατα κι αποκατάσταση σε αθλητές όλων των επιπέδων.
Ακολούθησαν 3 συνεχόμενα καλοκαίρια σε North Carolina (Duke College), HSS (Nο1 Νοσοκομείο σε μυοσκελετικές κακώσεις στην Αμερική), Vail (Hawkins Clinic) και ο συνεχής εμπλουτισμός γνώσεων σε manual therapy και βελονισμό.
Επίσης, συμμετείχαν σε σεμινάρια σε taping αθλητικών κακώσεων, πρόληψης τραυματισμών και εμβιομηχανικής αξιολόγησης, αθλητικής φυσικοθεραπείας και δημοσιεύσεις -παρουσιάσεις σε Πανευρωπαϊκά συνέδρια.
Το κέντρο Φυσικοθεραπείας «PHYSIOKINΙSIS» (Χρ. Παγώνη 4, Καλαμάτα), είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας όπως το shock wave therapy και tecar therapy και καλύτερο εξοπλισμό σε οξύ και χρόνιο πόνο.

***  Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους έδωσε ο 11ος αγώνας δρόμου «Δαϊκλής 
Ο φετινός αγώνας δρόμου 9 χλμ. «Δαϊκλής» που διεξήχθη για 11η χρονιά στο Μάνεση ήταν ξεχωριστός, αφού το σύνηθες γιορτινό κλίμα επισκίαζε η πρόσφατη πύρινη τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στην Αττική, με τους συμμετέχοντες, τους διοργανωτές και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας να μετατρέπουν όμως την παθητικό συμπόνοια σε ενεργητική στήριξη.
Εκτός από την τήρηση ενός λεπτού σιγή πριν την εκκίνηση, στο πλαίσιο της διοργάνωσης συγκεντρώθηκαν χρήματα που θα ανακουφίσουν υλικά τους πληγέντες, ενώ το μήνυμα ότι ο αθλητισμός ενώνει έδωσαν συμβολικά οι τέσσερις πρώτοι νικητές στους άνδρες, τερματίζοντας μαζί χέρι χέρι. Ήταν οι Γαβριήλ Μακρυδάκης, Εμιλιάνο Κάνο, Παναγιώτης Πετρουλάκης και Γιάννης Χαμόδρακας, ενώ την 6άδα συμπλήρωσαν οι Αλέξης Γεωργούλιας και Δημήτρης Αγγελόπουλος.
Στις γυναίκες έκοψε πρώτη το νήμα η Ελένη Εξερζόγλου, 2η ήταν η Ευθυμία Αλέξη, 3η η Σταυρούλα Νικολούδη, η Μαρία Χαραλαμποπούλου και Δήμητρα Κολαμπά πέρασαν αγκαλιά τη γραμμή του τερματισμού, με τον ίδιο προφανή συμβολισμό, ενώ η Ελένη Ψύρρου πήρε την 6η θέση.
Στην κατηγορία των ντόπιων δρομέων την 3άδα των νικητών αποτέλεσαν οι Γιάννης Φλώρος (Τρίκορφο),  Γιώργος Παπασταθόπουλος (Πολύλοφο) και Ηλίας Μπελεχρής (Κουτήφαρη).
Διεξήχθησαν ακόμα αγώνες για παιδιά και εφήβους.
Η νέα διαδρομή που επιλέχθηκε με εκκίνηση και τερματισμό το Μάνεση, απέσπασε τα κολλακευτικά λόγια όλων των δρομέων, καθώς πέρα του ότι αποφεύχθηκε η ταλαιπωρία που υπήρχε παλιότερα με την μετακίνηση με πούλμαν στον Αριστομένη για την εκκίνηση, εξασφαλίστηκαν κάποια τεχνικά κομμάτια, ενώ αναδείχθηκαν τοπία με μεγάλη φυσική ομορφιά. Τις καρδιές όλων έκλεψε περισσότερο η πηγή Κιόσι του Τρικόρφου που αποτέλεσε φυσικό σταθμό δροσιάς, αν και οι διοργανωτές με την βοήθεια των πολυάριθμων εθελοντών, στους οποίους προστέθηκαν φέτος μέλη από τους Μορφωτικούς Συλλόγους Τρικόρφου και Πολυλόφου είχαν φροντίσει για τον επαρκή ανεφοδιασμό.
Η φετινή αθλητική γιορτή του Μάνεση που εμπνεύστηκε και στηρίζει με καταλυτικό τρόπο έως σήμερα ο δρομέας Ηλίας Νικολόπουλος έκλεισε με την εκδήλωση των απονομών και την ζεστή φιλοξενία αθλητών και επισκεπτών στην πλατεία του χωριού και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για τον 12ο αγώνα τον καλοκαίρι του 2019. 

***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  :   
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .  ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Δευτέρα  02  Ιουλίου 2018.  ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  03  Ιουλίου  2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .- 

~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .  - 
~* ARFARA 2  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Πέμπτη  05  ΙΟΥΛΙΟΥ 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara-2.html .-
~* ARFARA    ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-  
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 07  Ιουνίου 2018 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  08- Ιουλίου 2018 . :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .- 
~*  Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018 , ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  , ΒΙΝΤΕΟ από εκδηλώσεις και ΟΜΙΛΙΕΣ στο ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara-08-2018-video-1.html  .-   

~**  ARFARA ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα  09 Ιουλίου 2018 . : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
   
*~* arfara ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης. 
ΤΡΊΤΗ 10  Ιουλίου 2018  : http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 11 Ιουλίου  2018:  http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 12 Ιουλίου 2016   :
  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_12.html .-
~ * ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_13.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο  14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ,  :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .- 
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 .
  :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara_14.html .- 

~* ARFARA  ΑΡΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  15 ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html .-
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html     .- 

~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..
Τρίτη 17 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_17.html .- 

~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ  μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2018 . :http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-  

~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 19 ΙΟΥΛΊΟΥ  2018 .   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara_18.html .- 

~* ΕΛΛΑΔΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Στα Ελληνικά Νησιά μας ΄ Α/ .- ΚΥΚΛΑΔΕΣ ..... 1ο μέρος ~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο  14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ,  :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .-
Β/ .-  
ΚΥΚΛΑΔΕΣ ...   2ο μέρος .. Πέμπτη 19  Ιουλίου 2018  :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post_19.html .-
 
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . 
Παρασκευή  20 Ιουλίου  2018  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara_19.html .-

~* ΕΛΛΑΔΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Στα Ελληνικά Νησιά μας ΄  Παρασκευή  20  Ιουλίου 2018  :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/20-2018.html .-
~ *  ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ  μας , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης . Σάββατο  21  Ιουλίου  2018 :   http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara_21.html  .-
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  τα  ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 22  Ιουλίου  2018   : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara_22.html .-
~* ~ ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  τα  ΝΕΑ  μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  24 Ιουλίου  2018 . :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara_24.html .- 
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ  μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη  25  Ιουλίου 2018 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_24.html .-
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ  μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . 
Τετάρτη  25  Ιουλίου 2018 .  :   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_24.html .- 
~*~*ARFARARA  ΑΡΦΑΡΑ  τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της  ενημέρωσής . Πέμπτη  26  Ιουνίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfarara.html .-
~* ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ Αγία Παρασκευή 26/07/2018 Θ Λ : https://youtu.be/VJukF-RirkI .-
~*~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~*ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 28  Ιουλίου  2018 .
:  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara_28.html .-

~*ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ τα  ΝΕΑ μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 .   : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara_28.html  .-
~*~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 30  Ιουλίου  2018   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara_30.html .-
~*
~*
~*1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,http://www.youtube.com/stamos01 ,   6450  video.  -    ΣταματηςΣκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμοςσκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
Σύνολον                                  14. 322   βίντεο   .-   
TWITTER .... STAMOS 01 , S .-
https://twitter.com/stamos01  .-
https://twitter.com/StamatiosS .-  1.-https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου